ТАКТИКА ПРОВЕДЕННЯ ОЧНОЇ СТАВКИ




  • скачать файл:
title:
ТАКТИКА ПРОВЕДЕННЯ ОЧНОЇ СТАВКИ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи; визначено її мету та задачі; сформульовано об’єкт, предмет та методи дослідження; показано її зв’язок з державними програмами боротьби зі злочинністю та планами проведення науково-дослідних робіт юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка; обґрунтовано наукову новизну та практичне значення одержаних результатів; вказано форми їх апробації та впровадження.

Розділ 1 «Становлення та розвиток інституту очної ставки як слідчої дії» складається з трьох підрозділів.

У підрозділі 1.1 «Сутність очної ставки» обґрунтовано, що очна ставка являє собою самостійну слідчу дію, яка відбувається у формі взаємодії слідчого і двох чи більше вже допитаних осіб, у показаннях яких є суперечності, які підлягають одночасному, але відповідно черги (поперемінному) допиту з приводу наявних розбіжностей у їх показаннях. Ознаками очної ставки як самостійної слідчої дії є: її мета та завдання; особливості її учасників, їхніх прав і обов’язків; правдивість показань одного з раніше допитаних осіб; підвищений ризик конфліктності;

черговість допиту учасників даної слідчої дії; особливості фіксації її ходу та результатів. Завданнями проведення очної ставки є – перевірка правдивості раніше одержаних показань; встановлення причин розбіжностей у їх показаннях; усунення цих розбіжностей у показаннях, отримання нових фактичних даних щодо предмету доказування; з’ясування істини щодо обставин, які підлягають доказуванню.

У системі слідчих дій очна ставка за своєю сутністю є самостійною слідчою дією. Хоча в науці її класифікують за різноманітними ознаками, найдоцільнішими з них є: 1) процесуальний статус раніше допитаних осіб, у показаннях яких є суперечності; 2) мета та завдання, які зумовлюють її проведення; 3) її конфліктний або безконфліктний характер; 4) місце проведення очної ставки.

Суперечливість у показаннях двох чи більше вже допитаних осіб фактично і відображає визначальну сутність предмету очної ставки як слідчої дії.

Хоча порядок проведення очної ставки регламентований чинним кримінально-процесуальним законом, все ж якісне її проведення можливе лише за умови дотримання науково розроблених правил криміналістичного характеру.

Особливість очної ставки як самостійної слідчої дії зумовлюється такими процесуально-криміналістичними властивостями як її завдання; залучення спеціалістів; використання криміналістичних засобів; коригуюча діяльність слідчого при її проведенні; кількісний фактор її учасників; особливий зміст їх прав і обов’язків; правдивість показань одного з раніше допитаних; підвищений ризик конфліктності; черговість допиту її учасників; особливий процесуальний порядок фіксації її ходу і результатів та можливість фіксації її ходу і результатів криміналістичними засобами.

У підрозділі 1.2 «Історичний аспект становлення і розвитку інституту очної ставки» розкрито практичну зумовленість та соціальну цінність очної ставки як засобу розв’язання завдань, що виникають в ході кримінального провадження.

Очна ставка, а отже і тактика її проведення за своїм призначенням мають мету сприяти розкриттю та розслідуванню злочинів з дотриманням завдань кримінального судочинства і у цьому полягає їх значення й соціальна цінність. Тактичні основи проведення очної ставки як слідчої дії беруть свої витоки з моменту започаткування офіційного розслідування злочинів і залежать від рівня розвитку правових норм та механізмів їх реалізації.

Застосування очної ставки простежується в таких історичних джерелах, як:
1) Руська Правда, ст. 35 та 39 якої передбачали «Свод» (тобто очну ставку);
2) Кодекс Івана Грозного (Судебник 1497 р.), ст. 12 якого передбачає «Очные ставки» (тобто очну ставку); 3) Третій Литовський Статут (1588 р.), артикул другий, розділу чотирнадцятого якого передбачав «звод на злодія» (як одночасний допит двох свідків); 4) КПК Австрії (1873 р.), ст. 34 якого регламентує проведення очної ставки.

До останнього часу проведення очної ставки базувалося на нормах КПК УРСР 1960 р. у ст. 172 та 173 якого і було передбачено можливість та процедуру її проведення. Щодо КПК України 2012 р., то у його п. 1. ч. 9. ст. 224 передбачено право слідчого провести одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб для з’ясування причин розбіжностей у їхніх показаннях.

У підрозділі 1.3 «Слідча практика як основа формування та реалізації тактики проведення очної ставки» розкрито поняття слідчої практики та її значення для тактики проведення очної ставки. Слідча практика – це діяльність, яка спрямована на виконання завдань кримінального судочинства. Усі наукові концепції щодо тактики проведення очної ставки в криміналістичній науці висуваються на основі практичного досвіду. Реалізація тактики проведення очної ставки здійснюється в процесі кримінального провадження, розв’язання завдань якого передбачає необхідність застосування як юридичних знань, так і досягнень природничих, технічних й гуманітарних наук і насамперед засобів слідчої тактики (тактичних прийомів, тактичних комбінацій, тактичних рекомендацій). Що ж до підвищення ефективності тактики проведення очної ставки, то у слідчу практику повинні бути впровадженні лише ті наукові результати, в яких є потреба, тобто ті, які забезпечуватимуть економію сил, матеріальних ресурсів та інших засобів, що можуть бути більш раціонально використані для оптимізації процесу розслідування злочинів. Очна ставка як процесуальна дія застосовується слідчими незалежно від їх відомчого підпорядкування, а отже підслідності.

Розділ 2 «Процесуальні і тактичні засади проведення та підвищення ефективності очної ставки», складається з чотирьох підрозділів.

У підрозділі 2.1 «Суб’єкти криміналістичного забезпечення тактики проведення очної ставки» розглянуто поняття криміналістичного забезпечення та його значення для тактики проведення очної ставки як слідчої дії. Обґрунтовано, що наукове забезпечення тактики проведення очної ставки можливе лише за умови належного застосування даних як зі сфери криміналістики, так і зі сфери природничих, технічних і гуманітарних наук.

Серед суб’єктів криміналістичного забезпечення тактики проведення очної ставки слід розрізняти три основні групи, зокрема: 1) особи, які мають процесуальне право проводити очну ставку і отримувати відповідні фактичні дані у справі (слідчий, прокурор, керівник органу досудового розслідування); 2) особи, які беруть участь в проведенні очної ставки, використовуючи необхідні наукові, технічні або інші спеціальні знання і навики (спеціаліст, експерт); 3) особи, які беруть участь у проведенні даної слідчої дії не від власного імені, а від імені допитуваного, з метою забезпечення належної участі останнього в такій слідчій дії (захисник, законні представники, психолог, лікар, педагог, перекладач).

У підрозділі 2.2 «Тактичні і процесуальні засади проведення очної ставки» розглянуто сутність та значення прийняття рішення про проведення очної ставки, тактичних рішень, а також особливості планування й організації її проведення. Зокрема, хоча прийняття процесуальних рішень стосовно проведення очної ставки, а також відповідних тактичних рішень частково унормоване чинним законодавством проте їх прийняття здійснюється безпосередньо слідчим.

Рішення слідчого про проведення очної ставки, базисом якого є його міркування як особливі форми мислення, має ґрунтуватися на всебічному, глибокому, повному і об’єктивному розгляді усіх розбіжностей, що є наявними у показаннях двох чи більше вже допитних осіб. Постановлення слідчим рішення про проведення очної ставки є початковою криміналістичною ознакою для прийняття у подальшому відповідних тактичних рішень.

Криміналістичний зміст очної ставки зумовлений її завданнями, які, по-перше, відповідають загальним завданням кримінального провадження, по-друге, реалізуються у практичній сфері слідчої діяльності завдяки таким методам пізнання як порівняння, аналіз, перевірка показань.

Першоосновою прийняття слідчим тактичних рішень у питанні проведення очної ставки є певна слідча ситуація, що зумовлює прийняття такого рішення та складання плану її проведення і виконання необхідних підготовчих дій, у тому числі зі сфери застосування засобів криміналістичної техніки та слідчої тактики.

В основі планування проведення очної ставки є наявними спеціальні завдання, принципи та стадії. До криміналістичних завдань відносимо: з’ясування обставин виникнення суперечностей між двома чи більше вже допитаними особами, формулювання правильних тактичних засобів, забезпечення якісного проведення очної ставки, встановлення істини. Принципами, на яких базується планування проведення очної ставки є законність, обґрунтованість, індивідуальність, динамічність, конкретність. До стадій відносимо: визначення часу, місця проведення очної ставки, її кінцевої мети та змісту; з’ясування переліку спеціальних знань різногалузевих наук (природничих, технічних, гуманітарних) та технологій, що необхідні для слідчого; чітке визначення розбіжностей у показаннях двох чи більше вже допитаних осіб; попередня оцінка показання, яке видається найбільш об’єктивним та правдивим; визначення причини розбіжностей у показаннях шляхом допиту в ході очної ставки; формулювання деяких найбільш складних запитань; конкретний перелік пропонованих засобів слідчої тактики; оголошення показань і пред’явлення речових та письмових доказів – визначення часу їх використання залежно від ситуацій та характеру показань; оцінка результатів отриманих в ході очної ставки, доказової цінності одержаних у результаті проведення очної ставки показань.

Організація запланованого проведення очної ставки передбачає: 1) здійснення необхідних запитів; 2) роз’яснення мети даної слідчої дії, а також прав і обов’язків її учасників; 3) безпосереднє її проведення. Хоча в основі досягнення поставленої слідчим мети у питанні тактики проведення очної ставки є планування і організація, проте гарантом проведення даної слідчої дії є комплексне застосування різноманітних спеціальних знань, що є основою слідчої тактики.

У підрозділі 2.3 «Тактичні засоби підвищення ефективності проведення очної ставки» визначено, що підвищення ефективності очної ставки неможливе без застосування таких засобів слідчої тактики як: тактичні прийоми, тактичні операції, тактичні комбінації, тактичні дії, тактичні рекомендації і тактичні рішення. В основі побудови типових тактичних рекомендацій щодо підвищення ефективності проведення очної ставки у слідчій практиці є наявні наступні засоби слідчої тактики. Зокрема, тактичні прийоми: постановлення запитань, з метою підтримання бажаного для слідчого рівня інтелектуальної та емоційної напруги; відновлення в пам’яті особи забутого; деталізуючих і контрольних питань; пред’явлення речових доказів, висновків експертів; виявлення слідчим нових розбіжностей у показаннях того, хто

в процесі допиту під час очної ставки продовжує говорити неправду («плутається» у своїх показаннях); проведення слідчим між двома чи більше вже допитаними особами в показаннях яких є суперечності: очної ставки на місці події, повторної очної ставки та серії очних ставок; переконання особи, яка дає правдиві показання,
у необхідності протистояння негативному впливу на неї того учасника, який говорить неправду.
Тактичні операції: «Очна ставка»; довготривала очна ставка,
що супроводжується «внутрішньо-камерною розробкою» допитуваної особи.

Обґрунтовано, що тактичний ризик під час проведення очної ставки є допустимим, оскільки його застосування підвищує ефективність даної слідчої дії. Тактичні рекомендації щодо застосування тактичного ризику під час проведення очної ставки такі: він може мати місце в умовах обмеженої доказової інформації; він обумовлений часом і умовами очної ставки; він повинен бути належним чином обґрунтований; він повинен супроводжуватися відповідним психологічним впливом під час допиту, що передує проведенню очної ставки.

У підрозділі 2.4 «Засоби запобігання конфліктним ситуаціям при проведенні очної ставки» розкрито поняття прогнозування можливих слідчих ситуацій при плануванні та проведенні очної ставки, а також засоби їх запобігання. Прогнозування можливих конфліктних ситуацій при плануванні проведення очної ставки полягає у науково-практичній розробці слідчим передбачення ймовірного ходу очної ставки на основі аналізу суперечностей, які наявні у показаннях майбутніх її учасників, а отже – ймовірності застосування, з метою їх запобігання та подолання, у разі їх виникнення таких тактичних засобів, як тактичні прийоми, тактичні комбінації і тактичні рекомендації.

Передбачення слідчим можливих конфліктних ситуацій як при плануванні, так і при проведенні очної ставки, а, відповідно, й використання необхідних засобів слідчої тактики і є основою криміналістичного прогнозування. Основними тактичними завданнями очної ставки є: встановлення психологічного контакту; актуалізація в пам’яті її учасників сприйнятого; визначення мотивації показань; відвернення конфліктних ситуацій. Способами встановлення психологічного контакту можуть бути: деталізація анкетних даних, бесіда на нейтральну тему, переконання в необхідності повідомлення правдивих показань та співпраці з органами розслідування; роз’яснення суті наслідків вчиненого злочину та наслідків неправильної поведінки під час розслідування; пред’явлення предметів (фотографій, документів); використання психологічних акцентів характеристики допитуваних осіб. Криміналістичними засобами запобігання можливим конфліктним ситуаціям при плануванні і безпосередньому проведенні очної ставки є: по-перше, розробка слідчим прогнозів з зазначених питань, по-друге, застосування у разі потреби тактичних прийомів, тактичних операцій і тактичних комбінацій, по-третє, застосування таких тактичних прийомів як підтримання психологічного контакту; звернення до позитивних якостей особи учасника очної ставки, звернення до почуттів гідності, честі.

Розділ 3 «Особливості використання сучасних наукових досягнень в ході очної ставки» складається з трьох підрозділів.

У підрозділі 3.1 «Використання сучасних досягнень кібернетики та інформатики в тактиці проведення очної ставки» визначено сутність проблем застосування сучасних технологій кібернетики та інформатики у кримінальному судочинстві, що полягають у: 1) відсутності достатньої кількості відповідних засобів у системі органів досудового слідства; 2) недосконалості знань, вмінь і навичок слідчих у питаннях застосування означених засобів; 3) відсутності необхідних тактичних рекомендацій щодо їхнього застосування.

Тактика проведення очної ставки з залучення сучасних технологій кібернетики та інформатики являє собою систематизовану сукупність відповідних тактичних рекомендацій, слідчих ситуацій, інституту тактичного ризику, тактичних рішень, тактичних прийомів, тактичних операцій, тактичних комбінацій, а також загальних принципів та правил, що мають своєю метою її якісне проведення. Застосування засобів слідчої тактики під час проведення очної ставки, з залученням новітніх технологій кібернетики та інформатики є можливим за умов наявності належно автоматизованого робочого місця слідчого, обладнаного комп’ютерною технікою, веб-камерою, системними програмами тощо. Застосування цих засобів є виправданим мінімальними витратами часу, фізичних та розумових зусиль слідчого, а також фінансових ресурсів.

Впровадження нових форм тактики проведення очної ставки зумовлене,
по-перше, відповідними слідчими ситуаціями, а по-друге, можливістю застосування сучасних технологій кібернетики та інформатики (баз даних і систем керування, баз знань і експертних систем, «Робоча група», звукозапису, відеозапису, засоби
і системи мультимедіа, відеоконференції та ін.).

У підрозділі 3.2 «Особливості дистанційного проведення очної ставки» аргументовано доцільність його запровадження у судочинство України, що є одним із способів наближення його до сучасних стандартів, а його передумовою є належне матеріально-технічне, організаційне та законодавче її забезпечення.

Дистанційною очною ставкою є одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб, у показаннях яких наявні суперечності та які перебувають в різних місцях на значній відстані між собою, з застосуванням засобів криміналістичної техніки, що базуються на сучасних технологіях кібернетики, інформатики та дають змогу її учасникам бачити, чути один одного та використовувати при цьому матеріали кримінальної справи. Новітні технології кібернетики та інформатики (веб-камери, мікрофони, відеотелефони, комп’ютерна техніка (комп’ютери, ноутбуки, нетбуки, комп’ютерні мережі), автоматизовані системи, мережі електрозв’язку, конференц-зали, системні програми, які гарантують безпеку маршрутизації інформації, технічні засоби, проектори, мультимедійні дошки, спеціальне устаткування, носії інформації та ін.) активно використовуються в практиці розслідування злочинів правоохоронними органами Федеративної Республіки Німеччини, Великобританії, Італії та інших європейських держав.

Що ж до України, то хоча у ст. 232 КПК 2012 р. передбачена можливість проведення допиту, впізнання у режимі відеоконференції, проте поширення він ще

не набув. Потребує вдосконалення й дана норма щодо можливостей та процедури проведення дистанційної очної ставки.

У підрозділі 3.3 «Досягнення гуманітарних наук як основа підвищення ефективності тактики проведення очної ставки» обґрунтовано, що головним засобом підвищення ефективності очної ставки є використання в ході її підготовки і проведення засобів слідчої тактики, що базуються на даних гуманітарних наук. Тактичні засоби проведення очної ставки базуються на даних таких наук,
як: філософія, логіка, психологія, етика, соціологія, теорія ігор, теорія рефлексивних ігор, теорія моделювання, теорія спілкування, теорія прийняття рішень, наукова організація праці та ін.

Аналіз отриманих емпіричних даних, що одержані в результаті анкетування слідчих з питання застосування ними досягнень гуманітарних наук, на яких базуються відповідні тактичні засоби, дав підстави для виокремлення двох основних груп засобів слідчої тактики: 1) першоджерелами яких є загальновідомі досягнення логіки, психології, етики, соціології, теорії спілкування, теорії прийняття рішень;
2) розроблені науковцями, а тому відзначаються підвищеним науковим статусом і у слідчій практиці застосовуються рідко, зокрема, це засоби слідчої тактики, що засновані на даних філософії, теорії ігор, теорії моделювання, наукової організації праці.
Встановлено, що досягнення гуманітарних наук можуть застосовуватися в процесі слідчої діяльності і без засобів слідчої тактики. Зокрема, досягнення теорії спілкування слідчий фактично використовує в процесі усього ходу розслідування.

Підвищення ефективності тактики проведення очної ставки багато в чому залежить від чинників криміналістичного, матеріально-технічного, соціального спрямування та ін. Факторами криміналістичного характеру, що забезпечують підвищення ефективності тактики проведення очної ставки є узагальнення і аналіз передового досвіду практики проведення даної слідчої дії: участь у спеціальних нарадах з питань слідства (у тому числі тактики проведення очної ставки); відповідно, у семінарах-диспутах; конференціях; круглих столах та ін.

Факторами матеріально-технічного забезпечення підвищення ефективності тактики проведення очної ставки є застосування наукових засобів, що сприятимуть належному виконанню слідчим його посадових обов’язків.

 

До факторів соціального спрямування, що сприяють підвищенню ефективності тактики проведення очної ставки належать забезпечення слідчого належними житлово-побутовими умовами, заробітною платою, пенсією, щорічною відпусткою, вихідними днями, а також соціальним захистом у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності та ін.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST THESIS

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)