Економічна ефективність використання сільськогосподарської техніки в аграрних підприємствах




  • скачать файл:
title:
Економічна ефективність використання сільськогосподарської техніки в аграрних підприємствах
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Функціонування конкуренто-спроможного сільськогосподарського виробництва на засадах інтенсифікації із застосуванням прогресивних технологій неможливе без використання продуктивних, енергоощадних та ефективних сільськогосподарських машин. Нова і високопродуктивна техніка є енергоємною та дорогою, що вимагає науково обґрунтованої організації її використання протягом року.

За роки ринкової трансформації через деструктивні процеси в аграрному секторі економіки суттєво знизились темпи оновлення машинно-тракторного парку. В результаті матеріально-технічна база значної частини сільськогосподарських підприємств є фізично і морально зношеною, що унеможливлює їх успішне функціонування. З огляду на це, на даному етапі принципово важливим є забезпечення ефективного використання сільськогосподарської техніки аграрними підприємствами.

На тлі різкого зменшення кількості вітчизняної сільськогосподарської техніки зростає чисельність машин закордонних виробників. Зарубіжна техніка, на відміну від вітчизняної, є значно дорожчою та надійнішою. Вона характеризується вищою продуктивністю, більшою кількістю операцій, які проводяться за один прохід й, відповідно, нижчим рівнем витрат на одиницю виконаних робіт. Саме тому питання оцінки ефективності використання техніки з метою вибору найкращої, що забезпечила б сільськогосподарським товаровиробникам лідируючі позиції у конкурентній боротьбі, й зумовила вибір теми дисертаційного дослідження.

Питання оцінки ефективності використання сільськогосподарської техніки є предметом дослідження відомих вітчизняних і закордонних вчених, зокрема Андрійчука В., Вергуна М., Богатіна Ю., Гайдуцького А., Гарькавого А., Гойка А., Горячкіна М., Дональдсона Г., Кайна Е., Кантора О., Козєя Й., Колера А., Колотушкіної А., Косачьова Г., Підлісецького Г., Соколова Н., Родіонової Л., Тихонова В., Хакімової Ю., Цільмана Ф., Швандара В. та ін.

Незважаючи на велику кількість і різноплановість досліджень недостатньо вивченими залишаються питання вибору бази для порівняння та оцінювання технічних засобів, потребують уточнення методи оцінки економічних параметрів машин, які б враховували виробничі умови конкретних аграрних підприємств. Це зумовило необхідність проведення окремого дисертаційного дослідження, визначило його мету і завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Тернопільського національного економічного університету за темою: “Обґрунтування напрямів інтенсифікації агропромислового виробництва і активізації соціально-економічного розвитку сільських територій в умовах адаптації суб’єктів господарювання до сучасних ринкових умов” (номер державної реєстрації 0106U000525), де автором розроблено теоретичні і науково-прикладні засади інтенсифікації агропромислового виробництва на інноваційній основі.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних та методичних положень, а також практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності використання сільськогосподарської техніки в аграрних підприємствах. Досягнення окресленої мети передбачає вирішення таких завдань:

·        розробити алгоритм визначення оптимальних параметрів базової машини за продуктивністю, питомими витратами та верхньою лімітною ціною;

·        ідентифікувати сутність категорій “економічна ефективність” та “межі беззбитковості” використання сільськогосподарської техніки;

·        удосконалити методи визначення економічної ефективності використання сільськогосподарської техніки;

·        обґрунтувати шляхи підвищення ефективності використання сільськогосподарської техніки;

·        уточнити енерго-економічні підходи до оцінки рівня ефективності використання сільськогосподарської техніки.

Об'єктом дисертаційного дослідження є процес забезпечення ефективного використання сільськогосподарської техніки в аграрних підприємствах.

Предметом дисертаційного дослідження є сукупність теоретичних, методологічних і практичних аспектів визначення рівнів ефективності використання сільськогосподарської техніки в аграрних підприємствах як основи їхнього беззбиткового функціонування.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою досліджень є методологічні і загальнонаукові принципи проведення комплексних економічних досліджень, фундаментальні положення сучасної економічної теорії, теорії складних систем, наукові положення і розробки провідних вітчизняних та закордонних фахівців у галузі ефективності використання сільськогосподарської техніки.

У дисертаційному дослідженні використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи: абстрактно-логічний (для теоретичних узагальнень результатів досліджень, формулювання висновків); аналізу та синтезу (для деталізації об’єкта та предмета дослідження); статистико-економічний, зокрема, його прийоми – групування, індексний (для встановлення зв’язків та залежностей між ефективністю використання техніки та системними соціально-економічними чинниками), динамічні порівняння (для співставлення фактичних даних за окремі роки та періоди); графічний (для наочного зображення динаміки показників використання сільськогосподарської техніки), нормативний (при визначенні порівняльної ефективності використання сільськогосподарської техніки); монографічний (для поглибленого вивчення особливостей ефективності використання техніки в окремих аграрних підприємствах); CVP-аналізу (для розрахунку меж беззбиткового використання машин) та ін.

Інформаційною базою дослідження були Закони України, Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України, офіційні матеріали Державного комітету статистики України та Головного управління статистики в Тернопільській області, первинні документи сільськогосподарських підприємств, матеріали машинно-випробовувальних станцій, інформаційна мережа Inte
et
, а також праці вітчизняних та закордонних економістів з проблеми дослідження.

Наукова новизна одержаних результатів. Основні положення, висновки та пропозиції, викладені у роботі і яким притаманна наукова новизна, полягають у наступному:

вперше:

·          розроблено та обґрунтовано алгоритм визначення оптимальних параметрів базової машини, а саме продуктивність, питомі витрати та верхня лімітна ціна, для порівняння техніко-економічних характеристик оцінюваних технічних засобів з метою розрахунку меж беззбиткового їх використання, що дає можливість встановити мінімальні терміни і обсяги виконання ними сільськогосподарських робіт;

удосконалено:

·          трактування сутності категорій “економічна ефективність” та “межа беззбитковості” щодо використання сільськогосподарської техніки, яке на відміну від існуючих доповнюється критеріями граничної погодинної продуктивності, граничного річного виробітку та верхньої лімітної ціни машини;

·           методичний підхід щодо визначення економічної ефективності використання сільськогосподарської техніки, зокрема запропоновано розрахунок мінімального терміну використання техніки протягом року, нормативного коефіцієнта потенціального резерву та ціни базової машини, що на відміну від існуючих дозволяє визначити мінімальне річне навантаження і можливість прибуткового впровадження технічних засобів у виробництво виходячи з умов конкретного аграрного підприємства;

набули подальшого розвитку:

·          обґрунтування шляхів підвищення ефективності використання сільськогосподарської техніки, які передбачають організацію збирального конвеєра та запровадження енергоощадних технологій вирощування сільськогосподарських культур, зокрема застосування біопалива;

·        енерго-економічний підхід до оцінки рівня ефективності експлуатації сільськогосподарської техніки, який пропонується здійснювати на основі комплексного використання економічних та енергетичних показників, що дає змогу обґрунтовувати оптимальну систему машин для різних за розмірами і спеціалізацією аграрних утворень.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у розробці рекомендацій щодо оцінки економічної ефективності сільськогосподарської техніки в аграрних підприємствах. Розрахований економічний ефект використання сільськогосподарської техніки на основі мінімального річного завантаження дозволив оптимізувати плани використання сільськогосподарської техніки в ТОВ “Агрофірма ”Нива” с. Кам’янки Підволочиського району Тернопільської області (довідка № 34 від 17.04.2007 р.). Окремі положення щодо впровадження у виробничий сільськогосподарський процес альтернативних джерел енергії, зокрема біодизеля, було використано при плануванні потреби в сільськогосподарській техніці Управлінням агропромислового розвитку в Чортківському районі (довідка № 232/1 від 27.06.2006 р.) та у ТОВ “Україна” с. Скорики Підволочиського району Тернопільської області (довідка № 53/46 від 20.04.2007 р.). Матеріали дисертації використовують в навчальному процесі Тернопільського національного економічного університету при викладанні курсу “Оцінка ринкової вартості машин і обладнання” (довідка № 137–13/1453 від 20.05.2007 р.). Результати наукових досліджень, отримані в результаті використання методики оцінки ефективності експлуатації сільськогосподарської техніки на засадах беззбитковості, запроваджуються Головним управлінням агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації (довідка № 74 від 15. 05. 2006 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є завершеною роботою автора. Наведені у дисертації результати наукових досліджень є особистими розробками і повністю належать автору. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, використано лише ті положення, які є результатом особистих досліджень здобувача.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та результати викладені в дисертації, доповідались на науково-практичних конференціях, зокрема на ІV Міжнародній науковій конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання” (Донецьк, 2003 р.), науково-практичній конференції “Підвищення ефективності агропромислового виробництва в умовах різних форм господарювання” (Тернопіль, 2005 р.), науково-практичній конференції “Конкурентоспроможність аграрного сектора економіки і механізм її підвищення” (Тернопіль, 2005 р.), науково-практичній конференції “Розвиток інфраструктури аграрного ринку і організаційно-економічний механізм її ефективного функціонування” (Тернопіль, 2005 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Обґрунтування виробництва і використання біопалива. Самозабезпечення сільського господарства біопаливними ресурсами” (Тернопіль, 2007 р.).

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 12 статей, з них – 8 у наукових фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій 3,1 д. а, в т.ч. у наукових фахових виданнях 1,8 д. а.

Структура і обсяг дисертації. Робота викладена на 158 сторінках комп’ютерного тексту, складається із вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел (154 найменування), містить 25 таблиць, 11 рисунків, 23 додатки. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)