ОБЛІК ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
Название:
ОБЛІК ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У результаті проведених досліджень і розробок автора висвітлено теоретичні, методичні та практичні рекомендації щодо удосконалення обліку фінансової діяльності аграрних  підприємств.

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету і завдання дослідження, наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, наведено дані про їх апробацію.

У першому розділі «Теоретичні основи облікового забезпечення процесу фінансової діяльності» обґрунтована економічна суть фінансової діяльності, її структура та складові, методологічні аспекти формування та регулювання обліково-аналітичного забезпечення.

Поняття фінансової діяльності, наведене у чинному законодавстві, підкреслює, що це діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства. Проаналізовано позиції вчених щодо трактування даної категорії та запропоновано визначення, яке враховує роль і значення фінансових ресурсів та капіталу в розвитку аграрних підприємств, потребу в них, джерела покриття, форми прояву та цільове призначення, що розширює інформаційну базу управління: фінансова діяльність є процесом формуванням, розподілу та використання фінансових ресурсів cуб’єкта господарювання: цілеспрямованим управлінням грошовими потоками, генеруванням доданої вартості, її збереженням та створенням умов для використання. Крім того, вона є видом діяльності, що призводить до змін в розмірі і складі капіталу і позикових засобів для забезпечення фінансовими ресурсами операційної та інвестиційної діяльності.

У дисертаційній роботі систематизовано підходи до теоретичного обґрунтування фінансової діяльності для конкретизації об’єкту дослідження як господарських операцій, виду діяльності та процесу фінансування. Місце  і роль фінансової діяльності у формуванні ресурсів підприємств приведено на рис. 1.

Сучасна прикладна наука управління фінансами підприємства сформувалась у результаті еволюції економічної науки, теорії фінансів, управління, бухгалтерського обліку під впливом класичної,  неокласичної та неоінституційної теорій. Зміст управлінських рішень полягає в ефективному використанні фінансового механізму для досягнення тактичних і стратегічних цілей підприємства у рамках класичного управлінського трикутника цілей: пряме фінансування, управління капіталом, управління грошовими потоками. На практиці це реалізується через забезпечення стабільної ліквідності (платоспроможності); максимізації рентабельності капіталу; мінімізації ризиків. Виявлена необхідність у чіткій організації відображення цих операцій на бухгалтерських рахунках.

Фінансова діяльність для аграрних підприємств у фінансовій звітності представлена лише окремими операціями в об’єднаних статтях доходів та витрат. Якщо фінансовий результат від  звичайної діяльності до оподаткування загалом по економіці України у 2010 р. проти 2008 р. зріс у 6 разів, то по сільському господарству – у 3 рази. У галузі близько 70 % підприємств прибуткові. Чистий прибуток у 2010 р. проти 2008 р. загалом по економіці зменшився наполовину, а для аграрних підприємств – збільшився у 3 рази. У 2010 р. для аграрних підприємств у загальній структурі доходів на основну діяльність припало 81,4 %, на інвестиційну (інші звичайні доходи) 3,7 %, на фінансову (інші операційні доходи) – 14,8 % (табл. 1).

Аналіз фінансових результатів за видами економічної діяльності свідчить, що в економіці у 2008 р. доходи від фінансової діяльності (загалом інші операційні доходи) склали 15 % рівня доходів від реалізації, а для аграрних підприємств – 23 %. У 2010 р. це співвідношення було 15 % та 19 % відповідно. Витрати фінансової діяльності (інші звичайні витрати) у 2010 р. склали 12 % загальних витрат по економіці та 7 % для аграрних підприємств

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)