ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ




  • скачать файл:
title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ
Тип: article
summary:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. В умовах трансформації економічних відносин в Україні основним чинником підвищення ефективності підприємств соціальної спрямованості, що надають життєво необхідні послуги, є реформування житлово-комунального господарства (ЖКГ). Реформа ЖКГ в Україні вимагає підвищення ефективності підприємств комунального сектору шляхом удосконалення організаціями економічного механізму управління.

Комунальний сектор економіки має свої досить істотні особливості з точки зору реформ, що проводяться. Дотепер не було сформоване конкурентне середовище в житлово-комунальній сфері, внаслідок чого більшість підприємств ЖКГ, зокрема підприємства теплопостачання, залишаються монополістами у виробництві і наданні послуг. Підвищення ефективності функціонування підприємств цього сектору стримується відсутністю чіткої системи контролю за обґрунтуванням тарифів і системи мотивації підвищення якості послуг та зниження витрат.

Аналіз показав, що більшість підприємств теплопостачання збиткові, виробництво послуг вимагає заміни застарілого устаткування на більш прогресивне, засноване на споживанні енергозберігаючих технологій. Упровадження інновацій у комунальному секторі вкрай низьке.

У зв’язку з цим підвищується роль і значення досліджень теоретичних, методичних і практичних аспектів з удосконалення механізму управління підприємств ЖКГ в умовах розвитку ринкових відносин в Україні.

Значний внесок у дослідження проблем управління підприємствами в умовах ринкової економіки внесли О.М. Алимов, М.Г. Білопольський, Я.Г. Берсуцький, І.П. Булєєв, Н.Ю. Брюховецька, В.М. Геєць, В.Н. Гриньова, П.В. Гудзь, П.В. Єгоров, В.А. Забродський, Ю.Г. Лисенко, О.В. Савчук, М.Г. Чумаченко та інші.

Проблеми управління розвитком підприємств житлово-комунального господарства знайшли своє віддзеркалення в дослідженнях учених-економістів Б. Адамова, В. Амітана, Л. Бражнікової, А. Завади, В. Інякіна, О. Кучеренка, В. Логвиненка, О. Лук’янченка, Г. Оніщука, В. Полуянова, В. Рибака, Г.Семчука, Б. Шелегеди й інші.

Разом з тим проблеми управління підприємствами житлово-комунального господарства розглядаються в наукових працях в основному на регіональному і галузевому рівнях. У той же час, в умовах формування в країні соціально орієнтованої ринкової економіки, теоретичні і прикладні аспекти реформування і забезпечення ефективного функціонування підприємств житлово-комунального господарства вимагають подальшого дослідження. Зокрема, немає змістовного уявлення про реструктуризацію підприємств ЖКГ, упровадження методів інноваційного розвитку, методичних розробок з формування тарифів на житлово-комунальні послуги, а також з питань упровадження інформаційних технологій в управління. Все це і визначило вибір теми дисертації та її актуальність.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до планів науково-дослідних робіт Інституту економіки промисловості НАН України: «Моделювання процесів антикризового управління виробничо-економічними об’єктами» (номер державної реєстрації 0103U007372); «Розробка механізму фінансового регулювання виробничого потенціалу» (номер державної реєстрації 0104U003429), в яких здобувачем розроблено методи оптимізації організаційних структур управління на підприємствах теплопостачання, запропоновано напрями їхнього інноваційного розвитку, обґрунтовано концепцію вдосконалення організаційно-економічного механізму управління підприємствами комунального сектору економіки. Також дисертаційна робота пов’язана з науково-дослідною роботою «Розвиток теоретичних основ і методичних положень розробки систем прийняття рішень» (номер державної реєстрації 0106U011118), що виконується в Донецькому університеті економіки та права, в якій здобувачем розроблено методи підвищення мотивації праці на підприємствах теплопостачання.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка концептуальних основ організаційно-економічного механізму розвитку підприємств теплопостачання й науково-практичних і методичних рекомендацій щодо його практичної реалізації.

Для досягнення мети в роботі поставлено й вирішено такі завдання:

проаналізовано стан і тенденції функціонування підприємств в умовах реформування житлово-комунального господарства;

розроблено концепцію організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємств теплопостачання;

розроблено модель оптимізації організаційних структур підприємств комунального сектору економіки України;

запропоновано напрями вдосконалення ціноутворення на послуги підприємств теплопостачання та методів підготовки й управління прийняттям управлінських рішень;

розроблено моделі формування інноваційної стратегії підприємства;

визначено вимоги до розробки і функціонування інформаційної системи управління підприємствами теплопостачання;

розроблено методи підвищення мотивації праці на підприємствах теплопостачання;

виконано реалізацію організаційно-економічного механізму управління розвитком на прикладі ОКП «Донецьктеплокомуненерго».

Обєктом дослідження в роботі є процеси управління розвитком підприємств теплопостачання.

Предметом дослідження є організаційно-економічний механізм управління розвитком підприємств теплопостачання.

 

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційної роботи обрано діалектичний метод пізнання економічних явищ, наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних учених-економістів з проблем реформування підприємств галузі комунального господарства, урядові рішення і постанови, галузеві методичні рекомендації.

Розробка концепції організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємств теплопостачання здійснювалася на основі функціонального підходу. При проведенні наукових досліджень, залежно від поставлених конкретних цілей і завдань, використовувався економічний аналіз, що дозволяє об’єктивно відобразити динаміку процесів розвитку підприємств теплопостачання в умовах проведення ринкової реформи; за допомогою методів логічного узагальнення досягнуто послідовність проведення наукового дослідження; методи економіко-математичного моделювання забезпечили наукове обґрунтування окремих позицій з управління розвитком організаційних, інформаційних, кадрових ресурсів підприємства; методи структурного аналізу, групувань, графічного аналізу дозволили визначити і науково обґрунтувати організаційно-економічний механізм управління розвитком підприємств теплопостачання.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації обґрунтовано об’єктивну необхідність і практичну значущість розробки важливого завдання для економіки країни – формування організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємств теплопостачання. У процесі дослідження автором отримано такі наукові результати:

уперше:

розроблено концепцію організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємств теплопостачання, в основу якої покладено синтез принципів маркетингу й узгодження інтересів усіх підрозділів підприємства за рахунок підвищення мотивації праці і зниження ресурсоспоживання в умовах реформування галузі, спрямованого на підвищення ефективності виробництва і якості послуг, що надаються;

розроблено методи реструктуризації підприємств комунального господарства, які засновані на оптимізації внутрішньовиробничих і зовнішніх зв’язків між функціональними підрозділами, що дозволило організувати нові і реорганізувати існуючі підрозділи з поліпшення впровадження ресурсозберігаючих технологій і підвищення конкурентоспроможності як підрозділів, так і самого підприємства;

удосконалено:

методичні підходи до формування тарифів на послуги житлово-комунальних підприємств з урахуванням зовнішніх і внутрішніх чинників, що впливають на процес їхнього ціноутворення, які забезпечують підвищення залежності тарифів від якості послуг, що надаються;

дістали подальшого розвитку:

методичні основи підготовки і прийняття управлінських рішень з формування інноваційної стратегії розвитку комунального підприємства, які були засновані на врахуванні чинника суб’єктивності осіб, які приймають рішення, в умовах детермінованості, невизначеності і ризику, що дозволяє об’єднати теорію вибору стратегії розвитку підприємства з реальними умовами господарювання й обрати найефективніший шлях підвищення ефективності виробництва і ресурсозбереження;

підходи до підвищення мотивації праці, результативність якої забезпечується розробленою системою матеріального заохочення, в межах якої здійснюється розрахунок оцінки рівня мотивації праці із застосуванням узагальненого критерію і розрахунок оцінки впливу матеріального заохочення на основі лінійної моделі множинної регресії, що значно підвищує ефективність управлінських процесів на підприємстві.

Практичне значення одержаних результатів. Запропонований у дисертації організаційно-економічний механізм управління розвитком підприємств теплопостачання доведено до рівня конкретних методик і пропозицій для впровадження на підприємствах галузі. Практична реалізація розроблених у дисертації методів дозволить підвищити якість послуг, зменшити витрати на їх надання, підвищити рівень зацікавленості працівників підприємств в упровадженні інновацій у виробництво. Основні результати дослідження впроваджено на ОКП «Донецьктеплокомуненерго». Економічний ефект від упровадження наукових результатів дисертації склав 250 тис. грн (довідка № 142/17 від 14.11.2007 р.).

Наукові результати дослідження використовуються в навчальному процесі Донецького університету економіки та права при підготовці студентів економічних спеціальностей з фундаментальних дисциплін: «Мікроекономіка» та «Економіка підприємств» (довідка № 2.01-352 від 05.11.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною, завершеною науковою роботою, в якій викладено авторський підхід до змісту й обґрунтування організаційно-економічного механізму управління розвитком підприємств житлово-комунального господарства. У наукових роботах, опублікованих у співавторстві, використано тільки ті ідеї і положення, які є результатом особистої роботи і складають особистий внесок здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і висновки дисертаційної роботи обговорювалися й отримали позитивну оцінку на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Економічні проблеми промислового розвитку в Україні» (м. Донецьк, 2005 р.); VIII Міжнародній науково-практичній конференції «Наука і освіта 2005» (м. Дніпропетровськ, 2005 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Маркетинг XXI століття: інтеграція науки і бізнесу» (м. Донецьк-Святогірськ, 2006 р.); II Міжнародній науково-практичній конференції «Науковий потенціал світу – 2006» (м. Дніпропетровськ, 2006 р.); наукових семінарах кафедри «Економіка підприємства» Донецького університету економіки та права.

Публікації. Результати дослідження опубліковано в 12 наукових працях загальним обсягом 5,24 д. а., з яких особисто здобувачеві належить 4,4 д. а. З них у наукових фахових виданнях – 8 робіт загальним обсягом 4,52 д.а., з яких 3,96 д.а. належить особисто здобувачеві.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, викладених на 157 сторінках, списку використаних джерел із 145 найменувань на 14 сторінках і 2 додатків на 2 сторінках. Загальний обсяг дисертації – 174 сторінки, у тому числі 18 таблиць на 10 сторінках, 14 рисунків на 7 сторінках.

 

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)