ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЧЕСЬКІЙ ТА СЛОВАЦЬКІЙ РЕСПУБЛІКАХ




  • скачать файл:
Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЧЕСЬКІЙ ТА СЛОВАЦЬКІЙ РЕСПУБЛІКАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

         Актуальність теми. На сучасному етапі Україна переживає складний процес докорінного реформування свого правопорядку і його адаптації до нових соціально-економічних умов. Перехід до нового типу економічних відносин є неоднозначним і суперечливим. Особливо багато проблем у законотворчій та правозастосовчій практиці виникає при вирішенні питань правового регулювання підприємницької діяльності в умовах перехідного до ринкової економіки періоду.

         Нормативну основу правового регулювання підприємницької діяльності в Україні закладено Конституцією України, Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України, іншими нормативно-правовими актами, які на принципово нових засадах регулюють відносини, що виникають у підприємницькому секторі економіки. Разом з тим правове регулювання підприємницької діяльності в Україні не позбавлене й недоліків. Так, внутрішньою суперечливістю характеризуються законодавчі акти в частині регулювання правового статусу суб’єктів підприємницької діяльності; вимагає уточнення визначення поняття підприємництва; не завжди відповідає сучасним реаліям правова регламентація державного регулювання підприємництва, правове забезпечення добросовісної конкуренції та обмеження монополізму; додаткової правової регламентації потребують питання правового регулювання підприємницької діяльності іноземних осіб в Україні, підтримки підприємництва тощо.

         Одним із шляхів вирішення вищеназваних проблем є використання зарубіжного досвіду правового регулювання підприємницької діяльності. У вітчизняній науковій літературі такий досвід вивчався як в теоретичному, так і в практичному аспектах, проте дослідження стосувались переважно законодавства країн з розвиненою економікою, можливість адаптації досвіду яких в умовах України з ряду причин обмежена. Досвід правового регулювання підприємницької діяльності у постсоціалістичних країнах предметно окреслений у підручнику В.К. Мамутова, О.О. Чувпила “Господарче право зарубіжних країн” (Київ, 1996 р.), однак з того часу в східноєвропейських країнах накопичено корисний досвід подальшого реформування економіки, у тому числі у зв¢язку з інтеграційними процесами.

         Хоча діапазон пошуку економіко-правової моделі переходу від однієї економічної системи до іншої є досить широким, для реформування і подальшого розвитку правового регулювання підприємницької діяльності України особливо цінним може стати дослідження досвіду Чеської та Словацької республік, яким протягом останніх років довелось вирішувати схожі до вітчизняних проблеми. Актуальності дослідженню додає і той факт, що підприємництво в Чеській та Словацькій республіках ніколи не припиняло свого існування, однак підвищення його активності відбулося наприкінці 80-х - на початку 90-х років ХХ століття на етапі зламу тоталітарного режиму та пожвавлення ринкової економіки. Результати ж функціонування підприємницьких структур у Чеській та Словацькій республіках в умовах перехідної економіки довели їх спроможність оперативно вирішувати важливі соціально-економічні проблеми, пов’язані із забезпеченням зайнятості населення в ситуації скорочення державного сектора, приватизації державних підприємств.

         З огляду на вищенаведене, дослідження досвіду правового регулювання підприємницької діяльності у Чехії та Словаччині є актуальним і доцільним із врахуванням можливості використання його результатів для вдосконалення чинного законодавства України.

         Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри конституційного права і порівняльного правознавства Ужгородського національного університету МОН України. Тема дослідження є складовою частиною комплексної теми “Конституційне будівництво в країнах Центральної Європи у ХХ-ХХІ ст.ст.”, що розробляється науковцями Ужгородського національного університету та зареєстрована в Державному реєстрі за №0198U007793, в якій дисертант брав участь як співвиконавець.

         У межах даної теми автором проведено дослідження особливостей правового регулювання підприємницької діяльності в Чеській та Словацькій республіках, на підставі якого виявлено основні проблемні питання правового забезпечення реформування підприємницького сектору економіки в Україні та обгрунтовано шляхи їх вирішення.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)