СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНО-РЕКРЕАЦІЙНОГО БІЗНЕСУ




  • скачать файл:
title:
СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНО-РЕКРЕАЦІЙНОГО БІЗНЕСУ
Тип: article
summary:


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Однією з найважливіших соціально-економічних складових розвитку економіки України в сучасних умовах є туристична діяльність, яка сприяє розвитку міжнародного співробітництва та інтеграції країни. Оптимальне використання потенційних можливостей туристично-рекреаційних ресурсів, підприємств туристичного бізнесу й історико-культурного потенціалу дозволяє не лише поліпшити економічний стан, але і впливає на соціальний рівень життєзабезпечення та розвиток інфраструктури в конкретному регіоні. В умовах трансформаційних змін в економіці України туристичний бізнес є перспективним з погляду динамічності розвитку та потенційної прибутковості. Для забезпечення ефективного функціонування підприємств туристично-рекреаційного бізнесу виникає необхідність глибокого дослідження і наукового обґрунтування формування стратегії їх розвитку, яка б узгоджувалася з передовим світовим досвідом і практикою діяльності підприємств-лідерів туристичного бізнесу з урахуванням їх особливостей і динамічного зовнішнього середовища.

Питанням теорії та практики раціонального використання і управління туристично-рекреаційного потенціалу присвячені праці зарубіжних та вітчизняних дослідників: Л Агафонова, В. Азара, О. Березіна, Ю. Богданова, О. Балацького, Ю. Блохіна, О. Віханського, B. Волкова, А. Гранберга, О. Джанджугазової, Л. Дядечко, В. Квартальнова, Н. Коніщевої, В. Кравціва, М. Круглова, М. Мальської, І. Маркіної, А. Махмудова, А. Мезенцева, Б. Райзберга, В. Худо, Р. Фатхутдінова, В. Цибух, І. Школи, які розробили принципи розвитку сфери туризму в ринковій економіці; вчені М. Біржаков, І. Дрогова, М. Марініна, Л. Шульгіна – запропонували оригінальні технології розвитку туристичного маркетингу, дослідники Г. Карлова, Т. Казанкіна, В. Потьомкін, Т. Ткаченко Н. Яковлева – сформулювали основи формування ринкової стратегії туристичного обслуговування населення. Незважаючи на значний науковий доробок провідних учених, питання щодо формування стратегії розвитку підприємств туристично-рекреаційного бізнесу залишаються дискусійними. Зазначені проблеми визначили об’єктивну необхідність подальшого розвитку дослідження, зумовили вибір теми дисертаційної роботи, її мету і завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана згідно з планами науково-дослідних робіт Полтавського університету споживчої кооперації України за темами “Організаційно-економічний механізм формування стратегій розвитку суб’єктів господарювання” (номер державної реєстрації 0105U008952), „Методологія та практика управління сучасною соціально-економічною системою” (номер державної реєстрації 0105U003905), „Економічно-організаційні аспекти функціонування малого бізнесу в Україні” (довідка № 53-04-1/14 від 26.01.2007 р.), та відповідно до плану досліджень Управління культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації. Дисертант брав участь у наукових дослідженнях як виконавець і в межах досліджень обґрунтував пропозиції щодо формування стратегії розвитку підприємств туристично-рекреаційного бізнесу та застосування маркетингу і сучасних інформаційних технологій підприємствами туристично-рекреаційного комплексу Полтавського регіону.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних засад і науково обґрунтованих пропозицій щодо формування стратегії розвитку підприємств туристично-рекреаційного бізнесу на обласному рівні.

Для досягнення визначеної мети в дисертаційній роботі вирішено наступні завдання:

дослідити теоретичні основи стратегічного управління туристично-рекреаційними територіями та розвитком туристичної інфраструктури;

проаналізувати стан і тенденції розвитку туристичного бізнесу в Україні;

визначити специфічні особливості формування туристичного продукту;

виявити вплив чинників на розвиток туристично-рекреаційного бізнесу Полтавської області;

проаналізувати стан розвитку інфраструктури туристично-рекреаційного бізнесу регіону;

оцінити потенціал розвитку туристично-рекреаційного бізнесу Полтавської області;

сформулювати напрями та завдання стратегічного розвитку підприємств туристично-рекреаційного бізнесу;

визначити можливості застосування маркетингу та сучасних інформаційних технологій для розвитку підприємств туристично-рекреаційного бізнесу області.

Об'єктом дослідження є процеси формування стратегії розвитку підприємств туристично-рекреаційного бізнесу.

Предметом дослідження є принципи і закономірності формування стратегії розвитку підприємств туристично-рекреаційного бізнесу.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є загальнонаукові та емпіричні методи. Для вирішення конкретних завдань у дисертаційній роботі використовувались методи експертних оцінок, анкетування (при аналізі особливостей поведінки споживачів і виявлення основних мотивів придбання туристичних послуг), картографічний метод (при аналізі розміщення туристичних і рекреаційних об’єктів); метод групування (при розробці схеми рекреаційного районування області); метод системного підходу (для визначення перспективних напрямів розвитку туристично-рекреаційної діяльності); методи аналізу та синтезу (для деталізації об’єкта і предмета дослідження); економіко-статистичні методи та SWOT-аналіз (для дослідження теоретико-практичних засад розвитку туризму); метод екстраполяції – для здійснення прогнозування обсягів реалізації туристичних послуг. Обробка інформаційних матеріалів здійснювалась із використанням сучасних інформаційних технологій.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативно-правові акти України, що регламентують діяльність у галузі туризму, матеріали Державного комітету статистики України та Управління культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації, оперативна бухгалтерська та статистична звітність окремих підприємств туристично-рекреаційного бізнесу області, праці вітчизняних та зарубіжних вчених з проблематики функціонування та розвитку підприємств туристично-рекреаційного бізнесу, науково-методичні публікації в періодичній пресі, матеріали науково-практичних конференцій, результати анкетних опитувань, дані всесвітньої мережі Інтернет.

Наукова новизна одержаних результатів дисертації полягає в обґрунтуванні нових підходів до формування стратегії розвитку підприємств туристично-рекреаційного бізнесу. Основні положення дисертації, які визначають її наукову новизну та винесені на захист, полягають у наступному.

Вперше:

запропоновано комплексний підхід щодо оцінки стану організації та розвитку туристично-рекреаційного бізнесу Полтавської області, можливостей удосконалення і активізації діяльності підприємств на основі розробленої моделі рекреаційного районування, що дало можливість здійснити ідентифікацію районів за рівнем і перспективами розвитку туристичного бізнесу;

Удосконалено:

методичні підходи до діагностики перспектив розвитку туристично-рекреаційних територій Полтавської області за рахунок адаптації типологічної матриці з використанням методів групування і логічного аналізу, який дозволяє найбільш точно визначити атрактивність кожної території;

методичні підходи до комплексної оцінки туристично-рекреаційних утворень на основі методу експертних оцінок, порівняння, картографічного методу, які дозволяють найбільш повно визначити туристично-рекреаційний потенціал районів за кожним видом туризму;

організаційний механізм планування подальшого розвитку туристичної галузі на засадах системного підходу і методів теоретичного узагальнення, що дозволяє визначити перспективні напрями розвитку туристично-рекреаційної діяльності і функціонування матеріально-технічної інфраструктури та техніко-технологічної бази туристичного бізнесу Полтавської області.

Набули подальшого розвитку:

методичні підходи до формування стратегії розвитку туристично-рекреаційного бізнесу на основі формування узагальненої схеми процесу розробки стратегії з використанням системного підходу, методів аналізу та синтезу з метою оптимізації процедури формування стратегії підприємств туристично-рекреаційного бізнесу регіону;

дефініційний апарат сутності поняття “стратегія розвитку підприємств туристично-рекреаційного бізнесу” на основі методів аналізу та синтезу, логічного аналізу, що дозволило розглядати його як категорію, що має специфіку, зумовлену спільною діяльністю підприємств різних галузей господарського комплексу, об’єднаних загальною метою щодо використання туристичних ресурсів і створення конкурентоспроможного комплексного туристичного продукту;

дослідження теоретико-практичних засад розвитку туризму і підприємств туристично-рекреаційного бізнесу регіону на основі використання економіко-статистичних методів та SWOT-аналізу через визначення проблем, тенденцій і перспектив функціонування туристичної галузі в цілому і в Полтавській області зокрема, яке дозволило довести, що необхідність змін обумовлена відсутністю стратегії розвитку підприємств туристично-рекреаційного бізнесу.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці практичних рекомендацій щодо механізму формування стратегії розвитку підприємств турис­тично-рекреаційного бізнесу, які можуть застосовуватися в практиці діяльності підприємств туристичної сфери Полтавської області та інших регіонів України.

Отримані результати мають значення при раціоналізації планування розвитку туристично-рекреаційного бізнесу і можуть бути використані при побудові ефективної стратегії розвитку туризму як на рівні області в цілому (формування і планування цільових програм розвитку туризму), так і на рівні окремих туристичних територій, об'єктів і підприємств туристичного бізнесу.

Обґрунтовані в дисертації висновки та рекомендації схвалені та прийняті до впровадження Полтавською обласною державною адміністрацією (довідка про впровадження № 128-5/18 від 22.03.2007 р.), ТОВ “Фірма “Євро-Тур” (довідка про впровадження № 23 від 29.01.2007 р.), приватним підприємством “Туристична агенція “Марабу” (довідка про впровадження № 3 від 16.05.2007 р.).

Результати дослідження, запропоновані автором, використовуються у навчаль­ному процесі Полтавського університету споживчої кооперації України при викла­данні дисциплін: “Маркетинг послуг”, ”Комерційні операції на ринку послуг”, ”Технологія торгівлі та послуг”, “Основи підприємництва”, “Інфраструктура готельного та ресторанного бізнесу” (довідка про впровадження № 53-60-2/14 від 11.10.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Теоретичні обґрунтування, практичні рекомендації та наукові результати, викладені в дисертаційній роботі та ті, що оприлюднені у наукових виданнях України, здобуті автором самостійно на основі проведеного дослідження діяльності підприємств туристично-рекреаційного бізнесу. Серед наукових працях опублікованих у співавторстві: [1], де автору належить розробка рекомендацій щодо подальшого розвитку туристично-рекреаційного потенціалу Полтавської області, [10] де особистим внеском автора є запропонована маркетингова концепція просування послуг.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні положення та практичні результати дисертаційного дослідження оприлюднені на 6-ти між­народ­них, міжвузівських наукових і науково-практичних конференціях, а саме: II та III Міжнародних науково-практичних конференціях “Методологія та практика менеджменту на порозі XXI століття: загальнодержавні, галузеві та регіональні аспекти” (м. Полтава, 2004, 2006 рр.), Міжнародній науково-практичній конференції “Товарознавство та ринок споживчих товарів у 3-му тисячолітті” (м. Донецьк, 2004), Міжнародній науковій конференції професорсько-викладацького складу, спів робіт­ників та аспірантів кооперативних вузів країн СНД (м. Москва, 2006), Міжнародній науково-практичній конференції “Маркетинг в малому та середньому бізнесі” (м. Пол­тава, 2007), XVII Міжнародній науково-практичній конференції “Транскордонне співробітництво як фактор активізації євро-інтеграційних процесів” (м. Чернівці, 2008).

Публікації. За результатами проведеного дослідження автором опубліковано 10 наукових праць, з них 5 одноосібних, загальним обсягом 3,75 друк. арк. (у тому числі 4 у фахових виданнях)

Обсяг та структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, загальних висновків, додатків та списку використаної літератури з 190 найменувань, і додатків. Обсяг основного тексту дисертації – 151 сторінка. У роботі вміщено 27 таблиць і 38 рисунків (із них 1 таблиця та 2 рисунки розміщені на 3 окремих сторінках), 18 додатків – на 36 сторінках.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)