ЕКОНОМІЧНА СТІЙКІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ОСНОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ




  • скачать файл:
title:
ЕКОНОМІЧНА СТІЙКІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ОСНОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Сучасні тенденції соціально-економічного розвитку України зумовлюють спрямованість зусиль вітчизняної економічної думки на пошук шляхів забезпечення конкурентоспроможності підприємств, галузей, регіонів та економіки країни в цілому. Конкурентоспроможність є узагальнюючою характеристикою підприємства, для забезпечення якої використовуються різні підходи, але, незважаючи на їх різноманіття, всі дослідники виходять з того, що забезпечення конкурентоспроможності, як сукупності заходів, повинне мати системний характер. А це вимагає цілісного підходу до забезпечення стійкої виробничо-господарської, фінансово-економічної, організаційно-управлінської діяльності.

Збільшені вимоги до стійкого ефективного функціонування машинобудівних підприємств, як основи вітчизняної промисловості, вимагають розробки та реалізації більш досконалих підходів до забезпечення конкурентоспроможності. Сьогодні підґрунтям конкурентоспроможності машинобудівних підприємств повинні стати не тимчасові конкурентні переваги, отримані підприємствами на основі державної підтримки (податкові пільги, високі тарифні бар’єри) чи порівняльних переваг (дешева робоча сила та сировина), а стійкі конкурентні переваги, які є результатом зваженої економічної політики на рівні окремого підприємства, спрямованої на забезпечення якості використовуваних ресурсів і їх стійкості до зовнішніх загроз. Тому в сучасних умовах стан економічної стійкості підприємства є основою його конкурентоспроможності, а проблема забезпечення конкурентоспроможності підприємства на основі його економічної стійкості набуває особливої актуальності та значущості.

Необхідність розробки підходу до забезпечення конкурентоспроможності машинобудівного підприємства на основі підвищення їх економічної стійкості зумовила актуальність теми дисертації, її значення для функціонування та розвитку машинобудівних підприємств в Україні.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до тематики держбюджетних науково-дослідних робіт Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. При виконанні теми ДН-33-03 “Розробка механізму управління конкурентоспроможністю суб’єктів господарської діяльності в умовах глобалізації економіки” (номер державної реєстрації 0103U000421, 2003-2005 рр.) за участю автора розроблено науково-методичні рекомендації щодо забезпечення конкурентоспроможності підприємств на основі їх економічної стійкості. При виконанні теми «Інноваційна модель сталого розвитку виробничих систем у динамічних умовах господарювання» (номер державної реєстрації 0106U000291, 2006-2007 рр.) за участю автора розроблено способи оцінки рівня конкурентоспроможності машинобудівного підприємства з використанням розроблених показників якості використовуваних ресурсів і їх стійкості до зовнішніх загроз.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є обґрунтування теоретичних і методичних положень щодо забезпечення конкурентоспроможності машинобудівних підприємств на основі економічної стійкості.

Відповідно до мети дослідження були вирішені такі наукові та практичні завдання:

проаналізовано стан конкурентоспроможності машинобудівних підприємств України в контексті світових тенденцій у галузі;

обґрунтовано підхід до забезпечення конкурентоспроможності машинобудівного підприємства на основі підвищення його економічної стійкості;

проаналізовано взаємозв’язок між поняттями “економічна стійкість”, “стійка конкурента перевага” та “конкурентоспроможність” й уточнено їх відповідно до забезпечення конкурентоспроможності на основі економічної стійкості;

доведено можливість використання ресурсного підходу до оцінки економічної стійкості підприємства;

визначено вимоги, яким мають відповідати ресурси підприємства для формування стійких конкурентних переваг;

розроблено класифікацію чинників, вплив яких визначає економічну стійкість підприємства;

уточнено напрями забезпечення конкурентоспроможності підприємства на основі економічної стійкості;

використано розроблені рекомендації в діяльності машинобудівних підприємств.

Об'єктом дослідження є конкурентоспроможність підприємства. Предметом дослідження є економічна стійкість підприємства як основи забезпечення його конкурентоспроможності.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є сукупність способів наукового пізнання, методів, прийомів і принципів, що використовувалися в процесі дослідження. Теоретичною базою дослідження є наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених у галузі економіки підприємства, менеджменту, управління конкурентоспроможністю, економічної стійкості, економічного аналізу та економіко-математичного моделювання.

У роботі використано логічний аналіз (при аналізі взаємозв’язку між поняттями “економічна стійкість”, “стійка конкурента перевага” та “конкурентоспроможність”), метод аналогій (для дослідження підходів до забезпечення конкурентоспроможності підприємств), експертно-аналітичний метод (при проведенні експертних опитувань спеціалістів підприємств з метою обстеження й аналітичного вивчення рівня економічної стійкості підприємства), метод структурного аналізу (при розробці класифікації чинників, вплив яких визначає економічну стійкість підприємства), метод порівняння (при обґрунтуванні напрямів забезпечення конкурентоспроможності підприємства на основі економічної стійкості), метод управлінського моделювання (при розробці формалізованих відображень методів управління економічною стійкістю підприємства), методи упорядкування та ранжирування (при формуванні сукупності показників рівня економічної стійкості підприємства).

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у формуванні теоретичних положень щодо забезпечення конкурентоспроможності машинобудівного підприємства на основі його економічної стійкості та розробці способів оцінки економічної стійкості машинобудівного підприємства з використанням ресурсного підходу.

Наукова новизна результатів досліджень полягає в такому:

 

уперше:

економічна стійкість підприємства розглядається як основа забезпечення його конкурентоспроможності, що досягається шляхом забезпечення стійкості всіх видів ресурсів до зовнішніх загроз і формування стійких конкурентних переваг;

удосконалено:

класифікацію чинників, що впливають на економічну стійкість машинобудівного підприємства, шляхом визначення їх типів, класів, родів і видів;

уточнено:

поняття стійких конкурентних переваг машинобудівного підприємства, що розглядаються як результат інноваційної, інвестиційної, виробничої, маркетингової та збутової діяльності підприємства, які ведуть до довгострокового отримання кращих, ніж у конкурентів результатів роботи підприємства та є основою забезпечення його конкурентоспроможності;

поняття економічної стійкості підприємства, що розглядається як комплексна характеристика здатності підприємства до підтримки його функціонування в умовах конкуренції в довгостроковій перспективі, що становить основу забезпечення стійких конкурентних переваг;

послідовність оцінки економічної стійкості підприємства шляхом уведення показників якості та стійкості ресурсів до зовнішніх загроз і зовнішньої загрози ресурсу, які є аналітичною основою визначення напрямів забезпечення конкурентоспроможності підприємства;

отримало подальший розвиток:

використання ресурсного підходу до оцінки економічної стійкості шляхом розробки показників якості ресурсу, стійкості ресурсів до зовнішніх загроз і зовнішньої загрози ресурсу.

Практичне значення отриманих результатів дослідження. Отримані результати являють собою методичну базу забезпечення конкурентоспроможності машинобудівного підприємства на основі його економічної стійкості.

До числа результатів, що мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо:

оцінки економічної стійкості підприємства з використанням ресурсного підходу;

вибору напрямів забезпечення конкурентоспроможності підприємства на основі економічної стійкості.

Результати дослідження використано на промислових підприємствах м. Луганськ, що підтверджується відповідними документами: ВАТ “ХК “Луганськтепловоз” (довідка № 1210/8-12 від 19.10.2007), ВАТ “Завод гірничо-рятувальної техніки “Горизонт” (довідка № 1387 від 15.11.2007).

Особистий внесок здобувача. Положення, розробки та висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведеного автором дослідження щодо забезпечення конкурентоспроможності підприємства на основі економічної стійкості. Особистий внесок у праці, що опубліковані в співавторстві, визначено в списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Результати наукових досліджень повідомлені, обговорені та схвалені на VII Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів і молодих учених “Конкурентоздатність територій і підприємств у взаємозалежному світі”(м. Донецьк, 2005 р.), VII Міжнародній науково-практичній конференції “Україна та її регіони на шляху до інноваційного суспільства” (м. Донецьк, 2006 р.), XI Міжнародній науково-практичній конференції “Фінанси України”
(м. Дніпропетровськ, 2007 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Наукові концепції та практика реалізації стратегій інноваційного розвитку України та її регіонів” (м. Донецьк, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Управлінський потенціал у системі економічного розвитку” (м. Луганськ, 2007 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковано в 10 наукових працях, серед яких 6 статей – у наукових журналах, 2 статті – у збірниках наукових праць, 2 публікації – у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій – 2,75 д.а., з яких особисто автору належать 2,5 д. а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів і висновків, що викладені на 198 сторінках друкованого тексту. Матеріали дисертації містять 16 таблиць і 12 рисунків, які подано на 26 сторінках. Список використаних джерел із 214 найменувань уміщено на 19 сторінках, 1 додаток – на 2 сторінках.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)