ОЦІНКА ЛІКВІДНОСТІ ТА ПЛАТОСПРМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ




  • скачать файл:
title:
ОЦІНКА ЛІКВІДНОСТІ ТА ПЛАТОСПРМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ
Тип: article
summary:

Актуальність теми. Кризові явища, перманентно притаманні економіці України, обумовлені трансформаційними процесами, законами ринку, а також політичною нестабільністю, недосконалістю законодавчої бази та на фоні загальної фінансової кризи є причиною явних і неявних банкрутств різноманітних суб'єктів господарювання. У цих умовах підвищується значущість системи управління фінансовим станом підприємств, елементом якої є процес оцінки. Серед індикаторів фінансового стану перше місце посідають ліквідність та платоспроможність, рівень і перспективи розвитку яких цікавлять не тільки власників і менеджерів підприємства, але і його контрагентів.

Різні аспекти управління ліквідністю та платоспроможністю підприємств досліджували такі зарубіжні вчені-економісти: Ван Хорн Дж. К., Брігхем Е., Бернстайн Л., Найт Р., Каплан Р., Нортон Д., Альтман Е. та ін. Проблеми оцінки фінансового стану підприємств розглядалися в працях Ковальова В.В., Бочарова В.В., Крейніної М.М., Шеремета А.Д., Абрютіної М.С., Глущенка В.В. та ін. Безпосередньо в торгівлі дослідженням цих напрямків присвячені праці вітчизняних вчених Бланка І.О., Мазаракі А.А., Ушакової Н.М., Лігоненко Л.О., Унковської Т.Є., Ситник Г.В., Омельянович Л.О. та ін.

Вивчення опублікованих робіт та практика господарської діяльності свідчать про відсутність достатнього висвітлення принципово важливих питань, пов'язаних із системною й комплексною оцінкою рівня ліквідності та платоспроможності, що враховує особливості підприємств торгівлі. Дотепер залишаються недостатньо розробленими теоретичні положення щодо механізму формування ліквідності та платоспроможності. Потребують удосконалення система показників, методичні підходи інтегральної й комплексної оцінки як поточної, так і майбутньої ліквідності та платоспроможності підприємств.

Актуальність проблем підвищення адекватності оцінок рівня ліквідності та платоспроможності, недостатність їх теоретичного розгляду та практичного використання на підприємствах торгівлі обумовили вибір теми дисертаційної роботи, мету, завдання та напрямки дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок досліджень пов'язаний із загальною тематикою наукових досліджень кафедри економіки підприємств харчування та торгівлі Харківського державного університету харчування та торгівлі, де виконано дисертацію, а саме: з держбюджетними комплексними науково-дослідними темами: № 10-04-06Б, державний реєстраційний № 0104U002581 «Антикризове управління підприємством роздрібної торгівлі» (особистий внесок полягає в розкритті сутності й типізації антикризового управління в ринковій економіці); № 04-07-09Б, державний реєстраційний  № 0106U012033 «Управління економічним  потенціалом торговельного підприємства» (особистий внесок полягає у визначенні сутності та змісту процесу оцінки в системі управління потенціалом підприємства торгівлі).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування теоретичних положень та розробка науково-методичних рекомендацій щодо забезпечення адекватності й системності процесу оцінки ліквідності та платоспроможності на підприємствах роздрібної торгівлі.

Для досягнення поставленої мети в дисертації визначені такі завдання:

- розмежувати й уточнити поняття «ліквідність підприємства» та «платоспроможність підприємства»;

- систематизувати види ліквідності та платоспроможності підприємств;

- виділити найбільш суттєві ознаки й основні групи факторів, що впливають на формування ліквідності та платоспроможності;

- визначити зміст процесу оцінки ліквідності та платоспроможності на підприємствах роздрібної торгівлі;

- обґрунтувати критерії та систему показників, що дозволяють комплексно оцінювати ліквідність та платоспроможність підприємств роздрібної торгівлі;

- систематизувати методичні підходи до оцінки ліквідності та платоспроможності підприємств;

- проаналізувати тенденції розвитку та стан рівня ліквідності та платоспроможності на підприємствах роздрібної торгівлі;

- виявити можливості офіційних форм фінансової  звітності для оцінки ліквідності та платоспроможності підприємств торгівлі;

- розробити методичний інструментарій, який забезпечує досягнення необхідного рівня ліквідності та платоспроможності й дозволяє підвищити обґрунтованість господарських рішень на підприємствах роздрібної торгівлі.

Об'єктом дослідження є процес формування й оцінки ліквідності та платоспроможності  підприємств.

Предметом дослідження є теоретичні та методичні підходи до оцінки ліквідності та платоспроможності підприємств роздрібної торгівлі.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою досліджень стали фундаментальні положення економічної теорії, законодавчі й нормативні акти України, монографії, наукові статті вітчизняних і зарубіжних вчених. У дисертації використані як загальнонаукові, так і спеціальні методи досліджень. Для уточнення понятійного апарату, визначення змісту процесу оцінки, обґрунтування критеріїв і системи показників, класифікації методичних підходів і факторів, що формують ліквідність і платоспроможність, були застосовані методи абстракції, аналізу й синтезу, систематизації й узагальнення. У процесі аналізу тенденцій розвитку і стану рівня ліквідності та платоспроможності підприємств роздрібної торгівлі використовувалися аналітичні, статистичні методи: вибіркових спостережень,  угруповань, середніх величин, коефіцієнтного та порівняльного аналізу, систематизації та узагальнення. Обґрунтування системи показників здійснювалося за допомогою кореляційного аналізу. Під час обґрунтування методичного інструментарію застосовувалися балансовий метод, методи експертних оцінок, економіко-математичні методи. Інформаційною базою досліджень стали: офіційна інформація Державного комітету статистики України; показники статистичної та фінансової звітності підприємств роздрібної торгівлі; дані мережі Інтернет; власні аналітичні розрахунки. Обробка даних здійснювалася за допомогою сучасних інформаційних технологій.

Наукова новизна отриманих результатів  полягає в розвитку та уточненні теоретичних положень, розробці науково-обґрунтованих рекомендацій, що забезпечують адекватну оцінку стану ліквідності та платоспроможності підприємств роздрібної торгівлі.

У процесі дослідження отримані такі найбільш істотні результати:

Уперше:

        науково обґрунтовано систему оцінки ліквідності та платоспроможності підприємств роздрібної торгівлі, яка містить визначені компоненти оцінного процесу: сукупність методичних підходів, критеріїв (ризики, прибутковість, стійкість), комплекс показників і дозволяє оцінювати ліквідність та платоспроможність підприємств роздрібної торгівлі як внутрішнім, так і зовнішнім користувачам на основі стандартних форм фінансової звітності.

Удосконалено:

- понятійний апарат, а саме: розмежовано та уточнено сутність понять «ліквідність підприємства» та «платоспроможність підприємства», що дозволило виділити види ліквідності за джерелами забезпечення і періодами оцінки, систематизувати й доповнити класифікацію станів платоспроможності;

- методичний інструментарій інтегральної оцінки ліквідності та платоспроможності, який на основі синтезу якісних та кількісних оцінок дозволяє визначити проблеми у формуванні параметрів ліквідності та платоспроможності й обґрунтовувати управлінські рішення щодо досягнення необхідного їх рівня;

 - принципи формування показників  оцінки ліквідності та платоспроможності на основі найбільш повного використання можливостей стандартних форм фінансової звітності, обґрунтована й доповнена система показників, що адекватна особливостям торговельної галузі, й дозволяє оцінювати позикову ліквідність та ефективність руху грошових потоків.

Набуло подальшого розвитку:

- систематизація факторів, що впливають на стан ліквідності та платоспроможності, в основі якої лежить їх залежність від співвідношення елементів оборотних активів і поточних зобов'язань, що дозволяє  цілеспрямовано впливати на їх рівень у процесі управління підприємством; 

 - система незалежних показників, які характеризують ліквідність та платоспроможність однорідних за розміром груп підприємств роздрібної торгівлі з різних боків;

 - методичний підхід до оцінки майбутньої  ліквідності та платоспроможності на основі прогнозування основних статей фінансової звітності з урахуванням цілей і завдань розвитку підприємств роздрібної торгівлі.

Практичне значення отриманих результатів дослідження полягає в можливості використання запропонованих методичних процедур для підвищення ефективності й обґрунтованості прийняття рішень у процесі управління рівнем ліквідності та платоспроможності підприємств роздрібної торгівлі як в межах, так і поза межами підприємств. Практичне значення мають такі розробки: виокремлення та визначення взаємозв’язку основних компонентів процесу оцінки ліквідності та платоспроможності підприємств внутрішніми і зовнішніми користувачами; система критеріїв і показників для розширеної й комплексної оцінки ліквідності та платоспроможності на основі стандартних форм фінансової звітності; методика інтегральної оцінки ліквідності та платоспроможності підприємств на основі згортання індивідуальних оцінок системи показників до єдиного, інтегрального; технологія оцінки майбутньої ліквідності та платоспроможності з використанням укрупнених прогнозних даних основних форм фінансової звітності.

Наукові результати дисертаційної роботи, які мають прикладний характер, знайшли практичне застосування в діяльності підприємств торгівлі м. Харкова: ТОВ «ОЛНА»  (акт впровадження № 02/08-08 від 7 серпня 2008 р.), ПП «Альтор-2007»  (акт впровадження № 3 від 10 липня  2008 р.) і Головного управління економіки Харківської обласної державної адміністрації Міністерства економіки України (довідка про впровадження 04-15/2813 від 29 жовтня 2008 р.). Окремі положення дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі ХДУХТ при викладанні курсів: «Економіка підприємств», «Фінанси підприємств», «Фінансовий менеджмент»,  «Економіка та планування на підприємствах торгівлі» (акт впровадження від 8 вересня 2008 р.).   

Особистий внесок здобувача. Теоретичні обґрунтування, практичні розробки, висновки,  рекомендації, які містяться в роботі, отримані автором самостійно на основі аналізу та узагальнення теоретичного й практичного матеріалу. Особистий внесок здобувача у роботах, написаних у співавторстві, відзначено у списку опублікованих праць.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертації доповідалися на Всеукраїнських науково-практичних конференціях: «Прогресивна техніка та технологія харчових виробництв, ресторанного господарства та торгівлі. Економічна стратегія та перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг», (Харків, 2005 р., 2006 р., 2007 р., 2008 р.); «Управління економічним потенціалом підприємства», (Харків, 2008 р.); «Стратегічні напрямки розвитку підприємств харчових виробництв, ресторанного господарства та торгівлі», (Харків, 2008 р.).

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження опубліковані у  9  наукових працях загальним обсягом 3,45 друк. арк., з яких 7 статей -  у наукових фахових виданнях і 2 тези доповідей конференцій. 

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел. Основний зміст роботи викладено на 185 сторінках машинопису. Робота містить 19 рисунків, 41 таблицю, 13 додатків загальним обсягом 65 сторінок, а також список використаних джерел із 157 найменувань, розміщених на 17 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)