ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АКТИВІЗАЦІЇ ЄВРОРЕГІОНАЛЬНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА




  • скачать файл:
title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АКТИВІЗАЦІЇ ЄВРОРЕГІОНАЛЬНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА
Тип: article
summary:

 

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми досліджень. Розширення Європейського Союзу до кордонів України та реалізація Програми сусідства ЄС зумовлює удосконалення організаційно-правових та економіко-фінансових аспектів єврорегіонального співробітництва. Використання єврорегіональних структур як організаційно-фінансової платформи транскордонного співробітництва все більше утверджується у регіональній політиці як інтеграційний механізм, який безпосередньо реалізується у прикордонні. Повне охоплення периметрів кордонів більшості європейських країн  єврорегіонами створює уніфіковане середовище для реалізації регіональної політики ЄС та політик національних держав у сфері транскордонного співробітництва. Україна з 1993 року включилася у процес створення єврорегіонів, проте, у порівнянні із сусідніми країнами, реалізовувала його надто повільними темпами. Серед 19 прикордонних областей лише 9 (менше половини) беруть участь у діяльності єврорегіонів. Серед основних чинників, які гальмують формування єврорегіонів, є відсутність бачення, зокрема у регіональних та місцевих органів влади, місця ефективної діяльності цих структур у новому інституційному середовищі, яке нині формується в Україні.  Нові інструменти регіональної політики ЄС, які використовуються в Програмі сусідства ЄС, зумовлюють необхідність перегляду відношення до єврорегіонів в Україні та пошуку нових шляхів вирішення проблем, що є та виникають у транскордонних регіонах. Механізми та інструментарій реалізації Державної програми розвитку транскордонного співробітництва на період до 2010 року, хоча і дещо схожі на європейські, проте тут відсутній механізм використання єврорегіонів як інституції транскордонного співробітництва і не передбачається їх диверсифікація на інші сфери. Саме тому надзвичайно актуальним стає завдання розробки нових організаційно-економічних механізмів активізації єврорегіонального співробітництва та утвердження їх як організаційно-економічної і координаційної платформи транскордонної співпраці, як це відбувається на кордонах країн-членів ЄС.

Відповідно, зростає потреба в науково-методичному забезпеченні процесів активізації транскордонного співробітництва, вагомий внесок у дослідження якого зробили вітчизняні та зарубіжні вчені, серед яких: П.Бєлєнький, З.Бройде, Б.Буркинський, В.Будкін, О.Вишняков, З.Герасимчук, М.Долішній, Є.Кіш, М.Лендьел, П.Луцишин, Ю.Макогон, М.Мальський, В.Мікловда Н.Мікула, А.Мокій, В.Пила, С.Писаренко, А.Філіпенко, О.Чмир, В.Чужиков, І.Школа, Т.Комарніцкі, Р.Ратті, М.Ростішевські, А.Стасяк, Р.Федан та багато інших провідних вчених.

Проте, нині існує потреба наукового обґрунтування підходів та розробки методичних рекомендацій щодо нових організаційно-економічних механізмів активізації єврорегіонального співробітництва, зокрема, використання процесів диверсифікації транскордонного співробітництва (поширення діяльності на нові сфери) з метою підвищення конкурентоспроможності прикордонних територій. Це зумовило вибір теми дисертаційного дослідження.

Концепція досліджень. В умовах глобалізації та регіоналізації світової економіки значно посилюється роль територіальних суспільних систем (регіонів) у вирішенні проблем свого розвитку, зокрема, на основі стратегічного планування. Практика світового господарювання підтвердила ефективність використання кластерного підходу для реалізації стратегій регіонального розвитку. Для прикордонних територій є своя специфіка, яка базується на більш широких можливостях прискореного розвитку за рахунок транскордонного співробітництва та реалізації відповідно сформованої регіональної політики. Дане дослідження спрямоване на розробку рекомендацій  більш ефективного використання транскордонного співробітництва, шляхом диверсифікації єврорегіональної діяльності на формування та підтримку транскордонних кластерів.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до наукового напряму Інституту регіональних досліджень НАН України, в рамках наукових тем: "Розвиток ринкової інфраструктури в умовах глобалізації та регіоналізації економіки" (номер державної реєстрації 0102U000426), «Розробка регіональної стратегії формування та підтримки розвитку транскордонних кластерів» (номер державної реєстрації 0102U000426).

Результати дослідження використані в науково-дослідній роботі кафедри інноватики Дрогобицький державний педагогічний університет імені І. Франка: “Дослідження шляхів забезпечення економічної безпеки територій” (номер державної реєстрації теми: 0105U001878). В межах наукових тем використані авторські пропозиції щодо диверсифікації єврорегіонального співробітництва з метою забезпечення економічної безпеки та конкурентоспроможності прикордонного регіону; формування транскордонних кластерів, підвищення ролі єврорегіонів у територіальному розвитку суміжних прикордонних територій; та методичні рекомендації щодо розробки стратегії підтримки розвитку транскордонних кластерів.

Метою дослідження є наукове обґрунтування підходів та підготовка методичних рекомендацій щодо удосконалення організаційно-економічного забезпечення активізації єврорегіонального співробітництва з метою підвищення конкурентоспроможності прикордонних територій. 

Досягнення зазначеної мети зумовило визначення та вирішення наступних завдань:

-               узагальнення світового досвіду транскордонного співробітництва, уточнення та адаптація категорійного апарату;

-               визначення ролі та функцій єврорегіонального співробітництва у територіальному розвитку;

-               виявлення проблем розвитку прикордонних територій і вибір напрямів диверсифікації співробітництва;

-               порівняльний аналіз єврорегіонального співробітництва країн-членів ЄС та України;

-               аналіз процесів диверсифікації єврорегіонального співробітництва;

-               підготовка методичних рекомендацій щодо розробки організаційно-економічного забезпечення активізації єврорегіонального  співробітництва

Об'єктом дослідження є транскордонне співробітництво, зокрема, у формі єврорегіонів.

Предметом дослідження є теоретичні та прикладні положення щодо розробки та використання організаційно-економічного забезпечення активізації єврорегіонального співробітництва.

Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою дослідження є теорія постіндустріального суспільства, яка інтерпретується через прикладні аспекти теорій регіонального розвитку, транскордонного співробітництва, конкурентних переваг, міжнародної економіки та міжнародної інтеграції, стратегічного та проектного управління. В основі дослідження лежить системний підхід.

У процесі наукового дослідження використано методи порівняльно-статистичного та SWOT-аналізу, експертних оцінок, соціологічних досліджень, логічного узагальнення результатів тощо.

Основними джерелами інформації стали законодавчі акти та статистична звітність України, Ради Європи, Європейського Союзу, країн Центрально-Східної Європи. Окрім того, використовувались матеріали Міністерства економіки України, інших міністерств та центральних відомств України, обласних державних адміністрацій, зокрема, поданих на веб-сторінках, результати власних спостережень.

У роботі використано праці західноєвропейських, українських, польських та російських авторів з проблем транскордонного співробітництва, матеріали спеціальних видань Ради Європи, ЄС, Асамблеї європейських регіонів, періодичні видання, результати соціологічних опитувань.

Наукова новизна отриманих результатів.

Вперше:

-               обґрунтовані науково-методичні підходи до розробки концепції формування транскордонних кластерів та використання єврорегіонів як координуючих структур, шляхом диверсифікації єврорегіонального співробітництва з метою його активізації та підвищення конкурентоспроможності прикордонних територій.

Удосконалено:

-               методичні підходи дослідження діяльності єврорегіональних структур з огляду на процеси диверсифікації співробітництва, які пройшли етапи від встановлення контактів у культурній сфері до складних економічних взаємовідносин у діяльності транскордонних кластерів, що дає можливість ідентифікувати транскордонні кластери, що стихійно формуються і визначити напрями підтримки їх розвитку з боку органів влади;

-               організаційно-економічні положення використання кластерного підходу з метою активізації та підвищення ефективності єврорегіонального співробітництва, а саме щодо розробки регіональної стратегії формування та підтримки транскордонних кластерів.

Дістали подальшого розвитку:

-               використання категорійного апарату транскордонного співробітництва, зокрема, уточнено поняття «єврорегіональне співробітництво», яке означає лише співробітництво єврорегіонів як структур, чи співробітництво в рамках єврорегіонів, на відміну від використання цього терміну для означення євроінтеграційних процесів співробітництва чи іншого тлумачення;

-               обґрунтування доцільності розвитку прикордонних територій шляхом формування транскордонних логістичних кластерів з метою забезпечення  конкурентоспроможності прикордоння та транспортних коридорів, що проходять територією України.

Практичне значення отриманих результатів полягає у підготовці методичних рекомендацій щодо розробки організаційно-економічного забезпечення активізації єврорегіонального співробітництва.

Прикладний характер результатів дослідження проявляється у наступному. Матеріали дисертаційного дослідження використані у розробці «Стратегії розвитку агротуризму в Дрогобицькому районі до 2015 року» для Дрогобицької районної адміністрації у Львівській області (довідка  № 2/25-2221 від 05.11.2007), міжнародного документу «Формування логістичного кластеру на Закарпатті», який реалізований Агенцією регіонального розвитку «КІУТ» (Угорщина) на замовлення Міністерства транспорту Угорщини (довідка від 10.08.07) та у викладанні дисциплін «Міжнародні економічні відносини» та «Зовнішньоекономічна діяльність» у Дрогобицькому державному педагогічному університеті ім. І. Франка (довідка  № 1214  від 02.10.2007).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові досягнення, представлені у дисертації, та наукова новизна, що виноситься на захист, є результатом власних осмислень і наукових досягнень автора. Із наукових праць, виконаних у співавторстві, використано тільки ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи автора і вказані у переліку основних публікацій.

Апробація результатів дисертації. Отримані наукові результати та висновки дисертаційного дослідження доповідалися та обговорювалися на міжнародних науково-практичних конференціях: „Ступінь активності Польщі у міжнародному середовищі” (Лєгніца, Польща, 2002), „Національна ідентичність і європейська інтеграція: Україна-Польща-Німеччина” (2003, Львів), Перша міжнародна науково-практична конференція «Розвиток зовнішньоекономічної діяльності в умовах глобалізації» (Севастополь, 2005), ІІ міжнародна науково-практична конференція «Інституціональні перетворення в суспільстві: світовий досвід і українська реальність» (Мелітополь, 2007), міжнародна науково-практична конференція «Вплив маркетингу на підвищення ефективності транскордонного співробітництва з країнами-членами ЄС» (Мукачево, Закарпатська обл., 2007) та інші.

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 17 наукових праць (у тому числі 6 у наукових фахових виданнях), загальним обсягом 7,5 др. арк., з них – 6,5 особисто автора.

Обсяг та структура роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.  Загальний обсяг роботи становить 243 сторінок друкованого тексту, з них 174 основного. Робота містить 14 таблиць, 24 рисунків та карт та 10 додатків. Список використаних джерел охоплює 181 найменування.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)