ЗАГОТІВЕЛЬНА ТА ЗБУТОВА ДІЯЛЬНІСТЬ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ: НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ




  • скачать файл:
title:
ЗАГОТІВЕЛЬНА ТА ЗБУТОВА ДІЯЛЬНІСТЬ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ: НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ
Тип: article
summary:

Актуальність теми.  Важливість дослідження  заготівельної і збутової діяльності молокопереробних підприємств є беззаперечною, оскільки нагального вирішення  потребують питання налагодження стабільних і взаємовигідних зв’язків між виробниками та переробниками молока; недовикористання виробничих потужностей молокопереробних заводів; розбалансування сировинної бази у зв’язку з переміщенням основних обсягів виробництва сировини в особисті господарства населення; коливання регіональних рівнів виробництва молочних продуктів  та їх споживання; занепад молочного скотарства, що спричинює значні труднощі щодо забезпечення молочної промисловості сировиною; необхідність формування чіткої програми (концепції), а звідси і системи дій з формування економічного середовища в умовах ринкової трансформації молокопереробної галузі; непослідовність державної та регіональної політики.

На вирішення зазначених проблем розвитку молочної галузі спрямовані дослідження вітчизняних вчених П.Березівського, В.Бойка, Д.Вінничука, С.Дем’яненка, В.Зимовця, М.Ільчука, С.Камілової, Ю.Коваленка, О.Козак, Д.Крисанова, В.Кудлай, Т.Мостенської, В.Пабат, М.Пархомця, П.Саблука,  Н.Сеперович, А. Смислова, О.Лукінова, О. Шкільова, О.Шпичака та ін.

Разом з тим залишаються недостантьо дослідженими проблемні аспекти функціонування такої специфічної форми організації молокопереробної вертикалі як молочноконсервні   комбінати, які  серед усіх складових молокопродуктового підкомплексу вирізняються як організацією виробництва продукції, так і  властивою тільки їм структурою  асортименту  продукції,  позицією на  ринку сировини  та готової  продукції. Актуальність цих аспектів в умовах невизначеності обумовило вибір теми дисертаційної роботи, її структуру, мету, наукові та прикладні завдання.

          Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана на кафедрі економіки агропромислових формувань ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»  відповідно  до плану науково-дослідних робіт за темою «Удосконалення організаційно-економічного механізму забезпечення ефективного функціонування підприємств АПК» (номер державної реєстрації РК 0101U007343). В межах зазначеної теми особисто автором підготовлений розділ  «Вдосконалення заготівельно-збутової діяльності молочноконсервних підприємств».

Мета і завдання  дослідження.  Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних і практичних засад створення ефективних систем заготівельної та збутової діяльності молокопереробних підприємств.

Для досягнення зазначеної мети в дисертаційній роботі  поставлено та вирішено такі завдання:

- узагальнено теоретичні основи особливостей функціонування молокопереробних підприємств у ринковому середовищі;

-    обґрунтовано значення бізнес-планування та необхідність його поєднання  з маркетинговою діяльністю  як основою  опрацювання  ефективної заготівельної та збутової політики;

-     визначено фактори впливу на  систему забезпечення сировиною та іншими ресурсами, окреслено основні аспекти здійснюваної політики щодо каналів збуту та асортименту молочноконсервних комбінатів;

-  обґрунтовано основні елементи та умови вибору ринкової стратегії молокопереробним підприємством;

-  запропоновано модель організації маркетингу на молокопереробному підприємстві;

-   розроблено комплекс заходів щодо забезпечення логістизації маркетингової діяльності.

       Об’єктом дослідження є процеси забезпечення ефективного функціонування  та розвитку підприємств в умовах нестабільного ринкового  середовища.

Предмет дослідження – сукупність теоретико-методичних і практичних аспектів удосконалення збутової та заготівельної політики молокопереробних підприємств, зокрема молочноконсервних комбінатів.

Методи дослідження. Теоретичною і методичною основою для здійснення дослідження виступали: діалектичний метод  пізнання, системний підхід до вивчення економічних явищ, положення економічної теорії, роботи провідних вітчизняних та зарубіжних вчених з  питань ринкових відносин  і функціонування  сучасних підприємств.

У роботі використовувались такі спеціальні методи економічних досліджень: спостереження, порівняння, аналізу й узагальнення емпіричних даних (для постановки проблеми і вивчення об’єкта дослідження); монографічний – для дослідження стану заготівельної і збутової діяльності молокопереробних підприємств в Україні  і Миколаївській області; методи горизонтального та вертикального аналізу (для дослідження тенденцій розвитку збутової діяльності молокопереробних підприємств); графічний метод (для ілюстрації висновків дослідження, динаміки та тенденції зміни показників); абстрактно-логічний, за яким визначено фактори, що впливають на вибір стратегії підприємства; SWOT-аналізу (для вибору ринкової позиції молокопереробного підприємства).

Інформаційно-довідкову  базу дослідження становили законодавчі та нормативно-правові акти Верховної Ради й Уряду України, офіційні інформаційно-статистичні матеріали Державного комітету статистики України та його органів у  Миколаївській області, планова  і звітна документація молочноконсервних комбінатів ЗАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат», ВАТ «Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів», ВАТ «Вознесенський сиркомбінат»; матеріали наукових конференцій і нарад; періодичні видання, інформаційні ресурси глобальної мережі Inte
et; власні спостереження автора, які
стосуються проблем ефективного функціонування молокопереробних підприємств України.

Наукова новизна одержаних результатів. До найбільш вагомих результатів дослідження, що отримані особисто здобувачем, містять наукову новизну та практичну цінність і виносяться на прилюдний захист, належать такі: 

вперше:

- розроблено адаптивну модель організації системи маркетингу для молокопереробного підприємства, яка дозволяє реагувати на ринкові фактори невизначеності в процесі заготівлі сировини та збуту кінцевої продукції;

- обґрунтовано можливі шляхи поглиблення інтеграційних процесів за рахунок інвестицій у виробництво сировини та довготривалого залучення  особистих селянських господарств;

удосконалено:

- обґрунтування потреби в бізнес-плануванні та  маркетингу як умови їх реалізації стосовно специфіки молочноконсервного виробництва;

- методичні аспекти порівняльного аналізу збутової та заготівельної діяльності такої специфічної форми організації молокопереробних підприємств, як молочноконсервні комбінати;

- концептуальні підходи щодо вибору ринкової стратегії молокопереробного підприємства;

дістали подальший розвиток:

- теоретичні положення  щодо капіталізації  сільського господарства і участі у цьому процесі молокопереробних підприємств;

- систематизація складових елементів логістичної системи в молокопереробній вертикалі, дано визначення їх сутності та функціонального призначення;

- обґрунтування  стабільного високого попиту на молочні консерви та зацікавленості комбінатів у зміцненні своїх позицій  на ринку молочних продуктів.

Практичне значення  одержаних результатів полягає в науковому обґрунтуванні та  розробці практичних рекомендацій щодо поліпшення  виробничо-збутової діяльності  молочноконсервних комбінатів в умовах невизначеності та  адаптації до  ринкових перетворень, а також тих можливих наслідків, які очікуються у зв’язку із поглибленням глобалізаційних процесів.

Підтвердженням практичного значення  отриманих результатів є використання основних методичних розробок і практичних рекомендацій у діяльності молокопереробних підприємств: ВАТ «Миколаївмолпром» (довідка №188 від 28 червня 2008 р.), ЗАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат» (довідка №18-08/71 від 14 серпня 2008 р.), ВАТ «Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів» (довідка № 271 від 26 травня 2008 р.), ВАТ «Вознесенський сиркомбінат» (довідка №255 від 17 березня 2008 р.), ЗАТ «Дружба» (довідка №89/1   від 4 квітня 2008 р.), ТОВ «ДЮК» (довідка № 123  від 2 вересня 2008 р.), а також у навчальному процесі ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» (довідка від  3 вересня 2008 р.) та Первомайського політехнічного інституту Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова (довідка №489/2 від 15 вересня 2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є одноосібно виконаною науковою працею, подані до захисту рекомендації та пропозиції розроблені автором  особисто, публікації відображають основний зміст дослідження.

Апробація результатів дисертації. Основні положення, результати дослідження та висновки дисертації обговорено та схвалено на міжнародних, всеукраїнських, регіональних наукових і науково-практичних конференціях, а саме: «Наука і освіта 2004» (м. Дніпропетровськ, 2004 р.); «Удосконалення економічного механізму  функціонування аграрних підприємств в умовах невизначеності» (м. Київ,  2004 р), «Наука і освіта 2005». (м. Дніпропетровськ, 2005 р.), «Економічні проблеми розвитку промисловості регіонів» (м. Первомайськ,  2005 р.),  «Освіта і наука без меж - 2005» (м. Прага, 2005 р.), «Економічні проблеми розвитку промисловості регіонів» (м. Первомайськ, 2007 р.).

Публікації. За результатами виконаних досліджень опубліковано 10 наукових праць загальним обсягом 2,07 д.а., у тому числі 4 – у наукових фахових виданнях загальним обсягом 1,05 д.а., 6 – тези доповідей конференцій загальним обсягом 1,02  д.а.

          Структура та обсяг  роботи.  Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг роботи складає  176 сторінок комп’ютерного тексту, містить 38 таблиць на 35 сторінках, 18 рисунків  на 16 сторінках, 20 додатків загальним обсягом  22 сторінки, список використаних джерел налічує 215 найменувань на 19 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)