ОСОБЛИВОСТІ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВОГО ПОЛОЖЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ГРОМАДЯН В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ОСОБЛИВОСТІ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВОГО ПОЛОЖЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ГРОМАДЯН В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. В Україні створюється відкрите, демократичне суспільство, головна мета якого – забезпечення цивільних прав та свобод не тільки громадян України, а й інших фізичних осіб – суб’єктів цивільних правовідносин, у тому числі й іноземних громадян. Звичайно, що це стає можливим на основі правової бази, яка зараз створюється в Україні. Розпад СРСР, відмова від тоталітарного устрою, демократичні перетворення в Україні вагомо вплинули на цивільно-правове становище іноземців, тож їх цивільно-правовий статус вимагає всебічного дослідження та осмислення.

Законодавство України закріплює певні правові режими щодо статусу іноземців, але гарантії і механізм ефективного здійснення цивільних прав іноземців у деяких випадках або недосконалі, чи зовсім відсутній. Більш того, на формування норм внутрішнього законодавства України суттєвий вплив здійснює міжнародне право, норми міжнародних угод, що також повинно враховуватись при формуванні особливості правового положення іноземців у нашій державі. У зв’язку з цим такі відносини потребують детального і усестороннього дослідження. Актуальність даної теми дослідження пояснюється необхідністю створення наукової концепції правового статусу іноземців у міжнародному приватному праві України.

У правовій системі України під впливом об’єктивних умов та чинників суттєво зростає роль міжнародного приватного права як самостійної галузі права, що регулює відносини за участю іноземних громадян, виникаючи в сфері здійснення їх майнових та особистих немайнових прав. Оновлене національне законодавство по-новому вирішує питання права власності іноземних громадян, їх зовнішньоекономічну діяльність та інші права, що утворюють у своїй сукупності їх правовий статус. Фактично формується новий за своїм змістом інститут міжнародного приватного права, норми якого направлені а правове оформлення правового статусу іноземних громадян.

Тривалий час в юридичній літературі правове становище іноземців визначалось однобоко, і як внутрішнє цивільне законодавство ґрунтувалось на заборонах. Оскільки сьогодні ця позиція радикально змінилася, то виникла необхідність у комплексному дослідженні законодавства, яке визначає цивільно-правове положення іноземців з метою вдосконалення правового регулювання вказаних відносин.

Прийнятий 04.02.94р. Закон України «Про правовий статус іноземців» як основний правовий акт у зазначеній сфері відносин, що слугує базою для розвитку прав і свобод іноземців у галузевому законодавстві, має серйозні недоліки і потребує доопрацювання. Нової концепції правового статусу іноземців він у собі не містить, а по суті будується на положеннях попереднього Закону «Про правове положення громадян СРСР» 1981р., що не відповідає реально сформованим відносинам у суспільстві та світовій інтеграції. Окремі питання правового статусу іноземних громадян досліджувались у рамках дисертаційних робіт у сфері міжнародного та конституційного права. Але дана тема фактично в науці міжнародного приватного права не досліджувалась, і немає системних ні дисертаційних, ні монографічних досліджень.

Вивчення літератури з цієї тематики дозволяє говорити, що питання правового статусу іноземних громадян були і залишаються предметом пильної уваги вітчизняних і зарубіжних науковців. Найбільш вагомий внесок у розвиток теоретичних положень та аналіз нормативної бази, зробили, перш за все такі вчені, як: Г.К. Матвєєв, В.М. Корецький, А.С. Довгерт, В.І. Кисіль, В.П. Пастухов, М.М. Богуславський, Л.А. Галенська. Л.В. Лазарєв, Н.І Маришева, І.В. Пантелеєва, Л.В. Андриченко, Є.В. Бєлоусова, Н.А. Михальова та інші.

Незважаючи на широке коло літератури з цієї теми, більшість досліджень категорії правового статусу іноземців проводилися в інших суспільних відносинах.

Таким чином, недостатня теоретична розробленість обраної теми, її безсумнівна наукова і практична значущість спричиняють настійну потребу у проведенні широких і поглиблених досліджень.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами темами. Робота виконана відповідно до комплексної цільової програми «Правові проблеми здійснення майнових та особистих немайнових прав в умовах ринкової економіки» (номер державної реєстрації 0186.070862), а також відповідно до пункту 1.4. Головних напрямків наукових досліджень НУВС на період 2002-2005р.р., та пункту 1.7. Тематики пріоритетних досліджень на період 2002-2005р.р., затверджених Наказом МВС України №635 від 30.06.2002р.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)