ФОРМУВАННЯ РИНКУ ВЕТЕРИНАРНИХ ПОСЛУГ




  • скачать файл:
title:
ФОРМУВАННЯ РИНКУ ВЕТЕРИНАРНИХ ПОСЛУГ
Тип: article
summary:

Актуальність теми. Процеси реформування сфер виробництва і переробки продуктів сільського господарства шляхом приватизації землі та майна, формування ринкових засад їх розвитку майже не торкнулись сфери ветеринарного обслуговування. До цього часу тут не створено необхідної кількості підприємницьких структур, які можуть надавати послуги щодо профілактики захворювань та лікування тварин. Особистим селянським господарствам і невеликим сільськогосподарським підприємствам, що мають на відгодівлі майже 90 % усіх видів тварин у Львівській області, часто недоступним є невідкладне ветеринарне обслуговування. Переважна більшість ветеринарних фахівців або позбавлені місця праці, або працевлаштовані на умовах неповної зайнятості у господарствах, де утримується незначне поголів’я тварин. Гострий дефіцит послуг частково компенсується фахівцями державних ветеринарних служб. При цьому дані служби займають монопольне становище на ринку і виконують не характерні для державних служб функції. Через неналежне ветеринарне обслуговування виникають проблеми із збутом продуктів тваринництва на зовнішньому ринку. Ситуація, що склалася, викликала необхідність формування конкурентного середовища у сфері ветеринарного обслуговування. Цим зумовлено вибір теми дисертаційного дослідження, його мету, завдання та структуру.

Проблеми становлення і розвитку окремих продуктових ринків активно дискутуються в економічних дослідженнях. Вони відображені у працях зарубіжних вчених-економістів О. Курно, А. Маршала, А. Сміта, О. Харарі, а також відомих вітчизняних дослідників П. Березівського, Є. Голубкова, Ю. Коваленка, Е. Попова, П. Саблука, Г. Черевка та ін. За останні роки зявились публікації з проблем ринку послуг, зокрема праці О. Алєксєєва, Т. Арасланової, А. Баталова, В. Бугакова, Н. Внукової, В. Маркової, Е. Майдебури, О. Перебийноса, О. Пустовойта, Н. Ситника, А. Чєлєнкова та ін. Попри значну кількість наукових публікацій з проблем становлення ринкових відносин, формування сфери послуг, дослідження ринку ветеринарних послуг фрагментарно відображені лише в окремих публікаціях. Переважають дослідження зарубіжних авторів, у яких аналізуються загальносвітові тенденції розвитку сфери ветеринарних послуг. З огляду на це необхідним представлялось проведення окремого дисертаційного  дослідження, що спрямовувалось на ідентифікацію галузевих та регіональних особливостей, а також тенденцій і закономірностей становлення сфери ветеринарного обслуговування на ринкових засадах.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана згідно з тематикою наукових досліджень кафедри маркетингу Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького “Реалізація можливостей підприємств АПК на основі застосування маркетингових засад діяльності” (номер державної реєстрації 0104U004935). У межах загальної наукової проблематики дисертаційне дослідження спрямовувалось на забезпечення належного сервісного обслуговування сільськогосподарських товаровиробників, оскільки через відсутність організацій і служб, які можуть надавати особистим селянським господарствам та підприємствам технічні, агрономічні, зооінженерні, ветеринарні послуги, здійснювати заготівлі і збут виготовленої продукції, їх потенційні можливості використовуються не повністю.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в розробці теоретичних і практичних засад формування ринку ветеринарних послуг.

Відповідно до мети вирішувались такі теоретико-методичні та практичні завдання:

·       виявити чинники, на основі яких формується ринок ветеринарних послуг;

·       визначити тенденції розвитку ринку ветеринарних послуг;

·       уточнити трактування поняття “ветеринарна послуга”;

·       обґрунтувати методичні підходи до визначення очікуваної ємності ринку ветеринарних послуг з урахуванням існуючих тенденцій трансформації системи ветеринарного обслуговування;

·       обґрунтувати пропозиції щодо доцільних організаційних форм та розмірів недержавних служб ветеринарної медицини;

·       удосконалити існуючу методику визначення розмірів збитків через неналежно надані ветеринарні послуги.

Об’єкт і предмет дослідження. Об’єктом дослідження є процес формування ринку ветеринарних послуг у Львівській області. Предметом дослідження є теоретико-методологічні та практичні аспекти вирішення проблеми організації сфери ветеринарного обслуговування на ринкових засадах.

Методи дослідження. Теоретико-методологічні основи дослідження полягають у використанні діалектичного методу пізнання та системного підходу до вивчення економічних процесів, теоретичних положень вітчизняних і зарубіжних учених з проблем формування і розвитку ринків послуг, підвищення ефективності виробництва продуктів тваринництва шляхом належного задоволення потреб сільськогосподарських підприємств і особистих селянських господарств у ветеринарних послугах.

Для розв’язання поставлених у дисертаційній роботі завдань використовувались загальноприйняті у економічній науці методи: абстрактно-логічний – для теоретичних узагальнень і формування висновків, історико-економічний – для вивчення вітчизняного і зарубіжного досвіду функціонування сфери ветеринарного обслуговування, статистико-економічний – для дослідження впливу чинників, які зумовлюють існуючу потребу у ветеринарних послугах, за допомогою аналітичних групувань та кореляційно-регресійного аналізу; монографічний – для детального вивчення типових прикладів впливу рівня економічного розвитку країни на вибір системи ветеринарного обслуговування. Очікувана ємність ринку ветеринарних послуг визначалась на основі екстраполяції трендів чинників, які зумовлюють попит на ці послуги.

Наукова новизна одержаних результатів. Результати дисертаційного дослідження полягають у розробці теоретичних положень і практичних підходів до удосконалення процесів формування ринку ветеринарних послуг, зокрема:

вперше:

·       розроблено концептуальні засади реформування системи ветеринарного обслуговування, які враховують тенденції розвитку галузей тваринництва і особливості поведінки суб’єктів господарювання, що замовляють та надають ветеринарні послуги;

удосконалено:

·       трактування поняття “ветеринарна послуга” з позицій більш повного врахування її особливостей, що зумовлюються проблематичністю оцінки замовником доцільності такої послуги, а також результативності способів впливу на тварину чи середовище її перебування, врахування яких дозволяє застосовувати ефективні маркетингові прийоми щодо формування попиту на ветеринарні послуги;

·       методику визначення очікуваної ємності ринку ветеринарних послуг на основі екстраполяції значень виявлених специфічних чинників, що впливають на обсяги замовлень ветеринарних послуг, основним з яких є вартість товарної продукції;

набули подальшого розвитку:

·       пропозиції щодо організаційних форм недержавних ветеринарних служб, які враховують територіальну розсередженість замовників послуг, а також невідкладний характер окремих видів обслуговування;

·       методичний підхід до визначення розмірів завданих збитків через низьку якість ветеринарних послуг, що враховує не тільки пряму втрату, але й упущену вигоду у випадку зниження продуктивності тварин чи їх загибелі, а також зниження рівня якості продукції.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення дисертаційного дослідження полягає в тому, що його теоретичні узагальнення, практичні результати, висновки та пропозиції формують науково обґрунтовану основу для вирішення проблем формування ринку ветеринарних послуг.

Основні положення дисертаційного дослідження прийняті до використання для уточнення обсягів державного фінансування ветеринарних заходів та штатних розписів державних ветеринарних служб фінансовим управлінням Пустомитівської районної державної адміністрації Львівської області (довідка № 8-479 від 28 травня 2008 р.).

Результати здійснених досліджень використовуються Управлінням ветеринарної медицини в Львівській області для активізації становлення приватної лікарської практики та розробки планів розвитку державних підприємств ветеринарної медицини з урахуванням очікуваних тенденцій розвитку ринку ветеринарних послуг (довідка № 7-527 від 11червня 2008 р.).

Теоретичні розробки та практичні результати дослідження використовуються Інститутом післядипломної освіти та перепідготовки кадрів АПК Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького для уточнення освітньо-професійної програми підвищення кваліфікації ветеринарних фахівців (довідка № 629-01 від 11 червня 2008 р.).

На основі виявлених чинників поведінки потенційних замовників послуг суб’єктами господарської діяльності, які вже функціонують та створюватимуться у перспективі, можуть бути розроблені практичні заходи щодо належного задоволення потреб власників тварин, забезпечення стійких конкурентних позицій на ринку.

Результати досліджень можуть бути використані органами державного управління з метою формування конкурентного середовища у сфері ветеринарних послуг, послаблення монопольного впливу державних ветеринарних організацій, вибору важелів для стимулювання підприємницької ветеринарної діяльності та відмови державних організацій від виконання невластивих їм функцій.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати дисертаційного дослідження, які виносяться на захист, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї і положення, які є результатом особистої роботи здобувача, його індивідуальним внеском.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Основні положення і результати наукового дослідження висвітлювались у доповідях на міжнародних науково-практичних конференціях молодих вчених та спеціалістів “Молоді вчені у вирішенні проблем аграрної науки і практики” (м. Львів, 2002 р., 2003 р., 2004 р.); на Міжнародному симпозіумі “Україна-Австрія. Сільське господарство: наука і практика” (м. Київ, 2004 р.); на міжнародній науковій конференції “Актуальні проблеми розвитку тваринництва, ветеринарної медицини, харчових технологій, економіки та освіти” (м. Львів, 2004 р.); на міжнародній науково-практичній конференції “Соціально-економічні проблеми села в пореформенний період” (м. Миколаїв, 2004 р.); на міжнародній науковій конференції “Інноваційний розвиток сучасного аграрного виробництва” (м. Львів, 2005 р.) та “Маркетинг в Україні” (м. Київ, 2006 р.).

Публікації. Основні результати досліджень опубліковані в 11 наукових працях загальним обсягом 3,46 ум. друк. арк., з них 6 в наукових фахових виданнях (2,50 ум. друк. арк.).

Обсяг та структура роботи. Дисертаційна робота викладена на 191 сторінці комп’ютерного тексту. За структурою вона складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел із 241 найменування, містить 28 таблиць, 28 рисунків, 10 додатків.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)