РОЗВИТОК ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА АФРИКАНСЬКИХ КРАЇН АКТ З ЄС




  • скачать файл:
title:
РОЗВИТОК ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА АФРИКАНСЬКИХ КРАЇН АКТ З ЄС
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Однією з найважливіших рис сучасних міжнародних економічних відносин є зростаюча інтенсивність розвитку економічного співробітництва між країнами та регіональними угрупованнями країн. В умовах неоднорідного за темпом економічного розвитку країн світу значної актуальності набувають дослідження проблем щодо співробітництва регіональних угруповань та співтовариств з різним рівнем економічного розвитку. Класичним прикладом такого співробітництва в сучасному світі є взаємодія потужного інтеграційного угруповання Європейського Союзу та групи країн Африканського, Карибського і Тихоокеанського басейну під загальною назвою АКТ, що пройшли складний період колоніалізму, але нині розвиваються і перебувають на невисокій стадії економічного розвитку.

Актуальність теми визначається, з одного боку, перманентним формуванням нових регіональних угруповань у сучасній світовій економіці, а з іншого - необхідністю побудови оптимальної моделі співробітництва між групами країн, що знаходяться на різних щаблях економічного розвитку.

Дослідження еволюції економічного співробітництва африканських країн АКТ із Європейським Союзом дозволяє здійснити аналіз такого роду партнерства на конкретному прикладі.

Виходячи з логіки розвитку форм співробітництва, дослідження починається аналізом зовнішньоторговельних відносин, теоретичну основу вивчення яких заклали роботи економістів-класиків В.Леонтьєва, Б.Оліна, М.Портера, Д.Рікардо, А.Сміта, Г. Хекшера та ряду інших вчених.

Дослідження розвитку світогосподарських зв`язків ЄС здійснено в наукових працях відомих українських дослідників, серед яких значний внесок зробили В.Будкін, І. Бураковський, Н.Дудченко, Ю.Козак, І.Лукшов, Д.Лук`яненко, З.Луцишин, Ю.Макогон, С.Мочерний, В.Новицький, Ю.Пахомов, І.Пузанов, О.Рогач, А.Румянцев, А.Філіпенко, В.Чужиков, О.Шнирков, А.Яценко та інші.

Серед російських вчених-економістів вагомий внесок у вивчення міжнародного економічного співробітництва належить О.Бургонову, Л.Глухарьову, О.Кірєєву, П.Овчіннікову, О.Пузаковій, К.Семенову, Р.Хасбулатову, В. Шем`ятенкову, Ю. Шишкову та іншим.

Проте проблемам розвитку широкомасштабних і взаємовигідних зв'язків ЄС із країнами АКТ, зокрема з Анголою, присвячено лише кілька досліджень. Окремі положення щодо цього висвітлені в роботах таких авторів як Л.Васильєв, Р.Гусейнов, О.Колганов, А.Садовська, О.Хазанов, В.Хорос, а також Жуніор Антоніо Фернандеш і Даш Дореш Себшт`ян - одні з не багатьох африканських дослідників, котрі присвятили свої роботи проблемам соціально-економічного розвитку Анголи. В пропонованій дисертаційній роботі проведене багатоаспектне дослідження економічного співробітництва африканських країн АКТ з ЄС на прикладі Анголи як однієї з типових представниць країн - учасниць АКТ.

Відтак недостатній ступінь розробки теоретико-методологічних підходів щодо проблеми розвитку рівноправного і взаємовигідного співробітництва між групами країн з різним рівнем економічного розвитку свідчить про об’єктивну необхідність подальшого дослідження даної проблеми. Саме цим зумовлене обрання теми дисертаційної роботи й підтверджує її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є складовою науково-дослідних держбюджетних тем кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка «Механізми взаємодії економіки України із світовим господарством в умовах глобалізації» (номер державної реєстрації 01БФ048-01) 2001-2005 рр., та «Інтеграційна стратегія входження України в європейський економічний простір »(№06БФ048-01) 2006-2010 рр. які в свою чергу є складовими комплексної наукової програми Київського національного університету імені Тараса Шевченка „Міжнародні правові, політичні та економічні засади розвитку України”

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є системно-концептуальне дослідження теоретичних і практичних основ економічного співробітництва між групами країн з різним рівнем економічного розвитку (АКТ - ЄС) і розробка пропозицій щодо шляхів та способів його розширення та поглиблення для досягнення оптимального рівня партнерських відносин між ними.

Для реалізації поставленої мети було передбачено постановку та вирішення таких завдань:

  • дослідити теоретико-методологічні та практичні основи економічного співробітництва між країнами, які входять до груп з різним рівнем економічного розвитку та визначити певні закономірності щодо параметрів рівня їх розвитку та ступеня регіональної інтеграції;

  • визначити специфіку участі країн АКТ у процесах міжнародного поділу праці з урахуванням впливу колоніального фактора у процесу розбудови національних економік;

  • дослідити сучасний торговельно-економічний механізм співробітництва країн АКТ із країнами ЄС та визначити якісні й кількісні параметри дисбалансу їх торговельних структур;

  • визначити місце Анголи в структурі економічного співробітництва африканських країн АКТ із країнами ЄС;

  • обґрунтувати практичні основи новітніх оптимальних форм та способів економічного співробітництва між африканськими країнами АКТ і ЄС, зокрема Анголи та ЄС для вдосконалення існуючої моделі взаємовідносин у бік її збалансованості;

  • розробити концептуальні засади поглибленого економічного співробітництва між Анголою та ЄС з урахуванням диверсифікації сфер співпраці для удосконалення експортного спрямування Анголи.

Об'єкт дослідженняпроцес торговельно-економічного співробітництва між групами країн з різним рівнем економічного розвитку.

Предмет дослідження – специфіка економічного процесу, що проявляється у торговельно-економічному співробітництві африканських країн АКТ з ЄС, зокрема Анголи та ЄС.

Методи дослідження. Методичною й теоретичною основою дослідження є наукове й творче осмислення досягнень зарубіжних та вітчизняних вчених у сфері теорії й практики міжнародних економічних відносин. В роботі використані такі методи дослідження, як: аналіз та узагальнення теоретичних джерел і наукової літератури (для дослідження теоретичних основ економічного співробітництва між групами країн, що відрізняються ступенем економічного розвитку), статистичний метод (для дослідження динаміки розвитку торговельно-економічного співробітництва у напрямі АКТ – ЄС африканські країни АКТ – ЄС і Ангола – ЄС, а також при аналізі конкурентоспроможності основних статей експорту Анголи в першому і в другому розділах), історичний (для здійснення ретроспективного аналізу розвитку торговельно-економічного співробітництва між АКТ і ЄС у першому розділі), а також методи елементарної математики та методи математичної статистики для оцінки динаміки використаних показників у другому і третьому розділах.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в розробці теоретико-методологічних положень та практичних рекомендацій щодо оптимального вирішення проблеми рівноправного та взаємовигідного співробітництва між країнами та угрупованнями країн з різним рівнем їх економічного розвитку. Найсуттєвішими теоретичними і практичними результатами, які характеризують наукову новизну дослідження та особистий внесок дисертанта є такі:

вперше:

- досліджено динаміку взаємодії між групами країн з різним рівнем економічного розвитку з урахуванням мікро- і макро- показників та ступеня розвитку міжнародних економічних відносин; обґрунтовано положення щодо прямого взаємозв’язку між ступенем інтегрованості угруповання та рівнем економічного розвитку країн, які входять до нього, що дало можливість дійти висновку, що найвищого ступеня інтеграції досягли групи країн, які мають незначні відхилення у показнику національного доходу на душу населення і мають різну структури попиту, і навпаки. Запропоновано оригінальне трактування різнорівневої співпраці означених держав як системи відносин між державами з різними умовами та рівнем економічного розвитку, структурна конфігурація якої визначається відмінностями в економіках, культурах, релігіях, національним менталітетом, історичними та політичними традиціями;

- обґрунтовано необхідність та доцільність змін формату економічного співробітництва між африканськими країнами АКТ і країнами ЄС, зокрема у сфері торгівлі, оскільки з колоніального періоду часів розвитку зазначених країн не відбулося істотних зрушень; виявлено тенденцію щодо нерівноправних умов торгівлі між Європейським Союзом і африканськими країнами АКТ, що відображено у моделі торговельно-економічного співробітництва;

удосконалено:

- існуючу модель зовнішньоторговельного співробітництва Анголи з Португалією (головним партнером Анголи в ЄС), яка базується на асиметричності товарної та вартісної структури ангольського експорту, в напрямі подолання його моноспрямованності, шляхом поетапного розвитку національного виробництва, що враховує як внутрішні потреби країни, так і загальносвітові тенденції у бік вартісної збалансованості товарообміну, в тому числі завдяки реекспорту ангольської продукції; визначено стратегічні засади підвищення конкурентоспроможності та технологічності експортних секторів економіки Анголи для подальшого поглиблення й розширення співробітництва країни з ЄС за напрямами: міжнародна допомога, торгівля товарами і послугами, інвестиції та науково-технічне співробітництво;

- концептуальний алгоритм новітніх оптимальних форм та способів економічного розвитку країни, що базується на створенні «ефекту прориву», з метою досягнення якісних змін у економіці Анголи, перетворення її зі продавця сировини й покупця готової продукції на виробника й продавця готової продукції. Пропонована концепція обґрунтовує та передбачає необхідність докорінної зміни філософії формування стратегічних засад як розвитку економіки країни в цілому, так і політики співробітництва з інтеграційними угрупованнями з різним рівнем розвитку;

набуло подальшого розвитку:

- розкриття специфіки характеру і якості економічного співробітництва між АКТ і ЄС як групами країн з різним рівнем економічного розвитку; виявлено, що домінуючою формою їх співпраці є торгівля, а частка африканських країн АКТ є вагомішою в структурі взаємних торговельно-економічних відносин з ЄС; дослідження торговельної структури африканських країн АКТ і ЄС дозволило виділити французькі, американські і британські зони впливу й встановити, що серед них французька зона потужніша. Запропоновано класифікацію за рівнем інтенсивності товаропотоків африканських країн АКТ до ЄС, серед яких на Кот-д'Івуар, Анголу, Нігерію припадає значна питома вага;

- виявлення на основі регресійного аналізу ідентичності кореляційних залежностей у моделях торговельно-економічного співробітництва у межах «АКТ – ЄС», «африканські країни АКТ – ЄС» та «Ангола – ЄС», яким притаманний вузький експорт і широкий імпорт за номенклатурою товарних груп з боку АКТ; доведено непродуктивність подальшого збереження такого формату співпраці та необхідність його трансформації у бік структурної переорієнтації експорту до ЄС; здійснено прогнозну оцінку розвитку зовнішньої торгівлі на середньо- й довгостроковий період, яка підтверджує сталий характер співпраці та інертність щодо запровадження змін, що гальмує як інтеграційні процеси, так і двосторонню взаємодію між ними.

Практичне значення одержаних результатів. Теоретичні висновки, отримані результати і практичні рекомендації дисертаційної роботи можуть бути використані міністерствами та відомствами, а також іншими структурами, пов'язаними із зовнішньоторговельною діяльністю, у тому числі Посольствами Анголи в країнах ЄС та Представництвом Комісії ЄС в Анголі, оскільки містять комплексний науково-практичний підхід до аналізу і прогнозування розвитку торговельних відносин як основи для розвитку інших форм міжнародного економічного співробітництва. Особливу цінність являє собою запропонована концепція якісної зміни зовнішньоекономічного співробітництва Анголи з ЄС, що надасть можливості іншим країнам АКТ з урахуванням їх міжнародної спеціалізації визначити власну ефективну стратегію співробітництва з інтеграційними угрупованнями, що досягли найбільш високого рівня економічного розвитку.

Отримані висновки та пропозиції дисертанта впроваджені Посольством Анголи в Республіки Словакії (довідка № 35/15 від 12.10.2007р.) в ході реалізації торговельних відносин між Анголою і ЄС.

Матеріали дисертаційної роботи включено до держбюджетній теми Інституту світової економіки і міжнародних відносин «Глобальні пріоритети розвитку в регіональних і національних інтерпретаціях країн Азії і Африки» (номер державної реєстрації 0105U002589) (2005-2007 р.) ( довідка № 235 від 28.12.2007р.). Основні наукові положення та отримані результати даного дисертаційного дослідження використовуються в педагогічній діяльності при викладанні навчальних курсів «Економіка регіонів», „Конкурентна політика Європейського Союзу” та «Торговельна політика ЄС» для студентів Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка за спеціальністю “світова економіка і міжнародні економічні відносини” (довідка №048/11-013 від 5.11.2007р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є завершеним науковим дослідженням і містить авторські розробки щодо комплексного теоретичного й практичного аналізу економічного співробітництва між групами країн з різним рівнем економічного розвитку (АКТ - ЄС); концептуальних засад реалізації шляхів і способів вдосконалення існуючої моделі взаємовідносин між Анголою і ЄС у бік збалансованості, що надасть можливості іншим країнам АКТ визначити власну стратегію співробітництва з інтеграційними угрупованнями, що досягли найбільш високого рівня економічного розвитку, зокрема ЄС.

Наукові положення, висновки і рекомендації, які виносяться на захист, одержані дисертантом самостійно.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Основні положення дисертації обговорювалися на засіданнях кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченко. Основні теоретичні й методологічні положення, а також результати дисертаційної роботи доповідались автором та отримали позитивну оцінку на міжнародних та загальнонаціональних науково-практичних семінарах і конференціях, а саме: міжнародній науково-практичній конференції «Україна в пост-біполярній системі міжнародних відносин» (18-19 листопада 2004р., м. Київ); міжвідомчій науково-теоретичній конференції «Глобальні пріоритети розвитку в регіональних і національних інтерпретаціях країн Азії й Африки: перспективи й умови консенсусу» (10-11 листопада 2004р., м. Київ); Х конференції африканістів «Безпека Африки: внутрішні і зовнішні аспекти» (24-26 травня 2005 р., м. Москва), ХII міжнародному науково-практичному семінарі «Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв'язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект» (28-30 січня 2006 р. м. Донецьк – Св`ятогорск), XIV міжнародній науково-практичній конференції «Євроінтеграційна стратегія України: реалії і перспективи» (19-20 жовтня 2006 р. м. Київ), студентській науковій конференції «Актуальні проблеми міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу» (23 грудня 2006 р. м. Харків)

Публікації. Основні результати та висновки дисертаційного дослідження опубліковані автором у 7 наукових працях, загальним обсягом публікацій 2, 33 др.арк., належать особисто авторові 2, 33 др.арк.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів і висновків. Основний обсяг роботи становить 164 сторінок тексту. Робота містить 22 рисунка на 20 сторінках, 38 таблиць на 39 сторінках та 3 додатків на 13 сторінках, список використаних джерел налічує 147 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)