ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ ДО ПРОФОРІЄНТАЦІЙНОЇ РОБОТИ ІЗ СТАРШОКЛАСНИКАМИ В СУЧАСНОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ ПРОСТОРІ




  • скачать файл:
title:
ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ ДО ПРОФОРІЄНТАЦІЙНОЇ РОБОТИ ІЗ СТАРШОКЛАСНИКАМИ В СУЧАСНОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ ПРОСТОРІ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність і доцільність обраної теми, визначено його мету, гіпотезу, завдання, об’єкт, предмет дослідження, викладено теоретико-методологічні засади, методи дослідження, розкрито наукову новизну, теоретичне і практичне значення роботи, вірогідність результатів, визначено експериментальну базу, впровадження й апробацію дисертаційного дослідження.

У першому розділі – «Теоретичні засади становлення та розвитку проблеми професійної орієнтації старшокласників» – висвітлено проблему професійної орієнтації старшокласників у педагогічній теорії; охарактеризовано базові поняття дослідження; проаналізовано особливості профорієнтаційної роботи вчителя інформатики; визначено місце сучасного інформаційного простору в аспекті досліджуваної проблеми.

У результаті вивчення психолого-педагогічної літератури виокремлено наукові підходи щодо профорієнтації в школі: діагностичний (тестологічний), психоаналітичний, гуманістичний, прагматичний, діяльнісний (виховний і діагностичний напрями), особистісно орієнтований і когнітивний (або пізнавальний). Визначено та обґрунтовано основні підходи, які покладено в основу нашого дослідження (діяльнісний, особистісно орієнтований та когнітивний).

На основі аналізу теоретичних засад профорієнтації учнів як системи їхньої підготовки до вибору професії визначено зміст таких понять як «професійна орієнтація» та «професійне самовизначення». За допомогою категоріального аналізу охарактеризовано особливості формування професійного самовизначення учнів у практиці навчальної діяльності при вивченні інформатики.

У процесі дослідження розкрита сутність поняття «підготовка майбутніх учителів інформатики до профорієнтаційної роботи із старшокласниками», що розглядається як складний комплексний багатофункціональний процес, орієнтований на усвідомлення потреб, мотивів в організації профорієнтаційної роботи із старшокласниками; оволодіння знаннями, вміннями, навичками використання можливостей інформаційних технологій у процесі профорієнтаційної роботи із старшокласниками.

Доведено, що «готовність майбутніх учителів інформатики до профорієнтаційної роботи із старшокласниками в сучасному інформаційному просторі» є результатом професійної підготовки студента вищого навчального закладу, що передбачає здійснення ролі координатора формування професійного самовизначення старшокласників при виборі майбутнього фаху в загальноосвітньому навчальному закладі в СІП та забезпечується сформованістю мотиваційної сфери, знань, умінь, комунікативних навичок майбутніх учителів інформатики до профорієнтаційної роботи.

Сучасний інформаційний простір розглядається як інтегральне електронне середовище, сукупність технічних і програмних засобів зберігання, обробки і передачі інформації, детермінованих політичними, економічними та культурними умовами реалізації процесів інформатизації. Складовою частиною сучасного інформаційного простору виділено інформаційно-комунікаційні технології, які визначають нові можливості навчання в школі.

У дослідженні здійснено обґрунтування можливостей використання інформаційно-комунікаційних технологій на уроках інформатики з метою профорієнтації старшокласників, визначено мету, головні функції, завдання та напрями профорієнтаційної роботи вчителя інформатики. Установлено, що одним з головних чинників, які сприяють формуванню професійного самовизначення молоді, є належна підготовка вчителів інформатики до профорієнтаційної діяльності із старшокласниками.

Дослідження засвідчило: вчитель інформатики є більш підготовленим до профорієнтаційної роботи в сучасному інформаційному просторі порівняно з іншими учителями-предметниками з огляду на його спеціалізацію, рівень інформаційної та методичної освіти, що дає можливість автоматизувати традиційні компоненти профорієнтації (профінформацію, профдіагностику, профконстультацію). Завдяки цьому вчитель інформатики засобами ІКТ спрямовує випускника школи на ефективний вибір сучасних професій, у яких використовуються новітні технології.

Необхідність удосконалення процесу підготовки майбутніх учителів інформатики до профорієнтаційної роботи із старшокласниками та реалізація мети та завдань дослідження спонукали до створення відповідної моделі та технології.

У другому розділі – «Педагогічні умови підготовки майбутніх учителів інформатики до профорієнтаційної роботи із старшокласниками» – визначено відповідні умови; обґрунтовано модель підготовки майбутніх фахівців, розроблено технологію поетапної підготовки, окреслено критерії та рівні готовності майбутніх учителів інформатики до профорієнтаційної роботи із старшокласниками.

На основі аналізу наукових матеріалів виявлено та теоретично визначено педагогічні умови підготовки майбутніх учителів інформатики до профорієнтаційної роботи із старшокласниками: обґрунтування теоретико-методичних засад професійної орієнтації старшокласників; розробка моделі та реалізація технології підготовки майбутніх учителів інформатики до профорієнтаційної роботи; упровадження в навчальний процес змісту, форм, методів підготовки студентів до профорієнтаційної роботи на основі нових технологічних принципів.

Керуючись системним підходом та враховуючи сучасні тенденції у досліджуваній сфері, теоретично обґрунтовано модель підготовки майбутніх учителів інформатики до профорієнтаційної роботи, яка є цілісним педагогічним утворенням, що характеризується наявністю внутрішніх зв’язків між її елементами: метою, змістом, формами організації процесу навчання в аудиторний та позааудиторний час, контролем, оцінкою, самооцінкою результатів підготовки і готовністю майбутніх учителів інформатики до профорієнтаційної роботи із старшокласниками (рис.1).

Пріоритетне місце в системі підготовки в аудиторний час відведене розробленому спецкурсу «Основи профорієнтаційної діяльності із старшокласниками», завдання якого полягають у формуванні цілісних уявлень про роль та місце вчителя інформатики як основного координатора профорієнтаційної роботи в сучасному інформаційному просторі засобами інформаційно-комунікаційних технологій за нових соціокультурних стандартів, ознайомленні з арсеналом сучасних принципів, методів, засобів і форм організації профорієнтаційної роботи із старшокласниками у процесі комп’ютеризованого навчання; розкритті сутності професійного самовизначення старшокласників, методів його діагностики.

На основі інтегративного підходу розроблено технологію підготовки майбутніх учителів інформатики до профорієнтаційної роботи із старшокласниками та визначено три етапи її реалізації. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)