УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ДІАГНОСТИКИ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНОГО СТАНУ ШАХТ ПРИ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ




  • скачать файл:
title:
УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ДІАГНОСТИКИ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНОГО СТАНУ ШАХТ ПРИ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Вугільна промисловість є однією з найважливіших галузей національної економіки, а вугілля основним енергоносієм країни. У той же час, з 1995 року в галузі спостерігається тенденція зниження обсягів видобутку вугілля до рівня менше ніж 80 млн. т. Складне положення в галузі посилюється незадовільним станом шахтного фонду, що вимагає реконструкції. За відсутності необхідних обсягів дотацій з боку держави одним з шляхів підвищення ефективності функціонування шахт в сучасних економічних умовах є реструктуризація вугільних підприємств і галузі в цілому.

Зважене рішення із структурної перебудови вугільних об'єднань і галузі в ході її реструктуризації припускає визначення першочерговості інвестування ефективно функціонуючих, санації потенційно прибуткових або закриття неперспективних шахт у складі вугільного об'єднання. Це значною мірою залежить від достовірності діагностики техніко-економічного стану шахт, яка враховує динаміку розвитку вугільних підприємств. Відсутність ефективної методики такої діагностики є однією з причин необґрунтованого закриття шахт і ухвалення керівництвом поспішних управлінських рішень з структурної перебудови вугільних об'єднань, що призвело до скорочення шахтного фонду, а, отже, до збитків держави від втрати потенційно можливих до видобутку запасів вугілля.

Вивченню питання діагностики і оцінки техніко-економічного стану підприємств присвячені дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених, а саме: А.І. Амоші, М.Д. Белявцевої, Л.А. Бернстайна, І.О. Бланка, О.Г. Вагонової, Велш Глен Алена, О.С. Галушко, Р.Е. Грачової, Н.А. Гришиної, Л.М. Дідик, О.Б. Довбні, Т.Р. Карліна, О. Кононенко, М.Н. Крейниної, О.М. Міхайлюк,    Г.Б. Полисюк, С.В. Полякова, Е.А. Прутника, Б.Л. Райхеля, Л.Г. Рассуждай, Т.Б. Решетилової, Н.А. Русак, Г.В. Савицкої, В.П. Савчука, Р.С. Сайфулина,   В.І. Саллі, В.В. Ситника, А.Л. Хотомлянського, А.Д. Шеремет та інших. Разом з тим, до сьогоднішнього часу відсутній цілісний комплексний механізм діагностики техніко-економічного стану вугільних шахт, який дозволяв би проаналізувати разом динаміку досліджуваних фінансово-економічних показників та техніко-економічний стан шахт у складі вугільного об’єднання.

Таким чином, необхідність поглиблення наукового опрацьовування питань удосконалення механізму діагностики техніко-економічного стану шахт, як інструменту ухвалення рішень щодо пріоритетності інвестування ефективно функціонуючих, доцільності проведення санації перспективних і черговості закриття неперспективних шахт у кожному регіоні при реструктуризації вугільної галузі й обумовили вибір теми дисертації та її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно з держбюджетною науково-дослідною темою кафедри економіки підприємства Національного гірничого університету “Розробка методики діагностики техніко-економічного стану шахт на стадії реструктуризації вугільної галузі” (номер державної реєстрації 0106U001844, 2005-2008 рр.). У вказаному дослідженні автор дисертаційної роботи, як відповідальний виконавець, обґрунтував принципи діагностики техніко-економічного стану вугільних шахт при ухваленні рішення про пріоритетність інвестування потенційно прибуткових і черговості закриття неперспективних шахт в рамках вугільного об'єднання, розробив методичні рекомендації щодо виконання діагностики шахт на основі розрахунку інтегральної комплексної оцінки їх фінансово-економічного стану та методичні вказівки з рейтингової оцінки шахт на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи у складі об'єднання.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування і розробка методичних рекомендацій щодо вдосконалення механізму діагностики техніко-економічного стану шахт при реструктуризації вугільного об'єднання.

Для досягнення цієї мети в дисертаційній роботі поставлений і вирішений комплекс теоретичних, науково-методичних і практичних задач:

проведений аналіз і теоретичне узагальнення існуючих методологічних засад діагностики техніко-економічного стану підприємств щодо прийняття рішень, пов’язаних з реструктуризацією вугільної галузі (регіону, об’єднання) і обґрунтування перспектив розвитку кожного окремого підприємства;

обґрунтована репрезентативна вибірка показників, що характеризують діагностику фінансово-економічного стану підприємства для ухвалення економічних рішень власниками, керівниками та інвесторами щодо напрямів і перспектив подальшого розвитку підприємства;

розроблена матриця одиничних значень фінансово-економічних показників, за якою розраховуються середньозважені блокові та інтегральна комплексна оцінки фінансово-економічного стану підприємства, що об'єднують показники з урахуванням їх парних взаємозв'язків;

розроблена методика діагностики техніко-економічного стану шахт на основі розрахунку інтегральної комплексної оцінки їх фінансово-економічного стану згідно матриці одиничних значень фінансово-економічних показників;

розроблені рекомендації щодо врахування впливу фактору часу при розрахунку блокових та інтегральної комплексної оцінок фінансово-економічного стану вугледобувного підприємства для адекватного зіставлення отриманих оцінок, що розраховані на основі звітності за різні періоди часу;

розроблена методика рейтингової оцінки шахт на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи у складі вугільного об'єднання для прийняття управлінських рішень щодо подальшого розвитку підприємства, що аналізується.

Об'єктом дослідження є процес діагностики техніко-економічного стану шахт у складі вугільного об'єднання при виборі варіанту його реструктуризації.

Предметом дослідження є механізм діагностики техніко-економічного стану шахт, орієнтований на встановлення пріоритетності інвестування потенційно прибуткових шахт та визначення черговості закриття неперспективних шахт вугільного об'єднання.

Методи дослідження.  Теоретичну і методологічну основу проведення досліджень склали фундаментальні теоретичні положення економічної науки в області діагностики техніко-економічного стану шахт, наукові праці видатних вітчизняних і зарубіжних вчених, законодавчі і нормативні акти України із питань фінансового аналізу і оцінки техніко-економічного стану підприємств. Для вирішення задач, поставлених у дисертаційній роботі, були використані загальнонаукові і спеціальні методи дослідження: метод критичного аналізу, наукової абстракції та узагальнення наукового досвіду із сучасних теоретичних досліджень – при визначенні напрямів удосконалення механізму діагностики техніко-економічного стану шахт шляхом дослідження існуючих методик діагностики, узагальненні даних літературних джерел з питань реструктуризації вугледобувних підприємств, антикризового управління підприємством, діагностики фінансово-економічного стану підприємств; аналітичний метод – при створенні репрезентативної вибірки показників, що характеризують фінансово-економічний стан шахти для ухвалення рішень щодо напрямків і перспективи подальшого розвитку підприємства; системний підхід – при розробці матриці одиничних значень фінансово-економічних показників; методи структурного, графічного аналізу – при урахуванні впливу фактору часу для адекватного зіставлення оцінок фінансово-економічного стану підприємства, розрахованих за різні періоди часу; метод багатовимірного статистичного порівняльного аналізу – для виявлення основних факторних ознак (техніко-економічних показників) при здійсненні рейтингової оцінки роботи шахт в рамках вугільного об'єднання; методи порівняння, кореляційно-регресійного аналізу, математичної статистики, угрупування та індексний метод – для розрахунку блокових та інтегральної комплексної оцінок підприємства і наукового обґрунтування механізму діагностики техніко-економічного стану шахт.

Обробка економічної інформації, побудова таблиць, діаграм, графіків, отримання статистичних характеристик здійснені на ЕОМ з використанням апарату математичних і статистичних функцій Microsoft Excel, засобів Borland Pascal, графічних редакторів Corel Draw 10 і програми Power Point.

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у вдосконаленні та впровадженні механізму діагностики техніко-економічного стану шахт, що складається з інтегральної комплексної оцінки їх фінансово-економічного стану і рейтингової оцінки шахт на основі аналізу техніко-економічних показників їх роботи у складі вугільного об'єднання.

Наукова новизна отриманих результатів дослідження полягає у такому:

 

уперше розроблений і запропонований метод урахування впливу фактору часу на достовірність результатів розрахунку блокових та інтегральної комплексної оцінок фінансово-економічного стану підприємства, отриманих на основі звітності за різні періоди часу, що полягає в корегуванні результатів цих оцінок множенням на коригуючий коефіцієнт, розрахований за експоненціальною залежністю з урахуванням динаміки розвитку підприємства за досліджуваний період часу;

удосконалено:

методичні підходи до прийняття управлінських рішень щодо пріоритетності інвестування ефективно функціонуючих, доцільності проведення санації потенційно перспективних і черговості закриття неперспективних шахт при реструктуризації вугільної галузі (регіону, об’єднання), які відрізняються від існуючих врахуванням показників, що отримані на базі комплексного техніко-економічного аналізу підприємств;

матричний метод діагностики техніко-економічного стану підприємства, який відрізняється розміщенням досліджувальних показників в матриці відповідно до структури форм існуючої звітності; розрахунком середньозважених одиничних показників шляхом віднесення поточного значення показника до середнього за досліджуваний період; розрахунком узагальнених середньозважених показників за блоками і матрицею в цілому, де як ваги використовуються парні коефіцієнти детермінації;

методичні підходи до діагностики техніко-економічного стану вугільних об’єднань, що, на відміну від існуючих, базуються на рейтинговій оцінці шахт на основі техніко-економічних показників їх роботи, де складовою частиною є  аналіз фінансово-економічного стану підприємства, в якому за граничне значення використовуються індекси, що характеризують варіацію відповідних показників впродовж досліджуваного періоду;

дістали подальшого розвитку:

система показників, за допомогою яких здійснюється діагностика фінансово-економічного стану підприємства, особливістю якої є коригування показників платоспроможності підприємства з урахуванням витрат і доходів майбутніх періодів;

метод угрупування шахт вугільного об’єднання, який відрізняється від існуючого врахуванням при визначенні рейтингу техніко-економічного стану шахти фактору забезпеченості запасами вугілля на перспективу та інтегрального показника комплексної оцінки фінансово-економічного стану підприємства.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що теоретичні положення, викладені в роботі, доведені до рівня конкретних практичних методик та рекомендацій щодо вдосконалення механізму діагностики техніко-економічного стану шахт, який орієнтований на встановлення пріоритетності інвестування ефективно функціонуючих, санації потенційно прибуткових і черговості закриття неперспективних шахт у складі вугільного об'єднання.

Сформовані методичні рекомендації щодо проведення діагностики вугільних шахт на основі розрахунку інтегральної комплексної оцінки їх фінансово-економічного стану, що дозволяє проаналізувати динаміку досліджуваних показників і виконати подальший порівняльний аналіз шахт, які знаходяться у складі вугільного об'єднання, на основі інтегрального показника їх фінансово-економічного стану, розрахованого на основі співвідношень різних фінансово-економічних показників підприємства з урахуванням динаміки його розвитку за досліджуваний період;

Розроблені методичні вказівки за рейтинговою оцінкою шахт на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи у складі вугільного об'єднання, що дозволяє проаналізувати техніко-економічний стан шахт об'єднання за сукупністю чинників, які мають найбільший вплив на зміну загального рівня техніко-економічних показників роботи шахти і є підставою для ухвалення управлінських рішень стосовно діяльності підприємства.

На базі методології, представленої в роботі, створено електронну автоматизовану систему, що реалізує механізм діагностики техніко-економічного стану вугільних шахт. Запропонована система дозволяє ухвалити рішення щодо встановлення пріоритетності інвестування ефективно функціонуючих, санації потенційно прибуткових і закриття неперспективних шахт у складі вугільного об'єднання.

Методику діагностики шахт на основі розрахунку інтегральної комплексної оцінки їх фінансово-економічного стану та методику рейтингової оцінки шахт у складі вугільного об'єднання на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи у вигляді методичних рекомендацій та вказівок впроваджено в практичну діяльність деяких підприємств, зокрема ДП «Селідоввугілля» (акт від 12.12.2006 р.), ДП «Красноармійськвугілля» (акт від 13.12.2006 р.). Електронна автоматизована система, що реалізує механізм діагностики техніко-економічного стану підприємства, використовується в практичній діяльності ТОВ «КПД Консалтинг» при незалежній експертній оцінці промислових підприємств різноманітних галузей та форм власності (акт №1 від 05.04.2006 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є особисто виконаною науковою роботою, в якій викладений авторський підхід до вирішення наукового питання теоретичного обґрунтування і розробки методичних рекомендацій щодо вдосконалення механізму діагностики техніко-економічного стану шахт при реструктуризації вугільного об'єднання. Особистий внесок здобувача полягає у формулюванні мети і наукових задач роботи, наукових висновків і рекомендацій, в розробці методів, в проведенні аналітичних і статистичних досліджень, в обробці і узагальненні отриманих результатів. Усі результати, одержані безпосередньо здобувачем, знайшли відображення в одноосібних опублікованих роботах. Особистий внесок автора у спільно опублікованих роботах конкретизований у списку наукових праць.

Апробація результатів дисертації. Основні наукові положення і практичні результати дослідження в 1999-2007 рр. доповідалися і одержали позитивну оцінку на наукових семінарах кафедри економіки підприємства Національного гірничого університету, науково-технічних радах ДП «Красноармійськвугілля», ДП «Селідоввугілля», ВАТ «Павлоградвугілля», міжнародних і всеукраїнських науково-практичних та науково-технічних конференціях: республіканській науково-практичній конференції “Вдосконалення національних нормативів аудиту” (2000 р., м.  Житомир), міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки України” (2006 р., м. Дніпропетровськ), міжнародній науково-технічній конференції «Проблеми і перспективи розвитку підприємництва” (2007 р., м. Харків), міжнародній науково-практичній конференції «Наукова індустрія європейського континенту-2007” (2007 р., м. Прага, Чехія).

Публікації. Основні положення і результати роботи опубліковані в 12 наукових працях (8 статей у збірниках наукових праць і журналах, з яких 5 – у фахових виданнях, 4 тези доповідей на конференціях). Загальний обсяг публікацій – 4,75 друк. арк. Особисто авторові належить 3,05 друк. арк.

 Структура і обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, глосарія, додатків. Загальний обсяг дисертації становить 180 сторінок комп’ютерного тексту. Робота містить 36 рисунків та 29 таблиць на 37 сторінках, список використаних джерел із 196 найменувань на 18 сторінках, глосарій на 2 сторінках, 11 додатків на 27 сторінках

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)