СТРАТЕГІЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КЛАСТЕРНИХ УТВОРЕНЬ У КОНТЕКСТІ СВІТОВОГО І РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ




  • скачать файл:
title:
СТРАТЕГІЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КЛАСТЕРНИХ УТВОРЕНЬ У КОНТЕКСТІ СВІТОВОГО І РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ
Тип: article
summary:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Розвиток світової економіки протягом останніх де­сятиліть характеризується розширенням і поглибленням світових і регіональ­них зв’язків через формування глобального ринку капіталів, товарів і робочої сили, а також створенням єдиного інформаційного простору як напрямку глобалізації міжнародних економічних і соціальних відносин.
З іншого боку, значний вплив на світову економіку має прискорений соціально-економічний розвиток окремих регіонів (феномен н ових індустріальних країн, зростання економіки Китаю тощо), спричинений демографічним зростанням та урбанізацією деяких промислових центрів.
Глобалізація світогосподарських зв’язків стимулює розвиток міжнарод­них економічних відносин на макроекономічному рівні та зовнішньоекономі­чної діяльності підприємств на мікроекономічному. Для України активізація зовнішньоекономічної діяльності належить до актуальних проблем розвитку економіки та національної економічної безпеки, переважно через паливно-енергетичну залежність і від’ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу.
Одним зі шляхів стимулювання промислового виробництва та регіонального розвитку є створення кластерних утворень у локальних технологічно інтегрованих галузях, що дозволяє підвищувати рівень конкуренції на внутрішньому ринку й активізувати зовнішньоекономічну діяльність із боку підприємств-учасників кластеру.
Зовнішньоекономічна діяльність кластерних утворень забезпечує не лише стабільний регіональний розвиток, але й розширене відтворення в економіці, активізацію зовнішньої торгівлі України.
Теорія кластерних утворень вплинула на формування принципів виробничо-територіального комплексоутворення в економіці України, проте науковий та практичний апарат щодо вирішення цієї проблеми знаходиться на стадії розробки й апробації.
Дослідженню питань розвитку світової економіки, а також інтернаціона­лізації та регіоналізації міжнародних економічних відносин присвячено праці таких вітчизняних і зарубіжних учених, як: І. Бураковський, М. Войнаренко, Б. Губський, Д. Лук’яненко, Ю. Макогон, Р. Мокій, С. Мочерний, Ю. Павлен­ко, Ю. Пахомов, О. Плотніков, Є. Савельєв, П. Друкер, К. Маркс, Ф. Котлер, Д. Рикардо, А. Сміт. Питання розвитку кластерних утворень розглянуті у наукових працях О. Гуменюка, К. Дудкіної, І. Майорової, Н. Мікули, Н. Поповича, Г. Савіної, С. Соколенка, В. Третьяка, Г.Чижикова, М. Портера, Дж. Стигліца. Розробці економічних стратегій діяльності підприємств прис­вячено праці І. Ансоффа, П. Дойля, Б. Карлофа, М. Круглова, Ж.-Ж. Ламбена, Д. Мінцберга, Д. Моррісона, А. Слівотськи, Д. Траута, стратегій зовнішньо­економічної діяльності України на світовому та регіональних ринках – дос­лідження С. Богачова, О. Беззубченко, А. Гальчинського, В. Гейця й інших.
Незважаючи на глибину наукових досліджень щодо умов регіонального та світового розвитку, участі країн у світовому розподілі праці, сучасний стан економіки України потребує дослідження питань формування у її складі кластерних утворень як асоціації підприємств однієї галузі, що зберігають юридичну незалежність, конкурентні відносини й орієнтовані на активізацію ділової активності всередині кластеру, а також питань координації стратегії їх зовнішньоекономічної діяльності у межах та поза кластерним утворенням.
Вищезазначене обумовило актуальність обраної теми дослідження у теоретичному і практичному плані.
Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до планів науково-дослідної роботи Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України: кафедри міжнародної економіки – за держбюджетною темою Г06/53а «Підвищення ефективності міжнародної економічної діяльності України в інтеграційних об’єднаннях: регіональний та галузевий аспект» (номер державної реєстрації 0106U012484), у рамках якої поглиблено існуючі теоретичні положення щодо створення кластерних утворень у металургійному комплексі й основи їх зовнішньоекономічної діяльності, що дозволяє виявити ступінь експортного пріоритету окремих регіонів і напрямки товарних потоків у міжнародній торгівлі; кафедри маркетингу — за держбюджетною темою Г-01/32 «Проблеми розвитку маркетингу і логістики» (номер державної реєстрації 0101U005719), у рамках якої досліджено теоретичні основи побудови стратегії зовнішньоекономічної діяльності кластерних утворень, а також визначено шляхи формування та вдосконалення маркетингової політики металургійних підприємств на світовому та регіональних ринках.
Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є удоскона­лення теоретико-методологічних основ створення кластерів у експортоорієнтованих галузях промисловості, і розробка науково-практичних рекомендацій щодо формування стратегії зовнішньоекономічної діяльності кластерних утворень на світовому та регіональних ринках.
Для досягнення мети дослідження було поставлено та вирішено такі задачі:
дослідити теоретико-методологічні основи глобалізації та регіонального розвитку світового господарства;
проаналізувати сутність кластерних утворень і сучасну концепцію їх розвитку;
дослідити теоретичні підходи до формування стратегій зовнішньоекономічної діяльності кластерних утворень;
проаналізувати розвиток світової металургії як базової галузі для створення кластерів і виявити сучасні тенденції її розвитку;
здійснити аналіз зовнішньоекономічної діяльності металургійного комплексу України у контексті світових і регіональних інтеграційних процесів;
дослідити вплив євроінтеграційного процесу на зовнішньоекономічну діяльність кластерних утворень у металургійному комплексі;
запропонувати механізм створення кластерів і основи їх зовнішньоекономічної діяльності;
розробити самоорганізаційний підхід до формування кластерних утворень;
визначити стратегії зовнішньоекономічної діяльності кластерних утворень на світовому та регіональних ринках.
Об’єктом дослідження є процес зовнішньоекономічної діяльності кластерних утворень в умовах глобалізації та регіоналізації світової економіки.
Предметом дослідження є науково-методичні та практичні аспекти механізму створення кластерних утворень на засадах конкурентної асоціації, а також організаційно-економічні умови формування стратегії їх зовнішньоекономічної діяльності на світовому та регіональних ринках.
Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертаційної роботи є фундаментальні положення економічної теорії, праці провідних вітчизняних та зарубіжних учених-економістів із питань міжнародної економіки, функціонування ринкових механізмів, формування стратегій зовнішньоекономічної діяльності країн.
У дослідженні використано діалектичний метод наукового пізнання для визначення теоретичних основ і закономірностей розвитку світового господарства та концепції розвитку кластерних утворень; загальнонаукові методи пізнання: метод теоретичного узагальнення і порівняння (для наукового визначення теоретичних основ формування стратегії зовнішньоекономічної діяльності кластерних утворень), системного аналізу і синтезу (для розгляду механізму створення кластерів і основ їх зовнішньо­економічної діяльності), методи статистичного, економічного аналізу та моделювання (для комплексного дослідження розвитку світової металургії та ринку чорних металів як базової галузі для створення кластерів), методи діалектичної та формальної логіки (для розробки самоорганізаційного механізму створення кластерних утворень і визначення стратегії їх зовнішньоекономічної діяльності на світовому та регіональних ринках).
Під час дослідження використано закони України, постанови Кабінету Міністрів України, укази Президента України, монографії, фахову літературу, матеріали періодичних видань і мережі Інтернет. Інформаційну основу дослідження становлять дані Державного комітету статистики України, результати власних досліджень автора.
Наукова новизна одержаних результатів полягає в поглибленні теоре­тичних і науково-методичних основ і розробці науково-практичних рекомендацій щодо створення кластерів і визначення стратегій їх зовнішньоекономічної діяльності в умовах глобалізації та регіоналізації світового господарства.
Конкретні наукові результати, що розкривають внесок автора в розробку досліджуваної проблеми і характеризують наукову новизну роботи, полягають у такому:
вперше:
запропоновано модель стратегічного поля кластерного утворення, що включає три блоки (макросередовище, оференти, споживачі) і відображає вплив п’яти сил конкуренції та некерованих факторів, універсальний характер якої дозволяє використовувати модель при формуванні стратегії розвитку кластерних утворень на світовому та регіональних ринках;
розроблено кластерну модель світового ринку чорних металів як поєднання регіонального та виробничого підходів, що дозволяє виявити ступінь спеціалізації окремих регіонів завдяки світовому поділу праці та виділити напрямки товарних потоків у міжнародній торгівлі, використання якої створює передумови для встановлення коопераційних зв’язків і визначення національних конкурентних переваг країн, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність на світовому ринку чорних металів;
удосконалено:
теоретичні основи формування стратегії зовнішньоекономічної діяльності кластерних утворень на світовому та регіональних ринках через обґрунтування включення до її інструментарію методу визначення STPDO-стратегії, що поєднує STP-маркетинг із виключенням принципової несумісності продуктів і видів діяльності, підвищенням синергізму внутрішньосистемної взаємодії та адаптації організаційної структури кластерного утворення до зовнішньоекономічної діяльності;
теорію вхідних і вихідних ринкових бар’єрів за рахунок класифікації вхідних бар’єрів за інформаційними, конкурентними, економічними та ринково-психологічними ознаками і вихідних бар’єрів за економічними та підприємницько-психологічними ознаками, що надає можливість розрахувати ступінь значущості різних видів стратегічних захистів кластерних утворень для подальшого визначення стратегії зовнішньоеконо­мічної діяльності останніх;
дістали подальшого розвитку:
понятійно-категоріальний апарат міжнародної економіки за рахунок сутнісного трактування поняття «кластер» як економіко-територіальної одиниці у вигляді технологічно інтегрованих галузей, що створюють спільну інфраструктуру і локально концентрований ринок праці та капіталу для впровадження інновацій та одержання додаткової вартості через використання експортного потенціалу на світовому та регіональних ринках; поняття «стратегія зовнішньоекономічної діяльності кластерних утворень», яку визначено як системне прогнозування споживчих характеристик цільових і сумісних ринків і випуск товарів для трансформації існуючої системи пріоритетів відповідно до цілей експортного розвитку на підставі міжнародного розподілу праці та раціонального балансу товарних, інформаційних і фінансових потоків;
теоретична модель кластерних утворень, а саме принципи їх формування, які доповнено принципом самоорганізаційного розвитку, котрий передбачає наявність циклів саморегуляції та саморозвитку, що запобігає внутрішньому антагонізму його складових і сприяє концентрації кластерних утворень в організаційному і ресурсному плані, при їх формуванні та визначенні стратегії зовнішньоекономічної діяльності, без зайвих витрат ресурсів на поточний контроль цілісності й напрямку руху кластеру.
Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що результати дослідження доведені до рівня конкретних науково-методичних і практичних рекомендацій. Впровадження одержаних результатів дозволяє прискорити процеси створення кластерних утворень у металургійному комплексі України та формування стратегії їх зовнішньо­економічної діяльності на основі використання наукового інструментарію.
Результати дослідження використано у практичній діяльності Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у м. Донецьку (довідка № 79/04 від 21.08.2006 р.) – результати комплексної оцінки промислових підприємств, що можуть бути залучені до кластерних утворень у металургійному комплексі Донецької області; ВАТ «Макіївський металургійний комбінат» (довідка № 218/003 від 28.11.2007 р.) — критерії відбору оптимальної стратегії зовнішньоекономічної діяльності на основі сегментування і вибору цільових ринків, забезпечення унікальності торго­вельної пропозиції, виключення принципової несумісності продуктів і видів діяльності; ВАТ «Приватбанк» (довідка № Р.09.01/1-20827 від 22.11.2007 р.) – система цілепокладання створення кластерних утворень у металургійному комплексі Донецької області, за якою можна сформувати фінансові потоки у межах кластеру і його контрагентами на світовому ринку; ВАТ «Докучаєвсь­кий флюсодоломітний комбінат» (довідка № 2060 від 19.07.2007 р.) – пропо­зиції щодо формування комплексної конкурентної стратегії диверсифікації діяльності підприємства на регіональному ринку; а також при підготовці ре­комендацій Х, ХІІ, ХІІІ Міжнародних науково-практичних семінарів «Проб­леми розвитку зовнішньоекономічних зв'язків і залучення іноземних інвес­тицій: регіональний аспект», які було направлено Президенту України, Верховній Раді, Кабінету Міністрів України, обласним державним адмініст­раціям для включення до програм науково-технічного розвитку регіонів, зокрема до Програми науково-технічного розвитку Донецької області на період до 2020 року (довідка №100/01-27/7.9.7 від 19.02.2004 р., довідка № 37-01/7.9.7-134 від 27.01.2006 р., довідка № 53-01/7.9.7-134 від 27.01.2007 р.).
Результати досліджень теоретичного і прикладного характеру використовуються у навчальному процесі Донецького національного університету при створенні науково-методичних комплексів і викладанні дисциплін «Міжнародна конкурентоспроможність підприємств (організацій)», «Міжнародний маркетинг», «Регіональні економічні зв’язки та вільні економічні зони», «Стратегічний маркетинг» (довідка № 930/01-27/3.9.0 від 27.11.2007 р., довідка № 931/01-27/3.9.0 від 27.11.2007 р.).
Особистий внесок здобувача. Усі результати, викладені в дисертаційній роботі, одержані здобувачем самостійно і знайшли своє відображення в наукових публікаціях автора. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у дисертації використано лише ті положення, ідеї та висновки, які є результатом самостійної роботи здобувача.
Апробація результатів дослідження. Основні результати дисертаційної роботи доповідались і одержали схвалення на Х, ХІІ, ХІІІ Міжнародних науково-практичних семінарах «Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв’язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект» (м. Донецьк – м. Святогірськ, ДонНУ, 2004, 2006 і 2007 рр.), міжнародних науково-практичних конференціях «Проблеми розвитку маркетингу і логістики в транзитивній економіці» (м. Донецьк – м. Святогірськ, ДонНУ, 2002 р.), «Управління людськими ресурсами: держава, регіон, підприємство» (м. Донецьк – м. Маріуполь, ДонНУ, 2004 р.), «Актуальні питання управління людськими ресурсами і маркетингу в контексті стратегії розвитку України» (м. Донецьк – м. Святогірськ, ДонНУ, 2007 р.).
Публікації результатів дослідження. Основні положення дисертаційної роботи викладено в 7 наукових роботах загальним обсягом 3,0 д.а, з яких особисто автору належить 2,8 д.а., із них 6 робіт – у наукових фахових виданнях загальним обсягом 2,8 д.а., з яких особисто автору належить 2,6 д.а.
Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел зі 165 найменувань, 3 додатків. Зміст дисертації викладено на 188 сторінках друкованого тексту, включаючи 40 таблиць на 26 сторінках, 25 рисунків на 15 сторінках.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)