ОЦІНКА ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНТЕГРАЦІЙНИХ СТРУКТУР У МАШИНОБУДІВНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ




  • скачать файл:
title:
ОЦІНКА ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНТЕГРАЦІЙНИХ СТРУКТУР У МАШИНОБУДІВНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Сучасний стан розвитку економіки України характеризується переходом на нову інноваційну модель розвитку, ефективним механізмом реалізації якої є пошук і створення дієвих організаційних форм здійснення господарської діяльності, однією з яких виступають інтеграційні структури.

Обираючи стратегію інтеграції, перед підприємствами постають проблеми оцінювання результатів функціонування створених інтеграційних структур.

Дослідженню питань інтеграції та оцінки функціонування нових форм управління підприємствами приділяється значна увага як зарубіжними вченими, так і українськими науковцями, про що свідчать роботи І. Ансоффа, А. А. Томпсона, А. Дж. Стрикленда, М. Бредлі, Є. В. Ленського, О. В. Ареф’євої, В. Г. Герасимчука, В. В. Гончарової, Ю. В. Іванова, М. О. Кизима, О. І. Пушкаря, О. М. Тридіда, В. М. Горбатова.

У роботах цих авторів розглядаються різні підходи до понять “інтеграція”, “стратегія інтеграції”, “інтегровані структури бізнесу”, аналізуються переваги та недоліки форм інтеграції, досліджуються теоретичні та практичні аспекти формування стратегії інтеграції, аналізуються методи оцінки ефективності інтеграції підприємств.

Роботи зазначених вчених є підґрунтям дисертаційного дослідження, проте в них не отримали належного висвітлення особливості створення та пошуку оптимальних форм інтеграційних структур у різних галузях та сферах економіки. Особливо гостро ці проблеми стоять на підприємствах машинобудування. Тому актуальним є визначення сутності поняття “інтеграційної структура”, узагальнення основних порівняльних ознак і розроблення характеристики форм інтеграційних структур; визначення оптимальної форми інтеграції, оцінка функціонування створених інтеграційних структур. Це й зумовило вибір теми дисертаційного дослідження, його структуру та зміст.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт Харківського національного економічного університету за темами “Стратегічне управління соціально-економічним розвитком інтегрованих структур бізнесу в умовах євроінтеграції” (номер державної реєстрації 01084000473), де автором розроблені методичні підходи щодо обрання раціонального варіанту функціонування інтеграційних структур, та “Правове регулювання втручання контролюючих та правоохоронних органів у фінансово-господарську діяльність підприємств, установ та організацій” (номер державної реєстрації 0103U008939), де автором розроблено розділ “Організація контролю Фонду державного майна в процесі інтеграції. При виконанні цього дослідження особисто дисертантом була обґрунтована необхідність організації системи контролю як невід’ємної складової управління інтеграційними процесами.

Метою роботи є узагальнення теоретичних засад та розробка методичного забезпечення з оцінки функціонування інтеграційних структур у машинобудівній промисловості з урахуванням впливу факторів зовнішнього оточення на їх внутрішнє середовище.

Для досягнення мети було поставлено та вирішено такі завдання:

визначити основні передумови, мотиви та цілі створення інтеграційних структур;

теоретично узагальнити поняття “інтеграційна структура”;

систематизувати основні порівняльні  ознаки та на їх основі розробити характеристику форм інтеграційних структур;

проаналізувати закони та принципи функціонування інтеграційних структур;

обґрунтувати метод оцінки впливу зовнішніх факторів на функціонування інтеграційних структур;

виявити тенденції розвитку інтеграційних структур у машинобудівній галузі;

обґрунтувати методичні рекомендації щодо вибору стратегії інтеграції промислових підприємств;

удосконалити методичні рекомендації з обрання раціонального варіанту інтеграційної структури;

розробити методичний підхід оцінювання результатів функціонування інтеграційних структур.

Об’єктом дослідження в роботі є процес функціонування інтеграційних структур у машинобудівній промисловості.

Предметом дослідження є теоретичні положення, методичні підходи щодо оцінки функціонування інтеграційних структуру машинобудівної промисловості.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є теоретичні розробки вітчизняних та іноземних учених у сфері промислової інтеграції.

Для досягнення поставленої в роботі мети використано такі методи дослідження: аналізу та синтезу – для деталізації об’єкта дослідження; графічний – для наочного зображення статистичного матеріалу і схематичного зображення ряду теоретичних і практичних положень дисертаційної роботи; експертних оцінок – для виявлення впливу факторів зовнішнього середовища на створення інтеграційних структур, визначення оцінки адаптації промислових підприємств до зовнішнього середовища; кластерного аналізу – для визначення підприємств, пріоритетних для проведення інтеграції; багатовимірного факторного аналізу – для визначення латентних факторів, які впливають на розподіл підприємств за кластерами; кореляційно-регресійного аналізу – для встановлення зв’язку між витратами та рівнем інтегрованості підприємств; методи таксономії – для розрахунку інтегрального показника ефективності діяльності підприємств у складі інтеграційної структури.

Інформаційну базу дослідження склали звітні матеріали машинобудівних підприємств Харківського регіону, аналітичні огляди і статистичні дані Державного комітету статистики України й Харківського обласного комітету статистики, інформація, отримана із мережі Інтернет.

Наукова новизна отриманих результатів дисертаційної роботи полягає в розробленні  й  вдосконаленні   комплексу   теоретичних та методичних положень з

 

оцінки функціонування інтеграційних структур.

Основні наукові результати полягають у такому:

удосконалено:

методичний підхід до комплексної оцінки функціонування інтеграційних структур, який на відміну від існуючих базується на визначенні інтегральних показників діяльності підприємств та побудові матриці залежності інтегральних показників від рівня інтегрованості;

метод оцінки впливу зовнішніх факторів на функціонування інтеграційних структур, в основу якого покладено визначення рівня їх адаптації до зовнішнього середовища та виявлення впливу кожного з факторів, що дозволяє зробити попередні висновки про результативність обраної стратегії;

методичні рекомендації щодо вибору стратегії інтеграції промислових підприємств, які відрізняються визначенням показників зовнішньої та внутрішньої результативності стратегії та побудові матриці інтегральної оцінки результативності стратегії інтеграції;

дістали подальшого розвитку:

методичні рекомендації щодо обрання раціонального варіанту функціонування інтеграційних структур, які відрізняються від існуючих оцінкою показників власних виробничих і транзакційних витрат;

уточнення поняття „інтеграційна структура”, що відображає форму взаємодії між промисловими підприємствами, фінансовими структурами, науково-дослідницькими організаціями з метою забезпечення стабільних умов функціонування та створення необхідного інвестиційного потенціалу для інноваційного шляху розвитку;

сукупність порівняльних ознак організаційних форм інтеграційних структур із введенням нової додаткової ознаки “стратегічні цілі”, що враховує основні мотиви та цілі створення інтеграційних структур.

Практичне значення одержаних результатів. Запропоновані науково-практичні розробки можуть бути використані промисловими підприємствами, фінансовими установами, торговельними підприємствами для вибору стратегії інтеграції, визначення раціонального варіанту функціонування підприємств у складі інтеграційної структури та оцінки доцільності й ефективності концентрації ресурсів на пріоритетних напрямах розвитку.

Запропоновані в дисертації висновки й рекомендації, що мають прикладний характер, впроваджені на підприємстві ВАТ “Харківський верстатобудівний завод” (довідка №735 від 28.03.2007) та у Головному науково-експертному управлінні Апарату Верховної Ради України (довідка №16/3-123 від 01.02.2007).

Особистий внесок автора. Усі теоретичні та практичні результати дослідження отримані автором самостійно. У роботі, виконаній у співавторстві [2], вклад автора полягає в розробленні методичних рекомендацій щодо побудови системи внутрішнього обліку та звітності на промислових підприємствах, які мають складну внутрішню структуру.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні та практичні результати проведених досліджень, висновки і рекомендації, що подані в дисертації, оприлюднено на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Україна наукова 2002” (Дніпропетровськ, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Динаміка наукових досліджень” (Дніпропетровськ, 2002 р.), Науково-практичній конференції „Соціально-економічні проблеми сучасного суспільства та шляхи їх подолання” (Запоріжжя, 2003 р.), ІІ Міжнародній науково-практичній конференції „Динаміка наукових досліджень 2003” (Дніпропетровськ, 2003 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Соціально-економічні реформи в контексті інтеграційного вибору України” (Дніпропетровськ, 2007 р.)

Публікації. Результати дослідження знайшли відображення у 11 наукових роботах (6 з них опубліковані у фахових виданнях з економіки і 5 – тези доповідей на науково-практичних конференціях) загальним обсягом – 2,28 ум.-друк. арк., особисто авторові належить 2,14 ум.-друк. арк..

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків і списку використаних джерел. Роботу викладено на 253 сторінках машинописного тексту, містить 31 таблицю – на 15 сторінках, з них 6 на 6 повних сторінках, 34 рисунки на 12 сторінках, з них  6 на 6 повних сторінках, 13 додатків – на 60 сторінках, список використаних джерел із 172 найменувань – на 17 сторінках. Обсяг основного тексту дисертації становить 164 сторінки.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)