Соколовська О. М. Адміністративна відповідальність за правопорушення в галузі житлово-комунального господарства




  • скачать файл:
title:
Соколовська О. М. Адміністративна відповідальність за правопорушення в галузі житлово-комунального господарства
Альтернативное Название: Соколовская А. М. Административная ответственность за правонарушения в области жилищно-коммунального хозяйства
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ


У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми дисертації; визначено зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами; охарактеризовано мету, головні завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження; розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів; наведено дані про їх апробацію і впровадження, а також щодо публікацій, структури й обсягу роботи.


Розділ 1 «Природа адміністративного проступку в галузі житлово-комунального господарства»


У підрозділі 1.1. «Зміст адміністративного правопорушення в галузі житлово-комунального господарства» зазначено, що формування житлово-комунального господарства з точки зору раціональної територіальної організації її об’єктів передбачає врахування відповідності розміщення об’єктів житлово-комунального господарства потребам населення; економію затрат праці та подолання просторового розриву між елементами виробництва житлово-комунальних послуг; забезпеченість планомірності, керованості процесів розміщення об’єктів та їх орієнтацію на досягнення високої економічної ефективності господарської діяльності.


На підставі дослідження змісту житлово-комунального господарства з’ясовано, що це поліструктурна, комплексна, системна галузь, яка забезпечує першочергові потреби населення та суттєво впливає на створення необхідних умов для ефективності й надійності функціонування господарського комплексу відповідно до встановлених нормативів і національних стандартів.


Встановлено, що житлово-комунальне господарство наділене такими характерними ознаками: системна галузь, що ґрунтується на нормативах і національних стандартах; має на меті забезпечення стандартних санітарно-гігієнічних умов життя; спрямована на задоволення першочергових потреб суспільства; основним прагненням є якісне функціонування житлового, комунального, господарського комплексу.


Житлово-комунальне господарство реалізується завдяки системі адміністративних послуг.

Дисертантом визначено, що житлово-комунальними послугами є діяльність, спрямована на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях відповідно до встановлених нормативів, стандартів, порядків та правил.


Для житлово-комунального господарства в сучасний період притаманна велика кількість протиправних діянь, які характеризуються меншою суспільною небезпекою порівняно зі злочином, які утворюють значний пласт проступків у зазначеній сфері. Забезпечення правопорядку в різних сферах господарювання, у тому числі в галузі житлово-комунального господарства, здійснюється шляхом виявлення винних у вчиненні протиправних дій осіб та притягнення їх до передбаченої законом відповідальності, а також запровадження форм і методів профілактики правопорушень з метою усунення причин та запобігання виникненню умов, що сприяють їх вчиненню.


У підрозділі 1.2. «Склад адміністративного проступку в галузі житлово-комунального господарства» акцентовано увагу на тому, що ознаки адміністративного проступку в галузі житлово-комунального господарства характеризують фактичну підставу адміністративної відповідальності та становлять її матеріальне поняття. Останнє конкретизується в законодавстві про адміністративні правопорушення, інших законах України,
якими урегульовано зазначену галузь у формі конкретних складів проступку та в яких передбачено необхідні і специфічні ознаки того чи іншого конкретного діяння.


Важливе теоретичне і практичне значення для розуміння змісту складів проступків у галузі житлово-комунального має кваліфікація складів проступків. Саме кваліфікація дає змогу чітко визначити об’єкт кожного діяння, його місце в загальній системі відносин, що охороняються адміністративними санкціями, його цінність. Вона допомагає структурувати весь масив суспільних відносин у  цій галузі, що охороняються в  адміністративному порядку, правильно кваліфікувати протиправні діяння, а також обирати оптимальний захід впливу на правопорушника.


Кваліфікувати склади адміністративних проступків у галузі житлово-комунального комплексу можна за різними підставами, а саме: залежно від ступеня суспільної небезпеки адміністративного проступку, а також наявності у складі ознак, що обтяжують адміністративну відповідальність, розрізняють основні та кваліфікаційні склади; за характером заподіяної адміністративним проступком шкоди – матеріальні та формальні склади; залежно від суб’єкта адміністративного проступку – особисті, спеціальні та змішані склади; залежно від внутрішньої структури – однозначні й альтернативні склади; залежно від конструкції – описові та бланкетні (відсилочні) склади.


До складу адміністративного правопорушення в галузі житлово-комунального господарства входять відповідні компоненти, що мають певні особливості, а саме: об’єкт складу адміністративного правопорушення в галузі житлово-комунального господарства – це суспільні відносини, що виникають у галузі публічного адміністрування житлово-комунального господарства; об’єктивна сторона складу адміністративного правопорушення в галузі житлово-комунального господарства виражається як в активних діях, так і в бездіяльності; суб’єктами складу адміністративного правопорушення в галузі житлово-комунального господарства виступають фізичні особи, у тому числі посадові та службові, юридичні особи; суб’єктивна сторона складу адміністративного правопорушення в галузі житлово-комунального господарства – це психічне ставлення суб’єкта до вчиненого діяння та його наслідків. Відсутність одного з наявних компонентів призводить до відсутності складу адміністративного правопорушення.


Зважаючи на те, що адміністративні проступки в галузі житлово-комунального господарства передбачено в КУпАП, а також в інших законодавчих актах України, що регулюють цю галузь, запропоновано систематизувати усі проступки в галузі житлово-комунального господарства в окрему главу КУпАП – «Адміністративні проступки в галузі житлово-комунального господарства».


Розділ 2 «Особливості адміністративної відповідальності за правопорушення в галузі житлово-комунального господарства» складається із двох підрозділів.


У підрозділі 2.1. «Сутність адміністративної відповідальності за правопорушення в галузі житлово-комунального господарства» доведено, що адміністративна відповідальність у галузі житлово-комунального господарства як видовий елемент адміністративної відповідальності, на наш погляд, має власні специфічні ознаки, що характеризують її, а саме: підставою адміністративної відповідальності є вчинене правопорушення в галузі житлово-комунального господарства; регулюється нормативними актами різної юридичної сили, що регулюють відносини в галузі житлово-комунального господарства, зокрема КУпАП та окремими законодавчими актами, норми яких не включено до КУпАП; розглядають порушення в галузі житлово-комунального господарства та притягають до адміністративної відповідальності в межах встановленої юрисдикції суб’єкти в галузі житлово-комунального господарства та/або їх посадові особи, а також інші суб’єкти, юрисдикція яких розповсюджується на житлово-комунальне господарство; об’єктом відповідальності є посадові/службові, юридичні особи, громадяни, іноземці, які вчинили проступки в галузі житлово-комунального господарства; виявляється через систему специфічних адміністративних санкцій (попередження, штраф, призупинення дії ліцензії, вилучення ліцензії).


На підставі відокремлених ознак, що притаманні адміністративній відповідальності за адміністративні проступки в галузі житлово-комунального господарства, автором запропоновано власну дефініцію зазначеного поняття.


Лише у 2007 р. по країні до адміністративної відповідальності було притягнуто 29972 посадові особи, а у 2008 та 2009 рр. – відповідно 24519 та   15198 посадових осіб. Проступки в галузі житлово-комунального господарства у 2007 р. становили 0,6 %, 2008 р. – 0,4 %, 2009 р. – 0,3 % із загальної кількості. Отже, сучасне становище щодо реагування держави на правопорушення в галузі житлово-комунального господарства перебуває в занедбаному стані й держава не приділяє цій галузі належної уваги.


Водночас нормативно-правове регулювання адміністративної відповідальності, у тому числі адміністративної відповідальності в галузі житлово-комунального господарства, здійснюється на підставі КУпАП, а також інших законів прямої дії, що містять норми, які встановлюють адміністративну відповідальність. Ця ознака відрізняє адміністративну відповідальність від кримінальної, що регулюється лише Кримінальним кодексом України.


До того ж наявність такої кількості законів, якими урегульовано систему житлово-комунального господарства, призводить до суперечностей у диспозиціях та санкціях. Дисертантом досліджено систему правових актів, якими урегульовано адміністративну відповідальність за адміністративні проступки в галузі житлово-комунального господарства, та запропоновано зміни й доповнення, що дадуть змогу систематизувати й удосконалити чинне законодавство.


Дослідження системи суб’єктів адміністративної відповідальності у цій сфері показало, що поняття «посадова особа» та «службова особа» мають різний правовий статус, відповідно до цього запропоновано їх диференціації.


У підрозділі 2.2. «Адміністративні санкції за правопорушення в галузі житлово-комунального господарства» досліджено різноманітні підходи науковців до визначення поняття «адміністративна санкція».


 


Встановлено, що саме в застосуванні адміністративних стягнень до осіб, які вчинили протиправні дії або бездіяльність в електроенергетичній, теплопостачальній або водопостачальній сферах, виявляється сутність адміністративної відповідальності в галузі житлово-комунального господарства. Визначено, що за такі проступки накладаються переважно такі заходи майнового характеру, як штрафи, та заходи, пов’язані з обмеженням дієздатності юридичних осіб, як зупинення дії або анулювання ліцензії (дозволу) на здійснення певного виду діяльності. 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST THESIS

Динамика лабораторных показателей, отражающих функциональную активность макрофагальной системы, у пациентов с болезнью Гоше I типа на фоне патогенетической терапии Пономарев Родион Викторович
Особенности мобилизации и забора гемопоэтических стволовых клеток при аутологичной трансплантации у больных с лимфопролиферативными заболеваниями Федык Оксана Владимировна
Оценка стабильности молекулярной ремиссии и качества жизни больных хроническим миелолейкозом при отмене терапии ингибиторами тирозинкиназ Петрова Анна Николаевна
Реконституция субпопуляций Т-клеток памяти у больных острыми лейкозами после трансплантации аллогенных гемопоэтических стволовых клеток Попова Наталья Николаевна
Антитромботическая терапия и профилактика тромбозов глубоких вен у детей с гемобластозами и синдромами костномозговой недостаточности Жарков Павел Александрович

THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)