ФОРМУВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СФЕРИ ПОСЛУГ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
ФОРМУВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СФЕРИ ПОСЛУГ УКРАЇНИ
Тип: article
summary:

 

Загальна характеристика роботи

 

Сучасний етап розвитку світового господарства характеризується домінуванням сфери послуг як у структурі національного виробництва більшості країн світу, так і у системі міжнародних економічних відносин. Це свідчить, з одного боку, про формування економіки нового типу, а з іншого, більш глобального – про перехід до наступного ступеня розвитку світового  співтовариства – постіндустріального типу суспільства, що відзначається провідними позиціями сфери послуг та інформаційних технологій у системі створення валового національного продукту, зовнішньої торгівлі окремої країни та відповідно міжнародної торгівлі в цілому.

Дослідження світового ринку послуг набуває особливої актуальності в сучасних умовах внаслідок поглиблення інтернаціоналізації галузевих ринків, посилення взаємозв’язку і взаємозалежності розвитку національних економік. При цьому світова економіка в цілому і в галузевому розрізі не в змозі стабільно функціонувати без певних загальних для всіх країн механізмів координації і управління.

Основні положення, що визначають загальні теоретико-методологічні основи міжнародної торгівлі послугами, базуються на концепціях провідних представників економічної думки – Р.Вернона, С.Ліндера, Б.Оліна, М.Портера, Д.Рікардо, П.Самуельсона, А.Сміта, О.Хекшера та ін. Дослідженню особливостей та закономірностей світового ринку послуг значну увагу приділяють провідні вітчизняні науковці С.Богачов, В.Будкін, О.Булатова, Г.Савіна, Ю.Козак, В.Козик, Д.Лукьяненко, А.Поручник, Ю.Макогон, В.Новицький, Є.Савельєв, А.Сидорова, Г.Чижиков, О.Шнирков та ін.

Разом з тим, недостатньо дослідженими залишаються питання формування міжнародної конкурентоспроможності сфери послуг в сучасних умовах економічної трансформації як передумови рівноправного включення держави до світового ринку послуг.

Вищезазначене обумовлює актуальність теми дисертаційної роботи. 

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до напрямків науково-дослідної роботи кафедри міжнародної економіки Таврійського  національного університету імені В.І.Вернадського Міністерства освіти і науки України за держбюджетними темами: «Підвищення ефективності зовнішньоекономічних зв’язків і формування інвестиційної привабливості на регіональному рівні» (номер державної реєстрації 0106U003198), в рамках якої обґрунтовано можливість використання механізмів приватно-державного партнерства для розбудови сфери послуг регіону; «Крим в системі міжнародної економічної інтеграції країн Причорномор’я. Міжнародна інтеграційна складова в економічній моделі Криму: сутність, тенденції і перспективи» (номер державної реєстрації 0100U005401), в рамках якої встановлено пріоритет географічного і соціального чинників в системі міжнародної конкуренції.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є удосконалення теоретико-методологічних основ та розробка науково-практичних рекомендацій щодо формування міжнародної конкурентоспроможності національного ринку послуг. 

Для досягнення зазначеної мети було поставлено і вирішено ряд задач:

-         проаналізувати теорії міжнародної торгівлі в контексті розвитку сфери послуг;

-         дослідити теоретичні основи міжнародної конкурентоспроможності;

-         визначити місце ринку послуг в світовій ринковій системі;

-         дослідити  сучасні тенденції розвитку світового ринку послуг;

-         проаналізувати розвиток світового ринку туристичних послуг і місце на ньому України;

-         оцінити передумови  участі України у міжнародному ринку транспортних послуг;

-         дослідити розвиток національного сегменту світового ринку фінансових та ділових послуг;

-         проаналізувати вплив вступу України до СОТ на конкурентоспроможність вітчизняного ринку послуг; 

-         розробити науково-методичні підходи до оцінки інвестиційного клімату регіону як передумови міжнародної конкурентоспроможності сфери послуг;

-         обґрунтувати параметри оптимального режиму пільгового оподаткування в сфері послуг з урахуванням механізмів приватно-державного партнерства.

Об’єктом дослідження є розвиток світового ринку послуг як галузевої складової світової економіки.

Предметом дослідження є організаційно-економічні засади розвитку світового ринку послуг, науково-методичні і практичні аспекти забезпечення міжнародної конкурентоспроможності ринку послуг країн. 

Методи дослідження. Методологічною та теоретичною основою дослідження є фундаментальні положення економічної теорії, роботи вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів в області міжнародної економіки. В процесі дослідження використано діалектичний метод наукового пізнання та загальнонаукові методи пізнання: методи теоретичного узагальнення (для дослідження  теоретичних основ міжнародної конкурентоспроможності), аналізу і синтезу (для розробки науково-методичних підходів до оцінки інвестиційного клімату регіону як передумови міжнародної конкурентоспроможності сфери послуг), групування та класифікації (для класифікації міжнародних послуг), метод статистичного аналізу (для дослідження сучасних тенденцій розвитку світового ринку послуг, світового ринку туристичних послуг і місця на ньому України), метод порівняння (для оцінки передумов участі України у міжнародному ринку транспортних послуг), системного аналізу (для аналізу впливу вступу України до СОТ на конкурентоспроможність вітчизняного ринку послуг), економіко-математичного моделювання (для обґрунтування параметрів оптимального режиму пільгового оподаткування в сфері послуг з урахуванням механізмів приватно-державного партнерства).

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативно-правові акти України з питань регулювання зовнішньоекономічної діяльності, дані Державного комітету статистики України, Закони України, постанови Кабінету Міністрів України, аналітичні звіти міжнародних економічних організацій, інформаційні матеріали Світової організації торгівлі, результати досліджень вітчизняних і зарубіжних учених, результати власних досліджень та спостережень автора.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в поглибленні теоретико-методологічних основ розвитку міжнародної конкурентоспро­можності економік країн і розробці науково-практичних рекомендацій щодо забезпечення міжнародної конкурентоспроможності національного ринку послуг як елементу світового ринку. 

Основні результати, які мають наукову новизну, полягають у такому:

вперше:

розроблено алгоритм встановлення оптимального співвідношення державних і приватних інвестицій в проекти розбудови сфери послуг як центральний елемент заходів щодо забезпечення міжнародної конкурентоспроможності національної сфери послуг, який в залежності від способу залучення коштів (державні інвестиції, приватні інвестиції) дозволяє визначити розмір основних і додаткових пільг інвесторам і суму фінансових надходжень до держбюджету;

запропоновано алгоритм розрахунку оптимального розміру зниження податкового навантаження для підприємств сфери послуг і граничних пільг для окремої інвестиції та розроблено відповідну економіко-математичну модель з метою активізації ділової активності внаслідок здійснення та відтворення інвестицій на ринку послуг України з метою підвищення міжнародної конкурентоспроможності сфери послуг останньої;

удосконалено:

теоретико-методологічні підходи до дослідження міжнародної конкурентоспроможності, а саме встановлено, що розвиток конкуренції на міжнародному рівні зазнав кардинальних якісних змін внаслідок  поширення територіальної конкуренції, яка передбачає врахування серед основних джерел конкурентних переваг географічного і соціального чинників при деякому зміщенні ролі виробничого чинника;

класифікацію міжнародних послуг за такими класифікаційними ознаками: відповідно до офіційної класифікації товарів міжнародної торгівлі;  класифікації світового банку; відповідно до засобів доставки послуг споживачу; залежно від характеру поводження продавця і покупця; за ознакою можливості участі в міжнародному обміні;


отримали подальшого розвитку:

підходи щодо оцінки ефекту від введення податкових пільг, а саме обґрунтовано, що інструментарій оцінювання інтегрального ефекту від введення податкових пільг в сфері послуг можна використовувати для інфраструктурних проектів в рамках системи механізмів приватно-державного партнерства (ПДП), що дозволяє провести порівняння варіантів конфігурації потоків «доходи – витрати» при  розвитку сфери послуг регіону.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що теоретичні узагальнення, висновки і пропозиції, що містяться у дисертації, можуть бути використані при розробці заходів щодо підвищення  конкурентоспроможності національної економіки через удосконалення напрямів зовнішньоторговельної політики в сфері послуг з метою активізації включення України до світового господарства.

Рекомендації та пропозиції, викладені в дисертації, впроваджено в практичну діяльність Міністерства економіки АР Крим (довідка №449-1.2/392 від 16.11.2007 р.) і Міністерства курортів і туризму АР Крим (довідка №01-24/24/286 від 25.12.2007 р.) – алгоритм встановлення оптимального співвідношення державних і приватних інвестицій в проекти розбудови сфери послуг; Торгово-промислової палати Криму (довідка №44/01-10 від 23.01.2008 р.) – науково-практичні рекомендації щодо використання конкурентних переваг вітчизняної сфери послуг; Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» (довідка №11/62 від 21.12.2007 р.) – методика розрахунку оптимального розміру зниження податкового навантаження і граничних пільг для окремої інвестиції.

Рекомендації автора щодо використання конкурентних переваг вітчизняних підприємств на міжнародних ринках використано при підготовці рекомендацій V міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми і перспективи розвитку співробітництва між країнами Південно-Східної Європи в рамках чорноморського економічного співробітництва і ГУАМ» (акт № 23-02 / 7.9.7-134 від 07.10.2007 р.) і XIV міжнародного науково-практичного семінару “Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв’язків та залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект”, які було направлено Президенту України, Верховній Раді, Кабінету Міністрів України, а також обласним державним адміністраціям з метою включення до програм науково-технічного розвитку регіонів (акт № 86-01/7.9.7-134 від 27.01.2008 р.).

Результати роботи використовуються у Таврійському національному університеті ім. В.І.Вернадського МОН України при викладанні курсів «Між­народна економічна діяльність України», «Економічна інтеграція та глобальні проблеми сучасності», «Управління міжнародної конкурентоспроможністю підприємства» (довідка № 176-05/1052 від 16.01.2008 р.). 

Особистий внесок здобувача. Проведене дослідження є самостійною науковою працею, отримані наукові результати є особистими розробками автора.

Апробація результатів дослідження. Результати дослідження доповідались автором і отримали схвалення на міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях і семінарах: XIV міжнародному науково-практичному семінарі «Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв’язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект» (Донецьк – Святогірськ, 2008 р.), V міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми і перспективи співробітництва між країнами Південно-Схіжної Європи в рамках чорноморського економічного співробітництва і ГУАМ» (Лівадія – Донецьк, 2007 р.), IV міжнародній науково-практичній конференції «Теорія і практика економіки і підприємництва» (Алушта, 2007 р.), V міжнародній науково-практичній конференції «Перехідний час формування нової епохи» (Донецьк, 2004 р.), щорічній науковій конференції професорсько-викладацького складу, аспірантів і студентів ТНУ ім. В.І. Вернадського (Сімферополь, 2004-2007 рр.). 

Публікації. За результатами виконаних досліджень автором  опубліковано 8 наукових праць у наукових фахових виданнях  загальним обсягом 3,4 д.а., з яких особисто автору належить 3,0 д.а. 

Обсяг і структура дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, 3 розділів, висновків, списку використаної літератури зі 178 найменувань, додатків. Зміст дисертації викладено на 199 сторінках друкованого тексту, включаючи 26 таблиць на 15 сторінках, 50 рисунків на 31 сторінці.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST THESIS

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)