ЕКОНОМІКО-ЕКОЛОГІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ




  • скачать файл:
title:
ЕКОНОМІКО-ЕКОЛОГІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У першому розділі «Теоретико-методичні основи ефективного використання земельних ресурсів у сільськогосподарських підприємствах» досліджено теоретичні та методичні аспекти ефективного використання земельних ресурсів у сільськогосподарських підприємствах, проаналізовано світовий досвід використання земельних ресурсів з урахуванням екологічних факторів, розкрито сутність ефективного землекористування в сучасних умовах.

Земельні відносини є найбільш складним об’єктом реформування в економіці, оскільки земля – це найцінніший природний ресурс планети. В основі проблематики використання землі лежить оборот сільськогосподарських угідь, якому  притаманний рентний характер, тобто землекористування перебуває в прямій залежності від здатності суб’єктів сільськогосподарської діяльності до ефективного господарювання. Необхідною умовою ефективного землекористування є вдосконалення земельних відносин шляхом створення умов для рівноправного розвитку різних форм власності й господарювання на землі, формування багатоукладної економіки, раціонального використання й охорони земель.

Підвищення економічної ефективності використання земельних ресурсів у сільськогосподарських підприємствах має забезпечуватися науково обґрунтованою структурою земельних угідь, яка у свою чергу забезпечить екологічну стабільність території та підвищить продуктивність природних кормових угідь.

Перерозподіл земельних ресурсів між власниками і землекористувачами повинен супроводжуватися принциповими змінами в системі ціноутворення на засоби виробництва, сільськогосподарську продукцію, формування фінансово-кре-дитної та податкової політики, вдосконаленням зовнішньоекономічної діяльності. На основі використання зарубіжного досвіду в Україні доцільно розробити й запровадити комплексний підхід до використання земельних ресурсів, який забезпечив би прискорення науково-технічного прогресу в аграрній сфері.

Раціонального й ефективного використання землі в сільськогосподарському виробництві можна досягти за умови послідовного здійснення заходів з підвищення родючості ґрунту і його охорони від ерозії та інших руйнівних процесів. До вирішення економічних і соціальних проблем у сільському господарстві необхідно підходити через екологобезпечне використання земель.

Організація сучасного сільськогосподарського землекористування потребує врахування об’єктивних законів природи і суспільства та відповідних економічних механізмів, здатних реалізувати її в господарській практиці для найбільш ефективного використання земельних ресурсів, підвищення родючості ґрунтів, розвитку різних форм господарювання. Основними напрямами підвищення ефективності використання земельних ресурсів є застосування ґрунтозахисної системи землеробства, раціональної організації угідь, науково обґрунтованих сівозмін, удосконалення технологій вирощування сільськогосподарських культур.

У другому розділі «Економіко-екологічні засади формування та основні тенденції використання земельно-ресурсного потенціалу сільськогосподарських підприємств» проаналізовано й оцінено сучасний стан використання земельно-ресурсного потенціалу сільськогосподарських підприємств, визначено вплив якісного стану земель на ефективність господарської діяльності сільськогосподарських підприємств, виявлено фактори впливу на формування урожайності сільсько-господарських культур та грошової оцінки сільськогосподарських угідь.

У 2011 р. господарства всіх категорій Харківської області виробили валової продукції (в постійних цінах 2010 р.) на суму 13 270,6 млн грн, у тому числі 75,3 % – продукції рослинництва, 24,7 % – продукції тваринництва. Проти 1990 р. обсяг валової продукції зменшився на 15,1 %. Слід зазначити, що протягом 2009 – 2011 рр. відбувалося зростання виробництва продукції тваринництва – ланцюгові темпи зростання у 2010 р. становили 108,1 %, у 2011 р. – 101,1 %.

Аналіз показників інтенсивності розвитку сільськогосподарських підприємств показав, що за період 2009 - 2011 рр. вартість необоротних активів з розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь збільшилася на 18,7 %, оборотних активів – на 33,4 %. Ефективність використання землі в сільськогосподарських підприємствах Харківської області за 2009 – 2011 рр. за показником виходу валової продукції на 100 га сільськогосподарських угідь зросла на 35 % і становила 301,6 тис. грн. Продуктивність 1га посівної площі також мала тенденцію до збільшення: урожайність зернових культур за досліджуваний період зросла на 38,9 %, соняшнику на зерно – на 35 %, цукрових буряків – на 34 %. Економічна оцінка основних сільськогосподарських культур свідчить, що в середньому по сукупності досліджуваних підприємств найвищу суму прибутку з розрахунку на 1 га посівної площі мали від реалізації насіння соняшнику – 3 421,28 грн, цукрових буряків –       1 707,18 грн та кукурудзи на зерно – 1 638,32 грн.

 

За показниками виходу валової продукції та виручки від реалізації продукції сільського господарства найбільш ефективними є підприємства І групи з площею сільськогосподарських угідь до 249 га (в групу, крім інших, ввійшли спеціалізовані тваринницькі комплекси), а за рівнем рентабельності – це найменш ефективні підприємства (табл. 1). Найбільш прибутковими стали підприємства з площею сільськогосподарського землекористування 1 000 - 1 499 га. У той же час, за виходом валової продукції та виручки на одиницю земельної площі ці підприємства перебувають на середньому рівні.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)