ЗДІЙСНЕННЯ ПРОКУРОРСЬКОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ЖИТТЯ ОСОБИ




  • скачать файл:
title:
ЗДІЙСНЕННЯ ПРОКУРОРСЬКОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ЖИТТЯ ОСОБИ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У Вступі обґрунтовується актуальність теми дослідження, з’ясовується її зв’язок з науковими програмами й темами, формулюються мета й завдання, визначаються об’єкт, предмет і методи дослідження, аргументується наукова новизна і практичне значення одержаних результатів, міститься інформація про апробацію й публікації результатів дослідження, наводяться його структура й обсяг.


Розділ 1 «Сутність прокурорського нагляду за додержанням законів при розслідуванні злочинів проти життя особи» складається з двох підрозділів.


У підрозділі 1.1 «Поняття та правові основи прокурорського нагляду за додержанням законів при розслідуванні злочинів проти життя особи» здійснено співвідношення понять «нагляд» та «контроль», «нагляд у формі процесуального керівництва прокурора» та «прокурорський нагляд».


Визначено поняття здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів при розслідуванні злочинів проти життя особи у формі процесуального керівництва як діяльність процесуального керівника (конкретного керівника) щодо визначення кола доказів, методів та способів їх отримання у кримінальному провадженні та законності дій при цьому в діяльності органів, які здійснюють досудове розслідування.


Проаналізувавши правові положення чинного Кримінального процесуального кодексу України, зроблено такі висновки: (а) прокурор, здійснюючи нагляд за додержанням законів органами, які розслідують злочини проти життя особи, є незалежним від будь-яких органів і посадових осіб, підпорядковуючись тільки закону і керуючись вказівками Генерального прокурора України; (б) на всіх етапах кримінального процесу він повинен вживати передбачених законом заходів для повного, всебічного та об’єктивного дослідження обставин справи, а також для усунення порушень закону, від кого б вони не виходили; (в) постанови прокурора, винесені ним відповідно до закону, є обов’язковими для виконання всіма підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами і громадянами.


Запропоновано під правовими основами прокурорського нагляду за додержанням законів при розслідуванні злочинів проти життя особи розуміти систему взаємообумовлених та взаємоузгоджених правових норм, що визначають зміст і спрямованість діяльності органів прокуратури з нагляду за додержанням законів при розслідуванні злочинів проти життя особи.


Зазначено, що нормативно-правове регулювання організації прокурорського нагляду за додержанням законів при розслідуванні злочинів проти життя особи має суттєві недоліки, головний серед яких – відсутність законодавчого втілення концепції кримінальної юстиції з урахуванням місця і функцій прокуратури України. Це перешкоджає формуванню монолітної та повноцінної нормативно-правової бази наглядових перевірок прокурора, у тому числі за додержанням законів під час розслідування злочинів проти життя особи.


У підрозділі 1.2 «Предмет і завдання прокурорського нагляду за додержанням законів при розслідуванні злочинів проти життя особи» досліджено предмет і завдання прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які здійснюють досудове розслідування злочинів проти життя особи. Запропоновано під завданням прокурорського нагляду за додержанням законів при розслідуванні злочинів проти життя особи розуміти нагляд за додержанням законів з цих питань, відповідне реагування на порушення законів, а також притягнення винних до відповідальності з метою утвердження верховенства закону та зміцнення правопорядку у специфічній сфері суспільних відносин.


Проаналізовано повноваження прокурора в зазначеній сфері, на основі чого зроблено висновок про те, що вони реалізуються у двох процесуальних формах: (а) процесуальне керівництво досудовим розслідуванням; (б) нагляд за додержанням законів при проведенні досудового розслідування.


Розділ 2 «Забезпечення прокурорського нагляду за додержанням законів засобами при розслідуванні злочинів проти життя особи» містить три підрозділи.


У підрозділі 2.1 «Тактика і методика здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів під час розкриття та розслідування злочинів проти життя особи» визначено поняття тактики й методики здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів під час розкриття та розслідування злочинів проти життя особи. Обґрунтовано положення про те, що здійснюючи нагляд за додержанням законів під час розкриття та розслідування злочинів проти життя особи, працівники органів прокуратури повинні використовувати найбільш ефективні та раціональні способи і методи наглядової діяльності в поєднанні з найменшими часовими та матеріальними затратами. Все зазначене вище і охоплюється такою категорією, як «тактика здійснення прокурорського нагляду».


Досліджено тактичні прийоми при здійсненні прокурорського нагляду за додержанням законів під час розкриття та розслідування злочинів проти життя особи. При цьому зроблено висновок про те, що для вироблення науково обґрунтованих рекомендацій щодо вдосконалення організації роботи прокуратури з тактики застосування нагляду за додержанням законів під час розкриття та розслідування злочинів проти життя особи необхідне: 1) глибоке розуміння питань, пов’язаних з правовим забезпеченням цього нагляду (його предмета); 2) правильне визначення об’єктів нагляду; 3) окреслення кола питань, що мають вирішуватись у ході здійснення перевірок; 4) вибірковий підхід до засобів реагування; 5) визначення ефективності наглядових актів.


Проаналізовано методи, які застосовуються під час здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів під час розкриття та розслідування злочинів проти життя особи: аналіз, узагальнення, індукція, дедукція, моделювання. Крім того, до методики здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів під час розкриття та розслідування злочинів проти життя особи віднесено: по-перше, облік піднаглядних справ і виокремлення серед них таких, що потребують особливої уваги; по-друге, визначення «простих» справ, які перебувають у провадженні, і так званих «кваліфікуючих»; по-третє, визначення конкретних і найбільш оптимальних форм нагляду на всіх стадіях процесу.


У підрозділі 2.2 «Прокурорський нагляд за додержанням законів при доказуванні у справах про злочини проти життя особи» проаналізовано причини недоліків, упущень у сфері прокурорського нагляду за додержанням законів при доказуванні у справах про злочини проти життя особи. Досліджено поняття «докази», «допустимість доказів», «недопустимість доказів та відомостей, які стосуються особи підозрюваного», «належність доказів», «доказування». При цьому під доказуванням у справах про злочини проти життя особи запропоновано розуміти врегульовану кримінально-процесуальним законом діяльність слідчого, прокурора, слідчого судді і суду, яка здійснюється у визначених законом процесуальних формах, щодо встановлення об’єктивної істини, наявності чи відсутності фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження.


У підрозділі 2.3 «Прокурорський нагляд за додержанням законів при прийнятті рішень органами досудового розслідування у справах про злочини проти життя особи» аргументовано положення про те, що із введенням в дію Єдиного реєстру досудових розслідувань діяльність органів досудового розслідування дещо стала менш обтяжливою.


Наведено статистичну інформацію, яку внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, щодо відомостей про злочини проти життя особи. На основі наведених відомостей зроблено висновок про те, що найбільша кількість злочинів, зареєстрованих в ЄРДР, пов’язана з доведенням до самогубства та умисними тяжкими тілесними ушкодженнями, що спричинили смерть потерпілого. Тобто це зумовлює необхідність оптимізувати роботу органів досудового розслідування щодо попередження даної категорії злочинів.


 


Окрему увагу присвячено новелі Кримінального процесуального кодексу України – інститут «повідомлення про підозру».

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)