ГІГІЄНІЧНІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ СИНТЕТИЧНИХ БАРВНИКІВ У ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ



title:
ГІГІЄНІЧНІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ СИНТЕТИЧНИХ БАРВНИКІВ У ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ
Альтернативное Название: ГИГИЕНИЧЕСКИЕ АСПЕКТЫ ПРИМЕНЕНИЯ синтетических красителей В ПИЩЕВОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ
Тип: synopsis
summary:

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету і завдання дослідження, окреслено елементи наукової новизни одержаних результатів, розкрито практичне значення і наведено дані щодо апробації результатів дисертації та її структуру.


Розділ 1. Синтетичні харчові барвники – додатковий чинник негативного впливу чужорідних речовин на здоров'я людини (огляд літератури). Даний розділ містить аналітичний огляд літератури з проблеми сучасного стану використання синтетичних харчових барвників, які застосовуються у харчовій промисловості для надання відповідного забарвлення харчовим продуктам. Дано токсиколого-гігієнічну характеристику окремих СХБ.


Розділ 2. Об’єкти та методи досліджень. При виконанні роботи для вирішення мети і поставлених завдань було використано сучасний комплекс хімічних, фізико-хімічних, моделювання in vitro, гігієнічних, математичних та статистичних методів досліджень, які проводились поетапно: 1) розробка методу визначення синтетичних барвників у харчових продуктах; 2) визначення фактичного рівня вмісту синтетичних барвників у харчових продуктах; 3) вивчення умов виробництва продуктів харчування, які містять СХБ, та оцінка стану здоров'я працівників харчового підприємства; 4) вивчення особливостей метаболізму СХБ різних хімічних класів у біологічних рідинах людини в дослідах in vitro; 5) оцінка місця підфарбованих СХБ продуктів в структурі харчування і стану здоров'я дітей (основних споживачів забарвлених кондитерських виробів і безалкогольних напоїв) за спеціально розробленими анкетами та даними поглиблених медичних оглядів; 6) вивчення ефективності застосування природних сорбентів для зменшення вмісту СХБ в організмі людини, як складової профілактичних заходів; 7) впровадження в практику санітарно-епідеміологічної служби методик виконання вимірювань масової частки і масової концентрації синтетичних барвників у харчових продуктах.


Програма, методи та обсяг наукових досліджень наведені на рис. 1 та у табл. 1.


За результатами проведених досліджень метод хроматографії у тонкому шарі (ТШХ) запропоновано для якісного визначення СХБ у харчових продуктах, а для вимірювання їх масової концентрації у досліджуваних розчинах – спектрофотометричний метод, за умови застосування для підготовки проб модифікованого оксиду алюмінію. Як елюенти (рухомі фази) досліджено 12 систем розчинників, які містили ацетон, ацетонітрил, етилацетат, метанол, етанол, пропанол-1, пропанол-2, бутанол-1, ізоаміловий спирт, бензол, толуол, а також дистильовану воду та аміак у різних співвідношеннях компонентів суміші. У процесі виконання досліджень використано платівки для тонкошарової хроматографії: “Silufol UV 254” та “Alufol R” (“Kavalier”, Чехія), “Kieselgel 60 F 254” та “Aluminiumoxid F 254” (“Merck”, Німеччина), “Sorbfil-ПТСХ-АФ-В-УФ” (ПКБ “Пластмаш”, РФ).


Розроблений і використаний в подальших дослідженнях метод визначення синтетичних барвників у харчових продуктах базується на вилученні СХБ з досліджуваного об'єкту шляхом застосування оксиду алюмінію.


 


Для вивчення впливу на СХБ фізичних і хімічних факторів, що мають місце у процесах виробництва та зберігання харчових продуктів, було використано модельні розчини СХБ та продукти харчування, що містять досліджувані синтетичні барвники, а для вивчення in vitro метаболізму СХБ в організмі людини – біологічні рідини практично здорових людей (шлунковий сік, слину, жовч).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины