Панасюк О. В. Адміністративно-правові засади забезпечення законності і дисципліни в органах державної податкової служби України




  • скачать файл:
title:
Панасюк О. В. Адміністративно-правові засади забезпечення законності і дисципліни в органах державної податкової служби України
Альтернативное Название: Панасюк А. В. Административно-правовые основы обеспечения законности и дисциплины в органах государственной налоговой службы Украины
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовується актуальність теми дисертації, визначаються її зв’язок з науковими планами та програмами, мета і завдання, об’єкт і предмет, методи дослідження, наукова новизна та практичне значення одержаних результатів, апробація результатів дисертації та публікації.


Розділ 1 «Методологічні засади забезпечення законності та дисципліни в державній податковій службі України» присвячено загальній характеристиці законності і дисципліни в органах ДПС України.


У підрозділі 1.1 «Сутність та значення дисципліни в органах державної податкової служби України» наголошується, що стан дотримання дисципліни в органах ДПС України залишається складним, наводяться статистичні дані порушень вимог дисципліни працівниками ДПС.


Зазначається, що основу дисципліни складають внутрішньоорганізаційні відносини з питань проходження служби та внутрішнього розпорядку (своєчасний прихід на роботу, дотримання встановленої тривалості робочого часу, своєчасне і точне виконання наказів, розпоряджень та вказівок керівника (начальника), дотримання технологічної дисципліни та вимог щодо охорони праці, техніки безпеки і протипожежної охорони, дбайливе ставлення до державного майна, утримання від дій, що перешкоджають іншим працівникам виконувати свої службові обов’язки, тощо).


Формулюється визначення поняття дисципліни в органах ДПС України, визначається її значення, яке полягає у тому, що вона є необхідною умовою професійної діяльності працівників ДПС, якісного виконання ними службових завдань та обов’язків, забезпечення стабільності державно-службових відносин за їх участю, одним із критеріїв оцінки ефективності їх діяльності, а її головна особливість обумовлюється насамперед системою внутрішньовідомчих суб’єктів забезпечення, формами та методами, які вони використовують. 


У підрозділі 1.2 «Поняття законності в органах державної податкової служби України: проблеми її відмежування від дисципліни» зазначається, що терміни «законність» та «дисципліна» розглядаються з різних і доволі часто протилежних позицій. Проте, на відміну від законності, поняття дисципліни отримало законодавче визначення.


Законність в діяльності органів ДПС визначено як такий режим їх функціонування, під час якого забезпечується точне і неухильне додержання (виконання) правових актів різної юридичної сили всіма її структурними підрозділами, а також окремими працівниками.


В результаті проведеного аналізу понять «законність» та «дисципліна» зроблено висновок, що законність і дисципліна є різними поняттями (категоріями), хоча мають спільну мету – встановлення правового порядку. Натомість, законність і дисципліна відрізняються характером та юридичною силою правових норм, які передбачають правила (вимоги), які необхідно виконувати або яких необхідно дотримуватися, їх спрямуванням, суб’єктами забезпечення, засобами забезпечення, юридичними наслідками. Акцентовано на тому, що дисципліна є значно ширшим поняттям, оскільки охоплює не лише дотримання вимог нормативно-правових актів, а й належне виконання усних наказів та розпоряджень керівників та начальників усіх рівнів.


Обґрунтовано, що будь-яке порушення правових норм є свідченням недисциплінованості особи, яка його вчинила, і незалежно від того, до якого із видів юридичної відповідальності її притягнено, отже, є свідченням порушення дисципліни. Порушенням законності є порушення норм (правил, вимог), які передбачені законодавчими актами (законами, кодексами, основами законодавства) і не були пов’язані з службовими відносинами.


Підрозділ 1.3 «Особливості забезпечення дисципліни та законності в державній податковій службі України» присвячено характеристиці цих особливостей з урахуванням повноважень особового складу ДПС. Доведено, що особливості забезпечення законності і дисципліни в підрозділах ДПС випливають з їх правоохоронної функції та пов’язані з виконанням органами державної податкової служби специфічних правоохоронних завдань, крім того, переважна більшість їх повноважень має примусовий характер. Для працівників органів державної податкової служби передбачено спеціальні вимоги стосовно їх віку, стану здоров’я, фізичної підготовки та моральних якостей.


Акцентовано увагу на тому, що загальний стан дисципліни та законності в органах ДПС України залишається складним. Мають місце непоодинокі випадки необережного поводження з табельною зброєю та її втрати, нехтування встановленими правилами безпеки під час виконання службових обов’язків, порушення порядку проходження служби, розгляду звернень громадян, грубі порушення Правил дорожнього руху працівниками ДПС тощо.


До факторів порушення дисципліни та законності серед персоналу ДПС України віднесено: відсутність або нестворення керівниками (начальниками) належних умов проходження служби; відсутність гласності та об’єктивності під час проведення оцінки результатів службової діяльності; відсутність дієвої системи професійної підготовки працівників ДПС, наслідком чого є непрофесійні дії останніх, і як результат – оскарження їх дій; неналежний рівень соціально-правового захисту працівників ДПС; невміле поєднання і застосування заходів переконання, примусу, дисциплінарного та громадського впливу на порушників дисципліни; недоліки в організації службової діяльності.


У підрозділі 1.4 «Правові засади забезпечення дисципліни та законності в державній податковій службі України» зазначається, що головним чинником забезпечення законності і дисципліни є належне правове регулювання всіх аспектів діяльності підрозділів ДПС України. Відмічається, що у науковій літературі немає єдиного підходу до визначення поняття «правові засади», у зв’язку з чим під таким запропоновано розуміти сукупність нормативно-правових актів, що утворюють відповідну комплексну систему різноманітних за змістом, формою правових актів, які містять норми права і спрямовані не лише на забезпечення дисципліни та законності, а й на вирішення загальних питань діяльності ДПА України.


Запропоновано власну класифікацію нормативно-правових актів, спрямованих на забезпечення законності і дисципліни в ДПС України, за такими критеріями: 1) за юридичною силою; 2) за правовими способами впливу; 3) за характером правових наслідків; 4) за органами, що їх видають; 5) за обсягом впливу; 6) за видами відносин, які вони регулюють; 7) за сферою дії нормативних актів; 8) за суб’єктивним складом; 9) за мірою відповідальності; 10) за загальним значенням; 11) за напрямом організаційної діяльності; 12) за напрямами професійної діяльності.


Обґрунтовано необхідність розробки та прийняття Закону України «Про дисциплінарний статут державної податкової служби».


Розділ 2 «Гарантії та засоби забезпечення законності і дисципліни в органах державної податкової служби України, організаційні засади їх реалізації» присвячено з’ясуванню сутності та видів гарантій забезпечення дисципліни та законності в ДПС України, характеристиці системи засобів забезпечення дисципліни та законності в ДПС України; визначенню елементів організації діяльності щодо забезпечення законності і дисципліни в органах ДПС України.


У підрозділі 2.1 «Сутність та види гарантій забезпечення законності і дисципліни в органах державної податкової служби України» здійснено детальну характеристику гарантій забезпечення дисципліни та законності, які визначено як сукупність засобів та умов, що сприяють забезпеченню належного виконання службових обов’язків працівниками ДПС України.


Запропоновано гарантії забезпечення законності і дисципліни в органах державної податкової служби України об’єднати у три групи: загально-соціальні; організаційно-правові; юридичні, визначено значення та особливості кожної з них.


Обґрунтовано, що ефективність і результативність юридичних гарантій забезпечення дисципліни та законності в органах та підрозділах ДПС прямо залежить від того, наскільки точними і чіткими є визначення законності та дисципліни в нормативно-правових актах, наскільки ці акти взаємоузгодженні між собою, чи немає в них суперечливості, наскільки одноманітним є застосування юридичних понять і термінів. Вирішенню зазначених завдань сприяє, по-перше, досконала юридична техніка розробки правових актів, по-друге, можливість участі працівників державної податкової служби у нормотворчій діяльності.


У підрозділі 2.2 «Поняття засобів забезпечення законності і дисципліни в органах державної податкової служби України: проблеми класифікації» запропоновано власну систему засобів забезпечення законності і дисципліни: 1) юридичні (правові) засоби (юридична відповідальність, контроль, нагляд, розгляд звернень громадян); 2) організаційні заходи (робота з кадрами, засоби стимулювання до більш якісного виконання працівниками ДПС покладених на них завдань, підвищення їх кваліфікації та відповідне матеріально-технічне забезпечення тощо).


Доведено, що найдієвішим засобом забезпечення законності і дисципліни в органах ДПС є правове закріплення відповідальності за їх порушення. Як засоби забезпечення дотримання законності і дисципліни в підрозділах державної податкової служби охарактеризовано контроль, нагляд, роботу з кадрами, стимулювання, підвищення їх кваліфікації та відповідне матеріально-технічне забезпечення.


У підрозділі 2.3 «Поняття та елементи організації діяльності щодо забезпечення законності і дисципліни в органах державної податкової служби України» наголошується, що важливим засобом забезпечення законності і дисципліни в органах ДПС України є належна організація діяльності усіх підрозділів, спрямована на виконання їх повноважень. Організація діяльності щодо забезпечення законності і дисципліни в органах державної податкової служби України – це сукупність дій з реалізації завдань ДПС України в означеній сфері.


 


Організація діяльності із забезпечення законності і дисципліни в органах державної податкової служби України охарактеризована на підставі поділу її на дві групи: 1) зовнішньоорганізаційну, яка передбачає прийняття загальнодержавних нормативно-правових актів, спрямованих на забезпечення дисципліни та законності в державі взагалі та в органах ДПС, зокрема; 2) внутрішньоорганізаційну, яка передбачає: прийняття відомчих управлінських рішень, спрямованих на забезпечення дисципліни та законності; проведення внутрішньовідомчих заходів із забезпечення дисципліни та законності (планування роботи з особовим складом щодо дотримання дисципліни та законності; проведення занять та інструктажів; складання заліків з дисципліни та законності; підготовка та проведення нарад, конференцій та інших масових заходів тощо).

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)