СТРАТЕГІЯ ПОДОЛАННЯ БАР’ЄРІВ ВХОДУ НА РИНОК




  • скачать файл:
title:
СТРАТЕГІЯ ПОДОЛАННЯ БАР’ЄРІВ ВХОДУ НА РИНОК
Тип: article
summary:

 

Актуальність теми дослідження. Становлення та розвиток конкурентних ринкових відносин в Україні відбуваються в період активізації інтеграційних процесів та світової глобалізації, а отже, відзначаються складністю та багатогранністю процесів, що їх супроводжують. Зокрема, в сучасних умовах господарювання, прихід нових суб’єктів господарювання на висококонцентровані товарні ринки залишається одним з актуальних шляхів ефективного продовження процесу демонополізації та створення ринкового конкурентного середовища в Україні.

Вплив конкуренції на економічну систему проявляється у збільшенні кількості учасників ринку, їх змагальності за ринки збуту та реалізації продукції і, відповідно, в кращому задоволенні потреб покупців у високоякісних та конкурентоспроможних товарах. Конкуренція сприяє підвищенню мобільності господарюючих суб’єктів, яка, в кінцевому випадку, сприяє досягненню параметрів рівноваги економіки. Насамперед через вхід на ринки нових суб’єктів господарювання спостерігається посилення конкурентних проявів, реальний розвиток підприємництва, а, отже, розвиток та розбудова окремих секторів, галузей вітчизняної економіки.

В сучасних умовах динамічного ринкового середовища входження нових підприємств ускладнюється різного роду чинниками, які створюють бар’єри у налагодженні ефективної діяльності новоутворених учасників ринку. Ця обставина вимагає акцентування уваги на ідентифікації та досліджені таких бар’єрів, особливостей їх прояву в різних конкурентних системах.

Питання оцінювання бар’єрів входження, дослідження умов їх виникнення та формування певною мірою знайшли відображення в працях зарубіжних і вітчизняних науковців. Зокрема, проблеми конкуренції та монополії, основними параметрами яких виступають бар’єри входу, висвітлено у роботах: А. Сміта, Д. Рікардо, Й. Шумпетера, Ж. Б. Сейя, А. Курно, Ф. Хайєка, Дж. Робинсон, Э. Чемберлена, Ж. Тіроля та інших. Безпосередньо ідентифікації місць та особливостей становлення бар’єрів у ринковому середовищі присвячені праці І. Ансоффа, П. Друкера, Дж. Бейна, М. Портера, Дж. Стіглера, З. Борисенко, Є. Альткона, І. Рутковського, Р. Неструй, Є. Крикавського, В. Чиркова, В. Мікловди, А. Юданова. Питання використання стратегічних підходів у ході завоювання ринкових позицій підприємствами висвітлені в дослідженнях А. Старостіної,
Н. Куденко, М. Окландера, І. Решетнікової, С. Ілляшенко.

Водночас, попри усвідомлення прогресивної ролі встановлення конкурентних відносин на товарних ринках, у науковій літературі недостатньо представлені інтегровані дослідження, які б відображали особливості та специфіку бар’єрів входу на промислових ринках саме з позиції їх подолання новоутвореними підприємствами. Недостатня відпрацьованість методичних підходів до ідентифікації та оцінювання рівня конкуренції і висоти бар’єрів у практичному аспекті, відсутність комплексного підходу до розробки та формування стратегії подолання вхідних бар’єрів, недостатня узгодженість теоретичних засад оцінювання ситуацій, породжених бар’єрами, та реальних можливостей їх застосування актуалізує та викликає необхідність у вивченні та дослідженні порушеного кола питань. Актуальність і наукова значимість вказаних теоретичних та прикладних проблем з огляду на конкурентну ситуацію у целюлозно-паперовому комплексі України обумовили вибір теми дисертаційної роботи, її мету і основні завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота пов’язана з тематикою наукових досліджень, що виконувалися в Тернопільському національному економічному університеті, а саме: «Обґрунтування шляхів підвищення ефективності функціонування підприємства в умовах трансформації економіки України» (№ Д.Р. 0102U002562), «Забезпечення конкурентоспроможності підприємств як фактор підвищення ефективності промислового виробництва» (№ Д.Р. 0107U012224).

Мета і задачі дослідження. Мета дослідження полягає в розробленні теоретичних положень та обґрунтуванні практичних рекомендацій щодо ідентифікації, оцінювання бар’єрів входу та наступного формування промисловими підприємствами стратегії з їх подолання.

Мета дослідження зумовлює розв’язання комплексу таких завдань:

-        визначити теоретичні засади концепції бар’єрів входу на ринок в ході еволюції поглядів на конкуренцію;

-        поглибити класифікаційну структуру бар’єрів входу, як одного з параметрів ринкових структур;

-        вдосконалити понятійно-термінологічний апарат процесів, пов’язаних з входом підприємств на нові ринки;

-        обґрунтувати положення щодо ідентифікації бар’єрів входу та здійснити вимірювання їх висоти;

-        розробити методичний інструментарій по формуванню стратегії входу промислових підприємств;

-        обґрунтувати основні шляхи подолання бар’єрів входу залежно від позиції підприємства, що планує входження, та висоти бар’єрів в окремих сегментах целюлозно-паперового ринку.

Об’єкт та предмет дослідження. Об’єктом дослідження виступають бар’єри входу на ринок підприємств целюлозно-паперової галузі України. Предметом дослідження є теоретико-методичні та прикладні засади ідентифікації, оцінювання бар’єрів входу та формування стратегії їх подолання в умовах, що склалися.

Методи дослідження. Методологічною базою дисертаційної роботи є такі методи: абстрактно-логічний – для визначення поняття бар’єрів входу; діалектичний метод – для визначення теоретичних засад концепції бар’єрів входу; системно-структурний підхід – для поглиблення класифікації бар’єрів входу, формування заходів з їх ідентифікації та подолання; статистичних групувань – для оцінювання рівня конкуренції на окремих сегментах целюлозно-паперового ринку в розрізі територіально-адміністративних одиниць та товарних позицій; економіко-математичне моделювання, метод багатовимірного (дискримінантного) аналізу – для розрахунку висоти бар’єрів входу та визначення сили позиції підприємств, що лягли в основу формування стратегії подолання бар’єрів підприємствами целюлозно-паперового ринку України. Підготовка дисертації здійснювалася на основі таких інформаційних джерел, як: статистичні дані ДП «Інформаційно-аналітичний центр» (м. Київ), вісник Антимонопольного комітету України «Конкуренція», фінансова звітність підприємств целюлозно-паперової галузі, що розміщені на сайті www. Smida.gov.ua, результати експертних оцінок досліджуваних підприємств, матеріали спеціалізованих галузевих видань – «Бумага и жизнь», «Картон & гофрокартон», «Упаковка».

Наукова новизна дослідження. Дисертаційна робота містить такі елементи новизни:

            Вперше:

-        обґрунтовано комплексний підхід щодо вибору стратегії подолання бар’єрів входу на ринок підприємства та адаптовано інструментарій його реалізації на основі оцінки висоти бар’єрів галузевого входження. Інструментарій реалізації підходу дозволяє визначити привабливість окремих сегментів целюлозно-паперової галузі за рівнем вхідних бар’єрів та обрати стратегію їх подолання у відповідності з позицією та статусом підприємства, що планує входження;

Удосконалено:

-   змістовну частину концепції бар’єрів входу, якою передбачено, на відміну від існуючої концепції теорії організації галузевих ринків, здійснювати дослідження бар’єрів в контексті їх подолання учасниками ринку, а не організації та створення, в зв’язку з чим визначено такі основні дефініції, як суб’єкт входу на ринок, час входу, об’єкт входу (цільовий ринок), інструменти входу;

-   класифікаційні ознаки бар’єрів входу шляхом визначення таких додаткових ознак групування, як джерела утворення, умови виникнення, за строком, необхідним для подолання бар’єрів входження, за територіальною (географічною) спрямованістю, за галузевою належністю.

            Отримали подальший розвиток:

             - положення щодо ідентифікації бар’єрів входу на основі аналізу целюлозно-паперового ринку з використанням інструментарію багатоступеневої сегментації ринку. Запропонований інструментарій передбачає послідовне структурування ринкового середовища на окремі сегменти за галузевим, товарним та географічним критеріями та наступне виділення бар’єрів входження в розрізі таких страт залежно від масштабу запланованого охоплення ринку;

         - методичний підхід з розробки та реалізації стратегії подолання бар’єрів входу як новоутвореними підприємствами так і підприємствами, що вступають на ринок в результаті диверсифікації основної діяльності;

Практичне значення проведеного дослідження. Практична цінність дисертації полягає в тому, що розроблені та запропоновані в ній теоретичні та практичні підходи до подолання бар’єрів входу на ринок можуть бути використанні як окремими підприємствами, що планують налагодження ефективної діяльності на целюлозно-паперовому ринку, так і при формуванні державної регіональної політики з демонополізації та розвитку конкуренції.

Наукові розробки автора використовуються Тернопільським національним економічним університетом при викладанні таких дисциплін як «Економіка підприємств», «Мікроекономіка», «Стратегія підприємства» (довідка № 126-15/ 1464 від 05.09.2008 р.), Закарпатською обласною держадміністрацією в ході оцінки конкурентної ситуації в регіоні (довідка № 01/ 789 від 08.09.2008 р.), впроваджена методика вибору стратегії подолання бар’єрів входу на ТОВ «Янтарний» шляхом введення процедури ідентифікації вхідних бар’єрів з алгоритмом їх вимірювання (довідка № 24 від 8.09.2008 р.).

Особистий внесок автора. Результати дослідження, що викладені у дисертації і виносяться на захист, отримані автором особисто. У дисертації використано лише ті  ідеї  і  положення, які  є  результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні та практичні положення дисертаційного дослідження були розглянуті та схвалені на міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях:  «Сучасна концепція маркетингу та її реінтерпретація в умовах перехідного суспільства» (м. Харків, 2001 р.), «Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України» (м. Дніпропетровськ, 2003 р.), «Формирование регионального механизма управления народнохозяйственным комплексом Украины» (м.Сімферополь, 2004 р.), «Наука і освіта 2004» (м. Дніпропетровськ, 2004 р.), «ХХІ століття: Наука, Технологія, Освіта»
 (м. Мукачево, 2007 р.), «Научное обоснование процессов реформирования экономических отношений в условиях глобализации» (м. Сімферополь, 2007 р.).

Публікація результатів дослідження. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 15 робіт (наукові статті, тези доповідей), загальним обсягом 6,65 друкованого аркуша, з них особисто автору належить 6,4 друкованого аркуша. У фахових виданнях опубліковано 9 наукових статей, з них 7 написано одноосібно.

Структура роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел. Загальний обсяг роботи становить 181 сторінку комп’ютерного тексту. Дисертація містить  37 рисунків, 28 таблиць. Список використаних джерел нараховує 164 найменування. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)