ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ РЕГІОНУ



title:
ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ РЕГІОНУ
Тип: article
summary:

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Сучасний розвиток регіонів супроводжується бурхливими змінами і потребує адаптації до них усіх галузей національної економіки. Електроенергетика, що забезпечує життєдіяльність усіх підприємств, які функціонують на території регіону, і безпеку населення, є перспективною галуззю. Капітал і ресурси, що вкладаються в її розвиток, при сформованій стратегії можуть сприяти підвищенню економічних показників не тільки окремого регіону, але й національної економіки в цілому. За цих умов формування стратегії управління розвитком електроенергетики регіону є обов'язковим. Мета стратегії управління електроенергетикою регіону - ефективне використання її потенціалу й управління інформацією про вплив внутрішнього і зовнішнього оточення на розвиток регіонів і підвищення якості життя населення.

Вирішенню питань стратегічного управління були присвячені роботи українських учених: В.М. Амітана, В.Г. Герасимчука, М.О. Кизима,                      В.Д. Нємцова, В.С. Пономаренка, М.М. Смирнова, О.М. Тищенка,                        О.М. Тридіда, Б.Г. Шелегеди, а також зарубіжних: А.Д. Аакера, Р. Акофа,               І. Ансоффа, К. Боумена, В.О. Винокурова, О.С. Віханського, А.П. Градова,             П. Дойла, П. Друкера, Б. Карлофа, В. Кінга, Д. Кліланда, Д. Кемпбела,               В.М. Маркової, Г. Мінцберга, М. Портера, С.О. Попова, Д. Стонхауса,              А.Дж. Стрікленда, А.А. Томпсона,  М.М. Треньова, Д. Хассі, А.Ю. Юданова. Питання регіонального розвитку відображені в роботах українських учених              А.Є. Ачкасова, П.Т. Бубенка, А.П. Голікова, Б.М. Данілішина, М.І. Долішного, Г.В. Ковалевського, Р.Р. Ларіної, Г.І. Онищука, В.І. Торкатюка, Л.М. Шутенка, а також зарубіжних учених Дж.М. Кейнса, С.А. Кузнеця, Л. Клейна, Р. Фріша.

Процес взаємного впливу розвитку сфери електроенергетики і регіону як середовища її функціонування представляють інтерес для наукових досліджень. Відсутність врахування впливу регіонального розвитку при управлінні електроенергетикою зумовила актуальність теми і лягла в основу цього дослідження. Про актуальність даної роботи свідчать також прийняті в 2005 р. проект «Енергетичної стратегії України до 2030 року», що відображає не тільки  напрям розвитку електроенергетики, а й прогнози майбутнього розвитку країни, соціальної сфери і рівня життя населення, а також Закон України «Про стимулювання розвитку регіонів».

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану наукових досліджень Харківської національної академії міського господарства. В основу дисертації покладені теоретико-методологічні й практичні розробки, що є частиною науково-дослідних робіт „Економічні основи системотехніки полідемен-сіонального формування синергетичного інвестиційного циклу капітального будівництва об'єктів житлово-комунальних комплексів” (номер державної реєстрації 0107U000249); при виконанні якого особисто дисертантом обґрунтована необхідність розробки стратегії електроенергетики в регіоні при здійсненні будівництва житлово-комунальних комплексів на його території, а також «Економічні проблеми розвитку підприємств – регіональний аспект» (номер державної реєстрації 0107U000248), в якій дисертантом вирішені завдання прогнозування обсягів реалізації електроенергії з урахуванням показників розвитку регіону. Теоретичні й методичні рекомендації дисертаційного дослідження впроваджені в навчальному процесі при викладанні дисципліни «Стратегічне управління підприємством» у Харківській національній академії міського господарства.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в узагальненні теоретико-методичних положень щодо оцінки електроенергетики регіонів і виявлення стратегічних напрямів її розвитку в умовах зміни середовища функціонування. Для досягнення вказаної мети в роботі поставлені й вирішені наступні завдання:

- аналіз і уточнення визначень понять: стратегія, електроенергетика, регіон, управління розвитком і їх взаємний вплив;

- обґрунтування необхідності стратегічного управління електро-енергетикою і визначення її ролі в розвитку регіону;

- уточнення понять і визначення параметрів дії зовнішнього і внутрішнього середовища на електроенергетику регіону;

- аналіз методів і моделей формування стратегії управління розвитком електроенергетики регіону;

- розробка методики оцінки конкурентоспроможності (далі - КСП) електроенергетики регіону;

- аналіз КСП електроенергетики регіону і визначення напрямків її розвитку з урахуванням зміни компонент зовнішнього й внутрішнього оточення;

- розробка методики формування стратегії розвитку електроенергетики регіону з урахуванням зміни компонент, що впливають на рівень її КСП;

- побудова динамічної моделі визначення майбутнього рівня КСП електроенергетики регіону з урахуванням впливу кожної компоненти на загальний рівень КСП, а також прогнозування зміни рівня КСП із застосуванням сценарного підходу.

       Об'єктом дослідження в роботі є процес формування стратегії управління розвитком електроенергетики регіону.

Предметом дослідження є теоретичні положення, методичні підходи й методи формування стратегії розвитку електроенергетики в регіоні.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених.

У процесі дослідження використані такі методи: логіко-теоретичне узагальнення і порівняння – для уточнення економічних категорій „стратегічне управління”, „регіональний розвиток”, „регіон”;  дедуктивний метод – для деталізації і систематизації чинників зовнішнього і внутрішнього оточення електроенергетики регіону; метод експертних оцінок – для аналізу чинників середовища функціонування електроенергетики, для уточнення критеріїв, що характеризують термін «регіон»; статистичний і факторний аналіз – для побудови моделі впливу компонент зовнішнього і внутрішнього оточення на рівень КСП електроенергетики регіону; метод таксономії - для оцінки КСП електроенергетики регіону в умовах ринкової економіки; метод кластеризації (агломеративний, ієрархічний, деревовидна кластеризація) – для ідентифікації електроенергетики регіонів за рівнем КСП (дуже високий, високий, середній, низький і дуже низький); регресійний аналіз – для визначення впливу компонент внутрішнього і зовнішнього оточення функціонування електроенергетики регіону на загальний рівень КСП електроенергетики регіону.

         Наукова новизна отриманих результатів полягає в обґрунтуванні підходів до розробки стратегії управління електроенергетикою в регіоні, а саме:

вдосконалено:

- методичний підхід до формування стратегії управління розвитком електроенергетики регіону на основі матричного методу шляхом побудови матриці в координатах «КСП електроенергетики регіону – частка ринку», що передбачає, на відміну від відомих, врахування компонент середовища функціонування електроенергетики в регіоні, дозволяє виявити конкурентну позицію і сформувати напрям розвитку енергопостачальників;

- класифікацію чинників зовнішнього оточення електроенергетики регіону на підставі розподілу їх за рівнями, в яких, на відміну від існуючих класифікацій, виділені чинники: на рівні галузі – КСП, технологічні, споживачі і постачальники; регіональному – промисловість, сільське господарство, демографія, ЖКГ; загальнодержавному – законодавство і нормативна база, основні макроекономічні параметри, інвестиційний клімат, зовнішньо-економічна діяльність, соціально-економічна політика; геополітичному – НТП, географічне положення, екологічна безпека, світові ціни;

- поняття „регіон”, яке, на відміну від відомих, розкриває зміст поняття за значущістю ознак, що його характеризують: загальність мережної і ринкової інфраструктури, розвиток яких призводитиме до підвищення рівня і якості життя населення, єдність природнокліматичних умов, матеріально-технічної, виробничої, соціальної і національно-культурної інфраструктур, наявність тісних економічних, виробничих і психологічних внутрішніх зв'язків, однорідність екологічного розвитку.

         отримали подальший розвиток:

         - методика оцінки КСП електроенергетики регіону на основі інтегрального показника, що, на відміну від відомих, враховує інтегральні значення компонент, а саме: економічного розвитку підприємства електроенергетики, розвитку регіону, соціального розвитку регіону, розвитку виробництва електроенергетики регіону, участі держави в управлінні електроенергетикою регіону;

         - моделювання прогнозних змін рівнів КСП електроенергетики регіону із застосуванням сценарного підходу, яке, на відміну від відомих підходів, враховує динаміку кожної з компонент (економічного розвитку підприємства електроенергетики, розвитку регіону, соціального розвитку регіону, розвитку виробництва електроенергетики регіону, участі держави в управлінні електроенергетикою регіону), що впливають на рівень КСП електроенергетики регіону.

Практичне значення наукових результатів полягає в тому, що використання запропонованих в роботі методів і прийомів сприятиме розвитку й удосконаленню не тільки системи управління електроенергетикою, але й безпечному функціонуванню усіх підприємств, що функціонують в регіоні, шляхом вироблення стратегічних рішень, спрямованих на адаптацію електроенергетики регіону до розвитку, власне, регіону. Основні результати дослідження знайшли практичне застосування при формуванні стратегії управління розвитком АК „Харківобленерго”, що представляє електроенергетику харківського регіону (акт № 26Е/20-468/1-1 від 19.07.07), Харківських магістральних енергетичних мереж (акт №1-28Г від 28.11.07.), а також при визначенні регламенту взаємодії підприємств електроенергетики (Нововодолазського РВЕ РЕМ) з місцевими органами влади - Нововодолазською селищною Радою (акт № 947 від 23.11.07).

         Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійною науковою працею, в якій викладений авторській підхід до вирішення проблеми удосконалення стратегії управління розвитком електроенергетики регіону. Наукові положення, висновки й пропозиції, що виносяться на захист, отримані автором самостійно. З наукових праць, що опубліковані в співавторстві, використовуються ті положення, які є результатом особистого дослідження автора, а саме (у дужках вказані номери робіт за списком, що поданий в авторефераті): обґрунтування необхідності стратегічного управління розвитком електроенергетики регіону [1,2], формування груп чинників впливу зовнішнього середовища на електроенергетику регіону [3], обґрунтування компонент, що визначають рівень КСП електроенергетики регіону [4], методика оцінки КСП електроенергетики регіону [5].

Апробація результатів дисертації. Основні теоретико-методичні й практичні результати доповідались на Всеукраїнській науково-практичній конференції „Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (Дніпропетровськ, 2004); Міжнародній науково-практичній конференції Сучасні інформаційні технології в економіці й управлінні підприємствами, програмами і проектами” (Алушта, 2004); Міжнародній науково-практичній конференції „Динаміка наукових досліджень „2004” (Дніпропетровськ, 2004); Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів і молодих учених „Проблеми глобалізації і моделі стійкості розвитку економіки” (Луганськ, 2006); Міжнародній науково-практичній конференції „Економіка будівельної галузі на шляху її інтеграції до синергетичних систем” (Харків, 2006).

Публікації. Основні результати й висновки дисертації знайшли відображення в 15 наукових роботах, які опубліковані у професійних наукових виданнях, затверджених ВАК України. Загальний обсяг публікацій - 3,01 ум.-друк.арк., з яких особисто автору належить 2,23 ум.-друк.арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, списку використаних джерел і додатків. Робота містить 210 сторінок машинописного тексту, зокрема основного тексту 181 сторінка, 40 таблиць на 7 сторінках, 31 рисунок на 10 сторінках. Список використаних джерел з 207 найменувань займає 16 сторінок, 8 додатків – 44 сторінки.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины