ЕФЕКТИВНІСТЬ КООПЕРУВАННЯ ДЕРЕВООБРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ З УРАХУВАННЯМ ЕКОЛОГІЧНОГО ІМПЕРАТИВУ




  • скачать файл:
title:
ЕФЕКТИВНІСТЬ КООПЕРУВАННЯ ДЕРЕВООБРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ З УРАХУВАННЯМ ЕКОЛОГІЧНОГО ІМПЕРАТИВУ
Тип: article
summary:

 

Актуальність теми.

Сучасна фінансово-економічна криза, яка всебічно вплинула на економіку України, додала нових проблем і завдань регулювання задоволення ринкових потреб споживача, а питання кооперування (співпраці) набуває нового змісту і надає нових можливостей для економічного розвитку підприємства та держави.

Нагальність регулювання ринку України і, зокрема, ринку продукції деревообробки на сьогодні набуває особливої актуальності, адже зумовлена незадовільним станом внутрішньоекономічних і зовнішньоекономічних виробничих зв’язків, що в умовах кризи стає додатковою перешкодою удосконалення виробництва.

Для досягнення високої ефективності процесу виробництва в умовах ринкової економіки недостатньо мати сучасне технічне обладнання, знаряддя та високоякісні предмети праці, необхідна також відповідна організаційна система зв’язків між виробниками та споживачами продукції.

Це особливо актуально для підприємств деревообробної галузі України, основною сировинною базою якої є природний ресурс – деревина, період відтворення якої має тривалий термін. Пошуки шляхів раціональної організації виробництва підприємств, що переробляють деревину, мають певну специфіку з урахуванням необхідності керування принципом раціонального використання ресурсів, їх економного, комплексного використання, з одного боку, і мінімізації шкідливого впливу виробництва на довкілля, з іншого, при обов’язковій умові забезпечення необхідного рівня випуску продукції.

Проблеми оптимізації шляхів раціональної організації виробництва обґрунтовувалися та досліджувалися українськими вченими: Вічевич А.М., Врублевською О.В., Дурдинцем П.П., Данилишиним Б.М., Д’яченко Я.Я., Єфімовою О.М., Жуковою Л.М., Забеліною Б., Кіндратом Р.Я., Коваль Я.В., Козоріз М.А., Міроновою А.І., Оксаничем Е.Я., Сенько Є.І., Синякевичем І.М., Туницею Ю.Ю., нажаль більшість із них недостатньо звертали увагу на вимоги ринкової, а тим більше кризової економіки.

У дисертаційному дослідженні вирішена ця проблема для меблевих підприємств з позицій удосконалення управлінської системи підприємства-виробника і підприємства-споживача завдяки впровадженню оптимальних методів кооперування та забезпечення соціо-еколого-економічного ефекту в умовах ринкової економіки.

Екологічна та соціальна складові дослідження при цьому є домінантами і виступають в якості імперативів.

Запропонована в дисертації концепція кооперування підприємств в умовах кризи надасть шанс підприємствам не простого виживання, а ефективної співпраці, взаємовигідної підтримки, вибору оптимальної структури виробництва, що надає дослідженню актуальності. Запропонована в роботі методологія організації виробництва товарів на новому конгломераті кооперованих підприємств, розроблені соціо-еколого-економічні оцінки діяльності такого виробництва в умовах кризи забезпечать підприємствам обґрунтований вибір їхньої промислової політики і стратегії розвитку та виходу з кризи. В більшості антикризових програм на сьогодні «українізація» виробництва і товарів, корпоративне кооперування стають рішучими факторами-шляхами виходу із сучасної складної економічної ситуації.

Розробка науково обґрунтованих пропозицій у цих питаннях, наявність теоретичних суперечностей щодо впливу кооперування та спеціалізації виробництва на еколого-економічні показники, відсутність методики розрахунку ефективності кооперування, недостатність наукового опрацювання проблем розвитку меблевої промисловості в умовах ринкових відносин, зумовлюють актуальність запропонованого нами дослідження. Необхідність формування дієвої політики і стратегії розвитку меблевої галузі з урахуванням екологічного та соціального імперативів зумовила вибір теми, визначила мету і завдання дисертаційного дослідження, його структуру і зміст. Проблеми економічної кризи й шляхи виходу з неї, які можуть бути вирішені застосуванням запропонованих в дисертації методів додає дослідженню актуальності та практичної цінності.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертація виконана відповідно до програмного документу „Основні напрямки державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки”, ухваленого Постановою ВР України (№ 188/98-ВР від 5 березня 1998 р.); „Програми розвитку лісопромислового комплексу України на період до 2015 року”, схваленої Кабінетом Міністрів України (№ 14959/10 від 02.08.1993 р.).

Викладені у дисертаційному дослідженні положення є складовою частиною комплексних досліджень ”Організаційно-економічний механізм забезпечення сталого розвитку лісового комплексу” (номер державної реєстрації 0105U009085), що проводяться на кафедрі економіки та менеджменту деревообробних підприємств Національного лісотехнічного університету України (автору належать розділи 2 та 3, написані ним одноосібно).

Мета і задачі дослідження - розробка теоретичних і методичних підходів визначення інтегральної соціо-еколого-економічної ефективності кооперування та спеціалізації меблевих підприємств.

Реалізація поставленої мети зумовила необхідність послідовного розв’язання таких взаємопов’язаних задач:

-  визначити сутність та зміст поняття „соціо-еколого-економічна ефективність”;

-  дослідити вплив сучасного стану виробництва на підвищення ефективності підприємств, що кооперуються

-  проаналізувати та вдосконалити існуючі, а також розробити нові теоретико-методологічні та методичні підходи до визначення соціо-еколого-економічної ефективності кооперування меблевих підприємств;

-  розробити економічний інструментарій та провести комплексний аналіз ефективності кооперування меблевих підприємств;

-  обґрунтувати концепцію раціонального природокористування при проведенні кооперування меблевих підприємств;

-  обґрунтувати методи визначення соціо-еколого-економічної ефективності кооперування меблевих підприємств на основі системного підходу.

Об’єктом дослідження є процес кооперування підприємств, як управлінської системи інтенсифікації виробництва в ринкових умовах.

Предметом дослідження є принципи та методи оцінки соціо-еколого-економічної ефективності кооперування меблевих підприємств.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є фундаментальні положення сучасного менеджменту, теоретичні та методологічні розробки у галузі економіки підприємства та економіки природокористування, законодавчі та нормативні акти державних органів влади, матеріали і наукова література вітчизняних та закордонних авторів, що стосується ефективності діяльності промислових підприємств. У процесі вирішення дослідження були використані: методи системно-орієнтованої оцінки управління підприємством; для визначення впливу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища на ефективність діяльності підприємства, використано методи  порівняльного та економіко-математичного аналізу взаємозв’язку з факторами, які впливають на діяльність підприємств.

Методологічною основою дослідження також є діалектичний метод пізнання взаємопов’язаних процесів в організаційно-економічному механізмі реалізації ефективної моделі розвитку меблевої промисловості України, концепція екологічно безпечного сталого розвитку. При проведенні порівняльного аналізу економічної ситуації у цілому, а також економіки меблевої промисловості застосовувались статистичні показники та статистичні методи.

Розробка проводилась з позицій теоретичного обґрунтування обраного метода  як системи менеджменту „виробництво-споживання” в умовах ринкової економіки України.

Застосовано також методи обробки та аналізу інформації, а саме: розрахунково-аналітичний, графоаналітичний, економіко-математичний, порівняльний, метод наукового узагальнення та інші.

Інформаційну базу дослідження складають закони, нормативно-правові акти та матеріали законодавчих і виконавчих органів влади України, методичні і статистичні матеріали Міністерства промислової політики України, Міністерства екології та природних ресурсів України, державного комітету статистики, дані підприємств, матеріали міжнародних організацій з економічних проблем природокористування, науково оброблені статистичні дані з оригінальних зарубіжних джерел.

Наукова новизна отриманих результатів.

Найбільш суттєвими результатами, що мають наукову новизну, є такі:

вперше:

-   розроблено принципи оцінки ефективності кооперування підприємств з урахуванням екологічного та соціального імперативів;

-   запропоновано теоретичне обґрунтування інтегрального показника соціо-еколого-економічної ефективності та розроблена графічна (тривимірна) просторова модель інтегрального показника ;

удосконалено:

-  концепцію розвитку меблевих підприємств на основі кооперування та спеціалізації;

-  економіко-математичну модель розрахунку соціо-еколого-економічної ефективності кооперування;

одержали подальший розвиток:

-  процес кооперування, як управлінська система інтенсифікації виробництва в ринкових умовах економіки України (на прикладі меблевої промисловості);

-  визначення екологічного та соціального імперативів як невід’ємних складових ефективності управлінської системи;

-  теоретико-методологічні та методичні підходи для визначення інтегрального показника соціо-еколого-економічної оцінки кооперування меблевих підприємств.

Практичне значення одержаних результатів. Запропонований теоретичний та практичний інструментарій застосовується для соціо-еколого-економічного обґрунтування ефективності кооперування меблевих підприємств у ринкових умовах.

Внесені нами пропозиції дозволяють уникнути неоднозначності оцінки доцільності кооперування меблевих підприємств та підприємств, що виготовляють плитні матеріали. Практична цінність дисертаційного дослідження визначається адресною спрямованістю конкретних управлінських рекомендацій для різних рівнів управління від підприємства до галузі щодо формування їх політики із урахуванням вимог охорони довкілля.

Одержані результати досліджень мають теоретичне та практичне значення для застосування на меблевих підприємствах України та країн близького зарубіжжя. Окремі результати дослідження можуть бути використані у роботі Міністерства економіки України, Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва тощо.

Досягнуті у роботі наукові результати та розроблені на їх основі висновки і пропозиції поглиблюють знання у сфері функціонування підприємств меблевої галузі України та їх менеджменту.

Результати дисертаційних досліджень у частині підвищення ефективності управління підприємством та оптимізації використання відходів використовуються на ТзОВ “Компанія “Промламінат”, м. Надвірна (довідка № 90/1 від 09.10.2008 р.). Результати досліджень використовуються у діяльності ТзОВ «Т.В.Д Виробництво» (довідка № 67 від 7.10.2008 р.), виробничо-торгівельного приватного підприємства «Дімекс» (довідка № 42 від 09.10.2008 р.), ТзОВ «Фабрика меблів ВЕЕМ» (довідка № 52 від 08.10.2008 р.).

Теоретичні розробки і результати дослідження використовуються у навчальному процесі Державного вищого навчального закладу «Національний лісотехнічний університет України» при викладанні економічної дисципліни «Управління якістю» (довідка № 77 від 22.09.2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено власний авторський підхід до вирішення проблеми оцінки спеціалізації та кооперування меблевих підприємств. Наукові положення, висновки і рекомендації, які виносяться на захист, одержані автором самостійно. Усі наукові праці опубліковані одноосібно.

Апробація результатів дисертації. Основні наукові результати дисертаційного дослідження апробовано на 6-ти міжнародних науково-теоретичних та практичних конференціях і семінарах, зокрема:

-   Міжнародна науково-практична конференція „Екологізація економіки як інструмент сталого розвитку в умовах конкурентного середовища” м. Львів, 22-23 вересня 2005 р.

-   Міжнародна науково-практична конференція „Економічна система України: минуле, сучасне, майбутнє”. / м. Львів, 21-22 жовтня 2005 р.

-   6-та Міжнародна міждисциплінарна науково-практична конференція „Сучасні проблеми гуманізації та гармонізації управління” м. Харків, 3-9 листопада, 2005 р.

-   Науково-практична конференціяУправління регіональним та економічним розвитком в контексті сучасних процесів міжнародної інтеграції” м. Івано-Франківськ 16 - 18 листопада 2005 р.

-   IІІ Міжнародна науково-практична конференція "Екологія, економіка, енергозбереження" / м. Суми, 16-19 листопада 2005 р.

-   57-ма науково-технічна коференція викладачів та аспірантів, секція “Економіко-організаційні проблеми функціонування лісопромислового комплексу України на початку ХХІ століття“ м. Львів, 19-20 квітня 2007 р.

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 10 наукових праць загальним обсягом 2,42 др. арк. З них 6 статей у наукових фахових виданнях, 4 тези доповідей на наукових конференціях.

Структура і обсяг дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Повний обсяг дисертації становить 209 сторінок комп’ютерного тексту, з них 178 сторінок - основний текст, який включає 12 таблиць і 20 рисунків, що займають 20 сторінок, список використаних джерел з 214 найменуваннями викладено на 16 сторінках, додатки – на 15 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)