МОДЕЛІ, МЕТОДИ ТА ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ПРИ ВЗАЄМОДІЇ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ПРАЦІ ТА СИСТЕМИ ОСВІТИ




  • скачать файл:
title:
МОДЕЛІ, МЕТОДИ ТА ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ПРИ ВЗАЄМОДІЇ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ПРАЦІ ТА СИСТЕМИ ОСВІТИ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації та її відповідність науковим програмам, сформульовано мету і задачі дослідження, визначено об'єкт, предмет і методику досліджень, представлено наукову новизну, теоретичну і практичну цінність отриманих результатів, зазначено особистий внесок автора, а також наведені дані щодо апробації та публікації результатів дослідження.


У першому розділі «Особливості взаємодії регіонального ринку праці та системи освіти в сучасних умовах» виконано аналіз сучасного стану проблеми взаємодії регіонального ринку праці та системи освіти, включаючи існуючі концепції, моделі, інформаційні технології та їх практичні реалізації. В Україні загострилася проблема взаємодії ринку праці і ринку освітніх послуг внаслідок невідповідності між кількістю спеціалістів, що випускалися, рівнем їх підготовки і попитом на робочу силу та вимогами до їх компетенцій. Значна частина випускників працює не за фахом, а деякі змушені звертатися в службу зайнятості. В цих умовах підвищення ефективності роботи системи освіти приведе до зниження рівня безробіття, викликаного дисбалансом між ринком праці та ринком освітніх послуг. Отож, напрямок роботи вищих та середніх професійних навчальних закладів в сфері допомоги працевлаштування випускників є пріоритетним. Відповідно задача полягає в розробці моделей, методів та інформаційної технології у вигляді системи підтримки прийняття рішень, що спрямовані на вдосконалення ринку праці шляхом підготовки та перепідготовки спеціалістів, з одного боку, а з іншого – на вдосконалення регіональної системи освіти за рахунок прогнозування попиту на регіональному ринку праці та обробки інформації щодо вимог роботодавців до майбутніх співробітників.


Результати проведеного аналізу дозволяють зробити такі висновки:


-  не існує спеціалізованих систем для вирішення задачі взаємодії регіональних системи освіти та ринку праці, а застосування загальних підходів до розв’язання цієї задачі занадто трудомістке;


-  методи і моделі прогнозування ринку праці та оцінки потреб учасників регіонального ринку праці у вигляді вимог до компетенцій майбутніх спеціалістів не відповідають існуючим умовам, а отже, не можуть забезпечити необхідний інструментарій для формування замовлення на професійну освіту для регіонального ринку праці. Відповідно актуальною задачею є розробка подібних моделей та методів, які дозволять приймати обґрунтовані рішення щодо зміни кількісного набору за різними спеціальностями та зміни якісного складу навчальних дисциплін з метою підготовки спеціалістів, що максимально відповідають потребам роботодавців;


-  подолання протиріччя між об’ємом інформації щодо кількісного та якісного складу спеціалістів та можливістю її повноцінного аналізу можливо лише за умови використання методів та засобів обчислювальної техніки, де найбільш перспективним є застосування інформаційної технології у вигляді системи підтримки прийняття рішень. Таким чином, розробка інформаційної технології прийняття рішень при взаємодії регіонального ринку праці та системи освіти є одним з найважливіших напрямків у процесі її комп’ютеризації.


Наведені висновки відображають перспективність моделей, методів та інформаційної технології підтримки прийняття рішень при взаємодії регіональної системи освіти та суб’єктів ринку праці для вирішення задач вдосконалення регіональної системи освіти за рахунок прогнозування попиту на регіональному ринку праці, а також вдосконалення ринку праці шляхом підготовки та перепідготовки спеціалістів на основі інформації щодо вимог роботодавців до майбутніх співробітників. Крім того, на основі висновків визначається основний напрямок досліджень в роботі як розробка інформаційної технології підтримки прийняття рішень взаємодії регіонального ринку праці та системи освіти у вигляді СППР, а також моделей і методів для її реалізації. Виходячи з цього, в розділі сформульовано мету і задачі дослідження.


У другому розділі «Моделі та методи підтримки прийняття рішень» розроблено метод адаптації освітнього процесу до потреб учасників регіонального ринку праці, удосконалено метод опитувань експертів на основі попарних порівнянь, що дозволяє виконати оцінку впливу окремих дисциплін на формування компетенцій випускників та на великих вибірках уникнути протиріч у порівнянні характеристик. Крім того, в розділі на основі теорії нечітких множин та теорії нейронних мереж розроблено прогнозну модель для обчислення попиту спеціалістів на регіональному ринку праці.


Відповідність між компетенціями та дисциплінами (практиками) навчального плану доречно представити у вигляді табл. 1. До даної таблиці повинно бути додано Перелік ЗВН за компетенціями та Перелік дисциплін і практик, які згодом будуть використані при розробці навчальних планів спеціальностей, що реалізуються на факультетах.


 


Однак, слід врахувати, що отримані оцінки вимог навіть за однією спеціальністю можуть досить сильно відрізнятися в залежності від галузі, для якої готуються спеціалісти. Необхідно виконати кластерізацію для кожної зі спеціальностей, що представлені на регіональному ринку праці та для яких виконані опитування роботодавців. Після обчислення кластерів можна виконувати адаптацію навчального плану спеціальності до вимог відповідного напрямку в межах спеціальності. Тобто, для студентів вищого навчального закладу відповідно до його галузевого напрямку, рекомендується оптимізація учбових планів відповідно до кластеру вимог підприємств, що мають потребу в спеціалістах цього напрямку.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)