ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ ПРОЕКТУВАННЯ МУЛЬТИМЕДІЙНОГО КОНТЕНТУ ЕЛЕКТРОННИХ ОСВІТНІХ РЕСУРСІВ ДЛЯ ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ




  • скачать файл:
title:
ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ ПРОЕКТУВАННЯ МУЛЬТИМЕДІЙНОГО КОНТЕНТУ ЕЛЕКТРОННИХ ОСВІТНІХ РЕСУРСІВ ДЛЯ ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність дослідження; визначено проблему, мету, об’єкт, предмет, задачі дослідження; сформульовано наукову новизну та практичну значимість роботи; охарактеризовано апробацію та впровадження отриманих результатів дослідження; висвітлено дані про публікації автора з теми дисертаційного дослідження.


У першому розділі – «Теоретичні основи проектування навчального матеріалу в сучасній педагогіці» – представлено результати теоретичного аналізу науково-методичної, психолого-педагогічної літератури, аналіз досвіду з проблеми подання навчального матеріалу в традиційних засобах навчання та в ЕОР; сформульовано понятійний апарат дисертаційного дослідження.


У результаті аналізу наукових праць з’ясовано, що подання навчального матеріалу є важливою та актуальною проблемою в сучасній дидактиці, зокрема, в умовах широкого застосування ЕОР. Ефективність використання ЕОР у навчальному процесі значною мірою визначається специфікою подання навчального матеріалу засобами мультимедіа, а проектування мультимедійного контенту є одним із важливих етапів створення електронних ресурсів навчального призначення.


Мультимедійний контент ЕОР – це сукупність мультимедійних даних (текст, графіка, фото, відео, аудіо, анімація, 3-D моделі), що відображає певний предметний зміст, сприйняття та робота з якою забезпечує досягнення дидактичних цілей, формування знань, вмінь, навичок і пізнавальних якостей в осіб, які навчаються.


Проектування мультимедійного контенту ЕОР – це діяльність з зовнішнього оформлення навчального матеріалу, шляхом його обґрунтованого подання мультимедійними даними на екрані в естетичному керованому вигляді, з метою створення максимально ефективних умов для реалізації навчання з використанням ІКТ. Основна ціль даного процесу полягає в ефективному представленні змісту навчального матеріалу та в створенні умов, щоб особі, яка навчається, було комфортно і зручно реалізовувати навчальну діяльність.


Філософським підґрунтям проблеми проектування мультимедійного контенту ЕОР є категорії «зміст і форма». «Зміст» виражає зміст освіти – сукупність всіх елементів знань, навчальний матеріал, який підлягає засвоєнню особою, яка навчається. Зміст навчального контенту виражається в формі і через форму. В ЕОР навчальний матеріал оцифровується і подається засобами мультимедіа. Тобто, формою подання навчального матеріалу є аудіовізуальний керований образ, матеріальним відображенням якого стають засоби інтерфейсу користувача. Згідно з діалектикою категорій зміст і форма, форма подання мультимедійного контенту ЕОР має важливе значення, оскільки покликана сприяти підвищенню якості засвоєння навчального матеріалу, а відтак і зростанню результативності навчальної діяльності студентів.


На основі проведеного теоретичного аналізу встановлено, що при навчанні з використанням ІКТ, форма подання мультимедійного контенту (інтерфейс ЕОР) має беззаперечно важливе значення. Воно полягає в тому, що: інтерфейс ЕОР відтворює необхідні повідомлення; впливає на мотиваційну та емоційну сфери особи, яка навчається; впливає на швидкість та якість сприйняття та запам’ятовування навчального матеріалу; привертає та втримує увагу; підвищує якість опрацювання змісту; впливає на свідоме і підсвідоме сприйняття навчального матеріалу; знижує втомлюваність та підтримує підвищену працездатність; робить користування ЕОР приємним та зручним; реалізовує взаємодію в навчальному середовищі; підвищує ефективність функціонування ЕОР.


На основі аналізу наукових праць визначено, що незважаючи на важливість, зовнішня форма подання навчального матеріалу є найслабкішим місцем та однією з основних проблем при створенні ЕОР, оскільки стосується не лише технічного, а й психолого-педагогічних аспектів. Зважаючи на зазначене, виникає потреба визначення психолого-педагогічних засад проектування мультимедійного контенту ЕОР, застосування яких сприятиме, в результаті, підвищенню рівня навчальних досягнень студентів ВНЗ.


Психолого-педагогічні засади проектування мультимедійного контенту ЕОР – це основні психологічні та педагогічні принципи, способи і методи, що мають бути покладені в основу організації навчального матеріалу для його подання мультимедіа даними. Урахування зазначених засад сприятиме створенню навчально-інформаційного середовища, в якому особа, яка навчається, отримає можливість найбільш ефективно реалізовувати навчальну діяльність.


Проектування мультимедійного контенту ЕОР – це діяльність з структурування і зовнішнього оформлення навчального матеріалу шляхом його обґрунтованого подання мультимедійними даними на екрані в естетичному керованому вигляді, з метою створення максимально ефективних умов для реалізації навчання з використанням ІКТ. Основна мета даного процесу – створити сприятливі умови для реалізації навчальної діяльності, що можливо лише при комплексному підході до створення ЕОР, коли поряд із технічною реалізацією здійснюється врахування психолого-педагогічних засад.


У другому розділі дослідження – «Проектування мультимедійного контенту електронних освітніх ресурсів» – описано загальну методику проведення дослідження; сформульовано теоретико-методологічні основи дослідження; висвітлено етапи дослідно-експериментальної роботи; визначено та обґрунтовано психологічні й педагогічні принципи проектування мультимедійного контенту ЕОР навчального призначення.


Провідною ідеєю дослідження є положення про те, що обов’язкове врахування психолого-педагогічних засад при поданні навчального матеріалу засобами мультимедіа в ЕОР є передумовою успішного їх застосування в процесі фахової підготовки студентів ВНЗ.


Гіпотеза дослідження ґрунтується на припущенні, що фахова підготовка студентів ВНЗ із застосуванням ЕОР буде ефективнішою за умов збалансованого співвідношення змістового наповнення ЕОР та зовнішньої форми його представлення, а проектування мультимедійного контенту ЕОР відбуватиметься з урахуванням психолого-педагогічних засад.


Теоретико-методологічну основу дослідження становлять: концептуальні положення теорії пізнання, зокрема, теорія формування понять (С.Л. Рубінштейн); теорія поетапного формування розумових дій (П.Я. Гальперін, Н.Ф. Тализіна); наукові засади використання ІКТ у навчальному процесі вищої школи (М.І. Жалдак). А також, концепції пов’язані з: інформатизацією освітньої галузі (В.Ю. Биков, Б.С. Гершунський, А.М. Гуржій, М.І. Жалдак, Н.В. Морзе, І.В. Роберт, О.В. Співаковський, Ю.В. Триус); створенням інформаційно-освітнього простору (В.Ю. Биков, К.Г. Кречетніков, В.В. Лапінський); вивченням явища мультимедіа (О.В. Осін, А.В. Крапівенко, М.А. Мелешко); проектуванням мультимедійних електронних освітніх ресурсів (В.Н. Агєєв, О.І. Башмаков, В.Ф. Заболотний, О.В. Соловов); дидактичними та психофізіологічними засадами застосування ІКТ у навчанні (Ю.І. Машбіц, П.І. Образцов, А.Н. Пєчніков); концепцією візуалізації навчального матеріалу в ЕОР (Н.М. Єжова, Н.А. Рєзнік); педагогічним дизайном (К.Г. Кречетников, О.Ю. Уваров).


З’ясовано, що основним теоретичним базисом для реалізації проблеми проектування мультимедійного контенту ЕОР мають стати досягнення педагогіки та психології, ергономіки, комп’ютерних наук, а також результати практичного застосування ЕОР у навчальному процесі. У результаті теоретичного аналізу визначені та обґрунтовані принципи проектування мультимедійного контенту ЕОР, що інтегрують психологічні та педагогічні підходи.


Психологічні засади проектування мультимедійного контенту ЕОР стосуються, насамперед, надання даних по такому представленню навчального матеріалу мультимедіа даними, що сприяло б підвищенню ефективності навчання з використанням ІКТ. Психологічні засади проектування мультимедійного контенту ЕОР виражаються в таких принципах.


Принцип відповідності проектування мультимедійного контенту психологічним закономірностям засвоєння навчального матеріалу особою, яка навчається, – подання мультимедійного контенту має ґрунтуватися на врахуванні закономірностей психічних процесів, що лежать в основі навчального пізнання, забезпечуючи їх ефективність. Процес навчального пізнання складається з етапів: прийом, осмислення, запам’ятовування, застосування матеріалу. Проектування мультимедійного контенту відіграватиме значну роль для успішної реалізації
кожного з окреслених етапів, якщо організоване відповідно до їх закономірностей. Теоретичне дослідження питання засвоєння навчального матеріалу дозволило окреслити підходи до проектування мультимедійного контенту, виходячи з закономірностей відчуття, сприйняття, мислення, пам’яті, уваги та індивідуально-типологічних характеристик особистості.


Принцип обґрунтованого поєднання мультимедійних даних при поданні навчального матеріалу на екрані – подання мультимедійного контенту має сприяти ефективному доведенню необхідного матеріалу за допомогою відповідного носія. З’ясовано, що вибір, поєднання та організація засобів мультимедіа на екрані залежить від: характеристики засобу, адже кожному засобу властиві власні особливості; характеристики навчальної діяльності; характеристики навчального матеріалу, що подається, оскільки кожен засіб має властивості, придатні для передачі певного виду повідомлення; характеристик особи, яка навчається, оскільки кожна людина має власний шлях пізнання та свої методи обробки різних даних.


Принцип забезпечення педагогічної взаємодії між суб’єктами навчання з використанням ІКТ – подання мультимедійного контенту має сприяти реалізації опосередкованої комп’ютером педагогічної взаємодії між викладачем і студентом. Визначено, що її центром має бути робота особи, яка навчається, з навчальним контентом, що забезпечує і регулює педагог, певним чином організувавши навчальний матеріал на екрані. Це здійснюється шляхами: загальне оформлення ресурсу, оформлення елементів інтерфейсу користувача, керованість контентом.


Педагогічні засади проектування мультимедійного контенту полягають у визнанні домінуючої ролі педагогічних знань при реалізації інтерфейсу ЕОР. З
такої позиції проектування мультимедійного контенту виступає як один з основних засобів реалізації навчальної діяльності, що одночасно виступає елементом управління та впливу на особу, яка навчається, при передачі навчального матеріалу, та включає здійснення відповідних дій учасниками навчального процесу по їх організації і засвоєнню.


Визначено, що проектування мультимедійного контенту ЕОР доцільно здійснювати з врахуванням таких взаємопов’язаних педагогічних принципів, що випливають зі специфіки мультимедіа та зі специфіки процесу навчання:


– відповідності цілям навчання – полягає в забезпеченні максимальної реалізації поставлених педагогічних цілей;


– змістовності – полягає в адекватному відтворенні наукових знань та представленні способів для забезпечення ефективності їх засвоєння особою, яка навчається;


– мотивування – полягає в такому представленні навчального матеріалу, яке б спонукало до розвитку пізнавальної мотивації в осіб, які навчаються;


– емоційності – полягає в створенні умов для забезпечення виникнення позитивних емоцій в осіб, які навчаються;


– активізації навчальної діяльності – полягає в активізації та орієнтуванні особи, яка навчається, на здійснення навчальної діяльності;


– інтерактивності – розкриває характер і ступінь роботи особи, яка навчається, з поданим контентом та засобом навчання;


– адаптованості – полягає в такій організації інтерфейсу ЕОР, щоб максимально відповідати особливостям і потребам осіб, які навчаються, шляхом відповідного подання навчального матеріалу;


– естетичності – виражає необхідність створення сприятливих умов для реалізації навчальної діяльності, що мають сприяти гарному настрою осіб, які навчаються, знижувати втомлюваність і підвищувати працездатність.


Педагогічні принципи взаємозалежні і спрямовані на створення інформаційно-навчального середовища, в якому особа, яка навчається, отримає можливість найбільш ефективно реалізовувати навчальну діяльність.


У третьому розділі – «Модель проектування мультимедійного контенту електронних освітніх ресурсів для вищого навчального закладу» – обґрунтовано компоненти моделі проектування мультимедійного контенту електронного освітнього ресурсу для ВНЗ та описано процес створення електронного освітнього ресурсу «Мультимедійні технології і системи».


У розділі обґрунтовано модель проектування мультимедійного контенту ЕОР, реалізованої на засадах педагогічного дизайну. На основі узагальнення підходів науковців (І.А. Агєєва, А.С. Байков, М.Н. Краснянский, К.Г. Кречетников, І.М. Радченко, А.Ю. Уваров, Б. Мергел (B. Mergel), М. Мур (M. Moore), Дж. Сіменс (G. Siemens) термін «педагогічний дизайн» визначено як цілісний систематизований процес використання принципів навчання в розробці ефективних умов реалізації навчального процесу з використанням ІКТ, шляхом відповідної організації інформаційно-навчального середовища.


До існуючих аспектів педагогічного дизайну (інформаційного, що розглядає внутрішню організацію навчального матеріалу при його екранному представленні; інтерактивного, що стосується організації взаємодії особи, яка навчається, з засобом навчання; графічного, що стосується візуального оформлення компонентів інтерфейсу) запропоновано включити додатковий – мультимедійний педагогічний дизайн, що розкриває питання подання змісту навчання засобами мультимедіа.


Мультимедійний педагогічний дизайн – процес розроблення і подання мультимедійного навчального контенту, діяльність з вирішення питань інтеграції даних і їх втіленню в керованому аудіовізуальному образі.


Ціль мультимедійного педагогічного дизайну – сприяння більш ефективному засвоєнню навчального матеріалу, при його екранному поданні засобами мультимедіа; задача мультимедійного педагогічного дизайну – вибір і поєднання засобів мультимедіа, виходячи з їх властивостей і значень, щоб найповніше відповідати характеристикам і потребам особи, яка навчається, і сприяти максимальному досягненню дидактичних цілей при навчанні з використанням ІКТ.


Модель проектування мультимедійного контенту ЕОР включає шість взаємопов’язаних компонентів:


– аналіз (здійснюється аналіз трьох аспектів навчання з використанням ІКТ: дидактичного, що надає дані про зміст навчального матеріалу, дидактичні цілі; психологічного, що надає дані про індивідуальні характеристики студентів; технічного, що полягає в аналізі інформаційно-навчального середовища);


– формування вимог (уточнюються отримані дані);


– планування (визначається структура ресурсу, стильове оформлення, способи функціонування);


– розроблення (здійснюється підготовка вихідних мультимедійних компонентів та їх компонування);


– застосування (розроблений продукт поступає для практичного використання в навчальний процес);


 


– оцінювання (здійснюється оцінювання функціонування ЕОР, навчальної діяльності студентів та інтерфейсу користувача ЕОР).

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)