МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСАМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСАМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

i)       ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дисертації,  сформульовано мету та завдання, визначено об’єкт, предмет, методи дослідження, охарактеризовано наукову новизну та практичну значущість отриманих результатів, наведено дані щодо їх апробації та публікацій.

У першому розділі «Парадигма стійкого розвитку складових транспортної системи України в умовах розвитку глобального транспортного ринку» вивчено проблеми національного транспортного ринку та окреслено умови його стійкого соціально-економічного розвитку, у тому числі в глобальному вимірі. Удосконалено принципи управління залізничним транспортом з метою забезпечення стійкого соціально-економічного розвитку.

Однією з характерних рис економічної системи України є її відкритість і залежність від світової економічної динаміки. Поява нових світових лідерів товаровиробництва, зміна зовнішньоекономічних векторів розвитку країн обумовлюють необхідність реагування вітчизняної економіки на ці глобальні процеси. Україна як країна з вигідним географічним положенням і розвинутою мережею транспортних комунікацій може поборотися за обсяги транзитних вантажопотоків, які зростають між Заходом і Сходом. Для цього мають бути створені необхідні умови стійкого соціально-економічного розвитку національного транспортного ринку (НТР) як частини глобального.

Нині в основі розвитку глобального транспортного ринку (ГТР), який об’єднує ринок транспортних послуг, транспортну інфраструктуру та виробничо-ресурсну складову, знаходяться такі принципи: 1) забезпечення суспільно корисного транспортного ефекту; 2) пропорційність розвитку складових транспортного ринку (ТР); 3) організаційна і технологічна спорідненість НТР, відповідність їх складових міжнародним параметрам; 4) інноваційний характер розвитку складових НТР; 5) гнучкість до зміни лідерів на міжнародному ринку товарів, швидке реагування на зміну кон’юнктури вантажів, які перевозяться, і вимог споживчого ринку до рівня сервісу; 6) безпечність та екологічність функціонування складових НТР.

Умови функціонування та розвитку ГТР розподіляються на національні (рівень науково-технічного прогресу в країні, техніко-технологічний рівень підприємств, обсяги державного регулювання у сфері надання транспортних послуг, насиченість і доступність НТР, рівень ефективності та розвитку транспортної, логістичної інфраструктури та вітчизняної мережі міжнародних транспортних коридорів тощо) і глобальні (тенденції регіоналізації та інтеграції на світовому рівні, міжнародний рух капіталів, обсяги світової торгівлі, міжнародний розподіл праці та кооперація, дотримання країнами обраних регламентів розвитку транспортного ринку, рівні тарифів закордонних перевізників, розроблення та будівництво альтернативних транспортних маршрутів тощо). Проведений аналіз проблем, які ускладнюють розвиток НТР, підтвердив необхідність реалізації заходів щодо збільшення техніко-технологічного рівня його складових, уніфікації та стандартизації процедур, безпеки, швидкості, комплексності й екологічності процесів, концентрації ресурсів і виробництва.

Швидка змінюваність глобальних чинників впливу НТР актуалізує завдання забезпечення стійкості соціально-економічного розвитку, який можливий за таких умов: 1) існування конкурентного ринку транспортних послуг, де існує внутрішньовидова та міжвидова конкуренція видів транспорту; 2) застосування різних форм інтеграції (об’єднання, координація, кооперація тощо) між суб’єктами ТР з метою удосконалення технологій перевезення, оптимізації витрат, покращення рівня сервісу тощо; 3) динамічне економічне зростання складових НТР; 4) збільшення частки конкурентоспроможного вітчизняного виробництва продукції для залізничної галузі; 5) підвищення екологічності різних видів транспорту; 6) соціально-відповідальне господарювання суб’єктів ТР. Враховуючи визначені завдання, удосконалено принципи управління залізничним транспортом щодо забезпечення стійкого соціально-економічного зростання, які запропоновано об’єднати у групи: управління персоналом і соціальною сферою; перевізним процесом; інвестиційно-інноваційною діяльністю; екологічністю та ресурсозбереженням. Їх реалізація позначається на можливості залізничного транспорту задовольняти зростаючі потреби вантажовласників і пасажирів, а отже, є основою його економічного зростання.

Динаміка основних техніко-економічних показників діяльності залізничного транспорту підтвердила його статичну економічну стійкість, яка відповідає типу розвитку – просте відтворення, для якого, перш за все, характерно незначне збільшення обсягів перевезень, обмежене оновлення техніко-технологічної бази, незмінна кількість та якість фактора праці. Зараз необхідно створити умови для економічного зростання залізничного транспорту. При цьому зовнішні можливості економічного зростання характеризуються категорією «потенціал економічного зростання», а внутрішні спроможності до цього відображає категорія «корпоративна безпека».

У другому розділі «Теоретичні засади вивчення потенціалу економічного зростання залізничного транспорту України» надано визначення і зміст поняття «потенціал економічного зростання», розкрито компоненти потенціалу економічного зростання (ПЕЗ) залізничного транспорту України та сформовано концепцію управління ним.

Дослідження питань економічного зростання дозволило виділити основні проблемні області, такі як його мета, чинники, умови. Достатньо новою категорією в даній проблематиці є дослідження ПЕЗ як комплексної величини, яка відображає складові економічного зростання у їх взаємозв'язках і взаємозалежностях. ПЕЗ орієнтований на досягнення якості зростання й тому базується на поліпшенні (модернізації) структурних компонентів.

Узагальнення дослідження категорій «економічний потенціал», «економічне зростання» дозволило визначити зміст поняття «потенціал економічного зростання» через розкриття специфіки його виникнення та реалізації. Він є динамічною системою компонентів середовища соціально-економічної системи, які при перетворенні з можливостей на капітал забезпечують прирощення результатів.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)