ФОНДОВИЙ РИНОК У СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН :



title:
ФОНДОВИЙ РИНОК У СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Сучасна ринкова економіка являє собою складну, багатофункціональну систему, в якій системоутворюючу роль відіграє механізм формування фінансових ресурсів та їх цільового використання. Фондовий ринок в цьому плані є унікальною складовою економічної системи, одночасно виконуючи дві основні функції: перерозподілу тимчасово вільних коштів на виробничі цілі та трансформації відносин власності, забезпечуючи тим самим структурну перебудову економіки та стимулювання росту виробництва.

Аналіз світового фондового ринку доводить, що він розвивається значно потужними темпами, ніж розвиток виробничої сфери. Так, показник капіталізації світових ринків акцій за період з 1980 по 2006 р. збільшився майже у 20 разів (з 2,73 трлн. дол. до 53,79 трлн. дол.), у той час як сукупний ВВП за той же період збільшився з 11,78 трлн. дол. до 48,25 трлн. дол. (тобто в 4 рази). Разом з тим, як показує світовий досвід, фондові ринки можуть бути джерелами масштабної фінансової нестабільності, макроекономічних ризиків і соціальних потрясінь. В цьому плані особливо суперечливим є механізм функціонування фондових ринків, що розвиваються, до числа яких і належить український ринок. Таким чином, будучи похідним від реального сектору економіки, фондовий ринок здійснює суттєвий зворотний вплив як стабілізуючого, так і дестабілізуючого характеру.

Що стосується розвитку вітчизняного фондового ринку, то, незважаючи на значний ріст обсягу його торгів, який у 2006 р. склав 492,78 млрд. грн., він характеризується незначними кількісними та якісними характеристиками. Подальший його розвиток та удосконалення вимагають, з одного боку, використання досвіду функціонування розвинутих фондових ринків, а з іншого, необхідно врахування вихідних умов та специфіки задач його становлення. Так, на відміну від еволюційного виникнення в результаті розвитку виробничих відносин, поява фондового ринку в Україні обумовлена, передусім, проведенням процесу приватизації та структурною перебудовою економіки.

Значний внесок у розвиток економічної теорії щодо цієї проблематики внесли:
Д. Рикардо, А. Сміт, К. Маркс, Дж. М. Кейнс, І. Фішер, Дж. Хікс, Дж. Гелбрейт, М. Фрідмен, Г. Марковіц, Дж. Тобін, У. Шарп, Д. Лінтнер, М. Шоулз, М. Міллер, Фр. Модільяні, С. Бредлі, Фр.С. Мишкін, Дж. Тьюлз та ін. Серед українських і російських вчених слід зазначити роботи: М. Агаркова, М. Алексєєва, Б. Альохіна, О. Барановського, В. Булатова, М. Бурмаки,
В. Васильєвої, В. Галанова, М. Гальчинського, М. Гольцберга, В. Дементьєва,
В. Загорського, А. Калиної, В. Корнєєва, Н. Костіної, Ю. Лисенко, О. Мендрула, Я. Міркіна, О. Мозгового, Ю. Петруні, Б. Рубцова, В. Оскольського, А. Семенова, В. Торкановського, В. Шелудька, А.Чухна.

Разом з тим, незважаючи на значні досягнення в дослідженні фондового ринку, на наш погляд, недостатньо уваги приділяється теоретичним аспектам функціонування фондового ринку в системі економічних відносин, факторам, що впливають на його формування та розвиток. Ступінь вивченості таких проблем, як співвідношення державного і ринкового регулювання фондових відносин, взаємозв'язок з формуванням нових форм власності – приклад того, як зростання актуальності проблем випереджає їхнє дослідження.

Актуальність проблем формування, функціонування, розвитку та регулювання фондового ринку в умовах ринкової економіки обумовила вибір теми, визначення мети й задач дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до науково-дослідної теми кафедри економічної теорії Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України – «Інвестиційна політика держави перехідної економіки» (реєстраційний номер 0101U005728), у якій автор брав участь як співвиконавець.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є комплексне теоретичне дослідження сутності, змісту і ролі фондового ринку в системі економічних відносин як механізму перерозподілу тимчасово вільних коштів на виробничі цілі та трансформації відносин власності, обґрунтування практичних рекомендацій щодо регулювання його соціально-економічної ефективності в умовах економіки України. Відповідно до визначеної мети дослідження в дисертації поставлено і вирішено наступні наукові задачі:

- обґрунтовано категоріальну сутність фондового ринку, за допомогою методів структурно-функціонального та історико-генетичного аналізу визначено його роль, місце та функціональне призначення у структурі сучасної економічної системи;

- проведено кількісний та якісний аналіз сучасної системи світового фондового ринку, комплексне дослідження його місця та ролі у механізмі перерозподілу фінансових ресурсів та відносин власності;

- визначено систему внутрішніх і зовнішніх факторів фінансово-кредитного та структурно-відтворювального характеру, що обумовлюють становлення та ефективність функціонування фондового ринку у розвинутих країнах та країнах, що розвиваються;

- проаналізовано особливості формування, сучасний стан та структуру фондового ринку України, досліджено взаємозв’язок його макропропорцій та економічного розвитку країни з метою виявлення недоліків та обґрунтування напрямків підвищення інвестиційної активності;

- досліджено напрямки саморегулювання та державного регулювання фондового ринку, що спрямовані на вирішення протиріч інтересів суб’єктів;

- розроблено комплекс економічних заходів щодо вдосконалення системи державної підтримки розвитку фондового ринку України у напрямку підвищення ефективності його функціонування в першу чергу шляхом удосконалення інституційної структури.

Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є процес функціонування фондового ринку як елементу фінансового перерозподільного механізму в ринковій економіці.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є система соціально-економічних відносин з приводу формування та розвитку фондового ринку в умовах сучасної економіки України.

Методи дослідження. Теоретичну і методологічну основу дослідження складають фундаментальні положення загальної економічної теорії, роботи відомих вітчизняних і зарубіжних вчених з питань функціонування фондового ринку. Нормативним підґрунтям є закони України, укази Президента України, постанови Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, нормативні документи Міністерства фінансів і Державної податкової адміністрації України, офіційні статистичні дані.

У дисертації використовується системний підхід до аналізу фондового ринку у взаємозв'язку з розвитком усієї системи економічних відносин. Це дало можливість за допомогою використання методів структурно-функціонального аналізу, узагальнення і порівняння здійснити комплексне дослідження ролі та місця фондового ринку в економічній системі. На цій основі розроблено послідовність практичних заходів ефективної політики розвитку фондового ринку. Історико-еволюційний підхід використано в процесі дослідження етапів розвитку світового та національного фондового ринку. В дисертаційній роботі використано також методи переходу від абстрактного до конкретного, аналізу і синтезу, індукції і дедукції. Розв’язання поставлених в дисертації задач базується на методах економіко-статистичного аналізу, що забезпечує надійність і достовірність результатів дослідження.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації поставлено і вирішено актуальну задачу дослідження економічного змісту й особливостей функціонування механізму фондового ринку в системі економічних відносин. Отримано наступні нові наукові результати:

вперше:

- розроблено сучасну концепцію функціонування та розвитку фондового ринку в умовах економіки України, що базується на використанні методів структурно-функціонального аналізу сутності фондових відносин та інституціональної теорії прав власності і дає змогу отримати системне уявлення про фондовий ринок як економічну категорію та застосовувати його у якості механізму ефективного перерозподілу грошових ресурсів і трансформації відносин власності;

- запропоновано механізм стимулювання портфельного інвестування, що базується на формуванні критеріїв включення цінних паперів в інвестиційний портфель та методів управління ним, який дозволяє реалізувати основні напрямки політики фінансового інвестування суб’єктів господарчої діяльності шляхом мінімізації трансакційних витрат по операціям з цінними паперами;

удосконалено:

- визначення терміну «фондовий ринок», розкрито його соціально-економічну сутність. Фондовий ринок є складною, багатоаспектною системою соціально-економічних відносин, які виникають між суб’єктами господарювання стосовно руху тієї частки суспільного капіталу, що втілена у форму інвестиційних (фондових) цінних паперів. Розмежовано відтворювальний та інституціональний аспекти аналізу цієї категорії;

- методику порівняльного аналізу процесів формування фондових ринків в ринковій та трансформаційній економіках, що дало змогу виявити систему внутрішніх та зовнішніх факторів, які здійснюють вплив на становлення та ефективність його функціонування. Серед факторів виділено наступні: економічні цикли, зміни у структурі власності, економічна та фінансова політика держави, внутрішня організація фондового ринку, регіональна приналежність ринку, його конкурентноздатність. Це дало змогу виявити основні причини незадовільного стану фондового ринку в Україні та запропонувати комплекс засобів впливу на сукупність інститутів, процесів та інструментів для підвищення ефективності його функціонування.

одержало подальшого розвитку:

- обґрунтування ролі держави у процесі становлення фондового ринку та формуванні його інституційного та інформаційного забезпечення, що дозволило розробити комплекс економічних заходів держави щодо ліквідації існуючих диспропорцій ринку України та його ефективного розвитку, які базуються на вирішенні основних протиріч його функціонування (між якісно тотожними, відмінними та протилежними елементами). Це дозволить ефективно використовувати емісію цінних паперів як джерела виробничих інвестицій, що у свою чергу підвищить рівень капіталовкладень в економіці.

- визначення системи важелів і стимулів ефективного оподатковування операцій з цінними паперами та застосування цільових податкових пільг, тобто зниження податкових ставок на доходи від вкладень у цінні папери (включаючи позитивну курсову різницю при реалізації даних інструментів) за певних умов володіння фондовими активами. Це дасть змогу залучити на ринок вільні грошові ресурси національних дрібних інвесторів.

Практичне значення одержаних результатів. Висновки та пропозиції, що містяться в дисертаційному дослідженні, можуть бути використані в діяльності органів виконавчої й законодавчої влади в процесі удосконалення державного регулювання фондового ринку Україні. Реалізація запропонованого механізму економіко-правового регулювання фондових відносин дозволить стимулювати розвиток ринку та активізувати діяльність його суб’єктів.

Рекомендації щодо подальшого розвитку депозитарної складової інфраструктури фондового ринку та податкового пільгового стимулювання інвестицій у цінні папери використовуються Донецькою обласною державною адміністрацією при розробці пропозицій до державних програм розвитку фондового ринку України (довідка № 2-058 від 18.02.2008 р.). Пропозиції щодо формування інвестиційного фінансового портфелю були використані в практичній діяльності підприємства (довідка № 02/14 від 11.12.2007 р.).

Результати дисертаційної роботи використовуються в Донецькому національному університеті при викладанні курсів «Політична економія», «Основи економічної теорії», «Історія економічної думки» «Мікроекономіка» та «Макроекономіка» (довідка № 374/01-27/6.10.0).

Особистий внесок здобувача. Висновки й рекомендації, що містяться в дисертації, отримано автором самостійно.

Апробація результатів дисертації. Дисертація пройшла цілу низку апробацій, основні її наукові положення і висновки було представлено на: VII Всеукраїнській науково-практичній конференції «Молодь, освіта, наука, культура і національна самосвідомість» (м. Київ, 15-16 квітня 2004 р.); ІІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів і аспірантів «Перспективи економічного розвитку України в контексті євроінтеграційних процесів» (м. Чернівці, 23-24 березня 2006 р.); ІІІ Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів і молодих вчених «Перспективи та пріоритети розвитку економічного аналізу» (м. Донецьк, 18-20 квітня 2006 р.); ІV Всеукраїнській науковій конференції молодих вчених «Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку України» (м. Дніпропетровськ, 19-20 квітня 2006 р.); ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів і молодих вчених «Європейські інтеграційні процеси і транскордонне співробітництво» (м. Луцьк, 18-19 травня 2006 р.); ІІ Міжнародній науковій конференції студентів і молодих вчених «Сучасні проблеми та перспективи розвитку Європейського союзу» (м. Донецьк, 25-27 жовтня 2006 р.); VII Міжнародній конференції студентів і молодих вчених «Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми» (м. Донецьк, 22-25 листопада 2006 р.); Міжнародній науковій конференції студентів і молодих вчених «Экономика в ХХІ веке» (м. Донецьк, 17-18 травня 2007 р.). Основні положення і висновки роботи обговорювались також на засіданнях кафедри економічної теорії Донецького національного університету.

Публікації. Основні положення та найважливіші результати дисертації опубліковано в 15 працях, у тому числі: 6 статей у наукових фахових виданнях, 9 матеріалів і тез конференцій загальним обсягом 5,44 д.а, з яких 5,05 д.а. належить особисто автору дисертації.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури з 210 найменувань, 7 додатків. Роботу викладено на 191 сторінці; вона містить 8 таблиць і 11 рисунків.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины