ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ ПРОДУКЦІЇ М’ЯСНОГО СКОТАРСТВА




  • скачать файл:
title:
ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ ПРОДУКЦІЇ М’ЯСНОГО СКОТАРСТВА
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Продовольче забезпечення населення є найбільш пріоритетним і стратегічним завданням вітчизняної і світової економіки, тому курс на інтеграцію з європейськими країнами та одночасне співробітництво з близьким зарубіжжям вимагає від України забезпечення світових стандартів якості продукції і якнайнижчої собівартості її одиниці.

За останні роки у розвитку м’ясного скотарства склалась кризова ситуація, першопричиною якої стали негативні тенденції в соціально-економічному житті: низька купівельна спроможність населення; подорожчання енергоносіїв; нееквівалентний обмін між промисловістю й сільським господарством. Відтак тваринництво стало збитковим, що в кінцевому підсумку спричинило скорочення поголів’я тварин і зменшення обсягів виробництва м’яса та м’ясних продуктів, й призвело до зниження рівня споживання даної продукції в Україні. Відбуваються деформації у структурі стада великої рогатої худоби, руйнується виробничий потенціал аграрних формувань, втрачається інтерес виробника навіть на рівні особистих селянських господарств. Не повною мірою створені реальні можливості для розвитку сучасних форм господарювання високотоварного типу.

Недоліки в галузі м’ясного скотарства, низькі обсяги виробництва м’яса і м’ясних продуктів негативно позначились на формуванні ринку продовольства і на функціонуванні ринкових відносин в АПК загалом.

Тема дослідження постійно перебуває в колі інтересів економістів-аграрників. Їй присвятили свої наукові праці В.Г. Андрійчук, П.С. Березівський, П.І. Гайдуцький, Р.С. Грабовський, О.В. Мазуренко, М.Й. Малік, В.Я. Месель-Веселяк, В.М. Микитюк, Л.В. Молдаван, П.Т. Саблук, І.В. Свиноус, В.П. Ситник, В.І. Топіха, Р.І. Тринько, Г.В. Черевко, О.М. Шпичак, М.Д. Янків та ін. Проте, на нашу думку, динамічність ситуації на ринку м’ясного скотарства породжує нові проблеми, відбуваються зміни в нормативно-правовому забезпеченні, виникають нові взаємозв’язки й залежності. Нині практично повною мірою ні законодавчо, ні організаційно ще не завершилось формування ринкового середовища м’ясного скотарства. Особливо проблематичним залишається формування цілісної ринкової інфраструктури. Потребує удосконалення система взаємовідносин учасників маркетингової лінії від товаровиробника сировини до споживача продукту. Актуальним є дослідження способів державного стимулювання виробництва яловичини, а також можливостей підвищення купівельної спроможності населення. Усе зазначене зумовило вибір теми дисертаційної роботи і визначило мету й завдання дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є складовою частиною теми науково-дослідної роботи Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького “Сучасний аграрний сектор економіки України та шляхи його розвитку” (номер державної реєстрації 0102U001334). Автором в аспекті розвитку даної теми вивчено сучасний стан розвитку скотарства й кон’юнктуру ринку, опрацьовано існуючу систему виробничо-економічних зв’язків у м’ясному підкомплексі АПК, запропоновано основні шляхи формування ринкового середовища галузі.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є обґрунтування шляхів розвитку та вдосконалення функціонування ринку продукції м’ясного скотарства на основі відновлення галузі, поліпшення виробничо-економічних зв’язків і державної підтримки.

Для досягнення зазначеної мети поставлені й виконані такі завдання:

·       узагальнити й уточнити теоретичні основи та особливості функціонування ринку продукції м’ясного скотарства;

·       здійснити оцінку кон’юнктури ринку м’яса й м’ясопродуктів на засадах маркетингу;

·       визначити сучасний стан і тенденції розвитку галузі, фактороутворювальний вплив на неї кормової бази;

·       обґрунтувати шляхи вдосконалення виробничо-економічних зв’язків у м’ясному підкомплексі АПК, каналів реалізації яловичини;

·       дати оцінку державної підтримки ринкового розвитку галузі та обґрунтувати механізм її розвитку на перспективу;

·       запропонувати шляхи раціоналізації параметрів розвитку ринку яловичини на перспективу для забезпечення прибутковості галузі.

Об’єктом дослідження є процес забезпечення ефективності в підприємствах різних форм власності й організаційної структури, що займаються виробництвом, переробкою і реалізацією продукції м’ясного скотарства та фігурують на ринку м’ясної продукції м. Львова і Львівської області.

Предметом дослідження є теоретичні, методологічні та практичні аспекти функціонування і розвитку ринку м’ясного скотарства.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання явищ і процесів, фундаментальні положення сучасної економічної теорії, системний підхід до аналізу стану ринку продукції м’ясного скотарства. Дослідження базуються на чинних Законах України, інших нормативно-правових актах, працях вітчизняних і зарубіжних вчених щодо теоретико-методологічних основ формування та функціонування ринку продукції м’ясного скотарства, його аналітичних та маркетингових аспектів.

Практичне опрацювання інформації за темою дослідження проводилось за допомогою прийомів порівняння, рядів динаміки (для виявлення тенденцій у діяльності товаровиробників і на ринку), аналізу і синтезу (для деталізації об’єктів дослідження та їх розподілу на складові частини, розділення на мікро- і макрорівні), графічного методу (для унаочнення взаємозв’язків і взаємозалежностей, тенденцій розвитку), монографічного методу (для більш поглибленого аналізу досліджуваних явищ і процесів), статистичних групувань (для виявлення взаємозалежностей результатів від впливу визначальних чинників). Окремою часткою методології дослідження став прийом експертних оцінок на основі анкетного опитування за напрямом: виробники – переробники – споживачі. За допомогою економіко-математичного методу, зокрема лінійного програмування, визначено оптимальну чисельність поголів’я великої рогатої худоби та обсяг виробництва продукції скотарства на найближчу перспективу.

Інформаційною базою дослідження слугувала фінансова й статистична звітність, публікації державних статистичних органів у збірниках, щорічниках, наукова монографічна література, результати соціологічних опитувань суб’єктів, задіяних на ринку продукції м’ясного скотарства, інформаційні ресурси мережі Internet.

Наукова новизна одержаних результатів. Теоретичні і практичні дослідження дозволили отримати результати, які містять елементи наукової новизни. Їх сукупність полягає у наступному:

вперше:

·       розроблено схему формування дрібногуртового ринку продажу продукції м’ясного скотарства на основі об’єднання особистих селянських господарств як невеликих товаровиробників яловичини з подальшою інтеграцією з фермерськими господарствами в ареалі дії такого ринку, що дозволить скооперувати їх зусилля й можливості забезпечення ефективного розвитку за рахунок впорядкування системи заготівлі й оптимізації відносин між партнерами через усунення впливу посередників і монополізму переробних підприємств;

удосконалено:

·       методичні підходи до обґрунтування характерних особливостей функціонування ринку продукції м’ясного скотарства в контексті системного впливу як комплексу чинників формування попиту і пропозиції, так і здійснення заходів реформування відносин власності та наслідків організаційно-економічних перетворень в умовах західного регіону;

·       теоретичне обґрунтування мотиваційних чинників, які визначають поведінку учасників ринку продукції м’ясного скотарства та, за умов неврегульованості їх інтересів, обумовлюють необхідність активізації регулюючої ролі держави;

одержали подальший розвиток:

·       обґрунтування напрямів вдосконалення міжгалузевих відносин шляхом створення вертикально інтегрованих виробничих концернів і регіональних асоціацій у м’ясопродуктовому підкомплексі як засобів досягнення стійкості розвитку, що передбачає комплексний підхід та врахування визначених принципів організації виробничо-економічних відносин між суб’єктами, які необхідно враховувати товаровиробникам сировини і переробникам для відновлення м’ясного скотарства та нарощування обсягів виробництва м’ясних продуктів і підвищення їх якості, розширення асортименту;

·       пропозиції стосовно функціонування реально діючих каналів реалізації м’яса та переваг й недоліків окремих із них з урахуванням думок та пропозицій споживачів і фактичної ефективності продажу м’яса великої рогатої худоби сільськогосподарськими підприємствами, що сприятиме пошуку вигідних каналів реалізації на внутрішньому і зовнішньому ринках м’яса і м’ясопродуктів, доведення якісного кінцевого продукту до споживача;

·          механізми державної підтримки ринкового розвитку м’ясного скотарства, спрямовані на формування платоспроможного попиту, стимулювання вітчизняного товаровиробника та впорядкування експортно-імпортних операцій з м’ясною продукцією, що дозволить державі реально впливати на стан ринку продукції м’ясного скотарства з метою забезпечення його ефективності за рахунок зростання поголів’я і його продуктивності, підвищення рівня споживання яловичини та телятини;

·          обґрунтування напрямів підвищення економічної ефективності виробництва і переробки яловичини за рахунок більш повного і раціонального використання наявних у регіоні ресурсного потенціалу та кормових угідь.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дослідження можуть бути використані при обґрунтуванні розвитку ринку продукції скотарства з найбільш оптимальними параметрами його складових. Одержані практичні пропозиції та висновки щодо удосконалення механізму функціонування ринку продукції м’ясного скотарства прийняті до впровадження Головним управлінням агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації (довідка № 32 від 30.10.2007 р.). Запропоновані заходи щодо підвищення ефективності виробництва продукції м’ясного скотарства за рахунок більш повного і раціонального використання наявних у районі ресурсного потенціалу та кормових угідь використовуються Управлінням агропромислового розвитку Золочівської райдержадміністрації Львівської області (довідка № 1733 від 07.11.2007 р.). Рекомендації автора щодо удосконалення системи реалізації продукції м’ясного скотарства прийнято до впровадження Західноукраїнською регіональною агропромисловою біржею (довідка № 78/10-07 від 31.10.2007 р.).

Теоретичні узагальнення, а також практичні аспекти ефективного функціонування та розвитку ринку продукції м’ясного скотарства використовуються у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького при викладанні дисциплін “Маркетинг”, “Організація виробництва на підприємствах м’ясної промисловості”, “Біржова діяльність”, “Міжнародний маркетинг” для підготовки студентів з економічних спеціальностей (довідка № 1006-04 від 31.10.2007 р.).

Результати досліджень можуть бути використані в інших областях Західного регіону, зокрема у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійним і завершеним дослідженням, а одержані наукові результати – особистими розробками автора. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, використано лише ті положення, які є результатами особистих досліджень здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційного дослідження доповідались на наукових конференціях Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького (1999-2008 рр.), на міжнародних конференціях: “Економіка підприємства: проблеми теорії і практики” (м.Дніпропетровськ, 2003 р.); “Проблеми впливу фінансової системи на інноваційний розвиток економіки” (м. Львів, 2003 р.); “Маркетинг: теорія і практика” (м. Київ, 2004 р., 2005 р.); “Маркетинг та логістика в системі менеджменту” (м. Львів, 2006 р.). Доповіді на трьох конференціях опубліковані у вигляді тез.

Публікації. За результатами наукових досліджень опубліковано 17 наукових праць (з них п’ять у співавторстві) загальним обсягом 5,88 друк.арк., у т.ч. 10 – у фахових наукових виданнях. Частка дисертанта в опублікованих працях становить 5,31 друкованих аркуші.

Обсяг та структура дисертації. Дисертаційна робота викладена на 183 сторінках комп’ютерного тексту, складається із вступу, трьох розділів, висновків та пропозицій, списку використаних джерел (191 найменування), відомостей, що підтверджують участь автора у наукових розробках, містить 39 таблиць, 10 рисунків, 11 додатків. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)