КОНКУРЕНТНЕ СЕРЕДОВИЩЕ РОЗДРІБНИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ: МЕХАНІЗМИ ТА ШЛЯХИ РОЗВИТКУ




  • скачать файл:
title:
КОНКУРЕНТНЕ СЕРЕДОВИЩЕ РОЗДРІБНИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ: МЕХАНІЗМИ ТА ШЛЯХИ РОЗВИТКУ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Широкомасштабний і випереджуючий розвиток внутрішньої торгівлі, який відбувається в умовах поглиблення ринкових відносин, лібералізації і демонополізації, все більше базується на засадах конкуренції. Конкуренція активізує діяльність суб’єктів ринку, стимулює їх пошук до нових форм і методів торгівлі та відіграє особливу роль в інституційній організації обігу товарів та послуг і визначає динаміку, кількісні та якісні параметри торговельної діяльності.

Глобалізація товарних ринків, інтеграція України у міжнародні торговельно-економічні зв’язки суттєво посилюють роль конкуренції і об’єктивно сприяють формуванню інтенсивного конкурентного середовища.

Разом з тим, конкурентне середовище в сфері внутрішньої торгівлі розвивається повільно і фрагментарно, конкурентна боротьба суб’єктів ринку невиразна, а позиції переважної більшості торговельних підприємств на ринку є слабими. Вітчизняні підприємства витісняються з традиційних секторів торгівлі зарубіжними суб’єктами, які завойовують сьогодні основні сегменти товарного ринку України, розширюються методи недобросовісної конкуренції, що проявляється у зростанні розмірів тіньових товарних та грошових потоків, збитково функціонує близько третини вітчизняних підприємств і організацій торгівлі.

Виникає необхідність наукового дослідження процесів формування конкурентного середовища і системного розвитку вітчизняної торгівлі.

Загальнотеоретичні положення, методологічні підходи конкурентного розвитку окремих систем і галузей викладені в працях відомих зарубіжних дослідників конкуренції: Азоєва Г., Кейнса Дж., Портера М., Робінсона Д., Фатхудинова Р., Хайека Ф., Шумпетера І., Юданова А. В сфері внутрішньої торгівлі науково-теоретичні дослідження конкуренції розкриті в працях: Бланка І., Виноградової О., Власової Н., Голошубової Н., Дайновського Ю., Лігоненко Л., Мазаракі А., Маринич І., Мізюка Б., Садєкова А., Футало Т., в яких висвітлені сутність конкуренції, окремі аспекти конкурентної політики, а також характер сучасних конкурентних стратегій і концепцій в торгівлі. Однак, глибинні процеси формування конкурентного середовища в торговельній сфері, особливості його розвитку на сучасному етапі і механізм інтенсифікації конкурентного середовища не розроблені в достатній мірі.

Недостатній рівень конкурентоспроможності підприємств сфери торгівлі, відсутність теоретичних розробок розвитку конкурентного середовища та її інтенсифікації визначили тему, коло проблем, мету і структуру даного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Тема дисертаційного дослідження затверджена Вченою Радою Львівської комерційної академії від 04.03.2005 р., протокол № 4. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Львівської комерційної академії у межах «Програми розвитку торгівлі у м. Львові до 2010 р.» та «Розроблення нормативів забезпеченості населення торговельною площею в магазинах», № 0106U013023.

Метою дослідження є обґрунтування теоретико-методичних положень і розробка науково-практичних рекомендацій щодо механізмів та шляхів розвитку конкурентного середовища та підвищення конкурентоспроможності роздрібних торговельних підприємств в умовах інтенсифікації конкуренції в роздрібній торгівлі.

Відповідно до вказаної мети поставлено такі завдання:

- розкрити теоретико-методичні засади розвитку конкуренції у сфері внутрішньої торгівлі;

- визначити сутність конкурентного середовища, умови та чинники його формування і розвитку в роздрібній торгівлі;

- розробити методичні підходи, визначити показники оцінки конкурентного середовища в роздрібній торгівлі;

- обґрунтувати параметри та рівні конкурентоспроможності торговельних підприємств;

- побудувати організаційно-економічні механізми розвитку конкурент­ного середовища в роздрібній торгівлі;

- дослідити та обґрунтувати шляхи диверсифікації та активізації інноваційної діяльності як об’єктивної умови набуття конкурентних переваг торговельними підприємствами.

Об’єктом дослідження є процеси функціонування вітчизняних підприємств роздрібної торгівлі в конкурентному середовищі.

Предметом дослідження є теоретико-методичні основи і практичні засади формування конкурентного середовища і підвищення конкурентоспроможності торговельних підприємств.

Методи дослідження. Методологія дослідження базується на економічних законах конкуренції; вартості; попиту і пропозиції; методах наукової абстракції, аналізу та синтезу. В основу аналізу покладено системний і структурно-функціональний підходи та методи економічних досліджень: емпіричні, статистичні, факторного та порівняльного аналізу, економіко - математичні. Ці підходи і методи дозволили визначити домінуючі напрями розвитку конкуренції в сфері торгівлі, оцінити параметри конкурентного середовища і моделювати його розвиток.

У процесі проведення дослідження методи аналізу і синтезу використовували для уточнення сутності конкуренції, її особливостей та чинників розвитку в сфері роздрібної торгівлі; структурно-функціональний метод - для систематизації соціально-економічних факторів, що впливають на інтенсивність конкуренції в сфері роздрібної торгівлі; статистичні методи - для визначення тенденцій і структури розвитку роздрібної торгівлі в Україні; метод експертних оцінок - для визначення ступеню впливу сил конкуренції на інтенсивність конкурентного середовища в торгівлі; метод “Дельфі” - для розробки організаційного механізму конкурентного позиціонування торговельних підприємств; метод математичного моделювання - для оцінювання і прогнозування рівня інтенсивності конкуренції в роздрібній торгівлі.

Інформаційною базою досліджень були офіційні статистичні дані Держкомстату України, Мінекономіки, Укоопспілки, законодавчі та інші нормативно-правові акти, монографічні праці та наукові публікації, дані бухгалтерської та статистичної звітності підприємств торгівлі, а також спеціальні обстеження за участю автора.

Наукова новизна результатів проведеного дослідження полягає у поглибленні існуючих, розробленні та обґрунтуванні нових теоретичних та методичних положень щодо формування конкурентного середовища і підвищення конкурентоспроможності підприємств роздрібної торгівлі, зокрема:

вперше:

- з позицій взаємодії конкурентних сил і детермінуючих зовнішніх та внутрішніх чинників розкрито сутність конкурентного середовища торговельних підприємств, сукупність економіко-організаційних та соціальних умов, в яких суб’єкти торгівлі ведуть конкурентну боротьбу за споживача, постачальника та вагому частку ринку, що дозволяє розвивати його як простір для взаємодії суб’єктів торговельної діяльності і реалізації конкурентних відносин;

- запропоновано принципово нові теоретико-методичні підходи до аналізу і оцінювання інтенсивності конкурентного середовища, які базуються на структурній, поведінковій та функціональній теоріях конкуренції і узагальненому показнику залежності інтенсивності конкурентного середовища від концентрації торгівлі, динаміки товарообігу і доходності підприємств, що дає можливість управляти процесом формування конкурентного середовища в роздрібній торгівлі.

Удосконалено:

- методичні засади дослідження конкурентоспроможності торговельних підприємств за рахунок адаптації методів аналізу та оціннювання конкурентоспроможності, зокрема економіко-математичних, графічних, матричних та портфельних методів, а також змішаних методів. Це дозволяє комплексно дослідити і системно проаналізувати процеси формування конкурентних переваг суб’єктів торгівлі;

- механізм регулювання розвитку конкурентного середовища в роздрібній торгівлі, який суттєво структурно доповнений новими елементами: економічними методами, адміністративними важелями, організаційними формами, елементами дерегуляції;

- теоретичні і методичні підходи до постадійного визначення рівня конкурентоспроможності роздрібних торговельних підприємств із врахуванням економічних, фінансових, соціальних і ринкових можливостей.

Набули подальшого розвитку:

- теоретичні уявлення про конкурентне середовище та його особливості в торгівлі, уточнено зміст конкуренції в торгівлі, як економічного явища, конкретизовано сутність конкурентоспроможності торговельного підприємства крізь призму узагальнюючої оцінки його конкурентних переваг, узагальнено інші поняття, якими слід доповнити категорійний апарат теорії конкуренції;

- процес розробки стратегії позиціонування і модель управління процесом позиціонування торговельного підприємства, яка передбачає конкретні етапи: для аналізу конкурентного середовища, розробки ключових інструментів стратегічного розвитку, стратегічного позиціонування, обґрунтування критеріїв і оцінки якості позиціонування підприємства роздрібної торгівлі для набуття ним конкурентних переваг.

Практичне значення одержаних результатів. Практична цінність наукових результатів полягає у подальшому розвитку теорії конкуренції і практичного її застосування в сфері роздрібної торгівлі.

Методичні та прикладні положення дисертації мають значну практичну цінність і можуть бути використані для оцінювання інтенсивності конкурентного середовища, а також визначення рівня конкурентоспроможності підприємств і організацій роздрібної торгівлі.

Основні положення та результати дослідження, викладені автором в дисертаційній роботі, доведені до рівня практичних рекомендацій і використані при розробці наукових тем: “Розроблення нормативів забезпеченості населення торговельною площею в магазинах”: диференціація нормативів забезпеченості населення торговельними площами для посилення конкуренції, довідка – 320/022 від 26.03.07 р.; “Програмі розвитку торгівлі у м. Львові до 2010 року”: формування конкурентоспроможних підприємств торгівлі та інтенсифікація конкурентного середовища, довідка - № 6-61-532 від 03.03.08 р.

Основні положення дисертації використовуються в навчальному процесі при викладені дисципліни “Основи комерційного бізнесу”, “Організація торгівлі” та “Конкурентноздатність товарів” у Львівській комерційній академії довідка - № 225/01-1.08 від 05.03.08 р.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є особисто виконаною науковою працею. Усі наукові результати, викладені у роботі, отримані автором особисто. Конкретний внесок автора щодо наукових праць, опублікованих у співавторстві, зазначений у переліку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та висновки дисертаційного дослідження доповідалися та обговорювалися на 10 науково-практичних конференціях:

- міжнародних: “Теоретико-прикладні проблеми протидії організованій злочинності злочинам терористичної спрямованості” (м. Львів, 2005 р.); “Актуальні проблеми регіонального розвитку в контексті Європейської інтеграції” (м. Луцьк, 2005 р.); “Актуальні проблеми протидії економічній злочинності, тінізації та корупції в умовах реформування ринкової економіки в Україні” (м. Львів, 2005 р.); “Структурна перебудова та інвестиційно-інноваційний розвиток в ХХІ столітті: національні ідентичність та тенденції глобалізації” (м. Тернопіль, 2006 р.); “Перспективи та пріоритети розвитку економіки України” (м. Луцьк, 2006 р.).

- всеукраїнських: “Економічна безпека України: шляхи та перспективи забезпечення” (м. Львів, 2005 р.); “Актуальні проблеми економічного зростання, духовного відродження і стратегічного розвитку національної економіки” (м. Львів, 2006 р.); “Проблеми забезпечення економічної безпеки первинної ланки господарювання” (м. Львів, 2006 р.); “Стратегія соціально-економічного розвитку і формування інвестиційно-інноваційних механізмів в Україні” (м. Львів 2007р); “Соціально-економічний розвиток і безпека України: філософія, стратегія, тактика” (м. Львів 2007р.).

Публікації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження опубліковані у 11 наукових працях, серед яких 5 статей опубліковано у фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій становить 3,68 др. арк., з яких автору належить 3,2 др. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (222 найменування на 19 сторінках) та 5 додатків на 9 сторінках. Загальний обсяг дисертації становить 177сторінок, з яких 158 сторінок основного тексту, який містить 25 таблиць та 31 рисунок (із них 6 таблиць та 6 рисунків займають 14 окремих сторінок).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)