ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ЕКОНОМІЧНОЇ СТРУКТУРИ ВЕЛИКОГО МІСТА




  • скачать файл:
title:
ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ЕКОНОМІЧНОЇ СТРУКТУРИ ВЕЛИКОГО МІСТА
Тип: article
summary:

 

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. Основними осередками економічного, соціального та культурного життя сучасної світової спільноти виступають міста, в яких сконцентрована найбільша частка виробничого, фінансово-економічного, соціально-інфраструктурного, соціокультурного і трудового потенціалу країн. За умов запровадження системи муніципального управління в Україні, яка передбачає надання місцевій владі сукупності повноважень щодо використання майнових, фінансових та організаційних ресурсів міст, їх можна розглядати як відносно самодостатні суб’єкти господарювання.

Водночас, українські міста перебувають під впливом світових і національних тенденцій розвитку економіки і змушені реагувати на вимоги сьогодення шляхом трансформації їх економічної, соціальної і територіальної структур. В умовах глобалізації і реалізації інноваційної моделі розвитку економіки України міста нарощують свої конкурентні переваги за рахунок створення інноваційного середовища, у якому розвиваються нові види економічної діяльності, використовуються нові методи та інструменти механізму управління, формуються вищі стандарти якості життя населення. Поряд з достатньо широким переліком переваг сучасні міста стикаються з  великою кількістю проблем, пов’язаних із: загостренням протиріч інтересів господарюючих суб’єктів, органів влади і населення; соціальною напруженістю внаслідок розповсюдження соціальних захворювань та зростання рівня злочинності; транспортним перевантаженням, низькою якістю доріг і послуг пасажирського транспорту; невирішеністю житлової проблеми та багатьох інших. До того ж українські міста стають активними суб’єктами міжтериторіальних конкурентних відносин і маркетингової діяльності, що загострює проблему ефективності використання власних ресурсів і можливостей міст. Міста повинні бути каталізаторами прогресивних перетворень у суспільстві.

Проблематика міського розвитку та регулювання процесами життєзабезпечення міських громад достатньо широко представлена у вітчизняних та зарубіжних наукових публікаціях економістів, географів, істориків, соціологів і містобудівельників.  Різним аспектам міської політики та розвитку урбанізованих територій присвячені роботи українських вчених: Б.І. Адамова, В.Н. Амитана, М.М. Габреля, Ю.Д. Денисова, Т.В. Дробишевської, В.І. Куценко, Г.І. Онищука, А.В. Степаненко, Л.Т. Шевчук, В.В. Фiнагiна, О.Н. Яницького та ін. Серед відомих економістів та урбаністів сучасної зарубіжної наукової школи, що займаються даною проблематикою є: Г.М.Лаппо, Е.М. Перцик, Б.С. Хорев, В.Л.Глазичев,  В.Н.Лексин, А.Н.Шевцов, Ф.Спапенс, М.Карли, Т.Фкукс, К. Кусман та ін.

Необхідність дослідження і поглиблення теоретико-методичної бази з вивчення процесів і тенденцій соціально-економічного розвитку міст в умовах постіндустріалізації та їх відображення в економічній  і територіальній структурі міст, пошук механізмів вирішення різнопланових проблем та вивчення специфіки соціально-економічного розвитку регіональних центрів обумовило актуальність теми дисертаційного дослідження.  

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Проведене дисертаційне дослідження виконане в рамках науково-дослідних тем, які виконувалась в Інституті регіональних досліджень НАН України: „Механізм реалізації регіональної політики в умовах формування національної економіки” (номер державної реєстрації 0100U002572), де автору належить обґрунтування рекомендацій з розробки та реалізації стратегій розвитку міст, а також „Розробка методології моніторингу соціально-економічного стану у регіонах України” (номер державної реєстрації 0105U901932), в рамках якої дисертантом досліджувались проблеми організації моніторингу стійкого соціально-економічного розвитку  міст.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є обґрунтування теоретико-методологічних основ дослідження трансформації економічної структури великих міст і розробка практичних рекомендацій щодо запровадження сучасних механізмів управління міськими системами.

Основ­ними завданнями дослідження є:

-               узагальнення методології дослідження соціально-економічного розвитку великих міст і розкриття особливостей їх структурної трансформації;

-               висвітлення еволюційних і трансформаційних чинників структурних зрушень та дослідження тенденцій економічного розвитку великих міст;

-               розробка методики оцінки якості економічної  структури міст;

-               оцінка рівня інерційності та адаптивності економічної і територіальної структури м. Херсон;

-               аналіз впливу соціальних чинників на трансформацію економічної структури великого міста;

-               оцінка конкурентних переваг економічного розвитку міста в контексті активізації ринкових функцій територій;

-               розробка пропозицій щодо удосконалення структурної політики  розвитку великих міст;

-               визначення пріоритетів інтеграційної моделі соціально-економічного розвитку міст.

Об’єктом дослідження є процеси трансформації економічної структури великих міст.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні і методичні положення щодо оцінки якості економічної структури великих міст та розробка практичних рекомендацій з удосконалення їх структурної політики.

Методологія і методика дослідження. Теоретико-методологічною основою дисер­таційної роботи стали фундаментальні економічні теорії, теорії конкурентоспроможності та структурного аналізу, теорії регіонального розвитку та економіки міст, теорії управління розвитком міських систем і муніципального менеджменту, а також сучасні теоретичні розробки з проблем формування і реалізації  міської політики.

У роботі викори­стано загальнонаукові методи пізнання: метод теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу - для окреслення теоретичного підґрунтя  дослідження і методичних підходів до розкриття сутності і ролі міських систем; струк­турного і статистичного аналізу - для дослідження процесів трансформації економічної структури міст; класифікації - для виокремлення економічних субструктур та формування системи їх якісних ознак; картографічний метод – для візуального представлення змін у територіальній структурі м. Херсон; економіко-математичні - для оцінювання якості економічної структури міст. Інформаційною базою дослідження слугували праці українських та зарубіжних вчених з проблем міського розвитку, законодавчі та нормативні акти України, Закони України і Постанови Кабінету Міністрів України, міжнародні угоди, законодавчі та нормативні акти з питань регіональної і міської політики, документи Європейської Комісії та Ради Європи, статистичні дані Держкомстату України, дані Головного управління статистики Херсонської області та міського виконавчого комітету.

Наукова новизна отриманих результатів:

Вперше:

-               запропоновано систему якісних ознак економічної структури міст та методику її оцінки за ступенем інерційності, рівнем адаптивності і інноваційності, профільності і диверсифікованості, що дозволяє комплексно оцінювати  інтенсивність та ефективність структурних зрушень в економіці міст та аналізувати пропорційність і збалансованість змін у його територіальній структурі;

Удосконалено:

-               методологічні підходи до розуміння сутності міст як особливих просторово-часових систем в контексті  цивілізаційного, еволюційного, системного, маркетингового і соціокультурного підходів. Це дозволяє розширити напрями досліджень розвитку міських систем та визначити основні детермінантні критерії  ідентифікації їх функцій;

-               напрями структурної політики міст, які базуються на процесах:  реструктуризації промисловості (збереження чи реформування містоутворюючих галузей економіки); оптимізації вертикальної структури виробництва і управління; підтримки розвитку інноваційного підприємництва; розширення організаційно-господарських зв’язків з сільською місцевістю; диверсифікації господарської діяльності; визначенні перспективних потреб розвитку міста;

Отримали подальший розвиток:

-               стратегічні цілі соціально-економічного розвитку м. Херсон, які спрямовані на: диверсифікацію економічної діяльності в межах міста; інтеграцію ресурсів в інтересах розвитку міста; стимулювання розвитку горизонтальних зв’язків і створення інституціальних мереж на основі приватно-суспільного партнерства; гармонізацію міського соціо-еколого-економічного середовища; створення якісних транспортних комунікацій і системи сучасних засобів зв’язку;

-               інтеграційна модель соціально-економічного розвитку міста, яка враховує специфіку формування міської агломерації, особливості соціально-орієнтованого маркетингу, потребу забезпечення консолідації усіх суб’єктів міської політики на засадах паритетності інтересів територіальних громад, влади, бізнесових структур та науки.

Практичне значення отриманих результатів полягає у розробленні теоретико-методичних положень та рекомендацій, які слугуватимуть основою для підвищення ефективності  структурної політики розвитку великих міст.

Рекомендації автора щодо оптимізації податкового навантаження на суб’єкти підприємницької діяльності Херсонської області використані у практичній діяльності Державної податкової адміністрації Херсонської області (довідка № 1257/10/13-027 від 05.04.2007 р.). Основні положення дисертаційного дослідження щодо залучення інструментарію територіального маркетингу використані при підготовці Програми соціально-економічного розвитку м. Херсон (довідка № 9-302-18/12 від 23.01.2008 р.). Пропозиції щодо удосконалення управління комунальною власністю міст  знайшли практичне застосування  при розробці проекту Стратегії розвитку м. Миколаїв (довідка №173/20/01 від 23.01.08). Окремі положення дисертації використані у навчальному процесі Миколаївського державного аграрного університету (довідка № 881 від 14.05.2008р.).

Особистий внесок автора. Результати наукового дослідження, викладені у дисертації, отримані автором особисто.

Апробація результатів дослідження. Основні положення й отримані результати дисертаційного дослідження доповідались на міжнародних науково-практичних конференціях, методологічних семінарах: Міжнародній науково-практичній конференції „Регіональна політика в Україні: сучасні форми та методи реалізації”  (м. Львів, 27–28 жовтня 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції „Євроінтеграція та конкурентоспроможність продукції агропромислового комплексу” (м. Київ, 5–6 жовтня 2006 р.); Міжнародній науково-практичній конференції „Динаміка наукових досліджень – 2007”  (м. Дніпропетровськ, 16–31 липня 2007 р.); Міжнародній науково-практичній конференції „Україна – сільське господарство – СОТ: теорія і практика” (м. Миколаїв, 26–28 вересня 2007 р.).

Публікації. Результати проведених досліджень, теоретичні та методичні положення і практичні рекомендації опубліковані у 8 одноосібних наукових публікаціях у фахових виданнях,  загальним обсягом 6,2 д.а.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг дисертації  становить 183 сторінки друкованого тексту. Робота містить 27 таблиць, 9 рисунків і 5 додатків. Список використаних джерел нараховує 171 найменування на 14 сторінках.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)