ІНФОРМАЦІЙНИЙ СЕРВІС У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ТОРГОВЕЛЬНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ




  • скачать файл:
title:
ІНФОРМАЦІЙНИЙ СЕРВІС У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ТОРГОВЕЛЬНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Аналіз задоволення потреб керівників щодо своєчасної, достовірної і повної інформації свідчить, що діючі системи інформаційного забезпечення на торговельних підприємствах характеризуються  певними недоліками, пов’язаними з невизначеністю напрямку  розвитку існуючих інформаційних систем, відсутністю відомостей про те, яка інформація є критичною для бізнесу і як оперативно надати доступ до неї. На цьому етапі розвитку торговельної галузі України, переходу до нової економіки відбувається зміна поглядів на організацію інформаційних процесів у системі інформаційного забезпечення керівників торговельних підприємств, на процеси надання послуг (сервісу). Упровадження сервісного підходу до реалізації проблем інформаційного забезпечення керівників та працівників торговельного підприємства переносить акценти з інформаційних систем на інформаційний сервіс, який стає об’єктом планування, контролю і регулювання на основі оцінки  відповідних  показників якості та ефективності.

Удосконалення процесів надання інформаційних послуг для прийняття управлінських рішень стає першочерговим завданням інформаційного забезпечення управління підприємством. Актуальність дослідження процесів інформаційного сервісу посилюється бурхливим зростанням обсягів впровадження інформаційних технологій в управлінську діяльність, а також появою фахівців з інформаційного обслуговування, яким керівники, в процесі  подальшого поділу праці у сфері управління, передають частку своїх функцій стосовно інформаційної підтримки прийняття рішень в умовах розширення видів діяльності, товарного асортименту, ускладнення організаційної структури підприємств.

Розвиток інформаційного сервісу відбувався на основі  фундаментальних положень науково-інформаційної діяльності, відображених в роботах Д.І.Блюменау, Р.С.Гіляровського та з використанням інформаційних технологій, що знайшли відображення  в наукових працях К. Г. Скрипкіна, М.Г.Твердохліба, М. М. Іванова. В основі організації інформаційного сервісу лежить вивчення потреб споживачів. Теоретичні і методичні проблеми вивчення інформаційних потреб для систем підтримки прийняття рішень відображені в роботах Т. І. Алачевої, О.І.Амоші, Л.В.Балабанової, Я.Г. Берсуцького, А.П.Веревченко,  О.В.Виноградової, В.В.Вітлінського, В.К. Галіцина, А. Грінберга, В. М. Геєця, В.В.Годіна, В.Я.Заруби, К.Ф.Ковальчука, С. П. Кулицького, Ю.Г. Лисенка, Б.М.Мізюка, О.В.Оліфірова, В.В.Пастухової, B. С. Пономаренка, В.М.Порохні та О.І.Пушкаря. Питання, пов\'язані з формуванням і розвитком ринку інформаційних продуктів і послуг, широко розглянуто в роботах  Г.Р. Громова, С. Ф. Лазаревої, Л.Г.Мельника. Особливої уваги потребують питання уточнення місця і ролі інформаційного сервісу в системі управління торговельним підприємством; розробки концепції інформаційного сервісу та впровадження організаційно–економічного механізму надання інформаційних послуг. Подальше удосконалення інформаційного сервісу для управління на торговельних підприємствах та їх об’єднаннях, прийняття ефективних управлінських рішень на різних рівнях управління залишаються актуальними завданнями економічної науки та практики.

Зв\'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до планів науково-дослідних робіт Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського: це держбюджетна тема Д-2001-2 “Моделі оцінки соціально-економічного ризику впровадження і функціонування автоматизованих інформаційних систем” (№ державної реєстрації 0101U007788, автором розроблено моделі оцінки соціально–економічного ризику автоматизованої підсистеми управління оптовою торгівлею); держбюджетна тема Д-2003-4 “Моделювання інформаційної системи підприємства” (№ державної реєстрації 0104U010979, автором розроблено теоретичні і методичні положення побудови  моделей інформаційної системи управління торговельним підприємством); держбюджетна тема Д-2005-19 “Розробка науково-методичного забезпечення підготовки фахівців економічних спеціальностей з інформаційних систем і моделювання в економіці”   (№ державної реєстрації 0107U009453, автором визначені потреби навчального процесу в навчально-методичній літературі з інформаційних систем і технологій управління та шляхи їх задоволення з урахуванням сучасних стандартів якості); №348/2007 “Розробка інформаційно-комунікаційного забезпечення управління торговим підприємством”, автором сформульовано принципи та розроблено рекомендації для забезпечення інформаційними послугами керівників всіх рівнів управління торговельним підприємством на основі створення інформаційної служби.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в розробці теоретико-методологічних та методичних основ надання інформаційного сервісу в системі управління торговельним підприємством.

Для досягнення поставленої мети сформульовано і вирішено такі завдання:

визначення інформаційних потреб персоналу підприємства;

розробка класифікації інформаційних послуг;

уточнення понятійного апарату системи інформаційного сервісу;

розробка концепції інформаційного сервісу в системі управління торговельним підприємством; 

вибір комплексу показників інформаційного сервісу та розробка методів їх оцінки;

формування  процесів планування  інформаційних послуг для прийняття управлінських рішень;

формування  процесів контролю та регулювання інформаційного сервісу;

розробка методичного підходу до впровадження системи інформаційного сервісу на торговельному підприємстві з урахуванням технологічних особливостей задоволення інформаційних потреб керівників;

розробка організаційно-економічного механізму впровадження  інформаційної служби.

Об’єкт дослідження – процеси інформаційного забезпечення управління торговельним підприємством.

Предметом дослідження є теоретичні та методичні основи формування процесів планування, контролю та регулювання інформаційного сервісу в  системі управління торговельним підприємством.

Методи дослідження. Теоретичну та методологічну основу проведення досліджень склали наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених з проблем інформаційного забезпечення управління, інформаційного менеджменту, теорії прийняття рішень, системного аналізу, економіко-математичного моделювання. Нормативною базою дослідження були закони України та рішення Кабінету Міністрів України, статистичні дані Держкомстату України, звіти та статистика підприємств, ресурси Inte
et.

У процесі роботи застосовувались такі методи: системного аналізу та оцінки діяльності підприємства на основі ключових показників результативності (аналіз і вибір комплексу показників системи інформаційного сервісу та інформаційних потреб керівників); оптимізаційні методи (оптимізація алгоритмів пошуку релевантної інформації); методи статистичного оцінювання (аналіз відхилень між фактичними та плановими (нормативними) показниками системи інформаційного сервісу); метод економічного аналізу на основі моделі сукупної вартості володіння (оптимальний вибір варіанта організації системи інформаційного сервісу); функціонально-вартісний аналіз (для визначення собівартості та економічної ефективності інформаційного сервісу); анкетування для визначення показників оцінки якості інформаційного сервісу на торговельних підприємствах.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації зроблено теоретичне узагальнення та нове вирішення наукового завдання з удосконалення процесів управління інформаційною підтримкою торговельної діяльності  на основі сервісного підходу до задоволення інформаційних потреб керівництва та працівників підприємства.

Уперше:

розроблено концепцію інформаційного сервісу для підтримки прийняття управлінських рішень та реалізації торговельних бізнес-процесів, в основі якої лежить перехід від інформаційної системи до інформаційної служби як об’єкта управління з відповідними параметрами змісту, доступності, рівня, продуктивності, ціною послуг, що дозволяє досягти визначених економічних і соціальних цілей.

Удосконалено:

комплекс  показників системи інформаційного сервісу підприємства та інструментальних засобів їх оцінки, з урахуванням принципів  економічної та технологічної  збалансованості  і відповідності запитам споживачів, що надає можливість раціонального вибору стратегії управління і є основою  структурної перебудови інформаційного забезпечення управління;

формування процесів управління інформаційним сервісом для керівництва та працівників торговельного підприємства, на основі  методології системи підтримки прийняття рішень, забезпечується процесами планування, контролю і регулювання параметрів інформаційних послуг та дозволяє досягти певних переваг на всіх рівнях управління торговельним підприємством;

організаційно-економічний механізм реалізації процесів управління інформаційним сервісом на торговельному підприємстві, на засадах методичного підходу до створення і функціонування системи інформаційного сервісу з урахуванням її життєвого циклу, організації матричної структури системи управління з адаптивними властивостями, моделях оцінки фінансового результату впровадження інформаційної служби,  що дозволяє удосконалити організаційну структуру  і підвищити економічну ефективність управління.

Одержало подальший розвиток:

понятійний апарат стосовно визначення інформаційної потреби, як потреби споживача в інформації, необхідній і достатній для формулювання та виконання завдань підприємницької діяльності; визначення системи інформаційного сервісу на основі взаємодії елементів зовнішнього інформаційного простору та внутрішнього середовища підприємства стосовно формування попиту на інформаційну послугу, що дозволяє підвищити ефективність та якість реалізації торговельних процесів;

класифікація інформаційних послуг за призначенням, рівнем та стадією створення, за видами інформаційної діяльності і застосованого  апаратно-комунікаційного обладнання, що дозволяє ідентифікувати інформаційні послуги, забезпечує цілісність інформаційного сервісу керівників та працівників підприємства на основі використання зовнішніх і внутрішніх  джерел  інформації і сучасних  інформаційних технологій.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні положення дисертаційної роботи доведені до рівня конкретних методик і рекомендацій щодо розвитку концептуальних положень  та побудови системи інформаційного сервісу на торговельних підприємствах. Теоретичні положення та інструментальні результати дисертації впроваджувались під час розробки методичних рекомендацій щодо формування системи інформаційного сервісу,  вибору параметрів  планування, контролю та інструментарію для надання інформаційних послуг, вибору комплексу  показників системи інформаційного сервісу підприємства та інструментальних засобів їх оцінки на ТОВ „Содружество” (м. Донецьк, акт упровадження №5 від 27.12.2007 р.), ТОВ „Точмаш Сервіс” (м.Донецьк, довідка № 06/37 від 12.10.2006 p.), ТОВ „ТД “ТУЛЬЧИНКА-ЦЕНТР” (м. Кременчук, довідка №137 від 20.04.2007 p.).

Результати досліджень використовуються також у Донецькому національному університеті економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського у процесі викладання курсів  “Інформаційні системи і технології у торгівлі”, “Інформаційні системи і технології на підприємстві”, “Електронна комерція” (довідка про впровадження №13.02/7 від 08.01.08 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є завершеним науковим дослідженням, результати якого одержані здобувачем особисто. У ній викладено авторський підхід до вирішення наукового завдання щодо розробки теоретичних положень та методичних рекомендацій надання інформаційного сервісу керівникам торговельного підприємства в сучасних умовах. Внесок автора у колективно опубліковані роботи конкретизовано у списку публікацій.    

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні і практичні положення дисертаційної роботи доповідалися та обговорювалися на 6 міжнародних, всеукраїнських та міжрегіональних науково-практичних конференціях: Європейська  наука ХХІ століття: стратегія і перспективи розвитку” (Дніпропетровськ, 2006 р.); “Передові наукові розробки – 2006” (м.Дніпропетровськ, 2006 р.); “Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології в економіці” (м.Харків, 2006 р.); “Ключевые аспекты научной деятельности–2007” (м.Дніпропетровськ, 2007р.), Актуальные проблемы современных наук – 2007”, (м.Дніпропетровськ, 2007р.), Управління підприємствами: проблеми та шляхи їх вирішення”,  (м. Ялта, Крим, 2007р.),  на наукових конференціях професорсько-викладацького складу ДонНУЕТ за підсумками науково-дослідної роботи за 2003-2007 роки.

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано  14 наукових робіт загальним обсягом 4,05 друк. арк. (з них авторові належить 3,28 друк. арк.), у тому числі: 8 праць у фахових виданнях.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, 3-х розділів, 9 підрозділів, висновків, списку використаних джерел із 159 найменувань і 15 додатків (обсягом 57 сторінок). Текстова частина займає 179 сторінок, містить 16 таблиць (обсягом 14 сторінок) і 37 рисунків (21 сторінка).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)