ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ЕРГОНОМІЧНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ У МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ




  • скачать файл:
title:
ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ЕРГОНОМІЧНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ У МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

          У вступі висвітлено актуальність і стан розробленості проблеми дослідження, визначено його мету, завдання, об’єкт, предмет, сформульовано гіпотезу, охарактеризовано методи, розкрито наукову новизну і практичне значення, подано відомості про форми апробації, перевірки й упровадження у навчальний процес отриманих результатів.

          У першому розділі – «Теоретичні основи формування ергономічних компетенцій у майбутніх учителів початкових класів» – розглянуто актуальні вимоги до компетентнісної підготовки майбутніх учителів початкової школи; уточнено поняття «педагогічна ергономіка», «ергономічний підхід», визначено сутність компетентнісно-ергономічного підходу у професійній підготовці майбутніх учителів початкових класів; науково обґрунтовано зміст і структуру ергономічних компетенцій майбутнього вчителя початкових класів; визначено педагогічні умови їх формування.

        Здійснено аналіз професійної діяльності вчителя початкових класів та визначено сукупність вимог до компетентнісної підготовки майбутнього спеціаліста, які базуються на особистісних і професійних параметрах фахівця та включають професійно важливі якості, характеристику діяльності (суб’єкт, види, функції) та набір відповідних компетенцій. У результаті аналізу доведено, що професійна діяльність сучасного вчителя початкової школи потребує все більшого врахування чинників здоров’язбереження, самоорганізації праці, ортобіотичної поведінки індивіда (як учителя, так і учня) у навчальному середовищі, що вимагає ергономізації професійної підготовки майбутнього фахівця на засадах компетентнісного підходу.

        Виявлено у процесі теоретичного аналізу психолого-педагогічної та ергономічної (спеціальної) літератури, що педагогічна ергономіка сформувалась у самостійну галузь педагогічної науки ще в 70-ті роки ХХ століття, але до сьогоднішнього часу не повністю розкрито зміст і обсяг цього поняття. Педагогічну ергономіку розглядаємо як галузь педагогічної науки, яка вивчає проблеми гармонізації суб’єкт-суб’єктних відносин учасників педагогічної взаємодії на основі оптимізації психофізіологічних процесів, дидактичних засобів, матеріальних умов шкільної праці, гігієнічних, здоров’язберігальних та естетичних чинників освітнього середовища. Педагогічна ергономіка на основі всебічного комплексного аналізу основних чинників взаємодії в системі «учитель – учень – засоби навчання – навчальне середовище» (з позицій медичних, біологічних, педагогічних, психологічних наук) створює сукупність науково обґрунтованих вимог до навчальної діяльності учнів та педагогічної діяльності вчителів.

Доведено, що ергономічний підхід забезпечує реалізацію педагогіко-ергономічних норм і вимог до засобів навчання, а також ергономічних вимог і рекомендацій до організації навчальної діяльності учнів і педагогічної діяльності вчителів. Його основне завдання полягає в оптимізації педагогічної і навчальної діяльності учасників освітнього процесу, критерієм якої є їх функціональний комфорт.

        Обґрунтовано на основі комплексного теоретичного аналізу джерел дослідження, емпіричних даних та матеріалів із досвіду роботи вищих навчальних закладів, що актуальним завданням професійної педагогічної освіти сьогодні є заснована на компетентнісно-ергономічному підході підготовка вчителів початкової школи до впровадження досягнень педагогічної ергономіки у майбутню професійну діяльність. Під компетентнісно-ергономічним підходом розуміємо провідний засіб науково-педагогічної концептуалізації проблеми дослідження, який спирається на ідеї компетентності фахівця та ергономізації професійної підготовки майбутніх учителів початкових класів. Компетентнісний компонент включає аспекти особистісно орієнтованого, відносницько-діяльнісного та соціально-особистісного підходів. Ергономічний компонент інтегрує положення системного, комплексного та здоров’язберігального підходів. Базується компетентнісно-ергономічний підхід на загальнопедагогічних принципах гуманізації, інтеграції, диференціації, оптимізації та професійної спрямованості навчання майбутніх учителів початкової школи. З огляду на те, що компетентність розглядається як інтегративна характеристика сформованого фахівця, що включає компетенції – знання, уміння, здібності, мотиви, цінності відповідно до конкретного ряду вимог, зроблено висновок, що ергономічну підготовку майбутніх учителів початкових класів потрібно розглядати через категорію «ергономічні компетенції».

        Визначено ергономічні компетенції як цілісну систему знань, умінь, навичок і способів діяльності в галузі педагогічної ергономіки, які здійснюються під впливом професійно-значущих мотивів і які є необхідними для реалізації ергономічного підходу в професійній діяльності майбутнього вчителя початкових класів.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)