РОЗВИТОК ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ЗДІБНОСТЕЙ СТАРШОКЛАСНИКІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ФІЗИКИ ЗАСОБАМИ КОМП’ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ




  • скачать файл:
title:
РОЗВИТОК ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ЗДІБНОСТЕЙ СТАРШОКЛАСНИКІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ФІЗИКИ ЗАСОБАМИ КОМП’ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження; показано зв’язок роботи з науковими програмами, планами; визначено мету, завдання, об’єкт, предмет та методи дослідження; розкрито наукову новизну та практичне значення дослідження, наведені дані про наукові праці та особистий внесок автора; охарактеризовано апробацію та впровадження результатів дослідження.

У першому розділі «Психолого-педагогічні основи розвитку інтелектуальних здібностей старшокласників засобами комп’ютерного моделювання» виконано аналіз проблеми розвитку інтелектуальних здібностей старшокласників засобами комп’ютерного моделювання, який дозволяє, розглядаючи інтелект як специфічну форму індивідуального ментального досвіду, що забезпечує можливість продуктивного сприйняття, розуміння та пояснення того, що відбувається, виділити чотири типи інтелектуальних здібностей: конвергентні здібності, які виявляють себе в характеристиках ефективності процесу переробки інформації; дивергентні (креативні) здібності, які відображають здатність людини породжувати оригінальні ідеї в нерегламентованих умовах діяльності; навченість як загальну здатність до засвоєння нових знань і способів діяльності; пізнавальні стилі, які характеризують індивідуальну специфіку інтелектуальної діяльності.

Під розвитком інтелектуальних здібностей старшокласників слід розуміти спеціально організовану навчальну діяльність, спрямовану на формування основних компонентів ментального (розумового) досвіду, зростання індивідуальної своєрідності складу розуму.

У дослідженні під моделлю розглядається мислено уявлювана або матеріально реалізована система, яка, відтворюючи об’єкт дослідження, здатна замінювати його так, що її вивчення дає нову інформацію про цей об’єкт. Поєднання обчислювальних машин і моделей породило новий метод дослідження – комп’ютерне моделювання, яке може використовуватися для вивчення будь-яких об’єктів (процесів, явищ), що можуть бути описані кількісно і подані у вигляді математичних співвідношень.

Разом з тим створення комп’ютерних моделей слід розглядати як сучасний спосіб формування наукового світогляду учнів, їх уявлень про комп’ютер не тільки як про засіб опрацювання інформації, але і як про складову нової інтелектуальної реальності, котра вносить значні корективи у взаємовідносини між людьми. Комп’ютерне моделювання сприяє розвитку в учнів творчого мислення та інтелектуальних здібностей і дозволяє творчо переосмислити сучасні методи наукового пізнання.

У процесі навчання фізики моделювання одночасно виступає методом наукового пізнання, є частиною змісту навчального матеріалу та ефективним засобом його вивчення. Застосування комп’ютерного моделювання у навчанні фізики сприяє посиленню таких факторів розвитку інтелектуальних здібностей, як розвиток мотивації і посилення інтересу, розвиток мислення і розумових здібностей учнів, індивідуалізація і диференціація навчання, перевага активних методів навчання та оволодіння сучасними комп’ютерно-орієнтованими методами пізнання.

Розвиток інтелектуальних здібностей школярів засобами комп’ютерного моделювання у процесі навчання фізики доцільно організовувати: на спеціально відведених для цього уроках; у процесі вивчення програмного матеріалу; на позакласних та факультативних заняттях; під час самостійного опрацювання інформації.

У другому розділі «Методичні основи розвитку інтелектуальних здібностей старшокласників засобами комп’ютерного моделювання фізичних процесів і явищ» спроектовано технологічну схему навчання комп’ютерного моделювання фізичних процесів і явищ у старшій школі та методичну систему розвитку інтелектуальних здібностей старшокласників у процесі навчання фізики.

Розробляючи технологію навчання комп’ютерного моделювання фізичних процесів і явищ у старшій школі (рис. 1), ми спрогнозували результати її впровадження у профільне навчання фізики та забезпечили варіативність комбінування форм організації, методів і засобів навчання комп’ютерного моделювання фізичних процесів.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)