АДМІНІСТРАТИВНА ДІЯЛЬНІСТЬ ДЕРЖАВНОЇ АВТОМОБІЛЬНОЇ ІНСПЕКЦІЇ МВС УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
АДМІНІСТРАТИВНА ДІЯЛЬНІСТЬ ДЕРЖАВНОЇ АВТОМОБІЛЬНОЇ ІНСПЕКЦІЇ МВС УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовується актуальність теми дисертації, визначається її зв’язок із науковими планами та програмами, мета і завдання, об’єкт і предмет, методи дослідження, розкривається наукова новизна та практичне значення одержаних результатів, наводяться відомості про апробацію результатів дисертації та публікації.

Розділ 1 «Загальна характеристика адміністративної діяльності Державної автомобільної інспекції МВС України» складається з трьох підрозділів.

У підрозділі 1.1 «Поняття та ознаки адміністративної діяльності Державної автомобільної інспекції МВС України» наголошено на особливій ролі адміністративної діяльності серед інших видів діяльності ДАІ. Встановлено, що така діяльність здійснюється на основі норм адміністративного права, є найбільш значною й великою за обсягом, до її реалізації залучена переважна більшість працівників ДАІ, сама вона безпосередньо спрямована на запобігання порушенням ПДР, зниження дорожньо-транспортної аварійності та забезпечення дорожньої безпеки.

Сформульовано поняття адміністративної діяльності ДАІ та визначено основні її ознаки, серед яких: державно-владний, виконавчо-розпорядчий, підзаконний, організаційний та нормотворчий характер, підзвітність і підконтрольність, профілактична спрямованість, професійна діяльність, спрямованість на безпосередню реалізацію державної політики у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Базовими засадами адміністративної діяльності ДАІ є принципи, які поділено на загальні (конституційні) і спеціальні (організаційні та тактичні).

У підрозділі 1.2  «Мета, завдання та функції адміністративної діяльності Державної автомобільної інспекції МВС України» визначається цільове призначення ДАІ, система її завдань, функцій та напрямів діяльності. При цьому, на думку дисертанта, цільове призначення ДАІ полягає в організації дорожнього руху, забезпеченні його безпеки, захисті прав учасників дорожнього руху, забезпеченні інтересів суспільства та держави щодо безпечних та комфортних пересувань. Зазначається, що загальна мета адміністративної діяльності ДАІ конкретизується в його функціях та завданнях, які є важливою умовою її досягнення.

Функції адміністративної діяльності ДАІ визначено як обумовлені метою основні напрями її діяльності в процесі вирішення завдань у сфері організації дорожнього руху та забезпеченні його безпеки. Їх згруповано у загальні, специфічні та допоміжні.

За обсягом та багатоманітністю здійснюваних завдань адміністративна діяльність посідає одне з найважливіших місць у функціонуванні ДАІ. Водночас проведений аналіз чинного законодавства свідчить про відсутність належного юридичного закріплення завдань, вирішення яких покладається на підрозділи ДАІ. Ця вада правотворчої техніки породжує проблему, пов’язану з визначенням функцій, встановленням повноважень ДАІ, функціонуванням механізму взаємодії її підрозділів всередині системи та з іншими суб’єктами забезпечення безпеки дорожнього руху. У зв’язку з цим складено повний перелік завдань ДАІ та запропоновано доповнити Закон України «Про дорожній рух» статтею 11-1, в якій викласти функції та завдання цієї служби.

Досліджуючи повноваження ДАІ, дисертант робить висновок щодо доцільності їх поділу на: нормотворчі, організаційні (зовнішньоорганізаційні та внутрішньоорганізаційні), контрольно-наглядові, погоджувальні, дозвільні, реєстраційні та облікові.

На основі аналізу зазначених повноважень та практики діяльності ДАІ обґрунтовується доцільність прийняття Концепції вдосконалення діяльності ДАІ МВС України, яка має передбачати комплекс заходів правового, організаційного, матеріально-технічного та фінансового забезпечення роботи підрозділів ДАІ. Зазначений висновок підтримують 83 % опитаних дисертантом респондентів.

У підрозділі 1.3  «Забезпечення законності в адміністративній діяльності Державної автомобільної інспекції МВС України» акцентовано увагу на важливості дотримання особовим складом підрозділів ДАІ законності у своїй службовій діяльності. З’ясовано сутність та визначено поняття законності в адміністративній діяльності ДАІ як спеціального адміністративно-правового режиму точного та неухильного дотримання, виконання та застосування особовим складом ДАІ приписів норм чинного законодавства у сфері організації дорожнього руху та забезпечення його безпеки.

Проведений дисертантом аналіз 375 рішень судів з приводу оскарження постанов ДАІ про притягнення водіїв до адміністративної відповідальності дозволив виокремити найбільш поширені процесуальні порушення, що допускають працівники ДАІ, серед яких, зокрема: викривлення обставин у протоколі; зазначення в протоколі як додатком постанови; вписування в протокол неіснуючих свідків або незалучення свідків взагалі; посилання на неналежні докази; всупереч вимогам ст.ст. 254-256 КУпАП відсутність у протоколах за ст.ст. 139, 140 КУпАП посилань на порушені норми Закону України «Про дорожній рух»; порушення вимог ст.ст. 33, 36, 277-284 КУпАП щодо строків та порядку розгляду справ, меж накладення стягнень, змісту постанов, вручення їх копій порушникам; порушення вимог ст. 13 КУпАП у частині складання стосовно неповнолітніх осіб, що не досягли 15-річного віку, протоколів про адміністративні правопорушення; порушення вимог ст. 221 КУпАП щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, вчинені неповнолітніми; недодержання вимог ст.ст. 300, 304, 305 КУпАП щодо виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення; невручення копій особам, стосовно яких складаються протоколи за ст.ст. 128, 132-1 КУпАП; порушення вимог ст.ст. 265-1, 265-2 КУпАП, ст. 52-1 3акону України «Про дорожній рух» у частині невилучення посвідчення водія та невжиття заходів щодо відсторонення водіїв транспортних засобів від керування ними; порушення права на захист тощо. 

Значну увагу в підрозділі приділено аналізу порушень, що допускають працівники ДАІ при оформлені ДТП за участю водія, автомобіль якого застрахований («страхове шахрайство»). Визначено основні форми таких порушень та запропоновано комплекс заходів, спрямованих на їх запобігання, серед яких: удосконалення механізму обміну інформацією між підрозділом ДАІ та страховою компанією; обов’язкове додавання до матеріалів ДТП фото місця ДТП; надання бланку схеми ДТП статусу бланку суворої звітності; покладення обов’язку на страхову компанію інформувати Департамент ДАІ МВС України про матеріали ДТП, оформлені за участю працівника ДАІ, коли власник транспортного засобу, що претендував на страхову виплату, при розгляді обставин формування документів відмовився від виплати; створення єдиної бази даних і системи обміну інформацією між страховими компаніями щодо підозрілих клієнтів, загальних даних про страхові випадки, а також відомостей про працівника ДАІ, який оформлював ДТП, СТО, де здійснювався ремонт автомобіля, тощо; законодавче закріплення обов’язкового виїзду на кожне ДТП аварійного комісара.

Розділ 2  «Види адміністративної діяльності Державної автомобільної інспекції МВС України та їх характеристика» складається з двох підрозділів.

У підрозділі 2.1 «Внутрішньоорганізаційна адміністративна діяльність Державної автомобільної інспекції МВС України» розкривається сутність внутрішньоорганізаційної діяльності ДАІ, яка забезпечує формування та функціонування самої служби, включаючи визначення її організаційної структури, підбір, розстановку, навчання та виховання кадрів, матеріально-технічне та інформаційне забезпечення, постановку поточних та перспективних завдань, здійснення повсякденного керівництва та контролю за їх виконанням. Означена діяльність спрямована на забезпечення чіткого функціонування всіх підрозділів і служб ДАІ, їх організованої роботи, а також ефективне використання сил і засобів за допомогою адміністративно-правових форм і методів.

До напрямів внутрішньоорганізаційної діяльності ДАІ запропоновано віднести: кадрове, інформаційне, документаційне та матеріально-фінансове забезпечення їх діяльності; планування службової діяльності; підготовку та проведення нарад; надання методичної та практичної допомоги підпорядкованим підрозділам; визначення загальних засад і конкретних форм взаємодії та координації з іншими суб’єктами забезпечення безпеки дорожнього руху; нормотворчу діяльність ДАІ. Надано характеристику кожного напряму внутрішньоорганізаційної діяльності ДАІ та визначено пріоритетні заходи щодо їх удосконалення.

Підрозділ 2.2 «Характеристика видів зовнішньої адміністративної діяльності ДАІ» складається з трьох пунктів і присвячений з’ясуванню сутності зовнішньої адміністративної діяльності ДАІ та здійсненню характеристики адміністративно-наглядової, адміністративно-юрисдикційної та профілактичної діяльності як складових її компонентів. У пункті 2.2.1 «Адміністративно-наглядова діяльність Державної автомобільної інспекції МВС України» зазначається, що адміністративно-наглядова діяльність є основним напрямком роботи підрозділів ДАІ щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, виявлення та припинення порушень чинного законодавства, спостереження за дотриманням ПДР усіма учасниками дорожнього руху.

Адміністративно-наглядову діяльність ДАІ визначено як здійснювану на основі норм адміністративного законодавства діяльність спеціально уповноважених співробітників підрозділів ДАІ, спрямовану на спостереження за точним та неухильним виконанням посадовими особами і дотриманням громадянами-учасниками дорожнього руху загальнообов’язкових правил руху транспорту з метою запобігання та припинення їх правопорушень, а також притягнення винних до юридичної відповідальності.

Вивчення особливостей наглядової діяльності ДАІ дозволило визначити такі види адміністративного нагляду ДАІ: а) нагляд ДАІ за дорожнім рухом (може здійснюватися відкритим, прихованим чи змішаним способами); б) нагляд ДАІ за перевезенням вантажів (нагляд за перевезенням звичайних, небезпечних, великогабаритних та великовагових вантажів); в) нагляд ДАІ за станом доріг (нагляд за станом автомобільних доріг, за станом вулиць, за станом залізничних переїздів); г) нагляд ДАІ за технічним станом колісних транспортних засобів.

У пункті 2.2.2 «Адміністративно-юрисдикційна діяльність Державної автомобільної інспекції МВС України» з’ясовано сутність та запропоновано поняття адміністративно-юрисдикційної діяльності ДАІ як системи правовідносин, що виникають при здійсненні підрозділами ДАІ (їх посадовими особами) правоохоронної діяльності, що охоплює розгляд справ про адміністративні правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху і прийняття по них владних актів у встановлених законом порядку і формах.

На основі аналізу компетенції ДАІ визначено загальні та специфічні ознаки адміністративно-юрисдикційної діяльності ДАІ, а також шляхи її покращення.

Пункт 2.2.3 «Профілактична діяльність Державної автомобільної інспекції МВС України» присвячено характеристиці профілактичної діяльності ДАІ, яку визначено як систему заходів, спрямованих на забезпечення безпеки дорожнього руху, зниження рівня дорожньо-транспортної аварійності шляхом ліквідації й нейтралізації її причин та умов.

Діяльність підрозділів ДАІ щодо профілактики адміністративних правопорушень організовується і здійснюється в правових формах, які умовно поділено на два основних блоки: організаційний та функціональний. Організаційний блок передбачає такі форми профілактики, як: виявлення причин та умов адміністративного правопорушення; організація профілактики окремих видів адміністративних проступків та інших негативних явищ, тісно пов’язаних із правопорушеннями; облік учасників дорожнього руху − порушників ПДР – та організацію профілактичного впливу на них. Функціональний блок передбачає: рейди і спеціальні операції, які проводяться силами ДАІ; доповіді, лекції, звіти, індивідуальні та групові бесіди з питань недопущення вчинення протиправних дій у названій сфері; правову пропаганду щодо забезпечення дорожньої безпеки з використанням періодичних видань, радіо і телебачення; надсилання на адресу державних органів і громадських організацій, виробничих колективів інформації, яка сприяє виявленню й усуненню причин та умов адміністративних проступків у сфері БДР; шефство, наставництво і залучення осіб, щодо яких здійснюється профілактика, до суспільно корисної праці.

Аналіз профілактичних заходів, які застосовуються підрозділами ДАІ, дозволив поділити їх на: юрисдикційні, технічні, організаційні, виховно-педагогічні, медичні, психологічні. Надано характеристику кожному з названих заходів.

Розділ 3 «Форми та методи адміністративної діяльності Державної автомобільної інспекції МВС України» складається з трьох підрозділів.

У підрозділі 3.1 «Поняття та види форм адміністративної діяльності Державної автомобільної інспекції МВС України» акцентується увага на важливості теоретичного та практичного значення форм адміністративної діяльності ДАІ та їх класифікації.

Під формами адміністративної діяльності ДАІ розуміються регламентовані адміністративно-правовими нормами однорідні за своїм характером та правовою природою види та способи реалізації підрозділами (посадовими особами) ДАІ наданих їм повноважень щодо організації дорожнього руху та забезпечення його безпеки.

Доведено, що адміністративна діяльність ДАІ здійснюється у правовій (видання нормативних та індивідуальних актів управління, укладення адміністративних угод, здійснення інших юридично значущих дій) та організаційній і матеріально-технічній (неправових) формах.

У підрозділі 3.2 «Методи адміністративної діяльності Державної автомобільної інспекції МВС України» наголошено, що методи, так само як і форми, досить різноманітні та покликані забезпечити високу ефективність адміністративної діяльності ДАІ. Завдяки ним здійснюється регулятивний вплив держави на правовідносини, що виникають у сфері дорожнього руху, та створюється відповідний правовий режим його безпеки.

З’ясовано сутність та особливості методів, що застосовуються в адміністративній діяльності ДАІ. Доведено, що в нинішніх умовах розвитку дорожньої галузі перевага має надаватися саме адміністративно-примусовим заходам, які виступають, на відміну від заходів переконання, дієвим засобом забезпечення безпеки дорожнього руху та зниження рівня аварійності на автошляхах країни. Підтвердженням тому є позитивна тенденція зменшення кількості ДТП та постраждалих від них громадян у 2009-2010 рр., що супроводжувалось широкоформатним застосуванням адміністративно-примусових заходів до порушників чинного на транспорті законодавства. Правильність такого висновку також підтвердило проведене анкетування співробітників ДАІ (63%) та учасників дорожнього руху (56%).

У підрозділі 3.3 «Шляхи вдосконалення адміністративної діяльності Державної автомобільної інспекції МВС України» наголошується на необхідності перегляду сучасної системи оцінювання результатів діяльності ДАІ. Критерії (стандарти, показники) ефективності адміністративної діяльності ДАІ в параметричному вираженні і при поетапних статистичних дослідженнях роблять можливим в цілому: забезпечити відповідні служби конкретними і достовірними даними про адміністративні порушення ПДР; обґрунтувати законність дій інспекторів в адміністративно-юрисдикційній діяльності; підвищити рівень виховної роботи; полегшити виявлення причин і умов виникнення аварійних ситуацій з метою їх попередження; своєчасно розробити і впровадити нові правові акти, необхідність яких обґрунтована практичною діяльністю працівників ДАІ.

У зв’язку з цим розроблено типові критерії оцінки ефективності діяльності ДАІ, які поділено на загальні та спеціальні. Кожному з напрямків відповідають власні критерії оцінювання.

 

Крім того, в підрозділі сформульовано комплекс заходів щодо підвищення ефективності аналітичної діяльності ДАІ у сфері забезпечення дорожньої безпеки. 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST THESIS

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)