Система залучення іноземних інвестицій в Україну в процесі глобальної сервісизації




  • скачать файл:
title:
Система залучення іноземних інвестицій в Україну в процесі глобальної сервісизації
Тип: article
summary:


Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми дослідження. Недостатньо системна і, значною мірою, очікувальна політика залучення капіталу в Україну, відсутність комплексних, проблемно-орієнтованих стратегій сприяння інвестуванню на різних рівнях управління зумовлюють структурні диспропорції секторального та регіонального характеру в економіці. Домінуюча орієнтація інвестиційної політики лише на пряме іноземне інвестування нівелює роль інших форм інвестиційної діяльності, таких як портфельна, неакціонерна, освоєння заощаджень населення та кредитних ресурсів фінансово-банківських установ, чим обмежується реалізація інвестиційного потенціалу економіки.

Трансформація видів, умов, принципів економічної діяльності, що відбувається під впливом процесу глобалізації, спричинена новими умовами господарювання, застосуванням сучасних підходів до розуміння ролі сфери послуг, впровадженням інноваційних методів управління, появою нових економічних агентів на світових ринках, які володіють значно більшими ресурсами, ніж окремі країни, і здатні впливати на світові економічні та, зокрема, інвестиційний процеси. Усе це відображається у посиленні ролі галузей сфери послуг в економічному розвитку країн і призводить до формування глобальної сервісної економіки.

Структурна перебудова економіки об’єктивно передбачає прискорений розвиток сервісних галузей, що актуалізує завдання цілеспрямованого пошуку та ефективного перерозподілу інвестиційних ресурсів з метою економічного розвитку у посттрансформаційний період. Нестача інвестиційних ресурсів у вітчизняній економіці зумовлює необхідність розробки і реалізації системної, комплексної інвестиційної політики, орієнтованої на залучення і цільове спрямування окремих видів інвестицій або їх поєднання у розвиток відповідних галузей сфери послуг.

Проблеми залучення іноземних інвестицій, формування сприятливого середовища для їх освоєння, механізми стимулювання інвестиційної діяльності знайшли відображення у працях зарубіжних та українських вчених Р. Алібера, І. Бланка, Ч. Гілла, Б. Губського, Д. Даннінга, Д. Кейнса, В. Козика, В. Новицького, А. Пересади, А. Поручника, О. Рогача, А. Ругмана, О. Сохацької, І. Фішера, С. Хірша. Стратегічні пріоритети інвестиційного розвитку в умовах адаптації економіки до процесу глобалізації висвітлені у працях О. Білоруса, А. Гальчинського, В. Гейця, Д. Лук’яненка, Є. Савельєва, А. Філіпенка. Теоретико-методологічним та організаційним аспектам становлення і функціонування ринку послуг присвячені праці Є. Авдокушина, Дж. Белла, О. Гаврилюка, Дж. Гелбрейта, К. Кларка, А. Мельник, С. Писаренко, М. Портера, В. П’ятницького, А. Рум’янцева, Т. Циганкової, М. Чумаченка, І. Школи.

Визнаючи теоретичну і практичну значущість наукового доробку вказаних вчених, варто наголосити на важливості подальших досліджень інвестиційної діяльності, насамперед у сервісному секторі економіки, та обґрунтування стратегічних рішень і заходів посилення привабливості сфери послуг України на світовому інвестиційному ринку. Потреба у подоланні структурних диспропорцій в інвестиційному процесі обумовлює актуальність і необхідність визначення можливостей використання потенціалу сфери послуг у конкурентній боротьбі на світовому ринку інвестиційних ресурсів.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до наукового напряму кафедри міжнародних економічних відносин Львівської комерційної академії у межах наукової теми «Проблеми інтеграції України у глобальне господарство» (затверджено Вченою радою ЛКА, протокол №5 від 31.01.2003 р.) та у межах наукової теми Національного інституту стратегічних досліджень «Стратегічні пріоритети регіональної політики України» (номер державної реєстрації 0107U002508).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертації є розробка теоретико-методичних підходів та прикладних засобів формування системи залучення іноземних інвестицій у сферу послуг України в умовах глобальної сервісизації.

Досягнення зазначеної мети передбачало постановку і вирішення завдань:

  •  
    • узагальнити теорії мотивації іноземного інвестування, окреслити сукупність чинників активізації інвестування в посттрансформаційній економіці з метою розробки механізму збалансованої інтеграції у світовий інвестиційний ринок;

    • виявити передумови структурної трансформації економіки в глобальному середовищі та оцінити роль сфери послуг в економічному зростанні;

    • визначити основні тенденції залучення інвестицій у сферу послуг України у порівнянні з іншими країнами;

    • виявити визначальні фактори доцільності композиційного залучення капіталу у вітчизняну сферу послуг;

    • розробити методичні підходи до оцінки інвестиційної привабливості сфери послуг, здійснити розрахунок потреби в інвестиціях та прогнозну оцінку участі України у світовому інвестиційному ринку;

    • обґрунтувати стратегічні пріоритети та інституціональні засади інтеграції вітчизняної економіки у світовий ринок інвестиційних ресурсів, розробити систему заходів стимулювання інвестиційної діяльності у сфері послуг;

    • визначити передумови, особливості та наслідки запровадження моделі композиційно-фокусного залучення інвестицій.

Об’єктом дослідження є інвестиційна діяльність у сфері послуг в умовах глобальної сервісизації.

Предметом дослідження є організаційно-економічні засоби, методичні підходи та інституційні засади формування системи залучення іноземних інвестицій у сферу послуг України.

Методи дослідження. Методологічною і теоретичною основою дисертації є положення теорій економічного зростання, глобалізації, прямого і портфельного іноземного інвестування, інституціоналізму, перехідних економічних систем, а також методи: узагальнення та групування (для виявлення мотивації прямого і портфельного інвестування у перехідній економіці); історико-логічний та синтезу (для окреслення передумов і чинників структурної трансформації економіки в напрямі розвитку сфери послуг); математико-статистичні: RCA-аналіз (для визначення порівняльних переваг України на ринку іноземних інвестицій та у сфері послуг); огортаючих даних (для оцінки ефективності використання інвестиційних ресурсів в окремих країнах світу та регіонах України); багатовимірний статистичний аналіз (для групування країн і регіонів України за розвитком сфери послуг та залученням інвестицій); регресійний аналіз (для виявлення впливу інвестиційної активності на економічне зростання); головних компонент (для визначення факторів стимулювання іноземних інвестицій у сфері послуг); цільового програмування і системного аналізу (для обґрунтування стратегічних рішень і програмно-цільових заходів комплексного залучення капіталу.

Інформаційною базою дослідження слугували законодавчі та нормативні акти, що стосуються державної інвестиційної політики, розвитку вітчизняної сфери послуг, матеріали Державного комітету статистики України, Міністерства економіки України, Національного банку України. У роботі використані офіційні публікації та аналітичні звіти ООН, Світового банку, МВФ, СОТ, ОЕСР, ЮНКТАД, інших міжнародних організацій, праці вітчизняних та зарубіжних дослідників, періодичні видання, матеріали міжнародних конференцій.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у поглибленні теоретичних положень та у розробці науково-прикладних рекомендацій з удосконалення системи залучення іноземних інвестицій та активізації інвестиційної діяльності у сфері послуг України. Основні результати, що відображають наукову новизну дослідження, полягають у такому:

вперше:

- розроблено модель композиційно-фокусного залучення інвестицій у сферу послуг, яка передбачає збалансоване і пропорційне поєднання різних видів інвестиційних ресурсів (прямі, портфельні, внутрішні, іноземні інвестиції, кредитні ресурси, трансферти мігрантів) та інтересів учасників інвестиційного процесу залежно від визначеної пріоритетності видів послуг (консалтингові, аутсорсингові, інжинірингові, туристичні, страхові, фінансове посередництво) з урахуванням ресурсних і факторних передумов, а також таких принципів інвестиційної політики, як цілеспрямованість, активність, довготерміновість, секторальна і проблемна орієнтація, комплексність, та обмежень інституціонального характеру (незавершеність законодавчої і нормативно-розпорядчої бази, незлагодженість дій державних органів у інвестиційній сфері, відсутність стратегічних проблемно-орієнтованих програмних документів);

-  запропоновано визначення поняття «сервісизації економіки» як процесу структурних зрушень в економіці відповідно до вимог глобальної конкуренції, що характеризується переорієнтацією фінансових, трудових, інформаційних ресурсів у розвиток сфери послуг і відображається у випереджаючому зростанні частки сервісних галузей у створенні ВВП, забезпеченні зайнятості, залученні інвестицій, зростанні продуктивності праці, на основі чого доведено доцільність використання потенціалу сфери послуг для підвищення рівня конкурентоспроможності національної економіки та збалансованості процесу інтеграції у світове господарство.

удосконалено:

- підходи до оцінки інвестиційної привабливості сфери послуг на основі комплексного дослідження існуючого та очікуваного становища на ринках окремих видів послуг, виявлення потенціалу та загроз їх розвитку, за результатами якого визначені як найпривабливіші для інвесторів готельне та ресторанне господарство, будівництво, операції з нерухомістю, оренда та послуги юридичним особам, а також методику прогнозної оцінки інвестиційної активності у сфері послуг із врахуванням потреби в інвестиційних ресурсах і ступеня адаптивності інвестицій, яка розраховується відповідно до прогнозних темпів зростання зайнятості та валової доданої вартості;

- концептуальні засади та програмно-цільові засоби раціоналізації системи залучення іноземних інвестицій на основі виокремлення інвестиційних полюсів зростання, галузей-«марок» та міст-«марок» для забезпечення комплексного розвитку територій, а також застосування таких інструментів інвестиційної політики, як підтримка кластерних утворень, податкові пільги, фінансова допомога, гарантії покращання якості людського капіталу, та обґрунтування інституціональних засад інвестиційної політики у сфері послуг (кодифікація інвестиційного законодавства України та його гармонізація з вимогами Спільного доробку ЄС; укладення міжнародних дво- і багатосторонніх угод; розробка узгоджених стратегій розвитку сфери послуг та залучення інвестицій);

набули подальшого розвитку:

- теоретичні положення концепції неокласичного синтезу щодо невідповідності ендогенних передумов розвитку посттрансформаційних економік екзогенним викликам глобального середовища, що обумовлює необхідність стимулювання цільових інвестиційних імпульсів у визначених, як стратегічні, галузях сфери послуг, які інтенсифікують залучення інвестицій;

- методи стратегічного менеджменту щодо визначення пріоритетів структурних зрушень в економіці України в напрямі реалізації потенціалу сфери послуг в залученні іноземних інвестицій на збалансованій і пропорційній основі, а також методичні підходи до типологізації галузей сфери послуг за рівнем інвестиційної привабливості та регіонів України за рівнем розвитку окремих видів послуг, що дозволило визначити галузі, які акумулюють інвестиційні ресурси, і галузі, які їх перерозподіляють.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у обґрунтуванні моделі композиційно-фокусного залучення інвестицій у сферу послуг України, удосконаленні інституціонального базису та сукупності організаційно-економічних засобів стимулювання інвестиційної діяльності у сервісному секторі економіки, а також методичних підходів до оцінки інвестиційної привабливості галузей сфери послуг, їх потреби в інвестиційних ресурсах і адаптивності до інвестицій.

Основні положення та рекомендації щодо удосконалення системи залучення інвестицій використані Державним агентством України з інвестицій та інновацій при виконанні науково-прикладної теми «Стратегії розвитку регіональних інноваційних структур та розробка статусних документів» (довідка №2182/03-0608 від 26.09.2007 р.); Торгово-промисловою палатою України (довідка №387/02.І від 14.02.2008 р.). Отримані результати враховані в аналітичних матеріалах Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у м. Львові (довідка №3/4-60 від 08.11.2006 р.); Головним управлінням економіки Львівської обласної державної адміністрації при розробці Програми сприяння бізнесу та інвестиціям у Львівській області «Назустріч інвесторам» на 2006-2010 рр. (довідка №80-40-1-378 від 14.02.2006 р.); Регіональної програми розвитку малого підприємництва у Львівській області на 2007-2008 рр. (довідка № 40-40-2-4079 від 20.12.2005 р.). Теоретичні положення та висновки дисертації використовуються у навчально­му процесі Львівської комерційної академії при викладанні дисциплін «Міжнародні послуги у зовнішньоторговельній діяльності», «Міжнародна торгівля» та «Міжнародна економіка» (довідка №71/22 від 05.02.2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, що викладені у дисертації і виносяться на захист, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у дисертаційному дослідженні використані лише ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації доповідалися та обговорювалися на: міжнародних науково-практичних конференціях: «Страны СНГ в условиях глобализации» (м. Москва, 2002 р.); «Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання» (м. Донецьк, 2002 р.); «Туристична індустрія як вектор регіонального розвитку» (м. Чернівці, 2005 р.); «Міжнародна торгівля у контексті європейської інтеграції: проблеми теорії і практики» (м. Київ, 2005 р.); «Європейські інтеграційні процеси і транскордонне співробітництво» (м. Луцьк, 2006 р.); «Час думати: економіка та освіта в сучасних умовах» (Німеччина, м. Ільменау, 2007 р.); «Соціально-економічні та гуманітарні проблеми в умовах глобалізації» (Молдова, м. Кишинів, 2007 р.); «Суспільно-економічна єдність і модернізація транскордонних регіонів» (Польща, м. Жешув, 2007 р.); «Розвиток підприємництва в Україні: економіко-правове забезпечення» (м. Львів, 2007 р.); І всеукраїнській конференції «Сучасні технології ведення бізнесу в Україні» (м. Київ, 2002 р.); всеукраїнській науково-практичній конференції «Проблемы эффективного функционирования предприятий в современных условиях» (м. Севастополь, 2003 р.); науковій конференції «Актуальні проблеми економічного зростання, духовного відродження і стратегічного розвитку України в умовах глобалізації» (м. Львів, 2005 р.); науковій конференції «Стратегія соціально-економічного розвитку і формування інвестиційно-інноваційних механізмів в Україні» (м. Львів, 2007 р.); міжнародному форумі культури та економіки «Як досягти ринкового успіху в сфері культури» (Польща, м. Стальова Воля, 2006 р.); ХІ  і  XIV  міжнародних науково-практичних семінарах «Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв’язків та залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект» (м. Донецьк, 2005 р.; 2008 р.); І та ІІ міжнародних науково-практичних семінарах «Актуальні проблеми регіонального розвитку в контексті європейської інтеграції» (м.  Луцьк, 2005  р. та 2006  р.).

Публікації. Основні положення та результати дослідження опубліковано в 29  наукових працях (20 опубліковано автором одноосібно), у тому числі 14  статей - у фахових виданнях і 15 – у інших наукових виданнях і збірниках матеріалів конференцій загальним обсягом 20,1  д.а. (особистий внесок дисертанта – 11,3 д.а.).

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Основний зміст викладено на 176 сторінках, містить 13 таблиць на 13 сторінках, 24 рисунки на 23 сторінках та 20 додатків на 50 сторінках. Список використаних джерел містить 315 найменувань на 30 сторінках.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)