МОРАЛЬНІ ОЦІНКИ У ПРАВОЗАСТОСОВНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ




  • скачать файл:
title:
МОРАЛЬНІ ОЦІНКИ У ПРАВОЗАСТОСОВНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, вказано на зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами, сформульовано мету і задачі до­слідження, визначено його об’єкт і предмет, описано методи дослідження, розкрито наукову новизна одержаних результатів, їх практичне значення, наведено дані про їх апробацію та публікацію.

Розділ 1 «Моральне оцінювання у правозастосовній діяльності: тео­ретико-методологічні засади» складається з трьох підрозділів, у яких обґрунтовано логічну структуру роботи; охарактеризовано підходи до вирі­шення теоретичних проблем, пов’язаних із юридико-практичними аспектами взаємодії моралі і права; розроблено поняттєво-категоріальнй апарат теорії правозастосовного морального оцінювання.

У підрозділі 1.1 «Огляд літератури за темою та методологія до­слідження» окреслено вихідні методологічні засади дослідження, узагаль­не­но основні результати наукових розвідок проблематики морального оцінювання та визначено питання, які не розв’язано. До них найперше належать прак­тична застосовність існуючих концепцій взаємодії моралі і права, спів­від­но­шення понять критеріїв, підстав, еталонів морального оцінювання, струк­ту­ри правозастосовного морального оцінювання. Акцентовано, що досліджен­ня оцінкових понять мають переважно галузевий характер, тож особливості власне морально-оцінкових понять здебільшого залишаються поза увагою дослідників.

У підрозділі 1.2 «Правове й моральне регулювання: загально­тео­ре­тич­ні аспекти взаємодії» на основі огляду існуючих концепцій співвідношення моралі і права обґрунтовано положення про те, що найбільш придатним для цілей правозастосовної діяльності як форми правового регулювання є розуміння права як необхідного і достатнього «морального мінімуму». Пра­возастосовне моральне оцінювання вимагає звернення суб’єктів право­за­стосування до принципів і норм суспільної моралі, яку слід розглядати як єдність форми свідомості і таких, що реально практикуються в суспільстві, відносин і вчинків (моральності), які обґрунтовуються системою норма­тив­но-ціннісних уявлень. Натомість, вимоги «моралі особистісного вдоско­налення» можуть відображатися радше у правотворчості, аніж у правозастосуванні.

У підрозділі 1.3 «Поняттєво-категорійний апарат теорії правоза­стосовного морального оцінювання» з’ясовано смислове значення понять моралі, моральності, моральнісної практики, моральної цінності, морального оцінювання й моральної оцінки у правозастосовній діяльності; запропо­но­вано уточнення їх дефініцій, спрямоване на більш диференційоване понят­тєве відображення відповідних явищ у контексті правозастосовної практики.

Розділ 2 «Структура й механізм морального оцінювання у пра­возастосуванні» містить чотири підрозділи, в яких проаналізовано підстави правозастосовного морального оцінювання, виокремлено елементи його струк­тури та досліджено взаємозв’язки між ними, охарактеризовано функціо­наль­ні особливості їх співвідношення та взаємодії.

У підрозділі 2.1 «Підстави морального оцінювання у правозасто­су­ван­ні» сформульовано визначення поняття юридичних підстав морального оцінювання у правозастосовній діяльності. Розглянуто класифікації мораль­но-оцінкових понять за їх функціями в механізмі правового регулювання, природою оцінювання, об’єктами оцінок. Залежно від природи оцінкових по­нять, що використовуються для формулювання законодавчих положень, юри­дичні підстави морального оцінювання у правозастосовній діяльності поді­лено на обов’язкові та факультативні.

У підрозділі 2.2 «Суб’єкт та об’єкт морального оцінювання» наго­лошено, що правозастосовний орган як суб’єкт морального оцінювання не створює, а лише відшуковує ту моральну оцінку, яку суспільство дає пев­но­му явищу чи вчинку. Запропоновано серед законодавчо закріплених об’єктів морального оцінювання виокремлювати такі, що мають поведінковий (діян­ня особи, способи їх учинення, їх наслідки й мотиви тощо) і неповедінковий характер (інтереси, обсяги майнових надань, зміст юридичних та інших до­кументів тощо). При цьому оцінка кожного з об’єктів другої групи слугує опо­середкованою оцінкою поведінки окремої людини чи групи людей.

У підрозділі 2.3 «Критерії, еталони й чинники морального оцінювання у практиці правозастосування: співвідношення і взаємодія» розкрито від­мін­ності між критерієм, еталоном і чинником морального оцінювання, а також взаємозв’язок між ними. Морально-оцінкові критерії виступають пара­мет­рами, на основі яких під впливом різних чинників морального оцінювання моделюється морально-оцінковий еталон. Правозастосовець визначає оцінкові критерії, ґрунтуючись на нормах права й на якісних особливостях об’єкта морального оцінювання. Якщо ж об’єкт оцінювання має складну структуру (як зокрема вчинок), то на основі морально-оцінкових критеріїв здійсню­ється своєрідне «конструювання» морально-оцінкового еталону.

У підрозділі 2.4 «Чинники, що впливають на правозастосовне мораль­не оцінювання» з-поміж зазначених чинників виокремлено суб’єктивні (нале­жать виключно до індивідуальної свідомості правозастосовця), об’єктивні й суб’єктивно-об’єктивні. Зазначено, що всі види чинників зумовлюють вибір морально-оцінкового еталону, задають його соціально-змістовно, а отже ви­значають і саму моральну оцінку. Вказано, що зазвичай саме моральні пере­конання, установки і ціннісні орієнтації правозастосовця визначають процес вибору (формування) морально-оцінкового еталону. Вибір морально-оцін­ко­вого еталону, який не відповідає особистим переконанням правозастосовця, може зумовлюватись детермінуючим впливом об’єктивних чинників мораль­ного оцінювання (панівної громадської думки, існуючої правозастосовної прак­тики тощо).

Розділ 3 «Моральне оцінювання й оцінки у судовій та адміністра­тивній практиці: об’єктні особливості» складається з чотирьох підрозділів, в яких проаналізовано морально-оцінкові аспекти правозастосовної прак­ти­ки органів судової та виконавчої влади України та Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

У підрозділі 3.1 «Особистість як самостійний об’єкт морального оцінювання» розглянуто питання адекватності поняттєво-термінологічного відображення в законодавстві України людської особистості як об’єкта мо­рального оцінювання. На основі зіставлення значень понять особи й особис­тості з’ясовано співвідношення та практичні відмінності між моральним оці­нюванням особистості та врахуванням особи.

Зроблено висновок, що у практиці ЄСПЛ урахування особи зокрема простежується у випадках, коли професія чи соціальний статус особи на­кладає на неї додаткові обов’язки чи обмеження або зумовлює її особливу морально-психологічну вразливість.

У підрозділі 3.2 «Вчинок (діяння) як комплекс морально значущих складових» розглянуто консеквенціоналістський і деонтологічний різновиди морально-оцінкових підходів. Згідно з першим із них значущість вчинку залежить виключно від наслідків цього вчинку. Згідно ж із другим підходом така значущість визначається лише дотриманням/недотриманням певного мо­рального обов’язку. Констатовано, що перший підхід найбільш часто вико­ристовується вітчизняними правозастосовцями і ЄСПЛ. Звернення ж до де­онтологічного підходу зумовлено насамперед існуванням нормативних при­писів «деонтологічного» характеру (безумовні морально-правові заборони).

У підрозділі 3.3 «Складові вчинку як об’єкт морального оцінювання» охарактеризовано морально-правове значення складових вчинку (діяння). На­голошено, що в моральному оцінюванні дії чи бездіяльність особи вико­ну­ють подвійну роль, виступаючи і об’єктом оцінювання, і джерелом інфор­мації про інші складові вчинку. Запропоновано класифікацію мотивів вчинку за їх морально-правовою значущістю.

У підрозділі 3.4 «Інші об’єкти, що враховуються в процесі морального оцінювання вчинку» до об’єктів, що враховуються за морального оцінювання вчинку, віднесено наслідки вчинку та обставини його вчинення. Обґрун­товано висновок, що і в практиці ЄСПЛ, і у вітчизняній правозастосовній практиці моральну оцінку вчинку загалом визначає моральна значущість його наслідків. 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)