ПІДСТАВИ, ВИДИ ТА ФОРМИ ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ




  • скачать файл:
title:
ПІДСТАВИ, ВИДИ ТА ФОРМИ ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Правовий господарський порядок, якого прагне дійти українське суспільство, передбачає для рівних перед законом суб’єктів господарської діяльності ефективний механізм застосування взаємної відповідальності за їх правопорушення у сфері господарювання. Як свідчить господарська практика, в останні роки суб’єкти господарювання все частіше звертаються до такого механізму для захисту своїх прав. Так, за даними господарського суду Донецької області за період 2008 року про відшкодування збитків розглянуто 71 справу щодо застосування штрафних санкцій як складової основних вимог у позовах майнового характеру, – 490 справ. Разом з тим аналіз правозастосовної практики свідчить про неоднозначність вирішення судовими органами та самими суб’єктами господарювання питань щодо видів, підстав, форм тощо господарсько-правової відповідальності, що призводить до оскарження рішень про застосування такої відповідальності та зайвих витрат суб’єктів цих відносин. При цьому певна частина проблем застосування зазначеної відповідальності стосується господарсько-правової відповідальності в цілому, а вже тоді – такої відповідальності суб’єктів господарювання, а тому саме у такій послідовності  та взаємозв’язку ці питання і потребують першочергового вирішення.

Значну частину положень про відповідальність суб’єктів господарювання за результати своєї діяльності у господарсько-правових відносинах узагальнено та визначено з прийняттям Господарського кодексу України (далі – ГК України), в якому цим питанням присвячено розділ V. Крім того, окремі аспекти відповідальності знайшли своє вирішення у низці спеціальних законодавчих та підзаконних актах, а також у рекомендаціях, листах і постановах вищих судових органів щодо розгляду конкретних справ. У той же час аналіз правової основи  господарсько-правової відповідальності та її застосування свідчить про необхідність  подальшого вдосконалення багатьох положень.

У науковій літературі зазначені аспекти відповідальності суб’єктів господарювання були предметом дослідження у працях: А.Г. Бобкової, М.І. Брагинського, С.Н. Братуся, О.М. Вінник, І.Є. Замойського, Г.Л. Знаменського, А.С. Комарова, Д.Х. Липницького, М.С. Малєїна, В.К. Мамутова, Ю.Г. Матвєєва, С.Б. Мельник, В.Д. Примака, В.М. Хоменко та багатьох ін. У різній площині питання господарсько-правової відповідальності висвітлювались у кандидатських дисертаціях І.С. Канзафарової, Т.С. Ківалової, Л.Р. Левчук, О.М. Новошицького, О.О. Отраднової, І.А. Сікорської, докторських дисертаціях С.С. Амосова, О.А. Беляневич, О.П. Подцерковного, В.С. Щербини та ін. Разом з тим ціла низка питань щодо підстав,  видів та форм відповідальності зазначених суб’єктів в нових економічних умовах після прийняття Господарського та Цивільного кодексів  України залишається дискусійною і потребує теоретичного доопрацювання.

З огляду на викладене, дослідження підстав,  видів та форм господарсько-правової відповідальності в цілому та суб’єктів господарювання, зокрема, є актуальним і доцільним.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)