ПСИХОЛОГІЯ РОЗВИТКУ ТВОРЧОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ :



title:
ПСИХОЛОГІЯ РОЗВИТКУ ТВОРЧОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми дослідження, визначено об’єкт, предмет, гіпотезу, сформульовано завдання, викладено методологічні та теоретичні засади, методи дослідження, висвітлено наукову новизну, теоретичне і практичне значення роботи, наведено відомості про апробацію й упровадження результатів дослідження.

У першому розділі «Теоретико-методологічні основи дослідження проблеми творчої компетентності в підготовці вчителів» на основі аналізу й узагальнення психолого-педагогічних та філософських джерел, даних експериментального дослідження обґрунтовано необхідність розгляду творчої компетентності як найвищого рівня професійної компетентності вчителя. Розкрито зміст понять «розвиток», «творчість», «педагогічна творчість», «компетенція» і «компетентність» особистості. Здійснено структурно-функціональний аналіз розвитку творчості особистості, з’ясовано теоретико-психологічні особливості розвитку педагогічної творчості. Визначено психологічні умови розвитку творчої компетентності майбутнього вчителя.

Констатовано відсутність єдиного підходу до розуміння розвитку творчої, компетентної особистості, здійснено акцентування дослідників, які працюють у межах різних психологічних підходів, на різних її аспектах: ідей про творчі здібності і розвиток творчості (В.І. Андреєв, А. Бергсон, Е. Боно, Н.В. Бордовська, Л.Л. Гурова, К. Ізард, О.І. Кульчицька, М.О. Лосський, Б.П. Нікітін, К.К. Платонов, Є.І. Рогов, С.Л. Рубінштейн, С.О. Сисоєва, О.К. Тихомиров, Л.С. Яковицька); розвиток творчої особистості в діяльності (О.Г. Асмолов, О.М. Леонтьєв, Б.Ф. Ломов, В.О. Моляко, Л.О. Радзіховський, В.А. Роменець, В.І. Слободчиков, Г.В. Суходольський, В.Ф. Шадріков); педагогіки творчості та рефлексивної психології (В.М. Дюков, С.Ю. Степанов); ідей про навчання та розвиток (К.О. Абульханова-Славська, Б.Г. Ананьєв, І.Д. Бех, А.В. Брушлінський, П.Я. Гальперін, В.В. Давидов, Г.С. Костюк, С.Д. Максименко, В.О. Моляко та ін.); ідей про взаємозв’язок професійного та особистісного розвитку (В.О. Бодров, Є.О. Климов, Г.В. Ложкін, А.К. Маркова, В.Д. Шадріков); системного, діяльнісного, цілісного підходів до вивчення особистості (Б.Г. Ананьєв, Л.І. Анциферова, В.Г. Кремень, Б.Ф. Ломов, С.Д. Максименко, О.В. Скрипченко).

У розділі виокремлено важливі положення щодо розвитку творчої особистості: природа психіки людини пов’язана з такими ключовими ознаками, як цілісність, унікальність, активність, здатність до вираження, відкритість, саморегуляція. Необхідність розгляду в будь-якому конкретно-психологічному дослідженні існування особистості, здатної до саморозвитку (С.Д. Максименко); самостійність мислення, незалежність від стереотипів є характерними для творчої особистості (Р. Стернберг); педагогічна творчість як цілісний процес професійної реалізації та самореалізації педагога, центральною ланкою якого є особистісно орієнтована розвивальна взаємодія в системі «вчитель-учень» (С.О. Сисоєва); здатність людини «діяти в невизначених ситуаціях» через самовизначення особистості пов’язана з її творчою діяльністю (О.О. Леонтьєв); творча особистість – це людина, яка володіє активністю, освоює і цілеспрямовано перетворює природу, суспільство і свою суть (В.Ф. Моргун); професійна компетентність включає інтегрованість знань й умінь з різних сфер життєдіяльності людини, зокрема, вміння працювати в інформаційному полі на сучасному технологічному рівні, які необхідні для здійснення діяльності творчого рівня (В. Чинапах, Г. В. Вайлер, Я.І. Лефстед); структура педагогічної компетентності представлена компонентами: змістовно-операціональним; комунікативним; ціннісно-мотиваційним; особистісним (А.В. Шишко); структурними компонентами професійної компетентності майбутнього вчителя є сфери мотиваційна, предметно-практична і сфера саморегуляції (Л.Г. Карпова) та ін.

Виходячи із вище наведеного, з’ясовано зміст та взаємовідношення понять «розвиток», «творчість», «педагогічна творчість», «компетенція», «компетентність». Педагогічну творчість ми розглядаємо як ефект розвитку творчої компетентності майбутнього вчителя, оскільки вважаємо, що поняття творчості можна розглядати як педагогічну взаємодію, що забезпечує створення нових оригінальних продуктів навчально-пізнавальної діяльності, вміння діяти в нових педагогічних ситуаціях. Під компетенцією ми розуміємо сукупність взаємопов’язаних знань, умінь і навичок, що забезпечують виконання професійних завдань, а компетентність – це здатність здійснювати професійну діяльність на основі сформованих компетенцій. Виявлено, що основні психологічні умови розвитку творчої компетентності майбутніх учителів у навчально-виховному процесі включають: особливості структури педагогічної діяльності; саморегуляцію; педагогічну активність; готовність до професійної творчості.

Таким чином, комплексний аналіз розвитку творчої компетентності майбутніх учителів дозволив виявити наступні протиріччя:

    між новими вимогами до рівня і змісту освіти майбутніх фахівців і можливостями традиційної моделі навчання у вузах;

    між загальним теоретичним рівнем сучасної психолого-педагогічної науки, яка розробляє основні засади компетентнісного підходу, і дійсним станом розвитку професійної компетентності майбутніх учителів;

    між значною кількістю ідей щодо розвитку творчості вчителів і недостатньою розробленістю концептуальних основ розвитку їх творчої компетентності.

Незважаючи на значну кількість досліджень педагогічної творчості особистості, проблема розвитку творчої компетентності майбутнього вчителя залишається недостатньо розробленою і потребує створення цілісної концепції, яка б визначала зміст діяльності з розвитку професійної компетентності для досягнення її творчого рівня.

Другий розділ «Концепція розвитку творчої компетентності майбутніх учителів» присвячено розкриттю: сутності професійної компетентності особистості, її психологічного змісту, структури (компоненти особистісно-розвивальний; діяльнісно-розвивальний; комунікативний; фаховий; опанування досвіду); структури моделі розвитку творчої компетентності майбутніх учителів; обґрунтуванню вибору та розробки методичного інструментарію психодіагностики розвитку творчої компетентності майбутніх учителів.

На основі аналізу літературних джерел констатовано відсутність чітко виокремленого поняття творчої компетентності майбутнього вчителя. Є лише декілька визначень змісту творчої компетентності особистості. Так, у психології знаходимо визначення творчої компетентності, за О.Ф. Волобуєвою, творча компетентність викладача вищого навчального закладу – це інтегрована професійно-особистісна характеристика особистості педагога, яка забезпечує ефективність його діяльності в різноманітних ситуаціях педагогічного спілкування в умовах ВНЗ. Творча компетентність є системотвірним компонентом у структурі професійної компетентності викладача, визначальним чинником його професіоналізму. У педагогіці – за О.В. Тутолміним, творча компетентність є інтегративною професійно-особистісною характеристикою вчителя, що забезпечує ефективність його діяльності в типових та нетрадиційних ситуаціях шкільного життя, виступає системоутворюючим компонентом у структурі професійно-педагогічної компетентності, фактором становлення професіоналізму майбутнього вчителя. С.П. Бондар визначає творчу компетентність як знання, вміння, навички, ставлення, необхідні для успішної творчої діяльності, та можливість використати їх у житті, на практиці.

Під професійною компетентністю майбутнього вчителя ми розуміємо сформованість особистісно-розвивального, діяльнісно-розвивального, комунікативного, фахового компонентів та компоненту опанування досвіду. Під творчою компетентністю ми розуміємо найвищий рівень розвитку професійної компетентності, коли майбутній учитель здійснює професійну діяльність на творчій основі стабільно і неперервно.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины