ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
title:
ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: article
summary:

 

Актуальність теми. Для ефективного розвитку сільського господарства України необхідне становлення в країні активно функціонуючого фінансового ринку, формування інтегрованої системи взаємозв'язків з міжнародними фінансовими потоками, підвищення рівня інвестиційної забезпеченості сільськогосподарських підприємств. Структура та обсяги інвестиційної діяльності на рівні кожного господарюючого суб'єкта є головними факторами, що обумовлюють інвестиційний розвиток країни.

Світовий досвід свідчить про те, що сфера агробізнесу завжди приваблива для інвестицій, оскільки на продукцію аграрної сфери завжди є стійкий попит, який не має тенденцій до зниження. Сільськогосподарська продукція на відміну від технологій її виробництва ніколи не застаріває “технічно і технологічно”. Все це підтверджено еволюційним процесом економічного розвитку.

Проблеми здійснення інвестиційної діяльності в агропромисловому виробництві розглядаються в роботах Г.Александера, Є.К.Бабець, К.С.Берестового, Г.Бірмана, Л.М.Будяка, С.О.Гуткевич, Л.М.Борща, І.О.Бланка, Л.Гітмана,  А.П.Гайдуцького, М.С.Герасимчука, М.І.Кісіля, В.В.Ковальова, Л.Крушвіце, М.Ю.Коденської, І.І.Лукінова, Г.П.Лайко, Є.О.Ланченко, С.В.Мацибори, Т.В.Майорової, Л.О.Мармуль, А.С.Музиченко, Г.В.Осовської, П.Т.Саблука, П.А.Стецюка, Н.В.Сербіненко, А.М.Третяк, В.В.Федоренка, У.Шарпа, А.Е.Юзефовича, М.Яхяєва та ін.

Аналіз ступеня розробленості проблеми економічного механізму формування інвестиційної забезпеченості сільськогосподарського виробництва в сучасних умовах показує, що, незважаючи на поглиблену увагу до неї вітчизняних і   зарубіжних учених, багато аспектів досліджені недостатньо. Це стосується таких питань, як формування інвестиційних проектів у дрібно- та великотоварному виробництві, оцінка інвестиційних проектів у контексті конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції.

Потреба в систематизації накопиченого досвіду, аналізу й оцінки оптимального використання інвестиційних ресурсів для забезпечення ефективного виробництва сільськогосподарських підприємств визначила вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано на кафедрі світового сільського господарства та зовнішньоекономічної діяльності Навчально-наукового інституту бізнесу Національного університету біоресурсів і природокористування України згідно з планом науково-дослідної роботи за темою «Економічна стратегія АПК України: трансформація пріоритетів і механізмів їх реалізації» (номер державної реєстрації 0106U007369) на 2006-2009 рр.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка      науково обґрунтованих пропозицій щодо формування ефективного механізму інвестиційного забезпечення виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств з метою оптимізації процесу їх використання в умовах розвитку ринкових відносин.

Для досягнення визначеної мети дисертаційного дослідження були вирішені такі наукові завдання:

-         провести теоретичне узагальнення сутності інвестиційної забезпеченості підприємств в умовах розвитку ринкових відносин;

-         проаналізувати зарубіжний досвід залучення інвестицій в сільськогосподарське виробництво;

-         оцінити сучасний стан, основні тенденції розвитку й економічну ефективність сільськогосподарського виробництва з урахуванням залучення інвестицій;

-         узагальнити методологічні підходи до оцінки ефективності інвестиційних проектів у виробничій діяльності підприємств;

-         розробити методику розрахунку ефективності інвестиційного забезпечення виробничої діяльності;

-         визначити шляхи підвищення ефективності використання інвестицій в сільськогосподарському виробництві;

-         обґрунтувати пропозиції щодо вдосконалення методичних підходів оцінки інвестиційних проектів у контексті конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств.   

Об’єктом дослідження є інвестиційне забезпечення виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств. Поглиблені дослідження проводились на матеріалах модельних агроформувань і сільськогосподарських підприємств Київської   області.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і прикладних аспектів формування економічного механізму інвестиційного забезпечення виробничої діяльності сільськогосподарського підприємств.

Методи дослідження. Теоретичну та методологічну базу дисертаційного дослідження становлять праці провідних вітчизняних і зарубіжних вчених, загальносистемні принципи проведення комплексних наукових досліджень. Із спеціальних методів дослідження в дисертації використано такі методи: монографічний, теоретичного узагальнення, абстрактно-логічний – при  вивченні літературних джерел та дослідженні розвитку поставлених проблем; економічний – із застосуванням аналітичних групувань; графічний – при дослідженні методології розрахунків точки беззбитковості; спостереження, порівняльних переваг, кластерний аналіз – при класифікації пріоритетів вирощування товарних культур залежно від витрат (виробнича собівартість) та прибутковості їх виробництва; економіко-математичного моделювання – при оптимізації інвестиційних процесів у сільськогосподарському виробництві.

Інформаційною базою дисертаційної роботи є статистичні дані Державного комітету статистики України, розробки науково-дослідних установ, законодавчі та нормативні акти України, матеріали науково-практичних конференцій, семінарів, періодичних видань; наукові дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, звітність виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств України та Київської області, матеріали особистих спостережень автора.

Наукова новизна одержаних результатів. У результаті системного дослідження сукупності теоретичних, методичних і практичних аспектів економічного механізму формування інвестиційного забезпечення виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств були отримані такі результати:

вперше:

- розроблено методику визначення пріоритетів вирощування товарних культур залежно від інвестиційного забезпечення та прибутковості виробництв на основі застосування кластерного аналізу. При цьому враховано, відповідно до технологічних карт вирощування культур, високий та задовільний рівні фінансово-інвестиційного забезпечення підприємства (С.8-10);

удосконалено:

- теоретико-методологічні підходи до оцінки ефективності інвестиційних проектів, що дає змогу об’єктивно оцінити пріоритети використання інвестицій в сільськогосподарському виробництві (С.5-6);

-         методологічні підходи до оптимізації виробничих процесів з урахуванням технологічного й інвестиційного забезпечення виробництва сільськогосподарських культур і продукції тваринництва, що дає можливість обрати ефективну стратегію розвитку галузей з урахуванням фінансово–інвестиційного забезпечення підприємства (С.11-12);

дістали подальший розвиток:

- оцінки впливу інвестиційного забезпечення на ефективність сільськогосподарського виробництва з урахуванням кон’юнктури ринку, що дозволяє оптимізувати стратегію виробництва сільськогосподарської продукції в умовах розвитку ринкових відносин (С.13-14);

-         рекомендації щодо визначення пріоритетів виробництва сільськогосподарської продукції залежно від фінансово-інвестиційного забезпечення та прибутковості виробництва, базуючись на ресурсному забезпеченні технологічних процесів (С.15);

- пропозиції щодо напрямів розвитку інвестиційних процесів у великотоварних підприємствах, які враховують пріоритетність та ефективність виробництва сільськогосподарської продукції (С.15-16).

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробленні       науково обґрунтованих пропозицій щодо підвищення ефективності виробничо-господарської діяльності сільськогосподарських підприємств шляхом покращення їх інвестиційного забезпечення.

Теоретико-методологічні положення, інформаційно-аналітична база та       результа­ти науково-дослідної роботи, що висвітлені у дисертаційному дослідженні, використовуються у навчальному процесі Національного університету біоресурсів і природокористування України при розробці навчально-методичних комплексів та викладання дисципліни «Бізнес-менеджмент» у формі лекційних і практичних    занять для студентів з напряму підготовки «Менеджмент», «Адміністративний   менеджмент» (Акт від 14.01.09.) та у практичній роботі Головного управління     агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації (довідка №02-07-1/3179 від 17.12.08).

Особистий внесок здобувача полягає у поглибленні методичного підходу щодо комплексної оцінки ефективності використання інвестиційних ресурсів. Наукові положення, висновки та пропозиції, що містяться в дисертаційній роботі є результатом особистих розробок автора.

Апробації результатів дисертації. Основні наукові результати і висновки дисертаційної роботи викладено автором у доповідях на міжнародних наукових та науково-практичних конференціях: Міжнародна науково-практична конференція «Євроінтеграція та конкурентоспроможність продукції агропромислового комплексу України» (м. Київ, НАУ, 5-6 жовтня 2006 р.); Міжнародний  форум  молодих вчених «Ринкова трансформація економіки: стан, проблеми, перспективи»   (м. Харків, ХНТУСГ, 19-20 квітня 2007 р.); Міжнародна науково-практична конференція «Вдосконалення управління ресурсами підприємств АПК в умовах глобалізації економіки». (м. Полтава, ПДАА, 15-16 жовтня 2008 р.); Всеукраїнська науково-практична конференція «Стратегія розвитку підприємництва: теорія, організація, практика». (м. Тернопіль, ТНЕУ, 5-6 березня 2009 р.).

Публікації. За результатами досліджень автором опубліковано шість одноосібних наукових праць загальним обсягом 1,25 друк. арк., в тому числі 4 наукових статті у фахових виданнях, загальним обсягом 0,75 друк. арк., 2 матеріали конференцій обсягом 0,16 друк. аркуша.

Обсяг та структура дисертаційної роботи. Основний зміст дисертації викладено на 161 сторінці комп’ютерного тексту, складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел із 224 найменувань. Робота містить 27 таблиць, 22 рисунки та 12 додатків. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST THESIS

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)