ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету, основні завдання, обєкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі «Теоретико-методичні основи державного регулювання функціонування залізничного транспорту загального користування» розглянуто теоретичні основи державного регулювання функціонування ЗТЗК та міжнародний досвід у цій сфері (на прикладах реформування).

Зазначено, що перехід від командно-адміністративного управління економікою України до її регулювання на основі ринкових відносин відбувся без належної адаптації методологічних, методичних та організаційних засад реалізації державного управлінського впливу, що вимагає переосмислення теоретичних положень державного регулювання функціонування ЗТЗК.

Дослідження функціонування ЗТЗК в Україні дозволило визначити, що на сьогодні як на практиці, так і в теорії немає однозначного трактування його сутності. З метою забезпечення єдності підходів до державного регулювання функціонування ЗТЗК і за результатами аналізу наукової економічної літератури і нормативно-правових актів уточнено визначення терміна «залізничний транспорт загального користування», під яким запропоновано розуміти ту частину залізничного транспорту, що утворює виробничо-технологічний комплекс підприємств та організацій, віднесених до сфери управління Державної адміністрації залізничного транспорту України Міністерства інфраструктури України, який не належить іншим міністерствам, відомствам (суб’єктам господарювання) і призначений для забезпечення потреб суспільного виробництва й населення країни в перевезеннях у внутрішньому та міжнародному сполученнях, надання інших транспортних послуг усім споживачам, без обмежень за ознаками форм власності та видів діяльності, а також отримання прибутків.

За результатами узагальнення теоретичних положень щодо державного регулювання функціонування ЗТЗК визначено складові системи реалізації державного управлінського впливу на залізничну галузь: мету, завдання, моделі, форми, механізми, методи та інструментарій (рис. 1).

Метою державного регулювання функціонування ЗТЗК є забезпечення безперебійного виконання покладених на нього функцій та підвищення загального рівня його суспільно-економічної ефективності.

До основних завдань, підпорядкованих досягненню стратегічних цілей у сфері функціонування ЗТЗК, віднесено такі: забезпечення формування правового поля; формування інформаційної та інноваційної інфраструктури; захист економічної конкуренції у сфері транспортного ринку; захист прав споживачів транспортних послуг; визначення загальних засад стратегічного розвитку, системи управління, реформування та державного регулювання; визначення пріоритетних напрямів розвитку та шляхів оптимізації діяльності; забезпечення зайнятості населення,  підготовки спеціалістів і робочих кадрів, охорони праці; охорону довкілля від шкідливого впливу.

Досягнення поставлених завдань реалізується шляхом використання монетарної моделі та прямої і непрямої форм державного регулювання.

 

Серед основних механізмів державного регулювання функціонування ЗТЗК у теорії виділяють політичний, економічний, соціальний, організаційний, правовий та ін. Їх реалізація здійснюється за допомогою методів прямого (визначення стратегічних цілей, державні замовлення, державні програми, нормативне регулювання діяльності та правові й адміністративні обмеження) та непрямого впливу (оподаткування, регулювання тарифної політики, плата за ресурси).

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)