ЗМІНИ В ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА У ПІСЛЯІНВЕСТИЦІЙНОМУ ПЕРІОДІ




  • скачать файл:
title:
ЗМІНИ В ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА У ПІСЛЯІНВЕСТИЦІЙНОМУ ПЕРІОДІ
Тип: synopsis
summary:

Основний зміст дисертаційної роботи

 

У дисертаційній роботі на основі проведеного автором дослідження розглянуто такі основні положення.

Розділ 1. Зміни в діяльності підприємства: природа та наслідки. Поняття "зміни" складає сутність розвитку будь-якого об’єкта. Аналіз тлумачень поняття "зміни" показав, що воно еволюціонувало й у свідомості суспільства, і в наукових працях. Починаючи з античної філософії та закінчуючи філософією Нового часу, поняття "зміни" трактувалося по-різному: за параметрами збереження, стійкості, постійності форм, характеристик і складу речей. Поняття "зміна" завжди розглядається як процес переходу від одного стану об’єкта до іншого, якісно нового. У визначенні поняття "зміна" використовуються переважно такі ключові слова, як процес, перетворення, дія, спостереження, явище, послідовність. У дослідженні розглядалися зміни в діяльності підприємства або організаційні зміни. В умовах динамічного зовнішнього середовища та загострення конкурентної боротьби зміни в діяльності підприємства сьогодні є рушійною силою не лише соціально-економічного розвитку окремого підприємства, але й регіону та держави в цілому.

Результати аналізу дозволили розкрити сутність поняття "зміни в діяльності підприємства". Зміни в діяльності підприємства розуміються як процес (упорядкована послідовність дій), пов'язаний з перетворенням будь-яких ресурсів з метою отримання результату, який може відхилятися від бажаного. Зміни в діяльності підприємства в роботі класифіковано за такими ознаками: масштаб, джерело виникнення, якість, характер протікання, глибина вияву, ставлення до кризи, швидкість, спрямованість, рівень невизначеності, сутність, можливість управління, характер, об’єкт впливу. Виконана класифікація змін у діяльності підприємства дозволила впорядкувати їх за ієрархією.

Основним інструментом активізації та виникнення змін у діяльності підприємства, незалежно від їхнього виду, є інвестиції. Інвестиції в більшості випадків є джерелом змін для розвитку підприємства, що вимагає накопичення та перетворення його потенціалу в ресурси, ресурсного забезпечення реалізації стратегії, підтримки інноваційних процесів, забезпечення адаптації, економічного зростання та конкурентоспроможності підприємства на ринку. Саме інвестиції дозволяють реалізувати причинно-наслідковий і субстанційний зв’язки між змінами в діяльності підприємства та його потенціалом, стратегією, адаптацією, інноваціями, конкурентоспроможністю, економічним зростанням. Саме за рахунок інвестицій у діяльності підприємства виникають зміни, що сприяють його розвитку.

В обігу інвестиційного капіталу виділено такі періоди: передінвестиційний, інвестиційний і післяінвестиційний (експлуатаційний). Перший і другий періоди інвестиційного циклу перебігають у межах процесу вкладання капіталу. У третьому періоді виявляються результати вкладень, тобто безпосередньо відбуваються зміни в діяльності підприємства. У дослідженні акцентовано увагу на змінах в діяльності підприємства в післяінвестиційному періоді, які мають певні наслідки. Наслідки розуміються як вияв змін, який ідентифікується за сукупністю симптомів впливу на об'єкт ринкової економіки як системи та його елементів, що виникли в його функціонуванні. Відповідно, наслідки змін у діяльності підприємства в післяінвестиційному періоді розглядаються як результат змін, що має послідовний, інтервальний і паралельний вияви у часі, певний напрям та об’єкти впливу, якими є система підприємства та її функціональні підсистеми.

Наслідкам змін у діяльності підприємства в післяінвестиційному періоді в силу їхньої природи властиві ключові характеристики: вони виявляються в просторі та часі, їхня специфіка залежить від виду інвестицій, вони впливають на діяльність підприємства за окремим напрямом. Іншими словами, наслідки змін у діяльності підприємства в післяінвестиційному періоді характеризуються часовими межами впливу (коротко-, середньо- або довгострокові), напрямом впливу (позитивний чи негативний), а також об’єктами впливу (локальні – окремі функціональні підсистеми підприємства або глобальні – підприємство в цілому). В узагальненому вигляді серед наслідків змін у діяльності підприємства в післяінвестиційному періоді виокремлено виробничі, фінансові, психологічні наслідки, а також ті, що реалізуються в часі та просторі.

До сьогодні не розроблена класифікація наслідків змін у діяльності підприємства в післяінвестиційному періоді, що суттєво ускладнює випрацьовування дієвих заходів щодо посилення/ослаблення їхнього вияву. Наслідки змін у діяльності підприємства в післяінвестиційному періоді класифіковано за видами, формою вияву, спрямованістю, середовищем вияву, рівнем відхилянь, можливістю прогнозування та страхування, термінами та циклічністю вияву, складовими та видами інвестицій. Пропонована класифікація наслідків змін у діяльності підприємства в післяінвестиційному періоді дозволяє підприємствам упроваджувати цілеспрямовано заходи, які регулюють ці наслідки залежно від установлених цілей.

Наслідки змін у діяльності підприємства в післяінвестиційному періоді різняться інтенсивністю, яка характеризується їхнім масштабом і глибиною. Тому актуальним є вимірювання масштабу та глибини наслідків змін у діяльності підприємства в післяінвестиційному періоді.

Для визначення масштабу та глибини наслідків змін у діяльності підприємства в післяінвестиційному періоді увагу акцентовано, по-перше, на виявленні наслідків змін, по-друге, на встановленні скерованості їхнього впливу на діяльність підприємства, по-третє, на вимірюванні масштабу таких наслідків, по-четверте, на вимірюванні їхньої глибини (рівень окремих функціональних підсистем підприємства або підприємство в цілому).

Розділ 2. Аналіз передумов оцінювання інтенсивності наслідків змін у діяльності підприємства в післяінвестиційному періоді. Підприємство є елементом економічної мегасистеми, що має кілька рівнів (мега-, мезо- та макрорівні), між якими існує ієрархічний зв'язок і залежність. Зміни на одному рівні мегасистеми невідклично спричиняють зміни на інших рівнях з певними наслідками. Причому, цей вплив здійснюється як від верху до низу (від вищих до нижчих рівнів ієрархії), так і знизу вгору. Графічно взаємодію підприємства із зовнішнім середовищем подано на рис. 1.

У роботі розглянуто зміни в діяльності підприємства І, ІІ та III порядків. Зміни I порядку – це кількісні зміни параметрів функціональних підсистем підприємства, що не передбачають структурних змін. Вихідні передумови залишаються незмінними. Якщо кількісні зміни параметрів відбуваються не більше, ніж у двох функціональних підсистемах підприємства, то структурних змін не передбачається, коли ж у трьох і більше – виникає невідкличність структурних змін. Насичення наслідків змін у діяльності підприємства є причиною або передумовою виникнення змін II порядку. Зміни II порядку зумовлюють перегляд змісту діяльності підприємства, вони є якісними, отже, вимагають від керівництва випрацювання нових альтернатив і цілей самих змін. Їхні наслідки виявляються в більшості функціональних підсистем підприємства, спричиняють активні структурні зміни, але система – підприємство – залишається незмінною. Зміни III порядку наближаються до системних, коли формуються нові правила пізнання, уможливлюється упорядкована трансформація системи.

 

У цілому зміни в діяльності підприємства є упорядкованою трансформацією системи, яка в межах нових правил забезпечує кількісні та якісні зміни параметрів функціональних підсистем для досягнення очікуваного результату.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)