ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ на ПІДПРИЄМСТВАХ :



title:
ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ на ПІДПРИЄМСТВАХ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Соціальна значущість, перспективність розвитку і відчутні податкові пільги щодо діяльності підприємств аптечної сфери сприяють її стрімкому розповсюдженню, особливо це стосується роздрібної мережі аптек. Однак специфіка такої діяльності та серйозні вимоги до її організації, обумовлені приналежністю до установ охорони здоров'я, значна варіабельність організаційних структур таких підприємств зумовлюють певні труднощі в управлінні ними. На сьогодні в практиці господарювання не склалося чіткої концепції управління складними організаційними структурами. Основною проблемою таких підприємств є забезпечення керованості складним господарським механізмом. Важливу роль у вирішенні цієї проблеми відіграє науково обґрунтована організація та забезпечення функціонування надійної системи внутрішнього контролю.

Стан наукових знань про внутрішній контроль підтверджується низкою невирішених проблем щодо дефініції, принципових підходів до його організації, стандартизації контрольних процедур, регламентного та методичного забезпечення функціонування систем внутрішнього контролю суб’єктів господарювання, особливо в соціально значущих сферах, зокрема на підприємствах роздрібної мережі аптек. Відкритими залишаються і деякі проблеми методологічного характеру, пов’язані з дослідженням впливу соціо-психологічних чинників на мотивацію виникнення господарських порушень та необхідністю розробки дієвих засобів превентивного контролю.

Значний внесок у розвиток наукової думки про внутрішній контроль зробили такі автори, як М.Т. Білуха, В.В. Бурцев, Ф.Ф. Бутинець, А.М. Богомолов, Б.І. Валуєв, Ю.Н. Воропаєв, А.В. Газарян, Н.Н. Голощапов, І.М. Дмитренко, Є.В. Калюга, Є.О. Кочерін, Л.М. Крамаровський, М.В. Кужельний, А.М. Кузьмінський, А.К. Макальська, В.Ф. Максімова, Л.В. Нападовська, В.П. Пантелеєв, В.С. Рудницький, В.Я. Савченко, В.В. Сопко, І.В. Сіменко, Л.В. Сотникова, Л.О. Сухарева, Б.Ф. Усач, М.Г. Чумаченко, В.О. Шевчук, О.А. Шпіг.

Питання оцінки внутрішнього контролю в процесі проведення зовнішнього аудиту розглянуті в працях С.М. Бичкової, Ю.А. Данилевського, Н.І. Дорош, Л.П. Кулаковської, Н.В. Лапухіна, Л.Г. Макарової, В.І. Подольського, О.А. Петрик.

У процесі становлення внутрішнього аудиту як підсистеми внутрішнього контролю на території пострадянського простору (і в Україні в тому числі) утворився інформаційний вакуум щодо організації й методики його здійснення, тому основоположними працями стосовно цього стали навчальні посібники західних авторів: Р. Адамса, А. Аренса, Р. Доджа, Дж. К. Лоббека, Р. Монтгомері, Дж. Робертсона.

Недостатня розробленість організаційного і методичного забезпечення процесу внутрішнього контролю, реальна практична потреба в цьому зумовили необхідність наукового обґрунтування та впровадження систем внутрішнього контролю на підприємствах роздрібної мережі аптек. Існуюча практика діяльності роздрібних аптечних підприємств характеризується тенденцією до консолідації аптек у холдинги, що ускладнює організаційну структуру та процес управління, а також специфіка операційної діяльності як об’єкта нагального контролю в роздрібній мережі аптек зумовили вибір теми, підтверджують актуальність та значущість дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до тематики науково-дослідних робіт Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського за програмою держбюджетної теми Д-2002–1 «Розробка теоретико-методологічних основ організаційного забезпечення оцінки внутрішнього контролю господарських систем» (номер державної реєстрації 0102U002043): особистий внесок автора полягає у визначенні чинників, що зумовлюють змістовну основу методики оцінки системи внутрішнього контролю підприємства, та в розробці механізму такої оцінки. У межах господарсько-договірної теми № 83/2005 «Методичне забезпечення діяльності бухгалтерської служби підприємства» (номер державної реєстрації 0105U001792) автором розроблено методику внутрішнього контролю операцій надходження й реалізації товарів для підприємств торгівлі.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є наукове обґрунтування практичних рекомендацій щодо організації системи внутрішнього контролю в діяльності роздрібної мережі аптек і методики внутрішнього контролю найбільш специфічного для цієї сфери об'єкта – операцій товароруху.

Реалізація поставленої мети передбачає вирішення важливих прикладних завдань зі створення й забезпечення функціонування надійної підсистеми внутрішнього контролю в системі управління аптечними підприємствами.

Для досягнення зазначеної мети в роботі поставлено та вирішено такі завдання:

  • визначено особливості сутності внутрішнього контролю в процесі управління аптечними підприємствами;

  • обґрунтовано напрямки системного підходу до організації внутрішнього контролю в умовах діяльності аптечних підприємств;

  • формалізовано принципи побудови підсистеми внутрішнього контролю і логічну послідовність етапів її організації;

  • розроблено структуру стандартів і визначено склад регламентного забезпечення процедур внутрішнього контролю;

  • проаналізовано вплив мотивації виникнення порушень на вибір об'єктів контролю операцій товароруху на аптечних підприємствах;

  • розширено склад етапів моделювання методик внутрішнього контролю операцій товароруху, виходячи з мотивації виникнення господарських порушень;

  • розроблено інформаційну модель методики внутрішнього контролю операцій руху лікарських засобів.

Об'єктом дослідження є організація і методика внутрішнього контролю діяльності підприємств роздрібної мережі аптек.

Предметом дослідження є комплекс теоретичних, окремих методологічних і практичних аспектів внутрішнього контролю операцій руху лікарських засобів.

Методи дослідження. Дисертаційна робота базується на принципах і положеннях загальної теорії контролю, теорії мотивації, загальнонаукових методах (діалектичний аналіз, синтез, індукція, дедукція, наукове абстрагування, аналогія) – під час обґрунтування теоретичних положень до організації внутрішнього контролю і визначення принципів та етапів його організації, установлення правил визначення точок контролю; системного підходу – для уточнення визначення поняття «система внутрішнього контролю»; спектрального аналізу – для декомпозиції складників системи внутрішнього контролю; безпосереднього спостереження й анкетування –під час вивчення чинної практики організації системи внутрішнього контролю на аптечних підприємствах; із застосуванням методів теорії мотивації та інформаційного моделювання – під час дослідження логіки визначення елементів методики внутрішнього контролю.

Наукова новизна одержаних автором результатів характеризується наступними теоретичними і практичними положеннями, що виносяться на захист:

Вперше:

  • запропоновано застосування соціо-психологічного напрямку дослідження під час реалізації системного підходу до організації суб’єктів внутрішнього контролю на всіх ієрархічних рівнях управління підприємствами корпоративного типу, що сприятиме зменшенню обмежень контролю, зумовлених впливом людського фактора;

  • сформульовано специфічні принципи організації системи внутрішнього контролю, що випливають із соціо-психологічних особливостей учасників контрольного процесу та дозволяють використати засоби превентивного контролю для усунення негативної мотивації дій посадових осіб;

  • обґрунтовано ступінь модифікації інформаційного забезпечення для цілей превентивного (попереджувального) внутрішнього контролю з традиційних носіїв інформації до рівня точок контролю як підґрунтя для відстеження саме тих операцій, що ще не завершені та не знайшли відображення.

Удосконалено:

  • порядок організації цілісної системи внутрішнього контролю та її підсистем, що полягає у систематизації та посиленні змістовного навантаження сукупності організаційних принципів та створює підґрунтя ефективного функціонування;

  • методичне забезпечення процесу внутрішнього контролю операцій товароруху на аптечних підприємствах на засадах підкріплення пріоритету превентивних контрольних процедур шляхом застосування точок контролю.

Дістала подальший розвиток:

  • організація внутрішнього контролю в системі управління роздрібною мережею аптек за відповідними етапами.

Практичне значення одержаних результатів полягає у збагаченні практики діяльності аптечних підприємств внутрішньофірмовими регламентами: Положенням про внутрішній контроль підприємства, Анкетою тестування кандидата на посаду керівника служби внутрішнього аудиту, Звітом про стан внутрішнього контролю; робочими і підсумковими документами за результатами проведення внутрішнього контролю; методиками внутрішнього контролю операцій надходження лікарських засобів і зобов'язань перед постачальниками та операцій реалізації лікарських засобів і стану розрахунків із покупцями.

Практичні рекомендації, що містяться в дисертації, мають конкретний характер і спрямовані на реалізацію системного підходу до організації цілісної системи внутрішнього контролю на підприємствах роздрібної мережі аптек.

Висновки і рекомендації, запропоновані в дисертації, впроваджені в практику діяльності аптечних підприємств Донецького регіону, що підтверджено довідками: ТОВ Зовнішньоторговельна фірма «Арніка» (довідка про впровадження № 347 від 26.11.2007), ТОВ «Обласна аптечна холдингова компанія» (довідка про впровадження № 1180 від 28.11.2007), ТОВ «Донелітфарм ЛТД» (довідка про впровадження б/н від 27.11.2007).

Викладені в дисертації рекомендації й пропозиції щодо вдосконалення методичного забезпечення контрольного процесу стосовно операцій товароруху використовуються в навчальному процесі Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського і його окремих підрозділів під час викладання дисципліни «Внутрішній фінансовий контроль» (довідка про впровадження №1302/425 від 25.02.2008).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним завершеним науковим дослідженням, в якому викладено авторський підхід стосовно вирішення важливого наукового завдання – наукового обґрунтування практичних рекомендацій щодо організації системи внутрішнього контролю в діяльності роздрібної мережі аптек і методики внутрішнього контролю найбільш специфічного для цієї сфери об'єкта – операцій товароруху. Теоретичні узагальнення, висновки, положення та пропозиції зроблені автором самостійно на підставі дослідження існуючого досвіду та проведених спостережень фінансово-господарської діяльності підприємств роздрібної мережі аптек. Статистичний матеріал, використаний у роботі, отримано в результаті анкетування 32 аптечних закладів Донецької області.

Особистий внесок автора за списком опублікованих у співавторстві праць визначено такими результатами:

визначено і обґрунтовано типи господарських порушень, вивчення яких покладено в основу моделювання методик превентивного внутрішнього контролю в публікації [7];

запропоновано й обґрунтовано альтернативні підходи до оцінки системи внутрішнього контролю на підставі визначення чинників, що впливають на зміст методики такої оцінки [8];

висвітлено історію формування концептуальних засад внутрішнього фінансового контролю, визначено сучасні тенденції корпоратизації бізнесу та їх впливу на організацію системи внутрішнього контролю [9];

запропоновано механізм оцінки системи внутрішнього контролю [10];

запропоновано принципи організації підсистеми внутрішнього аудиту, упровадження яких забезпечуватиме дотримання та захист інтересів власників [17].

З наукових праць, опублікованих у співавторстві [7, 8, 9, 10, 17], в дисертації використано лише ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи автора.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи в дискусійному порядку обговорювалися й одержали позитивну оцінку на щорічних наукових конференціях професорсько-викладацького складу ДонНУЕТ (1999-2007рр.); Всеукраїнській науковій конференції «Ринкова трансформація економіки: стан, проблеми, перспективи» (м. Харків, 2003 р.); регіональній науково-практичній конференції "Регіональні проблеми боротьби з економічною злочинністю" (м. Донецьк, 2003р.); міжнародній науково-практичній конференції «Облік, аналіз і аудит у сучасному бізнесі» (м. Львів, 2004р.); міжнародній науково-практичній конференції «Сучасний стан і тенденції розвитку підприємництва в Україні» (м. Харків, 2005 р.); міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток обліку й аудиту як основи інформаційно-аналітичної системи» (м. Харків, 2005р.); міжнародній науково-практичній конференції «Стан і проблеми обліку, контролю та аналізу в умовах транзитивної економіки» (м. Донецьк, 2007р.).

Публікації. Основні положення й результати дисертаційного дослідження опубліковано у 21 друкованій роботі загальним обсягом 5,83 др. арк., з них у фахових економічних виданнях, затверджених ВАК України, 16 праць ( 4,6 др. арк.) та 5 праць у збірниках матеріалів вітчизняних науково-практичних конференцій (1,2 др. арк.).

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Робота складається із вступу, трьох розділів, восьми підрозділів, висновків до розділів, загальних висновків, списку використаних джерел. Зміст дисертації викладено на 163 сторінках друкованого тексту. Робота містить 23 рисунків, 16 таблиць, 8 додатків. Список використаних джерел налічує 188 найменувань.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины