ФОРМУВАННЯ І РОЗВИТОК ВЗАЄМОВІДНОСИН МАШИНОБУДІВНОГО ПІДПРИЄМСТВА З БІЗНЕС-ПАРТНЕРАМИ




  • скачать файл:
title:
ФОРМУВАННЯ І РОЗВИТОК ВЗАЄМОВІДНОСИН МАШИНОБУДІВНОГО ПІДПРИЄМСТВА З БІЗНЕС-ПАРТНЕРАМИ
Тип: article
summary:

 

Актуальність теми. В умовах динамічності ринку особливого значення для підприємств набуває здатність не лише пристосуватись до змін середовища функціонування, але й завоювати стійкі позиції на ринку на тривалий термін. Досягнення цього є можливим зокрема на основі зміни принципів діяльності підприємств – від виробництва та пропонування товарів та послуг, які можливо виробити чи надати за наявних ресурсів, до виробництва товарів чи надання послуг на основі виявлення і задоволення попиту на ринку. Причому за сучасних тенденцій розвитку середовища функціонування підприємств, що характери-зується ринковою турбулентністю, високої ваги набирає не лише здатність виявити та задовольнити певні потреби клієнтів, але й сформувати довготривалі відносини із бізнес-партнерами вздовж цілого ланцюга чи мережі вартості, що, у свою чергу, дасть можливість ці потреби задовольнити. У зв’язку з цим набули актуальності та особливої важливості конкурентні переваги, що базуються на відносинах з іншими підприємствами. Зростаюча необхідність проведення досліджень саме у площині відносин між бізнес-партнерами та відсутність методів для цього є перепонами у формуванні тривалих надійних відносин між бізнес-партнерами. Ключовим питанням розвитку довготривалих відносин між партнерами є максимізація цінності цих відносин для кожної зі сторін.

У науковій і практичній економічній літературі питання розвитку відносин розглядається у трьох напрямах. Найбільш популярним із них є аналіз відносин з позиції клієнтів, особливо на споживчих ринках – формування цінності для споживача через товари і послуги. Свої праці цьому напряму присвятили, зокрема, зарубіжні вчені М. Портер, М. Шимура-Тиц, Е. Рудавська, Д. Ламберт, Д. Флінт, Д. Баверсокс, К. Мьоллер, А. Шарма і вітчизняні науковці Н. Гузь, В. Гнатушенко, А. Зайцева, О. Кузьмін, Є. Крикавський, Й. Петрович, Н. Чухрай. Другому напряму досліджень – цінності відносин для виробника чи постачальника товару для клієнта – присвячено увагу Д. Вілсона, А. Вольтера, Х. Хакансона, В. Улаги, Р. Риссела, С. Біггемана, А. Загороднього, О. Вотченікової, З. Коваль. Комплексному дослідженню цінності відносин з врахуванням позицій обох партнерів присвячено найменше уваги, зокрема деякі аспекти цього питання розкрито у працях С. Біггемана, Д. Вілсона, А. Герта, М. Кизима, Я. Отто, І. Соловйова. Попри широкий діапазон питань, які аналізуються у працях згаданих вчених, не достатньою мірою розкрито саме третій напрям досліджень – стосовно формування та розвитку цінності відносин між бізнес-партнерами, зокрема на промислових ринках, в тому числі і ринку машинобудування. Аналіз практичної діяльності промислових підприємств вказує на потребу у розширенні та поглибленні знань у цій сфері, що обумовлено насамперед необхідністю завоювання стабільних позицій на внутрішньому ринку, розвитком міжнародних відносин та посиленням співпраці українських підприємств із зарубіжними.

Актуальність згаданих вище проблем розвитку відносин між підприємствами, зокрема щодо формування і розвитку цінності відносин для кожної зі сторін та розширення діапазону наукового пошуку у цій частині економічної науки лягли в основу вибору теми дисертаційного дослідження, визначили мету та завдання дослідження, очікувані практичні результати.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота відповідає науковому напряму кафедри маркетингу і логістики Національного університету «Львівська політехніка» - «Маркетинг і логістика в системі інноваційних концепцій менеджменту» (номер державної реєстрації 0107U007843). Матеріали дисертаційного дослідження використано під час виконання госпдоговірних тем: «Нормування матеріально-технічних ресурсів. Розроблення, погодження, затвердження та впровадження нормативів матеріально-технічних запасів в нафтогазовій галузі України. Основні положення» (номер державної реєстрації 0106U004721), «Матеріально-технічні ресурси. Розрахунок нормативів складських запасів для ремонтно-експлуатаційних потреб підприємства НАК «Нафтогаз України». Методика» (номер державної реєстрації 0106U004722), «Сучасні логістичні рішення промислового підприємства» (номер державної реєстрації 0108U006642) та наукової теми «Стратегія ланцюга поставок у розвитку підприємств» (номер державної реєстрації 0107U007845).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є наукове обґрунтування і розроблення теоретичних і методичних засад формування та розвитку відносин між бізнес-партнерами на основі ідентифікації цінності відносин. Для досягнення визначеної мети в роботі поставлено наступні завдання:

·   визначення і розмежування сутності та напрямів дослідження вартості, цінності і корисності в економічній літературі у контексті відносин між підприємствами;

·   обґрунтування структури елементів цінності відносин із виділенням їх переліку з метою комплексного оцінювання відносин між промисловими підприємствами;

·   обґрунтування методичних підходів до розвитку відносин машинобудівного підприємства з бізнес-партнерами з врахуванням результатів діагностики стану та визначення перспектив розвитку сектору машинобудування;

·   розроблення методичних рекомендацій для формування, оцінювання та розвитку відносин між машинобудівним підприємством та його партнерами на основі цінності відносин для кожної зі сторін відносин;

·   розроблення рекомендацій для обґрунтування та реалізації інноваційно-інвестиційних проектів на основі врахування позицій обох сторін у відносинах машинобудівного підприємства з бізнес-партнерами.

Об’єктом дослідження є процес формування та розвитку відносин між бізнес-партнерами.

Предметом дослідження є теоретичні та методичні засади формування і розвитку відносин між бізнес-партнерами на основі ідентифікації цінності відносин машинобудівного підприємства з партнерами з позицій обох сторін.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертації є фундаментальні положення сучасної економічної науки, ключові положення менеджменту, маркетингу, логістики, статистики, економічного аналізу. У ході дисертаційного дослідження використано методи: порівняльний і системно-структурний аналіз (для уточнення і впорядкування категорій «вартість», «цінність» і «корисність», а також понятійного апарату у сфері розвитку відносин між підприємствами вздовж ланцюга і мережі вартості – підрозділи 1.1, 1.2; при оцінюванні стану та перспектив розвитку відносин між підприємствами у машинобудуванні – підрозділ 1.3; при виборі оптимального методу оптимізації запасів готової продукції – підрозділ 3.3.); систематизації та узагальнення (при виділенні і обґрунтуванні переліку елементів цінності відносин між підприємствами – підрозділ 2.1); структурно-логічний (при побудові семантичної моделі оцінювання і розвитку відносин між бізнес-партнерами – підрозділ 2.1); метод експертних оцінок (при визначенні цінності відносин кожним із аналізованих підприємств – підрозділ 2.2); групування і економічного аналізу (при дослідженні показників цінності відносин між бізнес-партнерами – підрозділ 2.3).  Інформаційною базою дисертації є нормативні та законодавчі акти державних органів управління, офіційні статистичні дані, матеріали звітності досліджуваних підприємств, результати опитування автором профільних працівників, публікації вітчизняних та зарубіжних авторів.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробленні та розвитку теоретико-методичних засад формування та розвитку відносин між бізнес-партнерами на основі дослідження цінності відносин для кожної зі сторін відносин. Основні положення дисертаційної роботи, що визначають її наукову новизну, полягають у такому:

вперше:

·   розроблено семантичну модель оцінювання та розвитку відносин між промисловими підприємствами, реалізація якої дасть можливість не лише ідентифікувати ключові чинники формування відносин між бізнес-партнерами, а й проаналізувати можливі напрями та чинники розвитку відносин з врахуванням позицій обох партнерів, оцінити привабливість бізнес-партнерів.

отримало подальшого розвитку:

·   методичні підходи до оцінювання та розвитку цінності відносин між промисловими підприємствами, що враховує широкий перелік елементів цінності відносин із чіткою структурою, що, на противагу до існуючих методик, дасть можливість комплексно оцінювати взаємовідносини між підприємствами як з позиції покупця, так і з позиції продавця;

·   методичні підходи до розвитку відносин на основі запропонованої матриці розвитку елементів цінності відносин між підприємствами (яка, на відміну від існуючих підходів, дає змогу оцінити доцільність і потребу у розвитку окремих площин відносин з врахуванням позицій обох підприємств у відносинах) та обґрунтованих напрямів розвитку елементів цінності відносин між машинобудівним підприємством та його партнерами (що, на відміну від існуючих підходів, пропонує підприємствам альтернативні напрями розвитку елементів цінності відносин залежно від мети діяльності кожного з підприємств у відносинах).

удосконалено:

·   систематизовано сучасні напрями аналізу цінності взаємовідносин між підприємствами з виділенням таких трьох базових: цінність з позиції клієнта, цінність з позиції продавця (виробника) та цінність з позиції відносин між продавцем та клієнтом, що, на відміну від існуючих положень, представлено з врахуванням результатів досліджень, проведених як на споживчих, так і на промислових ринках;

·   методичні положення щодо обґрунтування та реалізації інноваційно-інвестиційних проектів на основі врахування інтересів обох сторін у відносинах між машинобудівним підприємством та його партнерами, що, на відміну від існуючих положень, сфокусовані не лише на впровадженні та реалізації інноваційно-інвестиційного проекту, а й на розвитку цінності відносин між підприємствами.

Практичне значення одержаних результатів. Практична цінність результатів дослідження полягає в розробленні методичних рекомендацій щодо формування та розвитку відносин із бізнес-партнерами на основі:

·   оцінювання відносин між промисловими підприємствами за результатами дослідження цінності відносин між бізнес-партнерами з врахуванням позицій  кожної зі сторін та розвиток відносин, що ґрунтується на результатах такого дослідження;

·   методика обґрунтування пріоритетів формування та розвитку відносин між машинобудівним підприємством та його партнерами за різних типів відносин;

·   розробка механізмів розвитку відносин на основі врахування позицій кожної зі сторін за результатами дослідження цінності відносин між бізнес-партнерами.

Отримані результати дослідження впроваджені у діяльність підприємств, що підтверджується відповідними документами: ВАТ «Бродівський механічний завод» (довідка № 232 від 11.08.2008 р.), ПП «Іст-Елпро» (довідка № 231 від 11.08.2008 р.), ПП «AMPgroup», Німеччина (довідка № 106/1 від 04.08.2008 р.), Департамент економічної політики Львівської міської ради (висновок № 23-3828/1 від 17.11.2008 р.).

Основні положення дисертаційної роботи використовуються у навчальному процесі Національного університету «Львівська політехніка» за програмами підготовки студентів базового напряму «Менеджмент» спеціальності «Логістика» - для дисциплін «Інтегровані матеріальні потоки», «Оптимізація логістичних рішень», «Функціональна логістика», «Логістика»; базового напряму «Економіка і підприємництво» спеціальності «Маркетинг» - для дисциплін «Логістичні системи», «Стратегічний маркетинг», «Інформаційні системи маркетингу», «Маркетингові дослідження», «Маркетинг інновацій» (довідка № 68-14-784 від 17.11.2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати, викладені в дисертації і винесені на захист, отримано автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, які становлять індивідуальний внесок автора.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дослідження розглянуто та схвалено на таких всеукраїнських та міжнародних науково-практичних і науково-методичних конференціях: «Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки України» (м. Дніпропетровськ, 2008), «Транскордонне співробітництво як фактор активізації євроінтеграційних процесів» (м. Чернівці, 2008), «Сучасні проблеми економіки та управління» (м. Львів, 2007), «Молодь України в соціально-економічних процесах ХХІ століття» (м. Луцьк, 2007), «Маркетингові технології в умовах інноваційного розвитку економіки» (м. Хмельницький, 2007), «Обліково-аналітичне забезпечення системи менеджменту підприємства» (м. Львів, 2007), «European Union and its new neighborhood: addressing challenges and opportunities» (Vilnius, 2006), «Методологія та практика менеджменту на порозі ХХІ століття: загальнодержавні, галузеві та регіональні аспекти» (м. Полтава, 2006), «Управління інноваційним процесом в Україні: проблеми, перспективи, ризики» (м. Львів, 2006), «Маркетинг та логістика в системі менеджменту» (м. Львів, 2006), «Соціально-економічний розвиток України в умовах глобалізації світової економіки» (м. Луцьк, 2006).

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано монографію (у співавторстві), 19 праць, з них 8 – у виданнях, що входять до переліку фахових видань ВАК України. Загальний обсяг публікацій становить 17,72 д.а., з яких 14,57 д.а. належать особисто автору.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаної літератури. Дисертація містить 197 сторінок основного тексту, 31 таблицю та 46 рисунків, 16 додатків; список використаних джерел складається із 188 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)