Особливості адміністративних проваджень у справах про недобросовісну конкуренцію




  • скачать файл:
title:
Особливості адміністративних проваджень у справах про недобросовісну конкуренцію
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Пріоритетним напрямом українського державотворення є проведення адміністративної реформи, спрямованої на поетапне створення такої системи державного управління, яка б відповідала стандартам правової, демократичної держави із соціально орієнтованою ринковою економікою. Сфера реформування державного управління охоплює багато питань, але на особливу увагу заслуговує процесуальна регламентація діяльності суб’єктів управлінських відносин. У першу чергу це стосується органів, які мають спеціальний правовий статус, наділені значними повноваженнями у здійсненні контрольних функцій та в застосуванні визначених законом заходів державного примусу. Саме до таких органів належить Антимонопольний комітет України, до компетенції якого можна віднести, по-перше, здійснення контрольно-регулюючого впливу на діяльність монопольних утворень, і, по-друге, захист конкурентів, споживачів від будь-яких дій у конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності. Склади порушень у даних сферах визначені законами, які регулюють, відповідно, захист економічної конкуренції та захист від недобросовісної конкуренції. Процесуальний же порядок розгляду всіх справ є однаковим і регламентується в основному нормами Закону „Про захист економічної конкуренції”, але специфіка складу проступків у сфері недобросовісної конкуренції породжує певні відмінні ознаки провадження під час порушення справ, розслідування, збору доказів. Існують розбіжності і в процесуальних строках, видах рішень тощо. Усе це свідчить про необхідність детального вивчення проваджень у справах про недобросовісну конкуренцію.

В останні роки деяким проблемам захисту конкурентних правовідносин було присвячено кілька дисертаційних робіт, зокрема Л.Р.Білої, Н.М.Корчак, С.А.Кузьміної, О.О.Бакалінської. Проте комплексне дослідження процесуальної діяльності антимонопольних органів під час розгляду справ про недобросовісну конкуренцію через призму кардинальних змін конкуренційного законодавства поки що відсутнє. Зазначені аспекти й зумовили актуальність цієї проблеми та необхідність її дослідження.

Теоретичне підґрунтя для виконання дисертації склали наукові розробки проблем адміністративного процесу у працях В.Б.Авер’янова, О.М.Бандурки, Д.М.Бахраха, Г.П.Бондаренка, І.П.Голосніченка, В.М.Горшенєва, Є.В.Додіна, А.І.Єлістратова, М.Д.Загряцкова, О.К.Застрожної, В.Л.Кобалевського, Л.В.Коваля, Ю.М.Козлова, І.Б.Коліушка, В.К.Колпакова, О.П.Коренєва, Д.М.Лук’янця, О.Є.Луньова, А.Н.Одарченка, В.Г.Перепилюка, О.П.Савчука, В.С.Стефанюка, Н.Г.Саліщевої, В.Д.Сорокіна, М.М.Тищенка, В.К.Шкарупи, А.Ю.Якімова, Ц.А.Ямпольської та зарубіжних вчених – С.Поповича, Ю.Лазарова, Ж.Сталєва. На формулювання теоретичних висновків та практичних пропозицій вплинули також розробки проблем антимонопольного регулювання та дослідження у сфері інтелектуальної власності таких вітчизняних та російських вчених, як Г.А.Андрощук, А.А.Бєлкін, М.А.Бондарєва, І.І.Дахно, Т.С.Демченко, Г.В.Дручок, В.І.Єрьоменко, В.І.Єфремов, В.О.Калятін, О.І.Мельниченко, Н.М.Мироненко, В.С.Москаленко, Є.В.Першиков, К.Ю.Тотьєв, А.П.Сергєєв та ін.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є частиною загальної теми „Правові і управлінські засади розбудови Української держави та забезпечення прав громадян” (державний реєстраційний №0104U004239), яку розробляють кафедри і наукові підрозділи Хмельницького інституту регіонального управління та права. Тема дисертації відповідає плану наукових досліджень кафедри адміністративного права та адміністративної й кримінально-процесуальної діяльності Національної академії державної податкової служби України, а також ґрунтується на вимогах Указу Президента України від 18.11.01 „Про Основні напрями конкурентної політики на 2002-2004 роки” щодо проведення наукових досліджень з питань конкурентної політики.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)