МЕТОДИКА НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ МОВНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ АУДІЮВАННЯ АНГЛОМОВНИХ ТЕЛЕНОВИН




  • скачать файл:
Название:
МЕТОДИКА НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ МОВНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ АУДІЮВАННЯ АНГЛОМОВНИХ ТЕЛЕНОВИН
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У першому розділі «Теоретичні засади навчання студентів мовних  спеціальностей аудіювання англомовних теленовин» визначаються психолінгвістичні та психолого-педагогічні передумови навчання аудіювання АТН; надається характеристика структурних і лінгвістичних особливостей новинного теледискурсу; аналізуються труднощі аудіювання АТН; визначаються вміння, необхідні для аудіювання АТН, а також етапи роботи з відеосюжетом АТН, пропонуються способи контролю розуміння змісту почутого та обґрунтовується необхідність навчання обговорення відеосюжету АТН.

            Психолінгвістичні характеристики аудіювання АТН значною мірою пов’язані зі специфікою каналу передачі інформації по телебаченню. Ця специфіка полягає в наявності екранного контексту, який складається з візуальної ситуації (зміст кадру, монтаж, композиція, динаміка зображення), аудіоситуації (голос, музика, шуми) та мовленнєвої ситуації (екстралінгвістичні умови процесу мовлення). Відповідно процес сприйняття АТН можна розглядати як аудіовізуальну мовленнєву діяльність або відеоаудіювання, під яким, слідом за І. В. Єршовою-Бабенко, ми розуміємо чуттєве і смислове сприйняття та розуміння всього комплексу як вербальної, так і невербальної, зорової та слухової інформації, що міститься в телеповідомленні. Таким чином, навчаючи студентів аудіювання АТН, важливо формувати в них уміння одночасно сприймати аудіо-, відео- та мовленнєву ситуації, використовуючи різні компоненти екранного контексту як опору для розуміння.

            Аналіз психолого-педагогічних передумов навчання аудіювання АТН було здійснено як на емпіричному, так і на теоретичному рівнях. Для того щоб виявити педагогічні передумови використання теленовин  на заняттях з ІМ, було проведено опитування серед  120-ти студентів та 54-х викладачів мовних факультетів двох ВНЗ. Результати опитування підтвердили необхідність розвитку вмінь студентів в аудіюванні АТН та дозволили виявити основні труднощі аудіювання АТН: індивідуальні/регіональні особливості вимови дикторів та інших учасників програми при занадто швидкому темпі мовлення, наявність у відеосюжеті великої кількості географічних назв, цифр, дат, специфічної лексики тощо. Основні труднощі для викладачів при роботі з АТН обумовлені низкою чинників, зокрема, відсутністю методичних розробок з навчання аудіювання АТН.

Лінгвістичні особливості АТН проявляються у наявності в текстах теленовин специфічної лексики, суспільно-політичних реалій, кліше, неологізмів, фразеологічних виразів, лексики з негативною конотацією та  застосуванні таких стилістичних прийомів, як метонімія, метафора, паралелізм, евфемізм тощо. Вагомою особливістю новинного дискурсу є наявність трьох компонентів – «анонс» – «повідомлення» – «коментар», завдяки чому інформація протягом випуску новин подається тричі, але різними лінгвістичними засобами. Така трикратна подача інформації, по-перше, підтримує у телеглядачів інтерес до теми сюжету протягом усього випуску новин, а, по-друге, сприяє кращому розумінню і запам’ятовуванню змісту повідомлення теленовин. Використання на занятті новинних сюжетів саме з такою структурою здатне забезпечити формування метадискурсивних умінь. Сформованість метадискурсивних умінь, у свою чергу, є підґрунтям для розвитку вмінь прогнозування змісту, накопичення слів та виразів, притаманних медійному дискурсу, кращого розуміння повідомлення будь-якої змістовної та лінгвістичної складності.

            Основними труднощами аудіювання АТН виявлено:

1) труднощі, зумовлені змістом інформаційного повідомлення, який може бути або пов’язаним з фоновими знаннями студентів певного віку, або бути абсолютно новим для них;

2) труднощі, пов’язані з мовною формою новинного повідомлення: фонетичні (пов’язані з інтонацією, логічним наголосом і темпом мовлення), акустичні (спричинені наявністю природного шумового фону), лексичні та граматичні;

3) труднощі, пов’язані з композиційно-смисловою структурою аудіотексту;

4) труднощі, пов’язані з умовами пред’явлення АТН.

            Для того, щоб студенти могли успішно долати зазначені вище труднощі та розуміти теленовини, що передаються англійською мовою, у них повинні бути сформовані такі основні аудитивні вміння:

1.3.1.                 розуміти загальний зміст повідомлення;

1.3.2.                 розуміти повний зміст повідомлення, включаючи деталі;

1.3.3.                 вилучати специфічну інформацію;

1.3.4.                 критично оцінювати сприйняту інформацію, під чим розуміємо здатність здій-

снювати смислову обробку почутого як підґрунтя для висловлювання власної думки/оцінки.

  Виходячи зі специфіки дискурсу теленовин, нами виділені додаткові вміння, необхідні для повноцінного розуміння студентами АТН:

1)    метадискурсивні вміння, тобто вміння прогнозувати зміст висловлювань на

основі знання структури і лінгвістичних особливостей різних ланок дискурсу новин;

2)    уміння розуміти надписи на екрані;

3)    уміння прогнозувати зміст повідомлення на основі співвіднесення вербальної

і/або схематичної інформації та відеоряду.

 Окрему групу вмінь складають уміння обговорювати отриману з відеосюжету інформацію.

Для досягнення ефективності розуміння теленовин англійською мовою обов’язковою є наявність трьох етапів роботи з відеосюжетом – дотекстового, текстового та післятекстового. Основним видом контролю розуміння змісту відеосюжету ми обрали тестовий контроль. Типи тестових завдань визначаються відповідно до видів аудіювання – загального, повного та вибіркового.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)