ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ІНВЕСТИЦІЙ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ ПІДПРИЄМСТВА




  • скачать файл:
title:
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ІНВЕСТИЦІЙ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ ПІДПРИЄМСТВА
Тип: article
summary:

Актуальність теми. Протягом усієї історії територія сучасної України була переважно сільськогосподарською. Для цього у неї були усі переваги: сприятливі кліматичні умови, родючі ґрунти, хороші шляхи сполучення, працьовитий народ. Але за останні роки агропромисловий комплекс перетворився в одну із проблемних галузей економіки нашої держави. Структурні реструктуризації, які були покликані створити нового власника на селі, призвели до серйозної фінансової кризи аграрних підприємств. До 1994 року всі вироблені види сільськогосподарської продукції були відносно рентабельними. А вже в 1997 році рентабельними залишалися в основному виробництво зерна та насіння соняшника, і ті, з рекордно низькими показниками.

Сучасний етап економічного розвитку України ознаменувався переходом від планової командно-адміністративної системи господарювання до ринкових відносин. Процеси планування вкладення капіталу стали прерогативою окремих суб'єктів господарської діяльності АПК, а не центральних органів. Таке розширення можливостей призвело до того, що вітчизняні сільськогосподарські підприємства зіткнулися з певними труднощами в області планування та визначення ефективності інвестицій.

Визначення шляхів підвищення ефективності інвестицій у цілому є однією з центральних проблем економічної теорії. Питаннями економічної оцінки інвестицій займалися вітчизняні та закордонні автори: Г.Александер, Дж.Бейлі, Г.Бірман, Ю.М.Воробьов, Л.Гітман, С.О.Гуткевич, Н.І.Демчук, М.Джонк, В.В.Ковальов, Б.А.Колтинюк, І.В.Ліпсіц, С.І.Прилипко, Б.А.Райзберг, П.Т.Саблук, В.П.Савчук, П.А.Стецюк, Є.В.Ульянов, Р.А.Фатхутдінов, Д.М.Черваньов, В.Д.Шапіро, У.Шарп та ін. Однак в існуючих наукових дослідженнях не достатньо враховані особливості інвестиційної діяльності у сільському господарстві та проблеми практичних методів визначення ефективності інвестицій спрямованих у сільськогосподарські підприємства.

Подальший сталий розвиток вітчизняного сільського господарства неможливий без серйозних фінансових вкладень. Залучення інвестицій в аграрну сферу вимагає розробки особливих методів оцінки їхньої ефективності, які б враховували специфіку галузі. У зв'язку з тим, що радянський досвід не відповідає сучасним умовам, західні методики можна використовувати лише з великими застереженнями, а вітчизняна практика тільки почала складатися, розробка механізму визначення та підвищення економічної ефективності інвестицій у сільськогосподарські підприємства є важливим завданням, яке потребує вирішення.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження, які склали основу дисертаційної роботи, передбачені науково-технічною програмою Таврійського державного агротехнологічного університету, затвердженою Міністерством аграрної політики України № д.р. 0104u003927 Трансформування організаційно-економічних відносин до соціально-орієнтованих ринкових умов в АПК” на період з 2003 по 2006 р.р. та № д.р. 0107U008975 Формування ефективної системи обліку, механізмів управління фінансами та інвестиційними процесами в АПК” на період 2007 по 2010 р.р.

Мета і завдання дослідження. Мета: дослідження та наукове обґрунтування теоретико-методологічних положень та розробка практичних рекомендацій щодо підвищення економічної ефективності інвестицій у сільськогосподарські підприємства.

Завдання дослідження:

­  уточнити сутність інвестицій як економічної категорії і визначити місце та роль інвестиційної діяльності у системі діяльності сільськогосподарських підприємств;

­  визначити основні джерела фінансування інвестиційних процесів у сільському господарстві;

­  зробити порівняльну характеристику основних методик визначення економічної ефективності інвестицій, які можуть використовуватися при інвестуванні сільськогосподарських підприємств;

­  дослідити сучасний стан сільського господарства на прикладі сільськогосподарських підприємств Запорізької області;

­  проаналізувати особливості державних і іноземних джерел інвестування сільськогосподарських підприємств;

­  дослідити стан та основні напрямки залучення інвестицій у науково-дослідницьку діяльність сільськогосподарських підприємств;

­  сформувати механізми підвищення економічної ефективності інвестицій у сільськогосподарські підприємства;

­  дослідити вплив ризиків на результати оцінки економічної ефективності інвестицій у сільськогосподарські підприємства;

­  розробити методику оптимального розподілу інвестицій у сільськогосподарські підприємства для підвищення їх ефективності за допомогою сучасних методів економіко-математичного моделювання.

Об'єкт дослідженняінвестиційний процес у сільськогосподарських підприємствах України.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і практичних аспектів здійснення інвестицій у сільськогосподарські підприємства та оцінки їх ефективності.

Методи дослідження: методи наукового узагальнення (при уточненні сутності та класифікації інвестицій), діалектичний і абстрактно-логічний методи (при визначенні місця інвестиційної діяльності у сільськогосподарських підпри­ємствах та при формуванні висновків), історичний і системний підходи (при визначені основних історичних етапів оцінки інвестиційної діяльності), методи індукції і дедукції, класифікації, порівняння, наукової абстракції, системного і комплексного аналізу (при розробці системи комплексного аналізу інвестиційної діяльності сільськогосподарських під­приємств), методи економіко-математичного моделювання (для розрахунку показників ефектив­ності інвестиційних проектів) тощо.

Інформаційну основу дисертаційної роботи склали законодавчі та нормативні акти України, наукові публікації вітчизняних і зарубіжних авторів, присвячені проблемам фінансування АПК, методам оцінки економічної ефективності інвестиційних проектів, дані Держкомстату України, а також дані фінансової та статистичної звітності безпосередньо сільськогосподарських підприємств. Крім того, у ході проведення даного дослідження використано документи, опубліковані в електронних збірниках і на інтернет-сайтах державних органів України, а також масиви патентної, реферативної та іншої інформації.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у визначенні, уточненні та теоретичному обґрунтуванні комплексу питань, пов’язаних з розробкою практичних рекомендацій щодо підвищення економічної ефективності інвестицій підприємств сільського господарства Запорізької області:

вперше:

- запропоновано новий методичний підхід до оптимального розподілу інвестицій із застосуванням економіко-математичної моделі оптимізації фінансових ресурсів, яка дозволяє досягти суттєвого підвищення ефективності інвестицій у сільськогосподарські підприємства за рахунок їх диверсифікації та відокремлення неприбуткових проектів;

удосконалено:

- класифікацію інвестицій за видами з урахуванням специфіки сільського господарства, що надає їй більшої структурованості;

- методичний аспект визначення інвестиційних ризиків та обґрунтовано застосування фінансового інструменту, прибутковість за яким можна використати як безризикову ставку дисконтування при економічній оцінці інвестування сільськогосподарських підприємств;

набули подальшого розвитку:

- науково-теоретичне обґрунтування подальших перспектив розвитку інвестиційної діяльності у сільському господарстві, на підставі яких було визначено найбільш ефективні напрямки інвестування сільськогосподарських підприємств;

- механізм взаємодії інвестиційного менеджменту та незалежного контролю для підвищення економічної ефективності інвестицій у сільськогосподарські підприємства.

Практичне значення отриманих результатів полягає у розробленні методик підвищення економічної ефективності інвестицій у сільськогосподарські підприємства.

Основні результати дисертаційного дослідження впроваджені у діяльності Головного управління агропромислового розвитку Запорізької обласної державної адміністрації (довідка № 01-00/220 від 06.02.09 р) та інституту післядипломної освіти та дорадництва (№ 04-19 від 27.01.2009 р) у частині визначення, уточнення та теоретичного обґрунтування питань, пов’язаних із розробкою практичних рекомендацій щодо підвищення економічної ефективності інвестицій у сільськогосподарські підприємства Запорізької області.

За результатами наукових досліджень з метою підвищення ефективності інвестування сільськогосподарських підприємств розроблено механізм взаємодії інвестиційного менеджменту та незалежного контролю. Цей механізм та запропонована нами методика визначення показників інвестиційного ризику та безризикової ставки дисконту прийняті для впровадження в ТОВ Приазов'є” Мелітопольського району Запорізької області, що дозволило збільшити ефективність залучення інвестицій до 7% (довідка № 64 від 05.12.2008 р.).

Використання запропонованої нами методики оптимального розподілення інвестиційних ресурсів впроваджена в ВАТ Міжрайплемпідприємство” Мелітопольського району Запорізької області, що дозволило отримати точніші результати оцінки інвестицій та значне зростання загального економічного ефекту (довідка № 87 від 01.11.2008 р.).

4

 
Частина теоретичних положень, викладених у дисертації, використовується у навчально-методичній роботі кафедри аналізу і контролінгу Таврійського державного агротехнологічного університету при викладанні дисциплін “Інвестиції, “Аналіз інвестиційних проектів і “Фінансовий аналіз (довідка № 53-47/3 від 14.01.2009 р.).

Отримані теоретичні положення, нові методичні підходи та результати можуть становити інтерес для керівників сільськогосподарських підприємств, фахівців з інвестиційної проблематики та можуть бути використані у процесі розробки та викладання курсів економічних дисциплін, підготовки навчальних посібників з економічної теорії, фінансів АПК та економічної оцінки інвестицій.

Особистий внесок автора. Основні результати, які відображають суть дисертаційної роботи, отримані автором самостійно і полягають в одноосібному науковому дослідженні, у якому викладено авторський підхід до оцінки економічної ефективності інвестицій у сільськогосподарські підприємства за науково обґрунтованими перспективними напрямками.

З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використані лише ті положення, які належать автору особисто. Наукові положення, висновки та рекомендації, що виносяться на захист, отримані автором самостійно. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)