ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ЯК МОДЕЛЬ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ




  • скачать файл:
title:
ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ЯК МОДЕЛЬ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ


 


У вступі  обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, завдання, визначено об’єкт, предмет і методи дослідження, висвітлено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, наведено відомості щодо їх апробації.


У першому розділі  «Теоретичні аспекти регулювання національної економіки засобами децентралізації» узагальнено й систематизовано сутність, основні теорії та концепції децентралізації як інструменту державного регулювання розвитку національної економіки, моделі децентралізації в регулюванні національної економіки, а також міжнародний досвід політичної підтримки та економічної доцільності децентралізації.


У дослідженні була обґрунтована необхідність поглиблення змісту терміна «бюджетна децентралізація». Трактування цього поняття як передавання частини прав, компетенцій, відповідальності й фінансових ресурсів у бюджетній сфері від центральної влади органам місцевого самоврядування, що застосовується у вітчизняній фінансовій термінології, не повною мірою відображає його фінансову суть. Зарубіжна фінансова наука визначає це поняття досить широко, не обмежуючись цими рамками, а зазначаючи, що бюджетною децентралізацією („fiscal decentralization”) є мобілізація фінансових ресурсів у доходній частині місцевих бюджетів. Тому під бюджетною децентралізацією варто розуміти будь-які види мобілізації фінансових ресурсів у бюджетах органів місцевого самоврядування. У теоретичному аспекті запропоновано також поглибити термін «бюджетна децентралізація», зазначивши, що крім визначеного його змісту потрібно розглядати її як спосіб виміру ступеня переходу національної економіки від адміністративно-командної до ринкової і як таку, що є доцільною за умови досягнення розумного оптимуму між формуванням доходів місцевих бюджетів та фінансуванням делегованих повноважень. Запропоноване визначення може мати місце в науці як аспект системи державного регулювання, а також застосовуватися в практиці підготовки нормативної бази під час  проведення регуляторних заходів з боку держави.


Обґрунтовано, що еволюційні зміни в структурі національних господарств під впливом децентралізації спрямовуються на розв’язання  макроекономічних проблем суспільного розвитку: стабілізації національної економіки, адаптації суб’єктів малого бізнесу місцевого значення до ринкових перетворень, формування інвестиційної моделі розвитку економіки й соціальної сфери, зміцнення фінансової автономії місцевого самоврядування, формування фінансово самодостатніх територіальних колективів, фінансового забезпечення напрямів реалізації державної та регіональної політики, стимулювання розвитку підприємництва, забезпечення належного рівня фінансування соціальних, екологічних, демографічних національних програм територіального розвитку.


Досліджено систему відносин між центральним та місцевими урядами згідно з основними теоріями та концепціями децентралізації й проаналізовано притаманні їм функціональні ознаки, доведено, що міжщаблева конкуренція органів влади має врівноважуватися виключно економічними важелями, забезпечуючи тим самим оптимальне співвідношення централізації-децентралізації.


У результаті дослідження доведено, що побудова життєздатної моделі децентралізації, яка б позитивно трансформувала національне господарство та прискорила темпи економічного зростання, можлива лише за чіткої регламентованості бюджетного процесу та бюджетного устрою держави. Бюджетна модель держави «централізація-децентралізація» буде ефективною лише тоді, коли вона відповідатиме конкретним історичним та соціально-економічним умовам тієї чи іншої країни, а також за умов виключного контролю за фінансовою та економічною діяльністю органів місцевого самоврядування за двома складниками: громадський контроль та контроль центральних органів влади за основними економічними показниками й дотриманням законності при веденні економічних операцій. В іншому разі, як доводять факти з багатьох країн з транзитивною економікою, надмірна децентралізація може призвести до значних та всебічних проявів економічної корупції на місцях за відсутності контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування.


У другому розділі  «Сучасний стан впровадження децентралізації в регулюванні розвитку національного господарства та оцінка її економічної ефективності» проведено оцінювання децентралізації як інструменту державного регулювання національної економіки, оцінено економічні ефекти від децентралізації та стан політичної, економічної та адміністративної децентралізації в Україні.


 


Доведено, що оцінювання рівня бюджетної децентралізації різними методами в межах подання економічної інформації в одному національному господарстві призводить до значних викривлень у такій інформації, і, як наслідок, – у прийнятті наперед неправильних управлінських регуляторних рішень. В Україні рівень децентралізації бюджетних ресурсів держави одночасно оцінюють: за рівнем доходів місцевих бюджетів у структурі зведеного бюджету, за рівнем доходів базових одиниць територіального устрою структурі доходів усіх місцевих бюджетів та центрального бюджету. 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)